Cornucopia?

2014-12-15 11:37

Hur dyr bostad får ditt hushåll köpa enligt Swedbanks bolånekalkyl?

Så hur dyr bostad får ditt hushåll köpa enligt Swedbanks bolånekalkyl? Svara på enkäten nedan efter att ha gjort kalkylen.


Ni hittar bolånekalkylen här. Klicka på fliken hur mycket får jag låna?

Fyll sedan i månadsbruttolönen för din respektive din sängpartner. Eller om ni nu har separata sovrum, jag dömer inte. 

Som kontantinsats anger du möjlig kontantinsats, vilket vid befintlig bostad kan vara värdet på befintlig bostad minus befintliga skulder. För de som köpte sin första bostad på 90-talet och inte festat loss med bostadsbankomaten kan kontantinsatsen vara betydande belopp.

Ange sedan ditt resultat här ute till höger. Siffrorna kan bli helt horribla för normala tjänstemannalöner. Miljontals kronor, och då pratar vi inte om 4-5 miljoner.

För er som når upp till 11 - 12 MSEK i möjlig bostad så kan man t ex köpa detta ståndsmässiga ruckel i Gottskär (tänk Solsidan för er som bor i Stockholm). Endast 40 minuters bilväg från sannolik arbetsplats på Lindholmen. Detta på en söndag, förstås. I rusningstid vardagar är det mer 60+ minuter. Om trafiken flyter olycksfritt, vilket den sällan gör. Man får åtminstone havsutsikt med saltvattenstänk, skränande måsar och stanken av tång på köpet. Men ingen egen strand eller brygga. Ingen bubbla här inte.

Ett alternativ är denna ståndsmässiga 60-talskåk utanför Alingsås (Stockholmare tänker Knivsta). Med sina 425 m2 är den en miljon billigare än rucklet i Gottskär. Och så får man egen strand, brygga, hög sjöutsikt, dubbelgarage, bibliotek, poolhus/spa, biljardrum, fem sovrum, vinkällare, samt ett riktigt ståndsmässig pigrum med egen dusch och toalett bakom köket och pigtrappa ner till tvättstugan och vinkällaren. 46 minuter bilpendling till Lindholmen via E20, landar väl runt 50 minuter och snabbare än Gottskär i rusningstid. Eller cykelavstånd in till Alingsås och pendeln. Fast du kan ju jobba i baksätet när din chaufför kör rollsen in till stan. Fast egentligen saknas det en chaufförsbostad, man får väl slänga upp en ättestuga för det ändamålet.

Nu har jag ju redan bibliotek respektive biljardrum, men dubbelgarage har jag inte.

Så hur mycket kan du köpa en bostad för om du maximerar möjlig kontantinsats och lånen från Swedbank? Upprepar länken till bolånekalkylen hos Swedbank.

Ja, förresten, Swedbanks "vad händer om räntan stiger" går bara upp till 5.29%...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

25 kommentarer:

 1. Är det bara jag eller maxar den ut vid 8,5 mSEK?

  "Lånebeloppet blir mer än 8.500.000 kr varför vi rekommenderar att du/ni kontaktar banken för att ansöka om lån eller lånelöfte.
  Se kontaktinformation ovan."

  SvaraRadera
 2. helt absurt. Det visade sig i mitt fall att beloppet som jag kunde låna var mer än 8,5 MSEK så då fick jag inte ut en totalsiffra utan skulla kontakta för en "dialog". Jag testade lite med olika siffror och insåg att det berodde på att jag kunde stoppa in för mycket - så mer än 1,5 MSEK i insats gav denna effekt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Det är väl för tur att man inte kan checka ut mer än 8.500.000:- av samhällets gemensamma kapital utan att åtminstone ringa ett samtal för att visa att man inte är en "robot på Internet".

   Radera
  2. Vilket betyder att de som svarat över detta värde i enkäten inte har varit sanningsenliga. Hej internet.

   Radera
  3. Nej, inga problem att klara 13 MSEK med t ex 8.5 MSEK i lån och 4.5 MSEK i kontantinsats från tidigare bostad.

   Radera
  4. Faktum är att eftersom kalkylatorn kräver 15% kontantinsats så kommer de som når 8.5 MSEK kunna köpa får 10 MSEK, då de måste ha 1.5 MSEK i kontantinsats för att få 8.5 MSEK i lån.

   Radera
 3. Samma effekt som båda föregående kommentarens kommer upp till 8.5MSEK och har ingen lust att prata med banken bara för ta reda på hur stor risk jag kan ta på mig om det shit hit the fan.

  SvaraRadera
 4. Kommer inte över 1,2 miljoner trots mycket bra inkomster med 200 kkr i insats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, beror väldigt mycket på kontantinsats. Ändrade kontantinsats till 1000 kkr och maxade ut direkt...

   Radera
  2. Precis, utan kontantinsats på 15% når du ingenstans.

   Radera
  3. Man behöver inte 15%, man kan lägga in att man har övriga lån och därmed egentligen ingen egen insats alls.

   Radera
  4. haha, så sant. Lade till övriga lån 300 000 och ökade "kontant" insatsen med 300 000 och vips ökade mitt låneutrymme :)

   Radera
 5. 1 MSEK, eftersom respektive studerar. Med förväntad framtida ingångslön hoppade den dock piggt upp till 5 MSEK. Ganska imponerande att låneutrymmet ökar med 500% när hushållets inkomst ökar med 50%.

  SvaraRadera
 6. Dj-a landkrabba!
  " stank av tång"...
  Hur tages detta upp av Långedrag noblessen?

  SvaraRadera
 7. Hos SBAB kan man låna mycket mer.

  SvaraRadera
 8. Testade lite och noterade att har man låg lön och stort kapital så får man inte låna till sin bostad. Har A 5 Mkr i egen insats och lön på 19100 kr/mån så får A inte låna en endaste krona till en lägenhet med driftskostnad 1000 kr/mån.

  Men B som tjänar 27000 kr/mån äger noll kronor och har 150000 blankolån får låna 850000 kr så han kan köpa lägenhet för 1 Mkr.

  Till vem av dessa skulle ni själva helst låna ut pengar där ni dessutom har lägenheten som säkerhet? Jag menar man kan väl anta att A även har inkomst av kapital och efter skatt har betydlig bättre årsinkomst än B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om B ovan istället har 150kkr egen insats och övriga lån på 300kkr så får B ändå låna 500kkr. Vi pratar alltså om en ekonomisk vettvilling som ligger på minus 150 kkr i eget kapital.

   Radera
 9. Jag bor i Sydney, Australien och för skojs skull så slängde jag in "svenska löner" i min banks boendekalkylator. Man fick låna bra med stålisar där med trots räntor på knappa 5% samt krav om avbetalning på 30 år.

  Länk: http://www.anz.com.au/personal/home-loans/calculators-tools/much-borrow/

  Räkneexempel (vid kurs 6,23 SEK/AUD):
  A: 40 000/mån (80 000 AUD per år)
  B: 30 000/mån (60 000 AUD per år)
  2 barn
  Övriga utgifter: 20 000/mån (3000 AUD)

  Lånebelopp c:a 5 mSEK.

  Återbetalning per månad runt 25 000 SEK. Lite väl saftigt med svenska mått mätt kanske.

  SvaraRadera
 10. Om Swedbank räknar så här illa då måste de ju ha ett ansvar i lånebubblan. Skyll er själva.

  För om familje-BLTer gör miljoner i förluster vid kommande priskrash kan inte bankerna räkna med att få igen lånen, då det kommer bli politisk omöjligt att skuldsätta två generationer. Så på något sätt blir det en socialisering av skuldbördan, inse detta!!!

  SvaraRadera
 11. 800k egeninsats och inkomst i familjen på 61k gav mig inte mer än 4.5 miljoner.
  Hade förväntat mig mer.

  När en bekant skulle låna pengar av SBAB blev han beviljad nära tre miljoner fast han var ensamstående och skulle flytta för att han skulle ta en provanställning och behövde köpa en bostad.

  Känns som att SBAB ändå är lite mer riskbenägen

  SvaraRadera
 12. Månadsavgift/driftskostnad slår ju ganska mycket på resultatet. Skiljer 1 miljon i mitt fall på förifyllda 0 kr och 5000 kr i avgift.

  SvaraRadera
 13. Jag skulle inte få låna en krona!
  Tur att man inte behöver det!

  SvaraRadera
 14. 8 miljoner med 2 i kontantinsats dvs 10 för huset .. och då satte jag ändå 5k i månadskostnad ...

  helt absurd ...

  SvaraRadera
 15. Kaos.

  Uppskattat pris på bostad:*
  400 000 kr inklusive kontantinsats 400 000 kr

  Låneutrymme uppskattas till:*
  0 kr

  Lyckligtvis hade jag ett par unikt goda år lagom i början på millenniet, så jag sålde in mig till banken för hanterbara lån om knappt 1 MSEK och bor med komfortabla 4 rum om 135 kvm på 880 kvm tomt för bra mycket mindre per månad än vad en 72 kvm 2:a i stenstaden Linné i Göteborg skulle kosta. Min småstad har nästan allt, och det lilla som fattas finns en timmes bilresa bort i Göteborg.

  SvaraRadera
 16. Targo Bank är en bank som ger professionell personliga lån tjänst som ger vardagen Aussie en snabb lösning på deras omedelbara behov, dessa kan inkludera bil rego, betala en räkning eller ens gå på en semesterresa. Är en av de snabbaste finansiella sparandet tjänsteföretag, är Targo Bank definitivt ditt nummer ett val när du behöver akut pengar. Att tillämpa helt enkelt kontakta oss på: ([email protected] och [email protected])

  SvaraRadera