Cornucopia?

2014-12-21 18:52

Hur mycket köper ditt hushåll julklappar för i år?

Dags för en söndagsenkät igen. Hur mycket köper ditt hushåll julklappar för i år?


Räkna med hushållets samlade beräknade inköp.

Tidigare års motsvarande enkäter visade att det finns hushåll som köper julklappar för sexsiffriga belopp, så det finns nu med som alternativ.

Vore rysligt intressant att veta hur ni når dessa sexsiffriga belopp. Många karat diamanter, eller hur gör ni?

Ni som inte köper julklappar kan gärna berätta varför.

Förkastar ni konsumismen och ytligheten i att fylla våra tomma liv med saker vi inte vill köpa åt oss själva?

Eller tror ni inte på Zombieutomjordingsguden Jesus, korsfäst död och begraven, på tredje dagen återuppstånden från de döda, som sedan flög iväg i ett rymdskepp upp i himlen, för att sitta bredvid allsmäktig Gud Faders högra sida i rymdskeppets cockpit, därifrån återvändande för att döma såväl levande som döda zombies?

Eller firar ni Jesu födelse på rätt tid av året istället för jul? Eller kanske ägnar ni er åt gammalt hederligt ursvenskt barbariskt midvinterblot?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

41 kommentarer:

 1. Noll kronor investerade i stressklappar. Barnen är vuxna. Varje dag är en present. Julen firas med massor av mat, släkt, praktfull gran och single malt whisky.

  SvaraRadera
 2. Julfirande=midvinterblot såklart. Vikingatiden var våldsam men knappast värre än den kristna medeltiden, eller för den delen antikens "högkulturer". Barbarisk i betydelsen skäggig kan den dock ha varit. Men låt alla fira eller inte fira av vilken anledning de vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall du fira midvinter, så får du snabba på, för det är redan ikväll kl. 23:03. Fram med whiskyn!

   Radera
  2. Julafton är såklart spritfri. Nä dricker inte annars heller förutom någon öl ibland, Men julafton ska vara fri från droger.

   Radera
  3. "Nä dricker inte annars heller förutom någon öl ibland"

   Ok? Vadå "inte annars heller"? :)

   Radera
  4. Det skulle kunna låta som jag har problem annars men är vit på julafton. Man måste alltid vara övertydlig på Internet annars är det alltid någon som inte fattar men nu blev det på andra hållet. Men så är det när man är på Internet med kreti och pleti.

   Radera
  5. Vit? Är du rasist som identifierar dig som vit?

   Radera
  6. Det tyckte jag inte det lät som, jag tyckte det lät som "jag dricker någon öl ibland, men inte på julafton". Så jag förstod inte "dricker inte"-biten eftersom den direkt följdes av att du faktiskt dricker, precis som de flesta. "Jag kör aldrig bil, bara ibland" liksom.

   Om du har problem så ber jag om ursäkt, det var inte meningen att inte förstå.

   Radera
  7. Corn: haha...ja i så fall rasist bara på julafton för då är jag vit men vilken färg är jag alla de andra dagarna?

   Stefan Singer, nä..har inga problem med drickat.

   Radera
  8. Skulle vara Julmust som är extremt beroendeframkallande.

   Radera
 3. En lusentapp. Två barn (10 o 6) har fått friluftsutrustning "de behöver". En vuxen (fru motsv.) hade fått klara sig med billigare klapp om inte vissa författare inte skrev oumbärliga böcker om nanoteknikepidemier och elände.

  SvaraRadera
 4. Vi firar till minne av Valdemar Atterdag. Tror jag. http://www.lottalexen.se/vardag/julklapps-kbt/

  SvaraRadera
 5. Firar inte jul och köper därför inga julklappar heller. Men brukar bli en del fyndande på mellandagsrean efteråt.

  SvaraRadera
 6. Köper aldrig Julklappar, vare sig mellan oss vuxna eller till våra barn. De får ett rim och en slant

  SvaraRadera
 7. Judar och Samer är tydligen inte svenskar, men vad gäller egentligen för de Kristna? Är inte Asatron den enda som duger egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, julseden är ju så osvensk den kan bli. Ett konglomerat av olika utländska underlägsna sedvänjor och syntetiska påbyggnader. Midvinterblot med människooffer upphänga i träd är däremot riktigt ursvenskt, en sed som förmodligen hängt med sedan de första invandrande svenskarna från Tyskland följde den smältande iskanten norrut för sisådär 8000 år sedan.

   Radera
 8. Här blir det inga julklappar. Konsumptionslustbarometern står på noll. Skönt att slippa se alla döda zombies irra runt på stan som yra höns. Låt Zombieutomjordingsguden Jesus visa dem barmhärtighet på domedagen. Amen.

  SvaraRadera
 9. Firar jul till minne av Jesu Kristi födelse. Ja, julklappar också å god mat därtill. Att man beslutat att världens frälsare kom till jorden midvintertid, tycker jag är bra. Vi får en högtid & ledigt när vi i norr behöver det. I verkligheten föddes Han troligen under våren. Jag har förstått att man har två skördetider i Judeen. Citat Lukas 2:8 "I samma nejd voro då några herdar ute på marken och höllo vakt om natten över sin hjord." Man vallar inte sina får ute på bete när man nyss sått, utan när det är skördat och innan ny sådd.


  SvaraRadera
 10. Som jag ser det så har Jultomten detroniserat Jesus, och det är bra att vara på den vinnande sidan.

  En bra present glädjer både mottagare och givare, många gånger dessutom, när den används. För maximal effekt måste den givetvis då överträffa mottagarens förväntningar och vara något som denne verkligen vill ha men inte har råd med själv. Givaren bör för att undvika galloperande förväntningar moderera dessa i god tid innan med uttalanden som att i år blir det inga dyra grejer för vi måste spara till den dyra semesterresan och liknande.

  SvaraRadera
 11. Alla ni som vägrar köpa julklappar, Vägrar ni allting annat också?
  God mat och umgänge med nära och kära. Drar ni ner rullgardinen och mår dåligt för att alla andra har en trevlig eftermiddag i nära vänners lag. Fientligt ser ner på de som firar på det sätt som många gör nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar fördomsfull...

   Radera
  2. Jag tror att många idag, särskilt i protestantiska länder, missupfattar begreppet askes. Man tolkar det som att späka sig själv och avstå från livets goda. Men askes betyder att uppnå den maximala njutningen med hjälp av så få materiella tillgångar som möjligt. Det är så cyniker i antikens Grekland tolkade begreppet, det är så dagens minimalister ser på det, det är så jag uppfattar det.

   Jag tror att konsten att leva idag handlar mycket om att begränsa sin konsumtion och istället upptäcka det som är meningen med livet - att utvecklas som människa, vara närvarande, upptäcka världens skönhet, uppleva kärlek, värme och närhet. Vilket jag önskar oss alla i den ljusare tiden som kommer nu - vi har precis passerat vintersolståndet.

   Radera
 12. Ingen aning. Massvis troligen.Men hustrun vill inte berätta/ljuga om saken. Och jag törs inte fråga.

  SvaraRadera
 13. När jag hade barn i huset så ansträngde jag mig. Alltid en vass julklapp. Och alltid något elektroniskt samt en bok.. Julklappen för 11 är sedan har jag bredvid mig. Logitech X-230 högtalarsystem. Grym bas. Läste just ut Stärnklart förresten.

  SvaraRadera
 14. Symboliska julklappar och en liten aftonbön till Jesus Kristus. Den senare förväntar jag mig dock inte hitta under granen. Det skulle vara en överraskning modell större. Enligt ryktet skall han inte återvända förrän rymdskeppet är lagat, men förväntas då komma på en visit på sisådär tusen år. Huruvida detta stämmer eller är en något förvirrad evangelists drömmar återstår att se.

  SvaraRadera
 15. I min familj firar vi att Xenu snart ska komma tillbaka och rädda oss som genomfört alla dessa fantastiska kurser.

  SvaraRadera
 16. Just en fin tradition att lura sina barn att det faktiskt finns en figur som heter "Tomten"
  Och sen använda det som utpressning för att barnet ska vara snäll?

  Okej att det är bättre än att hota med att "Sotaren" ska komma och ta en om man inte lyder som man gjorde med mig.

  Hur ska de kunna lita på en efter det?

  Förräderi av de enda de borde kunna lita blint på i den här jävla världen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag ska också fira jul med de allra närmaste, för det är mysigt, men utan att lura små barn.

   Radera
 17. blir väl runt 2-3000, fördelat på 5-6 pers. Whiskyflaskor åt de som redan "har allt" och leksaker åt barnen...

  SvaraRadera
 18. Inte en krona på julklappar trots ungar i familjen. För min del kom motviljan mot klappjagande den gång i min ungdom då jag nyligen flyttat hemifrån och *behövde* en potatisskalare av någon särskild sort som i alla fall då mest fanns i specialbutiker. Kön till de stackars expediterna var hur lång som helst och presentinslagningen tog ännu längre tid .... tack och lov är frugan av samma skrot och korn, även då det gäller något som t.ex Alla Hjärtans dag. Sedan den första fullträffen för många år sedan har jag inte behövt köpa en endaste liten chokladask eller blomma :)

  All den myckna mat vi tänker frossa är redan inköpt och ärligt talat, jag tror vi börjar redan under Midvinterblotet i år. Här uppe i norr är det ju särskilt mörkt och snön var långsammare än någonsin att erbjuda lite återsken, så att dagarna då blir längre känns som något att riktigt fira.

  SvaraRadera
 19. Vi lägger väl en tusenlapp var. Det blir mest nyttoprylar som sockor och kallingar mig och maken emellan och en del "gåvor" via UNICEF eller RK till övriga släkten. Kanske köper maken och jag något dataspel till varandra trots att vi redan har för många av dem. Fysiska klappar paketeras och rimmas och i klappsäcken finns alltid en chokladkartong. Presenterna är inte viktiga, det är ledigheten från jobbet, julmaten och umgänget med varandra som betyder något. Förresten... är inte Jesus en lich?

  SvaraRadera
 20. Inga julklappar- firar över huvud taget inte Jul. Bortsett från att jag är ledig från jobbet och kan stänga dörren inifrån och vara ifred för mig själv i fem dagar. Däremot firar jag Midvintersolståndet och då dricker jag och mina dåliga vänner goda och starka drycker för att markera att det förbannade mörkret nu viker igen. Kalla det gärna för Midvinterblot om ni så vill. Det är i vart fall en betydligt äldre tradition än det Kristna Julfirandet.

  SvaraRadera
 21. 12 har hittills uppgett att de handlar för mer än 100k. Tyvärr har ingen av dessa kommenterat. Hade varit intressant läsning. Gärna med bifogad bild på frugan...
  För närvarande är alla vuxna och de får en paradiskartong (tomten ogillar mörk choklad)

  SvaraRadera
 22. Tänk och dricka Whiskey på julafton, vem gör det? Vad blir nästa steg? röka marijuana på juldagsfrukosten?

  SvaraRadera
 23. Vad en massa smånegativa kommentarer om julen.

  Det är ju en jättefin tradition. Inte minst för barnen och vem minns inte hur spännande det var att klämma på paketen under granen när man var liten?

  Att ge en flaska, chokladask eller något annat symboliskt till sin närmaste släkt är ju ingen uppoffring. Det är ju dessa människor som man står närmast i ur och skur.

  Sedan skulle jag gissa, om jag får spekulera, att de som köper julklappar för 100k+ passar på att ta kostnader som ändå behövts göra, t.ex. för bil och hus.

  SvaraRadera
 24. Jag firar inte jul längre på eget initiativ. Tycker det är tråkigt. Till stor del pga handelshetsen och för att det känns så ytligt. Så många verkar ha sån enorm ångest för allt de måste hinna göra, köpa osv.

  SvaraRadera
 25. Beror lite på hur man räknar, ungarna får varsin mobil, men dessa betalas inte nu, utan under bindningstiden. Avskyr egentligen allt vad bindningstider heter, men det vart så pass mycket billigare jämfört med att köpa kontant och bara ta abonnemang, så det fick bli så. Räknar man kostnaden för telefonerna som julklapp (abonnemang skulle de ha oavsett, så det räknas inte) så blir det knappt 5 000 för bägge barnen. Egentligen alldeles för mycket pengar tycker jag, men de behöver mobiler så det blev nytta med nöje så att säga.

  Utöver det sammanlagt ca 3 000 till övriga närstående (sammanlagt 6 personer, men inte jämnt fördelat). Jag tycker om att ge bort saker och lägger gärna mina pengar på det.

  SvaraRadera