Cornucopia?

2014-12-04 14:22

Internetavbrott - inget fungerade i byn

Så var Internetförbindelsen till och från byn återställd. Enligt förstahandsuppgifter fungerade i princip ingenting när Internet var nere, åtminstone ingenting som använde sig av datakommunikation.


Av en ren slump fick man igår ett större avbrott på Internetförbindelserna till den by där en författare som skrivit en uppmärksammad roman om just vårt teknikberoende och medföljande sårbarhet råkar bo. Ingen annan plats i landet verkar ha fått ett sådant avbrott vid detta tillfälle, åtminstone inte enligt Telias driftinformation.

Exempelvis gick det inte att tanka på bensinmacken, åtminstone inte om man ville betala med generellt kort. Och någon sedelautomat fanns inte heller. Anledningen är förstås att man för att betala med sitt VISA eller Mastercard, så måste bensinautomaterna koppla upp sig. Med kedjans eget kreditkort gick det dock att tanka.

Postutlämning och postinlämning fungerade inte heller, eftersom postombudet inte kunde upprätta kontakt med Postens servrar. Så paket kunde inte lämnas in eller hämtas ut.

Det gick inte heller att med kort handla i den lokala mataffären, men väl kontant, och antagligen fungerade kort inte heller vare sig hos frisör, apotek, inredningsaffär, gym, järn- och byggvaruhandel mm. Har dock inte bekräftat att det inte gick att handla på apoteket, eventuellt inte heller beställa mediciner. Vårdcentralen brukar dock kunna skicka faktura vid senare tillfälle, så den kanske kunde expediera patienter. Faktureringssystemet är dock centralt och eventuellt fungerade därmed inte det heller.

På biblioteket kunde man inte förlänga bibliotekslån, även om det ska gått att genomföra nya lån.

Eventuellt gick det inte heller att betala med kort på pizzerian eller bykrogen. Ej bekräftat.

Jag har inte heller bekräftat att det inte gick att ta ut kontanter i bankomaten, då tanken att Telias Internetavbrott skulle drabba allt inte slog mig. I själva verket verkar alla leverantörer av Internet- eller dataförbindelser till och från byn använt samma fiberkabel, antagligen via Telias affärsområde Skanova.

Huruvida larm, brandstationen och i vilken omfattning exempelvis skolans system drabbades låter jag vara osagt. Brandstationen borde förlita sig på trådlös kommunikation via Rakel, men man kan förstås inte vara säker.

Däremot fungerade datakommunikation via mobiltelefonnäten, som tydligen inte gick via samma fiber. Dock har få näringsidkare och samhällsserviceinrättningar lokalt kompetensen som behövs för att koppla in sin iPryl som Internetrouter.

Skamlös hyllning av Telias tekniska support. Som vanligt är Telias bredbandssupport snabb, kompetent och ger bra svar. Dessutom löstes problemet tidigare än angivna 13:00 idag, vilket är ett plus i kanten.

Samtidigt tar det 24 timmar att återupprätta kommunikationer i Sverige fredstid, vid ett enda ynkligt avbrott. Fundera på hur det skulle fungera i en krissituation, där man exempelvis också har strömavbrott och med det inte heller kan felsöka vad som fungerar och inte...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Ja vi är ganska beroende av internet idag. Fast visst är vi mer beroende av el. Vintertid är vi ännu mer beroende av värme efter några dagar. Möjligen kan många bli mer beroende av fungerande vatten och avlopp.

  Ska nog köpa mer batterier de tar ju slut av sig själv när de legat några år. Prövade den enkla pannlampan igår ute och det var ok. Saffran kan möjligen vara bättre än guld? Hur mycket kontanter är optimalt?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå kontanter har jag märkt att det är bra att de man kan tänkas inneha är giltiga i det land man för tillfället vistas.
   Man lär så länge man lever...

   Radera
  2. I det stora föregångslandet i väster (alltså inte Norge) är kontanter högt värderade och en källa till stor glädje för många. Det är nog det enda stället i världen där en taxichaufför fortfarande bockar och tackar för en femma i dricks. Så borde vi ha det här också.

   Radera
 2. Jag ville passa på att balansera lite, och samtidigt passa på att vara lite positiv när jag nu får chansen.

  Bredbandsbolagets kundtjänst går minsann inte av för hackor heller. Alltid trevlig och kompetent service.


  SvaraRadera
 3. Jag följer en ekonomi och samhälles blogg på internet. Den som driver den heter Lars och kommer från Göteborgs trakten. Han är rätt samhällskritisk och skriver en hel del som ledande befattningshavare i landet och utanför landet inte alltid gillar. Har ibland tänkt när censuren kommer drabba honom. Ett sätt är ju att stänga ner internet. Men sånt händer väl inte i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Puh, det var drastiskt att stänga ner internet bara pga denna bloggen!

   Radera
 4. Mobilmaster är långt ifrån alltid uppkopplade via fiber, de kan ha mikrovågslänkar till andra master iställe. Det kan vara en anledning till att mobilnätet fortfarande fungerade.

  SvaraRadera
 5. Fundera i stället på vad tjänsterna skulle kosta om alla tänkbara reservdelar lagerhölls lokalt on inte kördes upp från Tyskland vid behov.

  SvaraRadera
 6. Fiberfel letar man vanligtvis med en batteridriven OTDR men man är ju inte mycket hjälpt av en reparerad fiber om bråten i respektive ände saknar reservkraft.

  SvaraRadera
 7. Har sagt det tidigare. Vi som bor på landsbygden kan klara ett längre strömavbrott. Kan tillochmed mysa lte av det. Men internetavbrott är värre. Hade ett längre strömavbrott här på Åland förra onsdagen, 3-4 g-nätet dog efter 1 timme. Sen var det tyst där också. Då hjälper det inte att man har egna generatorer. Traktordrivna vanligen, som de flesta bönder har.

  SvaraRadera
 8. Ja, man kan producera egen el, ha egen brunn och eget avlopp, egen värme, odla egen mat och ha djur etc. En batteridriven radio funkar ett litet tag till. Men en internetuppkoppling är svårt att "producera" själv. Den enda fallback-lösningen är väl internet via satellit?

  SvaraRadera