Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-12-16 10:35

FLASH: Två brigader Iskander omgrupperade till Kaliningrad

Enligt Armyrecognition har Ryssland omgrupperat två hela brigader med det semiballistiska robotsystemet Iskander till enklaven Kaliningrad.


Systemet når Gotland med Visby flygplats, samt den svenska marinbasen i Karlskrona och F 17 Kallinge utanför Ronneby. Sverige saknar helt motmedel mot detta precisionssystem, som i ca 2 100 m/s (ca 7 500 km/h) faller ner från en semiballistiska bana och träffar inom fem meter från sitt mål med en 700 kg tung stridsspets, efter att ha gjort undanmanövrar och släppt skenmål på vägen ner.
Räckvidd Iskander-M
Källa.

Tillägg: Passar på att påminna om den interaktiva kartan för ryska vapensystems räckvidd. Iskander-M når även krigsflygbasen i Hagshult, Linköpings flygplatser, Jönköpings flygplats, Skavsta flygplats, Öresundsbron, samtliga hamnar i Skåne samt Kastrup och Sturup. Kartan hittar ni här.

Omgrupperingen till Kaliningrad sker som ett led i en rysk beredskapskontroll, där man också ökat den offensiva amfibiekapaciteten i Östersjön.

Armyrecognition är för tillfället nere eller överbelastad. Rysslands statliga propagandakanal Russia Today rapporterar dock det samma:
"Tactical Iskander-M ballistic missile systems of the Western Military District’s missile brigade were rapidly transferred from Russia’s mainland to conduct off-the-march combat training tasks. Within two days, two brigades were deployed in Kaliningrad by the military transport aircraft and vessels of the Baltic Fleet."
Iskander är ett offensivt system, som från Kaliningrad enbart kan användas för att angripa länderna kring Östersjön. Framför allt är systemet tänkt att angripa NATO:s kärnvapenrobotskydd i området, eller för den delen infrastruktur som flyg- eller marinbaser som Ronneby eller Karlskrona.

Förra veckans massiva flyg- och flottaktivitet över och i Östersjön har därmed fått sin förklaring. Huruvida de två brigaderna fortfarande är kvar i Kaliningrad framgår inte.

Naturligtvis är detta en slump, men omgrupperingen av offensiva system sammanfaller med IT-angreppen mot Sverige och Finland.

Tillägg: Enligt uppgift har pågående telehaveri också drabbat Stockholms Länstrafik SL, samt Svenska kraftnät, där den senare är av avgörande betydelse för hela Sverige i händelse av t ex sabotage eller angrepp mot stamnätets kraftöverföring.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Samtidigt som sverige har en mera oklar parlamentarisk situation än någonsin under kalla kriget...
  Våra politiker diskuterar oväsentligheter eller lyxproblem samtidigt som de tagit bort vår skyddsförmåga.
  Det är uppenbart att ryssen har övat angrepp ala Midvintermörker. Frågan är bara ifall det är generalrepetition innan den stora föreställningen börjar?

  SvaraRadera
 3. Om min bostadsrättslägenhet ligger utanför Iskander behöver jag väl inte oroa mig? Kanske kan försvaret svara på detta! Finns det något bemannat twitterkonto att höra av sig till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är ju bara vad som är Iskandersystemets verkliga räckvidd? Stefan Forss vid finska försvarshögskolan visar i sin rapport The Russian Operational -Tactical Iskander Missile System att presenterade räckvidder sannolikt har mer att göra med med INF-avtalets begränsningar för markbaserade kort- och medeldistansrobotar än med verkliga prestanda som sannolikt ligger runt 700km med potential att förlängas till närmare 1000km.

   Om Iskanders räckvidd understiger 500km, enligt S Forss, har systemet prestanda jämförbar med US Navy's Polaris A1 som utvecklades på 50-talet. Det anses osannolikt att ryssarna skulle bygga en så usel robot när tom företrädaren till Iskander, OKA, som utvecklades på 60-talet hade räckvidd överstigande 500km. Men har du bostadsrätten i Åre är du nog rätt Iskander safe, for now.

   Radera
  2. Avstånd Kolahalvön - Åre?

   Radera
  3. I rättvisans namn har Iskander en precision på fem meter, medan Oka hade en precision på 200 meter och antingen bara fungerade som nukleär eller kemisk bärare, alternativt i stora svärmar mot stora mål som hamnar eller flygplatser.

   Radera
  4. @Cornucopia?

   Åre och terrängen väster där om är ungefär så långt som man kan komma från Ryssland men fortfarande befinna sig på svensk mark och i "civilisationen" med gatljus och asfalterade vägar. >830 km till valfri plats i Ryssland. Google Earth rekommenderas för snabbmätning.

   OKA som skrotaden vid Rysslands ratificerande av INF-avtalet var precis som du skriver underlägset Iskander på en rad punkter. Men om vi begränsar oss till de parametrar som beskriver raketers räckvidder dvs bränslets förgasningshastighet, bränsle/raketens tjänstevikt, acceleration vid uppskjutning så ska Iskander i så fall ha sämre prestanda än tidigare system för att endast ha en räckvidd <500km. Inte så troligt och ryssarna luras ju lite ibland som bekant.

   Radera
 4. Tur att man bor på Sveriges framsida!

  SvaraRadera
 5. Sverige är i praktiken ett Natoland utan försvar, alltså ett lätt byte likt de baltiska staterna. Jag tror inte Ryssarna ser Sverige som ett praktiskt hot men man täcker upp uti fall att........Sveriges lierande med "djävulen" utsätter folket för en hotbild som en neutralitetspolitik inte skulle göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är neutrala Ru tycks inte bry sig.

   Radera
  2. Har man stora Nato-övningar på sitt territorium så är man nog inte neutral.

   Radera
 6. Och Ryssland chockhöjer räntan för att förhindra en bank run på den fallande rubeln. "Vi är utsatta för ekonomisk krigföring från Väst" säger man. Känns stabilt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och börsen störtdyker.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Ryssland har rätt stora utländska reserver, så de kan förmodligen hålla ut ett tag även om oljeinkomsterna går ner rejält. Men det finns några andra länder som troligen går i konken snabbare (t.ex. Venezuela). Vad värre är är att Putin som du säger verkar se sänkningen av oljepriset som en krigshandling vilket ger honom ytterligare anledning, eller åtminstone motivering inför folket, att dra fram fler offensiva kaniner ur stridshjälmen. Återstår att se vilka, om några.

   Radera
  3. @Neo

   Haha "Offensiva kaniner ur stridshjälmen"
   Du är ju riktigt skärpt och kul nu när du är nykter Neo!

   Radera
 7. Stuvsta flygplats?
  Du slår mig med häpnad, Lars.
  Den har jag under alla mina år i Huddinge totalt missat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem bryr sig? Norr om Hallandsåsen är det väl bara rövarband, grottmänniskor, renar och eskimåer ändå. Om man åker renspann till den ena stenhögen eller den andra kan kvitta lika.

   Radera
  2. Nu,ja!
   Har ju hunnit undan Huddinges sjunkande centrum med någon månad till godo.

   Radera
 8. Solpaneler och satellit-internet så man kan få information även när Ryssland släckt ner landet helt?

  Skriver det på min inköpslista till helgen..

  SvaraRadera
 9. Jag är ovetande om det mesta, men är inte "Within two days, two brigades were deployed in Kaliningrad" intressant som kapacitetsmått?

  Tror jag ska lägga undan kinesiska ett tag och ta fram ryskaböckerna...

  SvaraRadera
 10. Intressant om någon skulle kunna berätta vad som sker om Ryssland erövrar t ex Gotland.

  Jag vill minnas att hela befolkningen fördrevs från Karelen. Några som fått med sig sina kor
  påstår att de av de finska myndigheterna tvingade dem att lämna tillbaka korna till Ryssland
  då man upptäckt att en lagård var utrymd.
  Flyktingar från Karelen blev sedan utplacerade i hela Finland. Har hört svenskspråkiga beklaga sig för att finskan tog över när folket från Karelen flyttade in. Men hur gick det ekonomiskt?
  Fick flyktingarna ta hela smällen och förlora både hus och hem? Eller fick de kompensation av staten?
  Vad skulle ske idag i Sverige? Skulle flyktingarna vara tvungna att lämna allt? Skulle de få ta med sig sina bolåneskulder men lämna husen? Skulle de placeras ut som i Sverige eller hamna med andra flyktingar på flyktingförläggning i väntan på kommunplacering?

  SvaraRadera
 11. Behövs verkligen Iskander om man vill ta Gotland.
  Kanske i ett senare skede om någon mot förmodan skulle bry sig.
  https://storify.com/jkylander/fall-gotland

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Det kan vara lite läge nu att Sverige iallafall börjar fundera på att komma ut ur den taktiska törnrosa- sömnen och återställer lite luftförsvarskapacitet - Patriot och Ciws, vi kallar vårt system för "Shieldwall" och lånar pengar från EIB för inköpen, hyr in personal från utlandet under det år det tar att utbilda egen grundläggande kompetens. Och, vips, har vi satt igång kapprustning igen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satt igång kapprustningen? Ryssland lär knappast öka sin rustningstakt för att vi börjar rusta. Givetvis kommer det att ändå att skrikas i högan sky över att vi kapprustar och gör världen osäkrare för det finns svenskar som är mottagliga för sådana påståenden.

   Radera
 14. I Sveriges reservhuvudstad tar vi skydd på fästningen och återupplivar centralförsvarsstrategin. Fi motas bort i Jönköping och Askersund. *sover lugnt*

  SvaraRadera
 15. Kan Putin vara så desperat att han är beredd att starta krig mot ett land till bara för att ena Ryssland i ett ekonomiskt krigsläge? Det har ju historiskt funkat för andra stormakter så att säga.

  BTW: Når Iskanderrobotarna Tomteland i Mora?

  SvaraRadera
 16. Och mitt i detta elände visar senaste novus undersökning att S med svetsarn i spetsen ökar i popularitet.( till och med mest förutom SD).. Hur F-n är detta möjligt?? Är folk så hjärntvättade..

  SvaraRadera
 17. Det finns anledningar att Ryssland ökar sin försvarsberedskap, inom och på sitt eget lands gränser.
  Hur kan det vara fel att göra från Rysslands ståndpunkt? Man måste se till hela bilden!
  Några blinda fläckar här är:
  USA :s bevisade inblandning i statskuppen i KIev.
  Beskjutningen av Donetsk. dvs av "ryssvänliga" oavsett separatistrebeller eller civila.
  Ekonomiska blockaden av östra Ukraina, som riktar sig mot civila.
  Ekonomisk krigföring från väst mot själva Ryssland, för att allvarligt skada själva Ryssland.
  Ovilja från väst till alla fösök till diplomati eller förhandlingar, ev federation i öst-Ukraina
  Det finns givetvis anledningar att Ryssland kraftigt ökar sin försvarsförmåga!
  Att endast tjata om "Rysslands aggression" blir en som vanligt här hålihuvetdiskussion.
  En idiotisk inställning som bara kan leda till upptrappning och storkrig.
  Vill ni ha det??

  http://swedish.ruvr.ru/news/2014_12_17/Pentagon-erkanner-mera-stridsmateriel-anhopas-utanfor-Rysslands-riksgrans-2248/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad (eller kanske i likhet) från att NATO koncentrerar sina styrkor utanför rysslands gräns så verkar det som att även rysland verkar koncentrera sina styrkor utanför rysslands gränser.

   Det slår dig inte att NATO's agerande kan vara ett svar på rysk aggression mot omgivande länder (vilka vissa dessutom väl är medlemmar i NATO)?

   Har du några konkreta exempel på att utländsk makt har bedrivit aggressioner mot ryskt territorium och därmed ger behov av ett ryskt försvar? Att angripa och ockupera omgivande länder räknas iaf i mitt språkbruk normalt inte som försvar.

   Radera
  2. Donetsk och östra Ukraina skulle väl knappast ha blivit angripet om inte ryssarna hade gått in just där. Märkligt cirkelresonemang.

   Radera
 18. Vad Ryssland gör i östra Ukraina är att "hålla separatisterna under armarna". Ryssland försöker inte "invadera och ockupera" Ukraina för egen del. Detta har man betonat från dag1.

  Det var ett separatistuppror inom den öst-ukrainska befolkningen om någon har missat det.
  Givetvis är befolkningen blandad av mer eller mindre aktiva. Men man har frågat allmänheten i en kanske något improviserad folkomröstning. Det är inte upp till västvärlden att godkänna den.

  Man vill stödja separatisternas kamp för självständighet och skapa ett öst-ukrainskt område med självstyre, ett autonomt område men fortfarande inom Ukraina. Hur kan det vara fel?
  Är inte rätten till självstyre något som ingår i folkrätten? Eller är det endast om USA säger så?
  Och som läget ser ut nu finns nog ingen möjlighet att backa för Ryssland.
  Det varken kan eller vill man. Det kommer inte ske.


  Om jag har en unge som blir mobbad och kanske slagen i skolan av både elever och personal, ska jag då inte följa med ungen till skolan, försöka prata förstånd med mobbarna, rätta till situationen, och skydda och kanske också försvara min unge?

  Eller ska jag skicka iväg ungen ensam och säga:
  Du får skylla dig själv som inte kan anpassa dig!
  Oavsett att jag förstår ungen kommer bli knäckt, misshandlad, kanska dödad?

  Krim är ett specialfall och engångshändelse. Ett återtagande av gammalt ryskt område som hamnat i totalt "fel land". Det förstår alla som har en hel hjärna.
  "Fel land" betyder här ett land vars regim lierat sig med fienden. Ukraina var förr en vän.

  USA (Nato) beter sig nu liksom i historien som Rysslands dödsfiende.
  Kan du se något annat tecken? Nyligen antogs lagar i USA som faktiskt förklarar krig mot Ryssland (via Ukraina) Hur kan det vara något bra för Ukraina?
  Västmakter har flera gånger tidigare använt Ukraina som "uppmarschområde" mot Ryssland.
  Så tydligen även denna gång.
  Händelseförloppet i nutid bevisar bara att Rysslands agerande att återtaga Krim var nödvändigt ur säkerhets synpunkt. Ryssland ser alltid säkerheten från sin egen synpunkt. "Konstigt nog".

  Fö förekommer ingen hotbild från Ryssland till något grannland. Det är endast propaganda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart som korvspad... not!

   Radera
  2. Oj, wow, jag vet inte ens vart jag ska börja. Finns du på riktigt eller är du bara en avlönad psyops?

   "Krim är ett specialfall och engångshändelse. Ett återtagande av gammalt ryskt område som hamnat i totalt "fel land". Det förstår alla som har en hel hjärna.
   "Fel land" betyder här ett land vars regim lierat sig med fienden. Ukraina var förr en vän."
   - Aha så när Ryssland invaderar ett grannland är det helt okej så länge de bara gör det "en" gång.

   "Man vill stödja separatisternas kamp för självständighet och skapa ett öst-ukrainskt område med självstyre, ett autonomt område men fortfarande inom Ukraina. Hur kan det vara fel?"
   Ja, hur kan det vara fel att försöka störta en demokratiskt vald regering? Folket har ju trots allt valt "fel" och då är det inte mer än rätt att Ryssland i pseudo-smyg ser till att terrorn kan fortsätta.

   "Och som läget ser ut nu finns nog ingen möjlighet att backa för Ryssland."
   Ja, länder tenderar att bli rätt upprörda när man invaderar dem och de små chanser som tidigare fanns att Ukraina skulle vända sig till Ryssland är nu grusade.
   Dock finns det ingenting som hindrar Ryssland från att dra tillbaka sina trupper imorgon.

   "Fö förekommer ingen hotbild från Ryssland till något grannland. Det är endast propaganda."
   Tänker inte ens slösa mer tid på att svara på detta trams.

   Radera
 19. Rysslands återtagande av Krim var stor förlust för Ukraina (och för Nato), strategiskt och på andra sätt. Västvärlden kommer aldrig att tycka det är okej eller acceptabelt. Kanske om 50 år.
  Men det blev priset för att med våld avsätta en demokratiskt vald president och installera en Rysslands-fientlig regim, med aktivt stöd av USA. Nu är det faktum.

  Hur menar du att separatistena försöker störta en demokratiskt vald regering, och vilka har valt fel?
  Du har nog rört ihop saker.
  Ryssland kan inte backa från öst-Ukraina för närvarande av humanitära skäl. Det borde du förstå.

  Vilket annat land är för närvarande, i realiteten hotat av Ryssland??

  Om ett storkrig blir verklighet, kommer hela värden, att inte bara hotas, utan mycket värre.
  Det är den verkliga faran, som gladeligen provoceras fram av diverse puckon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snällt av Ryssland att bara hota ett land i taget...

   Radera