Cornucopia?

2014-12-22 15:29

Flera energiprojekt väst - Ryssland skrotas

Det börjar nu rinna in att allt fler energiprojekt mellan västvärlden och Ryssland skrotas. Bara idag kom nyheten att kemikoncernen BASF bryter samarbetsplanerna med det statliga ryska gasmonopolet Gazprom och att Morgan Stanley och oljebolagets Rosnefts oljetrading och lagringsprojekt skrotats.


Talentum/Ny Teknik rapporterar att BASF bryter med Gazprom och lägger ner planerna på att ta över gasfält i Ryssland. Fossilgas är som bekant tillsammans med olja den primära källan till kolväten för kemiindustrin.

Wall Street Journal rapporterar om att Morgan Stanleys och Rosnefts projekt inom trading, både av pappersolja och av fysiskt lagrad olja inte går igenom och får läggas ner.

Tidigare har även SouthStream-gaspipelinen lagts ner i början av december. Södra Europa får förlita sig på fossilgas via pipelines genom Turkiet, och då icke-rysk fossilgas. Fossilgas som går genom pipelines genom Georgien, där leveranserna stoppades när Ryssland angrep pipelinen vid sin invasion av Georgien 2008. Alternativt via pipelines genom Ukraina.

Den stora förloraren är förstås den ryska ekonomin, som går miste om investeringar och västerländsk kompetens. Sanktionerna fungerar helt enkelt och ger allt större effekter ju längre tid som går. Man kan och bör fråga sig om priset Ryssland får betala för att ha invaderat och annekterat delar av ett grannland är värt priset? Dock agerar man förstås inte rationellt, och med det struntar den ryska regimen lika mycket i kostnaderna som man skiter i sin egen befolkning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

4 kommentarer:

 1. En fördel med sanktionerna är att Ryssland själv behöver ta tag i korruptionen och kicka igång egen tjänsteproduktion där man tidigare kunnat köpa in den för oljepengar. Svider i början men är långsiktigt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ryska björnen verkar svårdresserad.

   Radera
 2. Långsammare fossilbränsleutvinning är bra för klimatet så det är på sätt och vis goda nyheter.

  Undrar hur den Ryska kärnkraftsindustrin påverkas? Kärnkraft är ett av få områden där Ryssland har kompetens och industri av världsklass. Jag hoppas deras industri fortsätter utvecklas och övervintrar putineran så det går att göra affärer när det återigen går att ha den ryska statsledningen i möblerade rum.

  SvaraRadera
 3. Gediget av BASF, vi hade hamnat där förr eller senare ändå. Det enda hotet mot väst är väst så det är lika bra att ta kontroll över situationen direkt, kanske svider i början men det tjänar man nog in.
  Man kan inte göra affärer på andras villkor och väst står och faller ihop så lika bra att sluta dränga åt Ru så fort som möjligt.

  SvaraRadera