Cornucopia?

2014-12-31 10:22

Ett ståndsmässigt läsarbibliotek

Dags för lite biblioteksfoton. Inte på mitt bibliotek, som är min privatsak, utan på en läsares ståndsmässiga på-platsen-byggda fullt utrustade bibliotek om 35 m2, som ligger på en lagom ambitionsnivå, både som arbetsplats och som plats för bildning och själslig utveckling.

Läsaren har själv stått för hantverket, och alltså inte belastat samhället med ROT-avdrag för detta och bygget har från idé till nuvarande status tagit cirka två år.

Själva bokhyllorna är betsad fura, lackad tre gånger. Rummet har arbetsplats, läseplatser, konferensbord och alla detaljer man kan önska sig, inklusive dubbla rördragningar för trådbaserat datornätverk, utifall att nuvarande nätverk någon gång i framtiden ska ersättas med ännu ej uppfunnen teknologi. Rummets 35 m2 samlar över 2 000 böcker, även om vi alltså inte får se alla bokhyllor här.

Geotaginformation är raderad från fotona nedan, och vissa detaljer har klippts bort då de är högst privata eller kan röja platsen.
Panoramabild mot fönstren. Hyllor på väggen bakom fotografen. Taget från arbetsplatsen, dock utan datorskärmarna ni
ser på senare bild. Rakt fram ser ni cigarrskåpet och antagligen lämplig ståndsmässig single malt-hyllan. Läsplatser vid
fönstren och konferensbord till höger.
Arbetsplatsen med skärmarna på plats. 


Ovan ser vi detaljer på cigarrskåpet och en av de platsbyggda inbygga bokhyllorna. Alla bibliotek måste ha en uggla eller en döskalle. Juridiskt är det enklare med uggla.
Grannrummet innehåller en biosalong.
Därmed har alla kära läsare en lagom ståndsmässig ambitionsnivå att sträva efter och önskas ett gott slut på året. Och kom ihåg, ni ska bygga det själva.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

30 kommentarer:

 1. Vilken fin humidor! Håller den tätt och vad för fuktsystem används?

  SvaraRadera
 2. Kranier kunde man köpa i parti och minut när anatomiska lades ner i Lund. Skåne är som vanligt bäst.

  SvaraRadera
 3. Lill ugglan är fan skön!

  SvaraRadera
 4. Ett ståndsmässigt bibliotek ska förresten innehålla ståndsmässiga böcker. Det gör inte detta. Fail.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte fail, du låter avundsjuk, det är en bra början. Tyngden i innehållet kommer nog efter några år av botaniserande på antikvariat.

   Annars finner jag ikea leksvik vara en bra och lagom stilig hylla. Och det finns gott om dem på blocket. Gamla böcker "gamla" hyllor. Likabra som oROTat?

   Radera
  2. Ja erkänner, jag är avundsjuk.

   Radera
  3. Glömde ja! Det ser verkligen trevligt ut!

   Undrar vad som finns över dörren?

   Radera
  4. Använd din fantasi. Guldskivor. Olympiska medaljer i slalom. Adelsvapen. Ett tjuvjagat leopardhuvud. Uppstoppade huvuden på affärskonkurrenter. Foton på familjen. Dubbla doktorsexamendiplom i teknisk fysik och nationalekonomi. Foto på när vederbörande skakar hand med George Bush, sr.

   Radera
  5. Om du tittar till höger på nedersta bilden så hittar du ståndsmässiga böcker, Untergang des Abendslandes av Spengler står säkert där i originalutgåva. Chilla.

   Radera
  6. Vederbörande kanske inte vill lägga ut sina originalutgåvor på Internet.

   Radera
  7. Tja, skall man vara petig så funkar ju inte fura och ståndsmässig heller i samma andetag.
   Slår vad om att detta bibliotek inte finns i någon storstad. Gissar på mellansvensk småstad.

   Radera
  8. Här måste jag hålla med Ben. I ett klassbibliotek skall det stå antingen slitna pocketutgåvor av stor litteratur eller halv- och helfranska band, helst såväl som, och gärna i en ordning dunkel för alla förutom för ägaren.

   Radera
  9. Och så är jag svag för kartor, gärna över någon obskyr ögrupp utgiven av the Admiralty, typ Crozetöarna eller Kerguelen, eller åtminstone en äldre jordglob från före 1989 samt någon internationell traktat med Konungen av Stora Britannien till slavhandelns avskaffande eller vänskaps- och handelsavtal med Konungen på Hawaii, typ.

   Några av ovanstående har jag. Dock tyvärr ej kartan över Crozet-öarna. Än.

   Radera
  10. Instämmer i princip med Ben, men formen duger gott för alla jag känner. Ingen skulle se skillnad, och alla häpna. Och jag har både råd och plats, men skiter fullständigt i den typen av kommunistideer. Bibliotek är per definition kommunistiska.

   Radera
  11. Läs och kasta är min devis.

   Radera
  12. viktualiebroder: Årets kanske bästa julklapp var förresten Judith Schalanskys "Atlas över avlägsna öar". Innehåller Possessionön i Crozetöarna och ytterligare 49 fantasifullt beskrivna öar.

   Radera
 5. På trettiotalet kunde man hitta dem uppradade på kyrkogårdsbalken, åtminstone i Väne-Åsaka. Det var ärligare förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var ett svar till Bend Over 2014-12-31 11:04

   Radera
  2. Oh, Väne-Åsaka är med i Stjärnklarts uppföljare. Stort.

   Radera
  3. Väne-Åsaka dyker upp i min B-uppsats i historia. Stort. :-)

   Radera
  4. Eller världen är liten, men ojsan, bäst jag varnar dem genast!

   Om du rekar där, kan du lägga en tanke på att kyrkan står på näst högsta punkten. Denna höjdplacering är ganska vanlig .Jag undrar vad som fanns på högsta punkten när kyrkan byggdes. Det var vid denna östra mur skallarna låg. Där finns också en intressant runsten och de hade egentillverkad trådtelefon mellan gårdarna i början av nittonhundratalet. Annars är området, likt nästan alla andra i Sverige, drabbat av fördelningspolitik och skattesystem, pengarna har tagits därifrån till förmån för de som ansetts mer behövande.

   På bilder på internet kan den intresserade och andra, se att de har ett mycket fint bibliotek på Koberg.

   Radera
  5. Vad var det som var uppradat på kyrkogårdsbalken i Väne Åsaka?

   Radera
  6. Vad var det som var uppradat på kyrkogårdsbalken i Väne Åsaka?

   Radera
 6. F..n jag tjänar uppenbarligen för lite. Väldigt snyggt WOW command centre för övrigt ;-) Men väldigt få böcker i det som visas; är månne väggen (som inte visas) motstående fönstren helt täckt av böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har vi alla hederliga arbetare efter skatt. På en vecka gör en hantverkare ungefär av med en så kallad höginkomsttagares månadsnettolön. Skall man ha det fint utan lån får man alltså göra det själv. Har du tummen på rätt ställe är det bättre att ta ledigt i en månad än att hyra någon i två veckor. Adjöss med i-landets specialisering. Av den där månadslönen får dessutom hantverkaren bara ca en tredjedel i handen efter skatt. Skall han hyra in någon (inte byta tjänster) får han i sin tur arbeta i en månad, minst. Envar med lite mattekunskap och förståelse för sammanhang förstår att detta system inte håller i längden. Det är för övrigt detta enorma "svinn" på vägen som gör att vi är så enormt beroende av exporten. Det är det enda stället det kommer in nya pengar i ruljansen.

   Radera
  2. Öh, jag brukar göra sånt för att se om jag kan. Måste jag sluta med det nu då? och vem måste jag anlita? Enriktig hantverkare från Pålen? Så många frågor och så få svar...

   Radera
  3. Förklaringen till hur biblioteket finansierats finns kanske i "Bedrägerihandboken" som står på översta hyllan i en av bilderna. :)

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ja, här tänkte jag: "Mycket flåd och lite böcker".
  BD har f.ö. rätt angående titlarna.
  Sen att det ska behöva vara imponerande föremål och titlar.. tja. Det här med "imponerande".. Blå dunster.

  Men ett trevligt rum ser det ut att vara, och det är inte alla som får ihop ett bibliotek.

  SvaraRadera
 9. Omöjligt att bedöma om det är en kvinnlig eller manlig läsare som skickat in bilderna. Datorskärmarna, cigarrerna. Känns som 50-50.

  SvaraRadera