Cornucopia?

2014-12-04 09:05

Hur kommer du rösta i riksdagsvalet i mars 2015?

Innan allt för mycket analys förstör något så går vi väl ut hårt med en webenkät kring hur du röstade i riksdagsvalet 2014 och hur du tänker rösta i det extra val till riksdagen som hålls i mars 2015.

Partierna är sorterade från extremvänster till extremhöger. Som vanligt kommer enkäten stormas av vissa partiers anhängare, som tror att man kan påverka valresultatet genom att kryssa i enkäter på Internet.

Antalet svar på enkäterna har nu passerat 1 000 och jag bryter insamlingen här och presenterar inom kort det behandlade resultatet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

60 kommentarer:

 1. C mer höger än KD och bara SD längre ut på högerkanten? Hur tänkte du nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. (c) är det närmaste vi kommer libertarianer i Sverige, och de klassas normalt som extremhöger.

   Radera
  2. Eller ett namn: Ayn Rand.

   Radera
  3. Om frihet klassas som höger ska ju iså fall C längst till höger och SD in mot mitten?

   Radera
  4. Hur förhåller sig Ayn Rand till SD?
   Hon borde väl vara för fri invandring (och inga bidrag)

   Radera
  5. Jag tycker bättre om Gary Allens definition från boken "none dare call it conspiracy".

   Dvs

   Extremvänster = socialism, fascism, kommunism, diktatur
   Extremhöger = Anarki

   Dvs

   Total Government <------- differently limited governments -------> Anarchy

   Där kommunism och fascism längst till vänster, Socialism extremt lång till vänster, liberalism och "constitutional republic" väldigt långt till höger.

   Alla partier i Sveriges Riksdag idag skulle hamna på extremvänstersidan mer eller mindre.

   Radera
  6. @Sigh,

   +1. Mkt bra definition!

   Med Cornus sätt att definiera SD skulle de vara mer libertarianer än C och så är ju inte fallet direkt...

   Radera
 2. Vi stackare som inte röstade har inga val då :< eller som inte ska rösta, eller som rösta blankt. Fast vi är iofs inget värda för demokratin :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ert val är det samma som vid valurnan. Kryssa inte enkäten. Ni finns inte, syns inte, märks inte.

   Radera
  2. Så blankröstare är precis som Åsa Romson?

   Radera
  3. Nu känner jag mig lite kränkt, marginaliserad och diskriminerad. I det riktiga valet är väl antalet röstberättigade en känd siffra. Valdeltagande (och blankröster) kan därmed kvantifieras. Så kan du inte kolla statistiken efter besök på sidan och jämföra det med antalet svar så du får ett virtuellt "valdeltagande"?

   Och Alex, folk som inte röstar har visst ett värde för demokratin (om än negativt). En icke-röst = en röst på SD! Så brukar det ju stå här och var på Internet.

   Radera
  4. Jo, då landar vi på att ca 95% blankröstar eller ligger på soffan, med tanke på hur få läsare som svarar på enkäter.

   Radera
 3. Intressant att du satte MP som mer vänster än Vänsterpartiet.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle ha uppskattat om även alternativen "Borgerligt" resp. "Rödgrönt" (eller något liknande) hade funnits med bland mars 2015-alternativen. För oss som velar mellan olika alternativ på endera sidan.

  SvaraRadera
 5. Man kan undra till vilket parti fp:arna försvinner. Ganska sällan till SD förmodar jag. Men Fp verkar i alla fall kunna få det jobbigt om borgerliga väljare lessnar på dem.

  SvaraRadera
 6. Ska rösta precis som vanligt, dvs inte alls.

  SvaraRadera
 7. Ha ha, just nu när jag röstar (som nr 302) har SD mer än dubbelt så många röster som näst största parti (m). Kul utveckling. Och intressant att se vilka läsare Cornucopia attraherar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla onlineenkäter där (sd) finns som val stormas av partiets anhängare. Säger ingenting om verkligheten.

   Radera
  2. Kan det inte vara så att anhängare av ekonomibloggar saknar empati till större utsträckning och faktiskt vill se en lägre invandring på bekostnad av människoliv för att förbättra den egna livssituationen?

   Radera
  3. Finns det hemliga forum för dessa anhängare? Var huserar de egentligen?

   Radera
  4. Möjligen räknar de mera nyktert på mängden människoliv, samt har en annan (längre) tidshorisont.

   Överempatiska människor tycks det mig oftare förorda att rädda en människa nu och låta tio gå till hundarna imorgon.

   Fast egentligen är det nog inte så enkelt som empati, utan en skepsis mot manipulationsförsök, som ju har nu! bråttom! som typisk ingrediens.

   Radera
  5. Det intressanta är inte hur mycket SD har, precis som Lars påpekar så får de alltid extremt mycket mer på internet än i verkligheten...precis som MP alltid får mer i opponionsundersökningarna inför valet.

   Det intressanta är hur många fler som verkar tänka sig att rösta på dem nu som inte gjorde det då.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Betänk dock att enligt din enkät så är det avsevärt fler som tänker rösta sverigedomokratiskt nu än som gjorde det i riksdagsvalet 2014.

   I själva verket är undersökningen nog ganska representativ som breakdown av Cornucopias läsare. Inte är det konstigt heller. Det är ju trots allt den relativt sett initierade och ej förståndshandikappade andelen ur de yngre generationerna (med början med den ironiska generationen/Gen X) som frekventerar denna blogg.

   Radera
  8. Män skall inte vara så jävla empatiska. Det är inte vår biologiska roll. Kvinnor ratar män som är för snälla. Det är därför så många kvinnor är positiva till invandring. För att svenska män är velournissar som inte kan försvara en kvinna.

   Radera
  9. Kan det inte vara så att det finns fler SD sympatisörer än vad valet ger besked om, men att dessa inte vågar rösta pga mediatrycket kring SD samt rädslan för att deras röstande skall bli allmän kännedom?

   Radera
 8. Cornu: det går inte längre att klassificera partierna enligt det gamla systemet. Du måste klassificera dem på en Y-axel och en X-axel (3D helt enkelt jämfört med idag). Där du har konservativ/liberal på sociala frågor på Y-axeln och konservativ/liberal på ekonomiska frågor på X-axeln.

  Då får du en intressant bild! Väntar med spänning på nytt inlägg där du experimenterar detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill inte vara otrevlig.. Men det du beskriver är 2D.

   Radera
  2. Jag måste inte något alls. Jag kan även välja två axlar - totalitär/frihetelig och puckade/genomtänkta. Då hamnar de alla i ena hörnet.

   Radera
  3. Rätt, 2D är det naturligtvis.

   Cornu: naturligtvis måste du ingenting. Däremot måste du klassificera dem enligt ovan 2D-modell ifall du vill göra dem jämförbara med varandra på en skala.

   Radera
 9. Du glömde att ange att du får , ja hur mycket? från MUST och FRA.
  Mumma för dem detta.
  Men grattis till alla inkomstkällor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://lchfmirakel.files.wordpress.com/2011/07/conspiracy.jpg?w=400&h=300

   Radera
  2. Jag hittar bara " Judas och 30 silverpenningar" på den länken.
   Var det det du menade ?

   Radera
 10. Trenden är tydlig, även om denna undersökning inte representativ, väljarna lämnar de "gamla" partierna och går till SD, vilket bevisar att uteslutningspolitiken (mobbningen) inte fungerar. Det bästa vore att ge SD ett litet köttben så de fick känna lite på makten, såsom MP fick, dock försökte MP tugga i sig de stora köttbenen och resultatet vet vi. Undrar om Löven eller "stockholmskan" har någon plan B om SD börjar närma sig 20% ?

  SvaraRadera
 11. SD är ett intresseparti för svenskar. Jag skulle hellre rösta på ett parti med en klok ideologi, men finns det bara idiotideologier att rösta på så kan det kanske vara läge för att rösta nationalegoistiskt. Jag röstar dock hellre på EkoSoLiD. Cornu har fått en uppdatering av mitt värderingstänk.

  SvaraRadera
 12. Planerad Kollaps saknades i enkäten också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urban Persson har nog gått i barndom.

   Radera
 13. Jösses hur mycket SD folk som hänger här. Undrar hur ni tänker? När landet behöver samling och kontruktiva krafter stödjer ni ett pajasparti vars ledning glatt stöter landet i kris för att få lite twitterpoäng. Folkomröstning om invandring? Tycker ni verkligen att invandring är den enda viktiga frågan i landet? Uppenbarligen är det så. Men kom då för fn inte och prata om ansvar.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har 30 000 - 50 000 unika läsare per vecka. Några procent svarar på enkäter likt den ovan. Allt man kan säga är att det hänger runt 300 (sd)-läsare här. Vad resten tycker vet ingen.

   Radera
  2. Eftersom invandringen påverkar Sverige mer än någon annan fråga, så, svar Ja, den är viktig. Oerhört viktig.

   Tydligen så tycker de andra partierna att det är den viktigaste frågan, eftersom de är beredda att skapa en kris i landet, för att fortsätta med att ta in hundratusentals människor i landet varje år, och att ingen kostnad är för stor för detta ändamål.

   Hur tänker du?

   Radera
  3. Tvärt om tycker jag att SD har handlat mest statsmannamessigt av alla partier.

   Pajasarna sitter i regering framför allt. men till en viss del också övriga opposition.
   Det är inget snack om saken att invandringsnivåerna är ett problem för Sverige. Att inte erkänna sanning och ta tag i problemet är fegt ochpå extrem pajasnivå.

   I mina ögon höjdes SD något enormt efter deras aggerande sedan valet.
   De hade TOTALT tappat legitimitet inför sina väljare och Svenska folket om de inte aggerade som de gjorde.

   Min åsikt i alla fall...

   Radera
  4. Cornu, du kan nog utgå ifrån att det främst är bloggstammisarna och de aktiva i kommentarsfältet som svarar på dina enkäter.

   Radera
  5. anonymous, landet är redan i kris och befinner sig på ett ödesdigert och fatalt sluttande plan. Migrattionen är den viktigaste frågan eftersom den står i centrum för och bestämmer alla andra frågor, såsom vad som blir kvar att satsa på fattigpensionärer och ensamstående mödrar.

   SD är bara medicinen. Och det kan hända att den smakar beskt och samhällskroppen ryser till ett ögonblick där uppe i riksdagshuset, men i längden gör den gott.

   Radera
  6. Hur kan migrationen vara den viktigaste frågan för landet? Jag försöker verkligen förstå. Viktigt visst men den viktigaste? Ekonomi borde komma före - taskigt småföretagarklimat, dålig tillväxt, skuldbubbla osv. Skola i fritt fall, nej inte pga invandrare utan pga kravlöshet, lärare utan kunskap, relativisering av kunskap osv. Försvaret - í stort sett ingen förmåga alls att försvara landet någonstans. Extremhöger som är mot EU i europeiska kärnländer som Frankrike och som dessutom är sponsrade av Alla ryssars egen maffiaboss. Polis, åklageri och domstolar som inte lyckas skydda medborganra - och igen - detta är inte invandringens fel utan politiska beslut som lett till det extremt taskiga läget. The list goes on.

   Jag kan verkligen inte förstå att ni på allvar säger att migrationen är den viktigaste frågan för det svenska samhället. Det känns verkligehtsfrånvänt och faktiskt lite naivt.

   Nulli secundus

   Radera
  7. Miljön är den viktigaste frågan, för den påverkar alla politikområden. Jämställdheten är den viktigaste frågan, för den påverkar alla politikområden. Kan i princip sägas om alla frågor eftersom allt påverkar allt.

   För övrigt, +1 till Nulli Secundus.

   Radera
 14. Detta jävla tjafs om att SD "har brutit med riksdagens praxis" i och med röstningen för Alliansens budget. För det första har partiet enbart använt regelverket som det var tänkt, alltså utövat demokrati, något som Riksdagspartiet de blårödgröna uppenbart har glömt bort vad det är. För det andra har de sju systrarna sedan åratal tillbaka själva upphört med att hålla sig till praxis genom sin utfrysning av och vägran att samtala med riksdagens numera tredje största parti.

  Som man bäddar får man ligga.

  Idioter.

  SvaraRadera
 15. Jag är trött på att SD benämns som högerextremt. Jag är libertarian och riktigt extremhöger men har mycket lite gemensamt med de konservativa sossar som SD är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 de enda område de kan kallas vänster på är väll just invandringen.
   På alla andra områden hamnar de just vänster om sossarna.

   Radera
  2. @Markus, Haha, spot on. Känner precis likadant.

   Radera
  3. Håller med. Problemet är Cornucopia som inte gör rättvisa och visar partierna i ett diagram med två axlar. Den gamla metoden vänster/höger fungerar inte längre.

   Radera
  4. Tror inte jag är ensam om mina tankar om SD, nämligen att dom kommer från en högextrem bakgrund och har förmodligen fortfarande ett stort mått av dessa anhängare
   kvar, men när etablissemanget vägrar att tala om frågan invandring så blir SD ett alternativ även för mig.

   Radera
 16. Ok, jag köper din gradering av partierna. Först var jag skeptisk. Vad menar du med "höger"? Ultraliberal eller konservativ, eller vad? På vänstersidan tycker jag det är enklare, fast de beror nog bara på att jag inte tycker om dem. Men efter att ha tänkt en stund kom jag fram till att allianspartierna nog på många sätt är mer vänster än SD. Fast mitt tillägg till din skala är att SD måste klassificeras som "mitten" på skalan - välfärd, nation, blandekonomi, måttlig invandring. Det är det normal internationellt sett. Sverige är extremt på det sättet att det bara finns mitten (SD) och sen en vänsterflank. Högerextrema partier finns utanför riksdagen. Så jag ansluter till din skala, men reservationen att SD är mitten.

  SvaraRadera
 17. Valet 22/3 avgörs inte här. Min syn nu är att massmedia snart tröttnat på vad som hände och börjar se framåt. Då kommer de två budgetarna att granskas noga för att hitta skillnader. Sedan kommer spekulationer om något parti åker ur riksdagen och om Fi kommer in. Slutligen blir det någon delfråga som tar mest utrymme kanske försvarets uppbyggnad. SD får svårt att ha eller föra fram någon åsikt om annat än invandring och de tappar förmodligen en del röster till M och S.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 18. 35 % av väljarna anser enligt SIFO att det var rätt av SD att fälla regeringen. Bara 43 % anser att det var fel. Och då ska man ha i åtanke att svenskar är ett uttalat trygghets- och stabilitetsbesatt folk.

  Jag gissar att en klar majoritet av de 35 procenten är pontentiella SD väljare i extravalet.

  SvaraRadera
 19. Det stora misstaget var att ta in MP i regeringen, det retade upp väldigt många, jag tror att Löven kunde ha styrt skutan ensam och då hede det varit möjligt att komma överens med de andra.

  SvaraRadera
 20. Jag vet vad jag ska rösta på.

  https://pbs.twimg.com/media/BnrEsfXIQAANdLw.jpg:large

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera