Cornucopia?

2014-12-05 13:49

IPSOS bekräftar att (kd) riskerar åka ur riksdagen och att (sd) stärks på extra val

IPSOS har gjort en opinionsundersökning angående extra val i mars 2015. I mycket bekräftas den bild jag fick från undersökningen här på bloggen, bland annat att (sd) går framåt, (fi) backar och (kd) riskerar åka ur riksdagen.


(Sd):s och (s) väljare är de som i högst grad avser att rösta samma igen, men endast 53% av (kd):s tidigare väljare avser att rösta på (kd) igen. Ännu värre är det för (fi), som kommer utplånas så till den grad att man blir av med partistödet man just fick. Endast 43% av (fi):s tidigare väljare kommer rösta på partiet igen.

Även (fp) placerar sig dåligt och endast 65% av deras tidigare väljare avser att rösta på partiet igen.

Var femte socialistisk väljare och var tredje borgerlig väljare, som avser att byta parti överväger att byta till Sverigedemokraterna.

Intressant nog stämmer alltså detta mycket väl överens med undersökningen här på bloggen, avspeglande rörligheten hos väljarkåren. Vart folk faktiskt flyttar framgår inte av IPSOS sammanställning.

Ni hittar IPSOS rapport här (PDF).

På annat håll rapporterar Demoskop om att alliansblocket och det socialistiska blocket nu är lika stora med 41.7% vardera. (s) går mot rekorddåliga siffror.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

40 kommentarer:

 1. S går till val på att fortsätta regeringssamarbetet med MP. Något som 2% av väljarna vill (13 eller 14% vill ha en S/V/MP). En av de tydligaste sakerna som fällde Sahlins val var att S röstboskap såg hur många av deras viktiga punkter blev söderslitna av V och MP, och flydde till SD och M.

  Jag skulle inte bli förvånad om vi ser en Allians minoritetsregering men med ett SD på runt 16-18%.

  Man kan undra när partier börjar ge efter för SDs punkter? Ska de få 50% innan någon gör något? Har aldrig själv röstat SD och kan inte tänka mig det, men jag förstår varför andra väljare lägger sina röster på det partiet.

  SvaraRadera
 2. Tankegångarna (snacket) går väl så; de "gamla" partierna sköter landet så jäkla dåligt så jag kan lika gärna rösta på SD eller FI

  SvaraRadera
 3. De etablerade partierna och blocken borde i stället för att kasta sig över varandra likt Katla och Karm satsa på att vinna över väljare från SD.

  SvaraRadera
 4. Det senaste valresultatet fungerar alltid som golv för Sd. Det är nämligen för de flesta väljare ett stort steg att ta, det att rösta på Sd. När man väl tar steget över till den goda sidan är det därför att man har insett att massinvandringspolitiken leder Sverige i fördärvet och att de övriga partierna inte kommer göra något åt situationen, inte för att de inte bryr sig utan därför att de tycker massinvandring är bra. Den insikten förändras inte att att någon ledande Sverigedemokrat uttalar sig dumt, att opinionsinstitutet vinklar siffrorna nedåt eller att partiet får utstå hetsjakt i medier och på gatorna. Beslutet är så definitivt som ett politiskt ställningstagande kan vara. "Once you go Sd, you never go back." Förståelsen av Sds väljare haltar dock betänkligt både bland politiska motståndare och kommentatorer.

  SvaraRadera
 5. Den där människan Anna-Lena Lodenius är fullkomligt oförmögen/feg att gör en korrekt analys eller närma sig pudelns kärna. Hon nämner inte med ett ord det som valrörelsen kommer att handla om, nämligen verkligheten!
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bara-sd-tjanar-pa-ett-nyval_4163567.svd

  SD har redan startat sin valrörelse och samtliga valstugor är sedan länge uppsatta. Dessa ”valstugor” är alla kostsamma asylförläggningar runt om i Sveriges kommuner som retar och skapar kaos. Men på Södermalm m.m. finns inga flyktingförläggningar så det är kanske inte så konstigt att Lodenius verklighet inte sammanfaller med övriga Sveriges.

  Andra valstugor är i urval:

  Skolans sönderfall
  Polisens sönderfall
  Vårdens sönderfall
  Brinnande förorter
  Politiska korrektheten
  En ”religions” destruktiva kraft

  Sverige befinner sig i ett sorgligt tillstånd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt det där är relativt abstrakta ting som det går att distansera sig ifrån och relativera.

   Men det skall bli intressant att se hur valarbetare skall kunna värva röster utanför ICA, Coop och Systemet när valarbetare för sd redan sitter där och lätt kan bli lite "pockande" om någon vill snylta på uppmärksamheten när de betalat för att få sitta där.

   Usch, det sista tog mycket emot att skriva, men att gå och handla har blivit till ett nedstigande i Dantes inferno.

   När min farfar berättade om sin barndom tidigt 1900-tal fanns inte ens på kartan att gå och tigga trots att han mer än en gång fick gå och lägga sig hungrig. Varför? Därför att tiggande skulle ha förstört samhörigheten och ställt tiggaren i permanent utanförskap. Och på 30-talet, när det var vanligt att tiggare knackade på dörren, berättade han hur viktigt det var att skilja ut de behövande från "skojarna". Sådana fanns det nämligen.

   Nu tycks inte insikten finnas om allvaret i ett förstört socialt kapital, och insikten om faran i att låta sig manipuleras och exploateras av "skojare" verkar mycket låg. Tvärtom angrips de som ens tar upp frågan om socialt kapital och parasitism.

   Kunskapen om hjärntvätt och manipulation, dess "modus operandi" tycks ha försvunnit. Det gör ont och bådar illa för framtiden.

   Radera
 6. En anekdot till er som förstår:

  "Skeppet läcker och tar in vatten. Väldigt få har lust att ösa båten, de öskar man använder sig av är för små och många fungerar inte alls. Samtidigt blir skadorna i båten större och större eftersom yttre omständigheter innebär att hålen i skrovet vidgas. Skeppet har börjat kantra, många kan redan nu känna av att slagsidan är närvarande, en del har problem med detta andra märker det knappt. En del i besättningen hävdar bestämt att hålen i skrovet måste lagas. Detta uppfattas av flertalet som fullständigt uteslutet, eftersom det är en fientlig handling. Få av de som vill rädda skeppet kan förstå detta, men eftersom slagsidan blir kraftigare och kraftigare börjar fler förespråka att hålen i skrovet ändå måste lagas."

  SD må vara rasister, främlingsfientliga etc etc, men vad är alternativet anser ni? Vad finns det för lösning på Sveriges situation?

  Ni som förespråkar fri invandring, och en fungerande välfärdsstat, hur resonerar ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, lösningen är inte så svår. Bara att övertyga Göran att ta med sig korna till helgeandsholmen och göra comeback! GP for president!

   Radera
  2. Nej, låt oss istället ta ombord några till som kan hjälpa till att ösa ur det skadliga vattnet. Vattnet som förmörkar människors sinnen och ställer man mot man. De som redan bor i båten orkar ju inte längre hålla stånd mot vattnet. En del tycker till och med att det är mysigt med en grund pool i ena ändan av däcket, där de kan ligga och skrika på de som nyss kom ombord och i alla fall hjälper till.

   Radera
  3. Sådana typen som "iblandekonomi" är bara ballast och kan med fördel kastas överbord då det enda de gör är att försöka vidga hålen i båten..

   Radera
 7. Magdalena Andersson till TT:
  ”– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, säger hon till TT.”

  Jag håller med henne!

  Att tillåta ett nyfascistiskt parti som Miljöpartiet att sätta dagordningen för Svensk politik under så lång tid är fullständigt horribelt. Sverige behöver frigöra sig från fascism, kommunism, politisk korrekthet och andra ideologier med totalitära ambitioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. “The Fascists of the future will be the anti-fascists.” - Winston Churchill

   Radera
 8. @Notetur Nomen kanske förbjuda SD då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagisbarnet Stefan Löfven kastar grus omkring sig och vägrar leka med övriga barn i sandlådan. Omyndigförklara denna jubelidiot omgående!

   Radera
 9. Jag förstår inte herr bloggaren
  Enligt Lars W är ju alltid SD's siffror för höga.
  När blev de nu helt plötsligt ett utslag av verkligheten?
  Synd bara att jag som utlandssvensk är förhindrad att rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 'Som utlandssvensk'?

   Jag har röstat i samtliga riksdagsval sedan jag flyttade utomlands. Blir det andra regler för extraval?

   Radera
  2. Vad svamlar du om? Som utlandssvensk är du berättigad att delta i alla Riksdagsval. I allafall nu. Det var lite knepigare förr när man måste anmäla deltagande i septembervalet före juni. Det var på den tiden skatteverket/staten försökte stoppa Ny Demokrati. Det var effektivt. Hur många tänkte på valet så tidigt på året. Men nu är det bara att slänga upp passet och rösta på närmaste konsulat/ambassad.

   Radera
  3. Ambassad eller konsulat, varför det? Möjligt att det fungerar annorlunda för oss som bor i Norge, men jag får i alla fall hemskickat allt material jag behöver för att utlandsrösta. Bara att fixa två signaturer från vänner eller kollegor och lägga kuvertet i brevlådan, färdigt!

   Radera
  4. Japp så är det här också. Men jag får det inte hem Måste ringa och beställa. Troligen har jag bott så länge utomlands så att jag ramlat ur vissa system. Men det funkar när man ringer. CSN har dock full koll på var jag befinner mig..

   Radera
 10. Är så innerligt trött på politiker som uppträder. Det första Magdalena Andersson gjorde vid första intervjun var att gå in i valretoriks-mod och börja skylla ifrån sig istället för att tala och analysera som en vuxen tänkande människa. Jag kommer att rösta som jag gjorde förra gången, och aktivt undvika att lyssna på dessa förnedrande taskspelare som är som små barn, och som behandlar folket som små barn. Mitt förakt är djupt, nära botten!

  SvaraRadera
 11. Finns det några livskraftiga socialdemokratiska bloggar? Någon som känner till någon? Vore intressant att höra vad de tycker om det här? Jag skulle också gärna uttrycka litet medkänsla med dem som har en sån partiledare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla in Johan Westerholms blogg ledarsidorna.se. En av de få, om inte den enda socialdemokraten som fortfarande har någon form av verklighetsanknytning.

   Radera
  2. Sossebloggen Sven-Erland – insikter från partikansliet på Sveavägen tillhandahåller inside-information om sosseriets förehavanden.

   Radera
  3. Tack för tipsen. Jag känner till "ledarsidorna" men den är väl snarast oppositionell? Jag letar efter en blogg som ligger närmare sossarnas linje, ska kolla Neos tips.

   Radera
 12. Hej Nroblex

  Tyvärr så haltar din metafor en aning.

  Ett fartyg är (och måste vara) hierarkiskt organiserat. Vid en, framförallt allvarlig, situation så kommer det helt enkelt order uppifrån.

  MEN, en befälhavare som är värt sin befattning tar först och främst in uppgifter och -fattningar från ALLA avdelningar ombord innan han tar ett beslut.
  Hans främsta uppgift är att se till så det inte bryter ut panik, att HELA besättningen skall samarbeta och till detta krävs en sansat hållning.

  Är man till sjöss och inte kan få hjälp utifrån, så får man klarar sig med de medel som står till buds.

  Så länge skutan flyter, så länge finns det handlingsutrymme.

  Oavsett: i ett verkligt allvarlig läge så krävs "ALLA till pumpen" och inget annat.
  Och det är befälhavaren som ger denna order!

  Kap Horn
  som har tack och lov har sluppit en sådan situation ombord.
  Tillika invandrare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var försiktig med " Swordfishes".
   Synd på " Pamir".
   Ett fredligt skepp, till omväxling.
   Bäst om engelsmän och tyskar höll sig i land, inte sant...

   Radera
  2. Tja,vad engelsmännen beträffar ved jag inte...men en tysk ombord räcker, hade inte velat seglar med en hel besättning aör den delen, men alla gånger med filippinare!

   Där finns det social kompetens, och kunnande!

   Radera
 13. Enligt en forskningsrapport i går kom man fram till att ”Det är främlingsfientlighet som utmärker SD:s väljare” Men dom går ju lika fel som i andra undersökningar. Det är bara en viss del av SD väljarna som i undersökningar vågar tala om att de röstade på SD. Rädsla för olika typer av repressalier gör att man undviker. bara en viss grupp, de som strider på barrikaderna och är mer radikala i sin uppfattning än SD väljare ger sig till känna. Det verkar inte forskare från Linköping inse och gör inte rapporten trovärdig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den här intervjun med Peter Santesson (från Demoskop) bjuds på en hel del insikter om SD-väljaren: http://www.axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=1165

   Rekommenderar den för ingen annanstans har en sådan självklar analys av SD:s valframgångar gjorts.

   Radera
  2. hmm en statsvetare som vet något! jag är imponerad. dom flesta andra har ju noll koll och går på vad deras vänner tycker.....

   Radera
  3. Det hade varit intressant om man i Linköping-studien hade mätt hur vanligt det är att de som påstod sig vilja ha/inte hade problem med en muslim som granne som faktiskt har en muslim som granne. Och vice versa. Min tes är att det är skillnad mellan det man säger och det man gör. Och hur bor artikelförfattarna själva?

   Radera
  4. Det hade var intressant att fråga en muslim, hur reagerar du om din dotter vill gifta sig med en svensk?

   Radera
  5. @Lars
   Finns ingen "journalist" som skulle våga ställa den frågan till en muslim, än mindre publicera svaret.

   Radera
 14. Hej
  .
  Propaganda maskineriet är i gång...spelar ingen roll om det är Ukraina eller "ankdammen".

  Förvisso så har SD´s rötter tagit näring ur brun jord, men inte alla näringsämnen är därför giftiga.
  Å andra sidan så är det kanske ingen bra jordmån om man vill ha en "hållbar" utveckling heller.

  Här krävs det eftertanke, inte bara av politikerna, utan även av väljarna.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns Justus von Liebig!
   En av många ytterst kompetenta tyska kemister!

   Radera
  2. har sagt det för och säger det igen! bjud gärna hur många du vill på festen men jag har bjudit mina vänner och dom betalar jag för. Dina vänner får du betala själv och ord som solidaritet och lika värde får inte min plånbok öppnare utan så för dina egna kostnader så är vi jämlika.

   Radera
 15. Länk:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/alliansen-bor-avsatta-regeringen_4164617.svd

  SvaraRadera
 16. Den politiska korrektheten dödade svensk politik. Just därför har de etablerade partierna ingen chans mot SD exempelvis. SD sticker ut för de är de enda som vågar säga sanningen.

  SvaraRadera