Cornucopia?

2014-12-15 18:17

Extravalet i mars ställs in?

Den lokale moderate riksdagsmannen Jan Ericsson väcker en fråga som jag gått och funderat på. Kanske ställer Löfvén in extra valet. Det är trots allt inte formellt utlyst, då det inte formellt kan utlysas än.


Vad gäller Jan Ericsson (m):s trovärdighet, så sitter han trots allt i riksdagen och bör ha lite bättre koll än t ex journalister. Han var bland de som underströk att alliansen skulle rösta på sin egen budget och ingen annan, medan vänsterjournalisterna befann sig i förnekelse/förhandlingsfasen och hittade på massa fantasifulla ursäkter för att alliansen inte skulle rösta på sin egen politik.

Ericsson skriver:
"Det första är att det allt mer känns som om Stefan Löfvéns besked om att han tänkte utlysa extraval kom i affekt efter att ha förlorat budgetomröstningen i riksdagen. Det kändes helt enkelt ogenomtänkt. Beslutet verkar inte heller ha varit förankrat i den Socialdemokratiska riksdagsgruppen, och jag hör att det finns motstånd hos en del s-ledamöter mot extraval.
[...]
Den andra anledningen är alla mycket negativa nyheter kring Socialdemokraterna och Miljöpartiet, alla nya turer kring vem som går till val med vem och om den gemensamma S-MP-budgeten ska ligga till grund för valrörelsen eller inte. Löfvén har verkligen tagit alla tänkbara ståndpunkter samtidigt och ingen begriper vad han menar. Media är inte nådiga just nu, och med rätta beskriver de S-MP-regeringen som totalt ledarlöst kaos. Samtidigt jäser det inom Socialdemokratin och LO där allt fler kräver att partiet tar avstånd från MP. 
[...]
Den tredje anledningen är opinionsläget. I de sammanvägda opinionsmätningarna backar både S och MP, medan allianspartierna ökar. 
[...]
Den sista anledningen är att ett extraval helt enkelt inte löser några problem. Vare sig Alliansen eller vänstersidan lär få egen majoritet, vilket innebär att extravalet inte gör vare sig från eller till."
Fetstil ovan är inte spekulation, utan något som surras om i riksdagen. Övriga punkter är förstås också korrekta.

Extra val löser ingenting och försvagar regeringspartierna. Tvärt om lär (sd) gå kraftigt framåt i ett extra val och göra situationen ännu mer svårhanterlig, då inte ens enskilda partier räcker för att gå över blockgränsen för en majoritet. Om inte (s) blir ett alliansstödjande parti...

Och det är inte utlyst än utan ska inte formellt utlysas förrän den 29:e december.

Det är bara utlovat att det ska utlysas, men med tanke på att även Löfvén verkar provat de där sva(mp)arna så är bollen onekligen oval i amerikansk fotboll...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

68 kommentarer:

 1. Ljuget om att han skulle avgå har ju inte imponerat hittills. Istället för extra val kommer vi få extra ljug, det vågar jag sätta min valsedel på.

  SvaraRadera
 2. Kanske bara ett sätt för Löven att sätta en hård gräns för Alliansens partier att ge med sig?

  Vilka skulle förlora mest på ett extraval?

  Jag skulle vilja påstå att det är Alliansen där två partier riskerar att trilla ur riksdagen.

  S+MP förlorar också men förmodligen inte lika mycket.

  SvaraRadera
 3. Oavsett vad Socialdemokraterna och Stefan Löfvén snart gör är det ju en parodi i alla fall. Menar de det ena eller det andra. Med Mp eller utan. Gäller den lagda budgeten över valet eller inte.
  Trovärdigheten för landets styre och för Socialdemokraterna är snart noll.
  Jag röstar inte på sossarna längre. Gjorde det senast på 90-talet. Trodde ändå att Stefan L var rätt typ som kunde med lite hårda nypor få ordning och reda på partiet igen.
  Nu visar det sig att det är fortsättningen på samma katastrof som med Mona och Håkan.
  När ska de sluta med fjanteriet vid tillsättning av ny partiledare att ingen vill och alla säger nej där Jantelagen styr. Dom borde börja inse att den metoden inte fungerar längre.
  Eller är det så illa att det bara finns så här odugliga kaptener som ska ha hand om rodret.

  SvaraRadera
 4. Om Åkesson kommer igen och får styr på propagandan kan nog SD gå framåt, men om Björn Söder och resten av de opolerade järnrören får härja fritt i media med bisarra definitioner om vad en svensk är tror jag det kommer att snabbt gå utför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, iden om den homogena nationalstaten med bara ett "folk" inom dess gränser är ju helt hopplös och leder bara till elände när "folken" ska definieras och flyttas till rätt plats. Sd är dödsdömt, med en så fattig ideologi kommer man aldrig uppnå annat än tillfälliga segrar.

   Radera
  2. Det råder akut bostadsbrist sa Boverket.
   Politikerna kan då säga att invandringen måste begränsas, det slår undan benen på SD.

   Ny demokrati försvann när dom andra tog det som var bra.
   SD kan försvinna om politikerna slutade att censurera alt.
   Invandringen kan ge oss en jämnare åldersfördelning därför vill politikerna ha invandring är det möjligen skälet till att vi ska öppna våra hjärtan?
   Invandrare är billigare än svenskar.
   Invandrare kräver några år av svenskundervisning sen är dom färdiga att ta ett jobb.
   Politikerna ser invandring som en ekonomisk vinst.

   En polsk ingenjör eller läkare som får svenskundervisning är nästan gratis jämfört med att föda upp svenskar till ingenjörer.

   Radera
  3. Problemet är att det är väldigt få ingenjörer och läkare som invandrar hit. De utomeuropeiska invandrarna dominerar och bland dessa har flertal en utbildning som inte passar den svenska arbetsmarknaden. Dessa hamnar ofta i livslångt utanförskap i en betongförort. Sysselsättningsgraden ligger runt 50-55% även efter 10 år i landet och de som har jobb tjänar ofta mycket dåligt, dvs skattebasen eroderas och välståndet i landet sjunker.

   Radera
  4. Tyvärr har man väl stängt möjligheten för unga människor utanför Europa att komma hit och utbilda sig. Annars var det väldigt populärt att för driftiga yngre utomeuropeer att läsa till ingenjör här för några år sedan, och sedan stanna och jobba. Och det är ju också ren vinst om man ser det som ekvationsteorin, och även på andra plan, att få hit de bästa från andra länder.

   Radera
  5. Ska de betala full avgift väljer de nog tyvärr universitet i andra länder.

   Radera
  6. Det vore ett bra system under förutsättning att de stannade efter examen.

   Radera
  7. Tror nog Björn Söder pratade om etniciteter men att det har vinklats annorlunda. Det är en skillnad på medborgarskap och etnicitet - alla övriga länder i världen tycket det i alla fall och det räcker med att gå till en encyklopedi så får du reda på andelen % etniciteter i varje land.
   Jag är etnisk svensk men har några droppar sameblod i mig. Trodde det skulle kvalificera mig till att få rösta till Sametinget men jag fick tji. Du var tvungen att vara renrasig same, bifoga en antavla som bevisade det, samt tala samiska. Enbart jojka räckte inte...

   Radera
  8. Hur folket tänker om invandringen är en sak politikerna ser det med andra ögon.
   Invandrarna är billigare än svenskar och dom tittar säkert på generationsfördelningen, pensionärerna kan inte vara för många i förhållande till den arbetsföra befolkningen.

   Dom har säkert motiv som dom inte talar öppet om.
   Det gynnar SD

   Somebody is
   Lite rasism finns väl dom där får ta skitjobben till låga löner, så svenskarna slipper.
   Arbetslinjen förstärks när det finns arbetslösa se NAIRU
   Teoretiskt så kan man öka befolkningen och arbetslösheten blir oförändrad om NAIRU är sant.
   Tar vi in invandrare så sjunker lönekraven och då får fler ett jobb, lönerna dumpas till NAIRU.
   Enligt teorin så har vi alltid en arbetslöshet på säg 5-6% även om befolkningen ökar.
   Tror moderaterna på NAIRU så är det lönsamt med invandrare.
   Att förklara det för folket kan dom inte, folket gillar inte lönedumpning.

   Radera
  9. När det gäller Söder så bör man läsa detta innan man drar förhastade slutsatser. Ett sånt här resonemang kring en sådan central sak som svenskhet finns inte hos något annat parti och det vore intressant att höra eller läsa ett sådant eftersom det med stor sannolikhet skulle gå på kontrakurs mot vad de flesta svenskar tycker. Det är väl självklart att det finns ett svenskt folk när alla andra folkgrupper finns och att man inte bara kan hoppa mellan dessa hur som haver.

   http://sdkuriren.se/med-anledning-av-pastaenden-i-medier-kring-judar-och-samer/

   Radera
  10. Känns lite bissart när Lena Posener Körösi, mor till svindlaren Joachim Posener, blir upprörd över Söders människosyn? Kan vem som helst klassa sig som jude och skulle Lena Posener Körösi acceptera det i så fall? Knappast. en av de etniciteter som håller hårdast på sitt särdrag är just judar.. Ja just det, de som även äger huvuddelen av svensk media...

   Radera
  11. Judendomen är en religion.
   Vem som helst kan konvertera till judendomen. Det ställs krav men inte på ras.
   Här blandar man ihop begreppen. Ras är inte religion. Religion är inte etnicitet.
   Men frågan är inte enkel. Kan en svensk bli Jehovas vittne? Hans slutar då att fira jul. Betyder det att han slutar vara svensk?
   En gång i tiden kunde man inte vara svensk och ateist.
   Däremot verkar det gå bra att vara svensk och jude.
   Troligen även att vara Jehovas vittne och svensk
   Eller ateist.

   Radera
  12. Tango, många judar ser det som en kultur. Vissa säger sig till och med vara judar och ateister. Så religion är bara en komponent i den kulturen. Att säga att judendomen bara är en religion är ungefär som att säga att en svensk måste vara kristen.

   Radera
  13. Alltid lika förvirrat om judendomen och religon i största allmänhet!
   Söder har godkänt artikeln i DN och inget annat.

   Radera
  14. Hmm - intressant då att så många judar intresserar sig för DNA-släktforskning? http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Jews

   Radera
 5. Känns som att det är svårt att nu ta tillbaka detta för Lövfen, trots allt. Datum m.m. är redan satt. Myndigheter förbereder sig osv. Hade varit en annan sak om han hade sagt " för tillfället ser vi ingen annan utväg än extra val, som i så fall skulle äga rum i mars"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men fackpampen Löfven kan mycket möjligt sett extra valet mer som strids åtgärd, men som sagt jag tror han får mycket svårt att bryta ännu ett val löfte.

   Radera
  2. Som att annonsera en strejk till ett visst datum, sedan förhandla och därefter avblåsa.
   Skillnad på fackligt och riksdagspolitik kanske? Har man bara en hammare ser ju alla problem ut som en spik till slut och man blir bra på att hantera den.

   Ska det bli nyval ska nuvarande riksdagsledamöter förbjudas ställa upp för omval. De har misslyckats med det uppdrag de fick av oss väljare.

   Radera
 6. Jag förstår fortfarande inte varför det skulle vara nyval, det är inte valresultatet det är fel på utan budgeten. Någon budget är det väl ändå inte man röstar om.

  SvaraRadera
 7. Förhandlingsteknik tvinga alliansen till förhandling eller så blir det nyval?
  Nyval ger SD ännu mer röster och då blir det ännu svårare för löven eller alliansen att ha regeringsmakten.
  SD har lovat att fälla alla.

  Nyval och alliansen blir beroende av SD är ett sannolikt valresultat, är det något som alliansen ser fram emot?

  Löven kan ta tillbaka nyvalet utan prestigeförlust om alliansen sätter sig vid förhandlingsbordet.

  Nyvalet är inte skrivet i sten.
  Göran Persson pratade om att samarbeta med moderaterna i media, är det en slump?

  Talmannen kan utse en ny regering med S + M egen majoritet.
  Löven är en skicklig förhandlare, ett samarbete skulle han klara av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer att (S) är en federation av politiska inriktningar. Det funkar när man har majoritet och får bestämma, men det funkar inte när någon annan spelar ut de olika inriktningarna mot varandra - Löfens erfarenhet till trots !

   Radera
  2. Löfven en skicklig förhandlare? Kan du utveckla det lite?
   Annars rekommenderar jag sifferbingon där vi ser vår förhandlare in action ..

   http://m.youtube.com/watch?v=tthnogDdRkI

   Radera
  3. Han är van att ha en motståndare som är stark (arbetsgivarna) och förhandla i underläge.
   ge och ta i förhandlingar har han erfarenhet av.

   S+M löser regeringskrisen men kan dom bilda en regering det är nog tveksamt, men det kanske vore bra för landet.
   Löven kan nog samarbeta han är van att ha högern på andra sidan bordet, M klarar dom av att samarbeta, Batra är hon duktig i förhandlingar?
   Moderaterna vågar inte samarbeta.

   Döm inte en person efter första intrycket han kan växa när han blir van att vara i riksdagen.

   Radera
  4. Kan inte se varför M skulle vilja samarbeta med Löfven? Alliansen är villiga att samarbeta i större blocköverskridande frågor såsom försvaret mm.

   Löfven är dessutom inte intresserad av alliansen utan vill till varje pris bryta sönder den och sno enskilda partier för egen vinings skull. Han vill ha makten men bryr sig inte om landet, att han tog in MP och V är det bästa exemplet.

   Jag kan inte riktigt se Löfvens styrkor i samanhanget men jag kanske är blind o andra sidan tycker inte jag att det högsta ämbetet i Sverge skall tillsättas av praoelever som "kan ha potential" även om jag inte ens ser potentialen..

   Radera
  5. S+M skulle kunna utplåna C, F,KD om samarbetet lyckas då gynnas S på sikt.
   Löven är statsministern, Batra finansministern.
   M vågar inte samarbeta dom tar hellre risken med ett nyval där SD kan få en ny vågmästarroll eller ska reglerna ändras före valet?

   Hur skulle folket rösta nyval eller S+M ?
   Det finns stora skillnader i sakpolitik som är svara att kompromissa om.

   Radera
  6. Om nyvalet ger att Alliansen blir större än Svamp-partierna och SD som vågmästare, kan vi då lita på att S ställer upp som stödparti åt alliansen?

   Radera
 8. Som Björn Hasselgren skrev på SVD brännpunkt för en vecka sen.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lofven-tolkar-grundlagen-fel_4171981.svd

  "Det extra val som statsministern har förutskickat är olämpligt. Endast i yttersta nödfall bör ett extra val utlysas, och rege­ringen bör således inte fatta beslutet. Men i annat annat fall bör det bli föremål för en prövning i konstitutionsutskottet innan det verkställs, skriver forskaren Björn Hasselgren, KTH."

  Jag ser inte heller att valet skulle göra någon större skillnad mot dagens situation, utom möjligen att alliansen skulle lyckas bli något större än axelmakten, vilket inte skulle lösa nånting.

  SvaraRadera
 9. Löfvens politiska framtid är väl ändå rätt överskådlig så varför inte...

  SvaraRadera
 10. Löfven sa ju att han aldrig skulle regera med stöd av en Alliansbudget, men nu sitter han där. Det rimliga hade varit att avgå, men det vill han uppenbarligen inte. Så då föll valet på ett extra val och jag tror knappast att han backar från det nu.

  I stort kommer inget att förändras, det är fortfarande blockpolitiken som är orsaken till problemen. SD kommer att öka, Alliansen bör bli större än de rödgröna och då blir det Löfven som får agera stödparti och ta emot utsträckta händer.

  SvaraRadera
 11. Alliansen behöver bara hålla ihop så kommer de in i regeringsställning förr eller senare. Egentligen har inget ändrats sedan senaste valet, Alliansen + SD (som rimligen står närmare alliansens politik) har mer än 50%. Kan inte Sossarna inse att det är inte som förr längre och överlämna makten till alliansen ? Varför i hela friden skulle SD någonsin stötta en (S) regering som tar med (V) och (Mp). i beslutsarbetet ?? De är ju varandras motsatser politiskt. Men, det verkar inte vara någon som läser på vad som egentligen hände i Tyskland i slutet av 20-talet och början på 30-talet. Vad sade vänstern och högern då ? Vilka överrenskommelser hade de ? Vad hände i slutomgången när Nazisterna kom till makten ??

  SvaraRadera
 12. Löfven har byt åsikt och ljugit om det mesta sen han tillträde allt för att försöka få det att passa hans agenda.. Som tur är är alliansen lite skarpare än svetsarn och har vänligt men bestämt tagit avstånd och bett Steffe lösa sina problem som kapten vid rodret.

  Han verkar tro att det är en självklarhet att S skall sitta i ledande ställning men ett alternativ som är fullt möjligt och det bästa för Sverige om man vill komma ifrån minoritetsstyrningen är att S stödjer Alliansen. Men det verkar inte vara ett alternativ för metallarn.

  Personligen tror jag ett nyval tar död på de rödgröna till fördel för alliansen då det är milsvid skillnad i kompetens och erfarenhet, men man vet ju aldrig. Det rätta hade naturligtvis varit att avgå eller skicka frågan till talmannen men det var han livrädd för då det hade landat i att alliansen tagit över och det sista han vill är att släppa makten.
  Det första felet han gjorde var att bilda regering på det extremt svaga underlaget han hade, han borde sagt nej men orsaken till detta är som tidigare han ska ta makten till varje pris..

  Alldeles oavsett så har nog Löfven spelat ut sin roll, det är bara en tidsfråga innan han är borta och mars lär bli det ändhållplatsen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl sammanfattat.
   Alltmer hotfulla tonläget om att det minsann andras ansvar att stötta Löfven och hans regims politik tyder på begynnande desperation. Gissar att det även slipas en del knivar på Sveavägen 68?

   Radera
 13. Det är kört för Löfvén. På det sätt som han misskött hela det politiska spelet, så måste han avgå innan (s) över huvud taget kan komma tillbaka på banan igen. (s) kommer att förlora en hel del röster vid ett nyval, men avblåser Löfvén nyvalet, så är hans förtroendekapital definitivt förbrukat, och såväl valda partikamrater som tidningsrubriker, kommer att kräva hans avgång. Detta är säkerligen något det viskas om i korridorerna.

  SvaraRadera
 14. Unibets odds inför extra valet säger följande:
  SD ökar mycket, V och MP ökar mindre. S och M minskar ganska mycket, övriga partier minskar lite.
  http://www.mynewsdesk.com/se/unibet/pressreleases/oddsen-visar-hur-det-gaar-i-extravalet-1095245

  Jag tror också att Löfvén ställer in om han lyssnar på kloka rådgivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att se hur V och MP skall öka mindre, hur man nu gör det..
   Likaså vore det märkligt efter löfven och hans ministrars manövrar om S inte skulle tappa stort iaf betydligt mer än M som kanske till och med borde öka en hel del..

   Radera
 15. Jag bara undrar hur vinnaren ska få genom budget, givet att reglerna inte ändras, att ingen har majoritet eller kommer samarbeta med SD?

  SvaraRadera
 16. OT/Meta: Jag får tre bilder i kommentarfältet, en yngling med hörlurar, en babian och en engelsman med plommonstop. WTF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ok, det var avatarerna som blev för stora...kände inte igen dom, börjar väl få dålig syn.

   Radera
  2. Suck! Det är inget plommonstop, det är en Homburghatt.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Homburghatt

   Radera
 17. Hade Löfvén haft lite spelsinne eller iaf någon i sin närhet med grundläggande kunskaper i spelteori hade han med enkelhet fått igenom sin budget och vi sluppit hela denna soppa som inte direkt verkar gynna S.

  Lösningen hade varit följande: När SDs budget ställdes mot Alliansens i den första omröstningen skulle S + Mp röstat på SDs budget som då hade vunnit. I efterföljande omröstning hade då SDs budget ställts mot S+Mp budget. Alliansen hade inte röstat på SDs budget utan lagt ned sina röster. Klart och S+Mp hade vunnit och landet hade kunnat regeras utan omval, nya regler för budgetomröstningar mm mm. Det hade brutit lite mot praxis, vilket S brutit mot upprepade gånger under de senaste åren när de passat dem, men varit helt OK enligt regelverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma sak kan givetvis göras efter extra valet. Det gäller bara att man har talmannen på sin sida så att han "riggar" omröstningen i rätt ordning.

   Radera
  2. Det hade ju inte varit lätt att försvara det handlandet i efterhand men som du säger S verkar ju inte ha några skrupler så dom skulle säkert kunnat gjort det eftersom alla har fel utom dom själva.

   Nu var det ju tur att det gick som det gick och att denna galna parodi förhoppningsvis får ett slut..

   Radera
  3. Alla förslag ska fortfarande klubbas med majoritet i Riksdagen. Vid ett sådant scenario som du beskriver, så kan Sverigedemokraterna, om de vill, jävlas tillbaka och fälla samtliga propositioner och motioner som läggs fram, ponerat att det blir en minoritetsregering av valfri färg. Detta tvingar alliansen och s-blocket att rösta med varandra, om några beslut ska fattas. Vilka partier vill få rykte om sig att ha stött de man påstår vara de ideologiska motståndarna, under en hel mandatperiod?

   Radera
  4. Helt rätt men det är nog samtidigt betydligt enklare för regeringen och Alliansen (i det här fallet) att komma överens i många små sakfrågor, tex ngn extra miljon till försvaret, jämfört med att lägga en gemensam budget. Att S + Mp sedan inte kan genomföra alla sina hjärtefrågor kanske det inte gör så mycket?

   Radera
  5. Om S röstat på SD i första omgången, vad hade hindrat A från att rösta på SD i andra omgången, och därmed hade S budgeten förlorat. A vet att S inte kommer regera på en SD budget!

   Jag förstår inte varför alla snackar om valet som om det spelar någon roll? Jag undrar hur vinnaren ska få genom sin budget?

   Radera
  6. Så är det, tror dock de flesta är överens om att Maggans budget inte hade överlevt även om SD lagt ner sin röst.. Förslagen var både hänsynslösa och löjeväckande till stor del pga MP och V och långt ifrån vad Svenska folket ville. Att den rök var bara väntat.

   Sannolikheten att ex SD fäller Alliansens budget är långt mycket mindre och det begriper nog de flesta..

   Radera
  7. Maggans budget är history nu

   Varför tror du SD stöttar A budgeten, om den innehåller samma kostnader som S budget för flyktingpolitiken, vilket jag tror den kommer att göra då Batra nästan är en kopia av Reinfeldt. Åtminstone lär inte M flyktingpolitik svänga på 3 månader. Dessutom skulle en svängning spräcka Alliansen, vilket inget av de 4 vill... Åtminstone inte fram till mars.

   SD kommer aldrig rösta på en invandringsvänlig budget, det vore att överge sina väljare.

   Jag får inte ihop det!
   Jag får inte ihop det!

   Radera
  8. Som sagts förut så är (sd):s ökande opinionssiffror självgående för tillfället, därför att fler och fler svenskar, nu ser invandringen som en av de viktigaste, eller den viktigaste politiska frågan. Sedan valet i september så ökar väljarstödet för (sd), med säg, minst 1000 personer om dagen. Det enda misstag (sd) nu kan göra, är att backa från löftet, om att vägra stödja en regering som fortsätter nuvarande invandringspolitik. De väljare som nu tagit steget att gå över till (sd) från (s) eller alliansen, skulle bli totalt desillusionerade om (sd) svek dem.

   Radera
  9. @kortsikt

   Inget. Det hade varit ett möjligt utfall. Enligt mig dock ett mindre troligt utfall då A faktiskt hade röstat igenom SD budget vilket hade varit betydligt svårare att motivera så länge man håller sig till linjen att "vi samarbetar inte med rasister".

   @J
   Håller med dig om at både Mp och V fick igenom förvånansvärt många av sina krav i budgetförhandlingarna med S. Varför inte göra som under hela 1900-talet? = Skita fullständigt i vad V har för krav de har ändå inget att sätta emot. Vad ska V göra åt saken? Rösta på Alliansens budget? Det om något blir svårt att motivera för sina väljare.

   Radera
  10. Nej SD kommer aldrig att stötta en invandringsvänlig budget!

   1000 om dagen är ju många personer, på ett halvår är det ca 180,000. Problemet är att det ger drygt 2% av rösterna. Ingen game changer

   Inte ens om SD blir största part, vilket troligtvis krävs ca 30%+ så hjälper det då övriga partier skulle gå emot dem, givet att de står fast vid sin politik. Som det ser ut idagläget behöver SD 51% för att kunna genomföra sin politik.

   Det man lyckats med är att skapa ett besvärligt läge där det bara finns tre llösningar,

   1. Samarbeta med SD
   2. A, genom att M gör tummen upp, samarbetar kring budget med S. Eller tvärtom beroende på vem som vinner.
   3. Ändra på budgetregler

   Radera
  11. @ doktor syn SCB:s undersökning visade inget ökat stöd för SD. Samma fråga i november var uppe liksom nu. De regelbundna opinionsundersökningarna, SIFO och Ipsos har inte kommit än. Ser med spänning fram mot dem. SD har pissat i byxorna.

   Radera
  12. SIFO och Ipso är notoriskt dåliga på att skatta SD, men duktiga på att överskatta MP. Se t ex vad SD hade i SIFO innan valet och sedan i valresultatet.

   Radera
 18. När Löfvén lovade nyval utan att ha grundlagsstöd för det (han har inte grundlagsstadgad rätt att utlysa nyval före 29/12) försvagade han grundlagens ställning. Om extravalet ställs in av någon anledning försvagas vår grundlag ännu mer. Är det en konstitutionell kris vi behöver, ovanpå en regeringskris? Jag tycker inte det. Enda vägen framåt nu är via nyval i mars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Örnen har inte riktigt koll på verkligheten som är lite mer komplex. Inget nyval är utlyst. Inte ens extraval är utlyst. Däremot har statsministern sagt att han ska utlysa ett extraval den 29/12 (om man inte kommer överens med något eller några allianspartier innan dess).

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 19. Jag tänker utlysa nyval 29/12 sade Lövén. Detta är helt i enlighet med grundlagen. Möjligen kommer de borgerliga partiledarna till sans någon gång men varför hoppas på ett under. Vad skulle vi göra annars. Att regeringen administerade oppositionens budget? Att alliansen toge över och står i samma situation om ett år? Ingen ansvarig har svarat på detta. SD kunde ha framstått som en möjlig samtalspartner under JÅ så är det alternativet uteslutet nu efter SD:s positionering. Jag förstår den borgerliga indignationen men varför skulle nu inte svensk folket också få tycka till? Valutgången är öppen men jag ser ingen anledning för rödgröna att byta men däremot har alliansen problem. Förra valet var ett kraftfullt nej till alliansens politik, som de framhärdar i. Det vi upplever är deras frustration över att bekänna färg. Det är inte Lövéns problem. Få rödgröna har anledning att byta sida däremot är problemet mer akut för ffa moderaterna. Visst är Stefan taskig


  ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska bra sammanfattning av läget!
   Enligt min mening så handskas Lövén utomordentligt väl med det synnerligen knepiga förhandlingsläge han sitter med...Men som sagt:....Som gammal facklig räv i ett av landets tuffare förbund (Metall) så vet han nog faen var han har sina pappenheimare...och hur han skall hantera dem!

   Radera
 20. Men det spelar ju ingen roll!

  Ingen av sidorna kommer få majoritet, och därför spelar det ingen roll vem som vinner för de kommer aldrig få genom budgeten! Alliansen kommer aldrig rösta på en vänster budget, eller tvärtom. Varför skulle dem? De företräder sina väljare och tror på olika sorters politik?

  SvaraRadera
 21. OT: Vad tror du om denna då, herr bostadsbubbla?
  http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/svenskarna-har-rad-att-amortera

  Om du för ett ögonblick ignorerar den märkliga rubriken och fokuserar på att de skriver att 20% endast klarar av amortering på någonstans mellan 0:- och 500:- i månaden i dagens räntemiljö.

  Eller varför inte fokusera på det fantastiska i att 20% uppger att de är fullständigt ekonomiskt lamslagna, och 6% att de är oroliga?

  Om undersökningen är rimligt utförd är detta extremt svårbegripligt.

  SvaraRadera
 22. S bandhund LO flaggar för att inställt val vore bra för Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och törs man fråga vad Du mer exakt menar med LO som SAP´s bandhund?

   Radera
 23. Bra analys. Jag tror också möjligheten är stor att Löfven får kalla fötter och ställer in extravalet, kanske med hänvisning till att han "tar ansvar" genom att istället komma överens med Alliansen och därigenom håller SD utanför. Det enda som talar emot ett sånt scenario är att ett inställt extraval skulle vara spiken i kistan för Löfvens trovärdighet. //Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns all anledning förmoda att Löfvén vare sig gör eller säger någonting som inte har full förankring i Partistyrelse/Verkställande Utskott.
   Därför får väl hanteringen av den uppkomna situationen efter valet anses som utomordentligt kompetent avklarad i och med att skjortan är avförhandlad i allt utom i invandringspolitiken (den är ju inte akut) och desamma mp nu snällt har rättat in sig i ledet och håller käften. Därefter har han lyckats med den grannlaga uppgiften att förhandla med V och fått dem att stödja hans politik utan krav på ministerposter!

   Nuvarande läge hanteras mästerligt i och med att där finns två strategiska mål som består dels i att runda SD och dels att spräcka den borgerliga alliansen och här verkar det som om det slås två flugor i samma smäll genom att avisera...notera avisera...eventuellt utlysande av omval om han ej lyckas nå ett blocköverskridande samarbete där SD per automatik är uteslutet.
   Detta aviserande då i den bekväma kunskapen att V och mp har en väljarbas som ligger över Riksdagsspärren men att borgarna har två partier som riskerar att åka ur och samtidigt det största av de borgerliga partierna för tillfället är utan partiledare och ett flertal av partiets tunga namn från föregående regering nu lämnat politiken!
   Samt i vetskap om att ett omval rent realistiskt inte skulle resultera i en fullständigt annorlunda mandatmässig situation än den nuvarande!
   Alltså....bollen ligger hos borgarna...efter ett eventuellt omval bilda regering med stöd av SD...eller acceptera att luckra upp Alliansen och söka blocköverskridande lösningar!

   Det märks att Löfvén har mångårig erfarenhet som förhandlare för ett av Sveriges tyngsta förbund...Metall!

   Varsågod och skölj!

   mvh

   Radera
 24. Mångårig erfarenhet som förhandlare i Metal, Ja men NOLL erfarenhet i hur politik fungerar. Har har inte gjort något rätt alls enligt min mening och är fullkomligt oförmögen att hantera situationen som regeringschef.

  Han imponerar inte på mig iaf och jag ber till gudarna att vi slipper dessa rödgröna kommunister nästa år..

  SvaraRadera