Cornucopia?

2014-12-24 17:34

Inte så god jul i Vemdalen och Mullsjö

Sveriges infrastruktur förnekar sig inte ens på julafton. I skidturismens Vemdalen gick strömmen i eftermiddags och i Mullsjö slutade det kommunala vattnet fungera på julafton.


Mullsjö kommun har inte lokaliserat vattenläckan och har fått en del ... feedback från kommuninvånare via sin Facebooksida, så till den grad att man funnit det nödvändigt att radera denna feedback. Kommunan har bara fått ut en vattentank på en enda plats i kommunen. Centralorten omfattar drygt 5 400 invånare, som får klara sig utan kranvatten och toaletter på julafton.

Värre än "bara vattnet" är det i Vemdalen.

Där är det totalt strömavbrott och julfirande skidturister fastnade i stolsliftarna. Det blev inte heller någon Kalle Ankas julafton vid 15-tiden (!!!), ingen matlagning, ingen värme, inget vatten i fjällstugorna och ganska snart kom det in rapporter om att mobiltelefonileverantören 3 inte verkar ha nödström för sina basstationer, så 3-abbonenter måste låna andras mobiler för att kunna klaga på Twitter och Instagram.

Därtill brukar det generellt vara tuffare att hantera havererad infrastruktur när man inte är hemma i hemmets välkända vrå, utan på ett hotell eller skidstuga i Norrland.

Så en liten tanke till de som firar en mörk jul.

På andra sidan Östersjön går nu ett förslag upp i den ryska Duman, som olagligförklarar Sovjetunionens upplösning, vilket om förslaget klubbas gör att Ryssland kan förklara 14 länder, inklusive NATO-länderna Estland, Lettland och Litauen för olagliga icke-länder, utan en del av det ryska imperiet. Bland annat bör väl alla dessa länders ambassader och diplomater sluta vara detta i Ryssland, plus att Ryssland har enligt sin syn på saken rätt att invadera dessa länder. Beslut tas den 30:e december.
God Jul oavsett! 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

18 kommentarer:

 1. Tja, jag bor i Mullsjö och visst är det illa ställt med de riktigt gamla delerna av VA-systemet men kommunen är faktiskt hyfsat bra under omständigheterna på att hjälpa sina medborgare.

  När det gäller din kommentar kring tankbil så är det faktiskt så ordnat i Mullsjö att via har några fasta vattenstationer där vi alltid kan hämta vatten. Dessutom är centralorten omgärdad med hemman och gårdar där man forftarande har egen brunn och folk hjälper varann.

  Nu är klockan 17.50 och vattnet har fungerat igen i cirka en timme. Vi får se om det blir några fler läckor. Följer det tidigare mönster så brukar det inom loppet av några veckor åtföljas ev ett par ytterligare.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Strömavbrott även på Krim. Fast där är det ju inte jul iofs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan lugna Ben Dover med att meddela att strömmen åter fungerar på Krim. Ukraina förser Krim med 70 % av deras elbehov. " Det var ett känslomässigt beslut att släcka ner elen" uppger ordförande för Krims råd, inte ett teckniskt.

   Radera
  2. Nu verkar den dock vara av igen. Levnadsstandarden verkar vara på god väg att närma sig övriga Ryssland, dvs den sjunker som en sten.

   Radera
 3. Cornu, källa på vad du skriver om Rysslands omröstning tack.
  Om detta är sant blir det krig inom en väldigt snar framtid.
  Dags att se över sin positionering på denna jord i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag själv har kunnat hitta är en tweet från Olexiy Solohubenko på BBC:
   https://twitter.com/os1954/status/547684298481213440

   Radera
  2. Tack min grävande vän :)
   Bra jobbat.

   Radera
 4. Och vad säger Europa? Jag kan inte annat än hoppas att de som har möjlighet att påverka gör det. Jag säger gladeligen ja till 10%-enheter höjd skatt, direkt till försvaret. Det är inte som att mina pengar och egendomar kommer att vara så mycket värt om Ryssland får härja fritt.

  SvaraRadera
 5. Dager min vän, du skall inte gå med på någon skattehöjning "what so ever" därför att vi har nedmonterat vår försvarsförmåga så mycket att innan vi ens kommit till beslut om upprustning så har redan tredje världskriget utkämpats.
  Vad som dock skall prioriteras är: Var i detta misskötta land kan man bosätta sig och vad behöver man för att klara ett "Mad Max scenario"

  Ps, vill fortfarande ha källhänvisning av dig cornu. Ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uffe, ge inte upp så lätt!

   Radera
 6. Skulle aldrig falla mig in att någonsin ge upp.
  Ligger inte i mina DNA :)
  Så länge jag är kapabel att tillverka Trupp mina 12 så är jag på banan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade iaf utbildning på hur man tillverkade hemmagjorda truppmina 12 under GU :) Och fria kriget gäller ju tills vi har vunnit - för alla meddelanden om att motståndet ska upphöra ÄR ju faktiskt falska...

   Radera
  2. Härligt att höra kunskapen finns kvar í detta ädla hantverk.
   Lärde du dig även hur få den att göra "Giv akt" ?? :)
   Det är en konstart som icke skall förglömmas och jämställs med gamla tiders "Motti Taktik"

   Radera
 7. Om en union upplöses och ingen protesterar av unionsbildarna, oavsett vad som står i unionens stadgar så är völ unionen upplöst. Ingen enskild kan väl rent juridiskt komma efteråt och ogiltigförklara unionen, annat än inför sig själv. Dock utan att kunna tilltvinga sig omvärldens, och ännu mindre de övriga unionsmedlemmarnas juridiska rätt? Eller va?

  SvaraRadera
 8. Fortfarande ingen källhänvisning Lars!
  Har du för vana att inte relatera till dina artiklar?
  Vill fortfarande såhär på Juldagen ha en källhänvisning till ditt påstående att Ryssland skall omrösta.
  Viktigt för mig, dig och alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den finns i inlägget. Ibland kan dock inbäddade Tweets misslyckas att laddas. Anders Eriksson har svarat det samma ovan, dvs BBC World Service. Att du inte kan läsa är ditt problem, inte mitt.

   Radera
  2. Jag kunde inte se den inbäddade tweeten jag heller tidigare, men nu är den där. Allt frid och fröjd! (pun intended)

   Radera
  3. Cornu.
   Att läsa ditt svar är som att sända hjärnan på semester.
   Du skriver onekligen bra men kritik tycks icke vara din starka sida.
   Gör man ett fel så rättar man och kritiserar inte den som påtalar.

   Radera