Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2014-12-26 11:37

Journalistik 2014 - DN som Rysslands nyttiga idioter

Bonnier/DN spred igår rysk psyops om nedskjutningen av MH17 i ännu ett utfall av journalistik 2014, dvs att man översätter en utländsk artikel utan att tillföra något eget som att få en kommentar från någon expert för att få en balanserad och objektiv artikel. Bloggrannen Carl Bergqvist på Wiseman's Wisdoms råkar vara en sådan expert i egenskap av stridspilot, och han plockar isär och totalsågar sakfrågan.


För att summera sakfrågan så kan inte det nämnda planet vare sig nå tillräckligt högt eller göra de manövrar som krävs för att träffa med denna mycket svaga robot med löjligt låg räckvidd, en robot som är så svag att den inte kan orsaka vare sig omedelbar nedskjutning eller det totalhaveri som MH17 drabbades av. Skadorna stämmer inte överens med en 3 kg laddning från en R-60, utan med en 70 kg laddning från en BUK-M.

Det allvarliga är dock att DN okritiskt återpublicerar rysk psyops och agerar nyttig idiot. Å andra sidan så skedde detta perfekt nog på juldagen, när man gissningsvis låter unga oerfarna journalister, rent av vikarier, bemanna redaktioner. Knappast någon slump. Och ännu en rysk seger i informationskriget. (Ingen är förvånad - DN tycker att läsarna ska vara intresserade av tidningens personalfest, som de körde liverapportering från eller visar sin interna skämtfilm från sagda personalfest - journalistik 2014: journalister rapporterar från journalisters personalfest).

För det råder ingen tvekan om att det är psyops och en reaktion på fotobevis på BUK M-skottet i den holländska brottsutredningen. Fotona offentliggjordes i media den 23:e december och är en del av brottsutredningen.

Då måste Ryssland omedelbart så osäkerhet och "alternativa förklaringar" och är beroende av nyttiga idioter för att sprida dessa. För övrigt, kom ihåg att det var mulet den dagen från tre kilometers höjd och uppåt...

Själv är jag lite tveksam till att alls uppmärksamma artikeln, då Rysslands mål är att deras "alternativ" ska spridas för att så tvivel. Enda anledningen till att jag skriver om detta är Wisemans sönderplockning samt fotobevisen på robotskottet från marken. 

Trots DN:s klavertramp har åtminstone media börjat svänga i försvarsfrågan, mycket tack vare Ryssland själv, då många slutligen vaknade upp vid invasionen och annekteringen av Krim. 

Och då upptäcker media att de brister i kompetens i försvarsfrågor. Mikael Holmström har rekryterats över till Bonnier/DN från Schibsted/SvD. Bloggrannen Navy Skipper börjar skriva krönikor åt Schibsted/SvD och Wiseman har börjat skriva krönikor åt Bonnier/Expressen

Att man tar in de etablerade och ledande försvarsbloggarna visar på medias kunskapsläge i sakfrågorna. Det är åtminstone positivt att man har tillräcklig sjukdomsinsikt för att ta detta steg.

Först vänder allmänheten. Sedan vänder media. Sist vänder politikerna. Sedan tar det 20 - 30 år att vända försvarsmakten och ta igen det som förlorades vid den strategiska blackouten 2004.

Läs nu Wisemans artikel här, inklusive fotom på hur lite skada ett passagerarplan tar av en R-60, då Ryssland skjutit sådana mot passagerarplan 1978, liksom Angola gjort det mot ett mindre passagerarplan.

Nyttiga idioter och rysk avlönad psyops följer som vanligt i kommentarsfältet nedan:

12 kommentarer:

 1. Idiotin och inkompetensen stannar väl inte bara vid dessa ämnen när det gäller DN och svensk media generellt. Vad är sannolikheten att de är inkompetenta inom enbart dessa frågor men mycket kompetenta inom allt annat som de skriver om? Den sannolikheten är noll. Det är det riktigt skrämmande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att generalisera speciellt mycket kan man konstatera att när man läser en artikel om ett ämne där man själv har sakkunskap är faktafel, egna (felaktiga) slutsatser och vantolkningar frekvent förekommande.

   Radera
  2. Allmänbildningen blir väl lidande när intressena kretsar runt olika varianter av kaffe, vargar, tiggande romer och asylinvandrare.

   Radera
  3. Dom få reportrar i sverige som är duktiga, orädda samt inte ängsligt angelägna att följa rådande PK-åsikter eller har den "rätta" tron lär inte få jobb på någon av dom stora medierna i Sverige.
   Gissar att dessa medier helt enkelt inte vill ha självständigt tänkande individer i sin åsiktskorridor inblandad i flocken av okunniga och enfaldiga "journalister".   Radera
 2. Man kan bli mörkrädd för mindre, men den tredje statsmakten är nog död. Har märkt av att den amerikanska vänstern (alltså liberalerna) har köpt teorin om att det är USA som hetsat fram den Ryska aggressionen. Om man är intresserad så kan man läsa om Rysk psyops i de Baltiska staterna i en artikel "Perception of Russia’s soft power and influence
  in the Baltic States" (2014) av Greg Simons som beskriver hur Ryssland siktar in sig på länder som har en rysktalande befolkning och att man även använder sig av ekonomiska medel så som att strypa tillförseln av energi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genidraget är ju att spela på myter och uppfattningar som redan finns i väst. Isolationism har en lång tradition i USA; bl a under mellankrigstiden, och fick ny fart efter 9/11, dvs långt innan Ryssland började bete sig aggressivt. Samma sak med alla foliehattar - rysk propaganda handlar om att mata trollen, riktigt ordentligt.

   Radera
  2. ..och hur är det med västmedia som tydligen styrs av CIA och finansindustrin? :) Den är oerhört pålitlig och förmedlar självklart sanning eller hur?

   Radera
  3. Menar du att Skånskan, Sydsvenskan eller Götabladet styrs av CIA/Finansindustrin?

   Radera
  4. Mer bevis, mindre svammel, Martin.

   Radera
 3. Ja, "balanserad" journalistik handlar alltså inte om att balansera lögner och fakta, utan att släppa fram olika åsikter. När det gäller många händelser är åsikter ganska irrelevanta - har 10 personer omkommit i en brand, t ex, kan man inte ha åsikten att de inte omkommit. Eller jo, det kan man ju ha, men då är man ett cp.

  SvaraRadera
 4. Då väntar vi bara på att den rysshatande nyttiga jubelidioten Cornu värvas som försvarspolitisk expert till Grönköpings Veckoblad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen stackars lilla zokrates76 då...har du glömt att ta dina piller nu igen?

   Radera