Cornucopia?

Aktuellt

Facebook Luleå - 100 MSEK i bidrag plus 160 MSEK i stöd om året - gav 44 jobb

Facebooks etablering i Luleå fick över 100 miljoner kronor i investeringsstöd av alliansregeringen. Samtidigt slipper man också betala energ...

2014-12-12 13:49

Elbrist och nedsläckningar i Sverige och Storbritannien framöver

Svenska Kraftnät varnar för att vi nästa decennium kan få se avsiktliga strömavbrott i Sverige, för att i spåren av nedlagda kärnkraftverk och 10% riven vattenkraft hantera bristen på el vintertid i ett snabbväxande Sverige. Storbritannien riskerar det samma redan i år.


Det är helt enkelt så att bara för att man lägger ner fungerande kraftverk, så minskar inte efterfrågan, speciellt inte vintertid. 
"När svenska kärnkraftsreaktorer börjar avvecklas, av ålderskäl och kanske också på grund av dålig lönsamhet, kommer elen inte alltid att räcka till, säger Erik Ek. Kalla vinterdagar blir det risk för elbrist och svenska kraftnät kommer i så fall att släcka ner delar av Sverige."
För att hindra spänningsfall och strömavbrott i hela landet, kopplar man helt enkelt bort delar av landet periodvis på lämpligt rullande schema. Det går nämligen inte att importera hur mycket el som helst från kontinentens fossilkraftverk - även exporterande länder kan nämligen behöva sin el samtidigt som Sverige. Särskilt vid köldknäppar.

Sveriges befolkning ökar snabbt och kommer till efter 2020 stigit med ytterligare 10%. Det betyder att vi också kommer behöva 10% mer energi till dess, om man förutsätter att dessa 10% ska ha samma levnadsstandard som gemene svensk, inklusive 10% utbyggd samhällsservice, välfärd, infrastruktur och arbetsplatser.

I det läget tänker sittande regering avveckla kärnkraften, eller via sitt osäkra velande hindra att man bygger ersättningskraftverk, samt skrota ca 10% av väl fungerande vattenkraft för att återställa diverse vattendrag och sjöar till ett läge som gällde för 200 år sedan, i ett Sverige med kanske en fjärdedel av dagens befolkning. Man kan ju importera ändlig fossil kolkraft från kontinenten.

Sverige har sk "reservkraft" i form av några oljeeldade kraftverk (Karlshamn och eventuellt Stenungsund), samt att industrier får betalt för att lägga ner arbetet. Detta räcker dock bara till viss del, vilket Storbritannien riskerar att uppleva redan i vinter.
"Och efter att flera kolkraftverk lades ner 2013 och ålderstigna kärnkraftverk tvingats stänga för service, står David Cameron inför en minst sagt obehaglig situation. Storbritannien kan ha för lite el redan den här vintern, och framför allt nästa.
Situationen är så allvarlig att brittiska National Grid redan i vinter tvingas betala tunga industrier för att stänga av sina maskiner om kallt och vindstilla väder drar in över landet."
Men efter 2020 kommer inte kvarvarande svensk industri att räcka som "reservkraft", utan då riskerar vi här i landet att behöva stänga av strömmen för vanligt folk när det är som kallast. Har man ingen industri kvar finns det heller ingen industri att stänga ner...

Värt att fundera för er som installerat bergvärme. En pellets- eller vedpanna kan man köra på batteribackup till pannans elektronik och cirkulationspumpar. För att inte tala om helt elektronikfria braskaminer, täljstensugnar eller kakelugnar.

Är det riktigt kallt kommer rullande strömavbrott i sin tur riskera att vattenburen värme fryser sönder och rullande strömavbrott är säkerligen att betrakta som force majeur...

Fast sportfiskarna är säkert glada över att de kan sitta ute i -30 grader och pimpla på någon sjö, medan delar av landet stängts ner på grund av nedlagd vattenkraft.

Tillägg: I vinter är upphandlad effektreserv på produktionssidan Stenungsunds oljekraftverk, Karlshamns oljekraftverk, Aros 3 oljekraftverk i Västerås, dvs helt baserat på ändlig fossil CO2 i form av olja, vilket gör alla vattenkrafts- och kärnkraftshatande miljöpartister lyckliga. Bland industrier som stänger ner hittar man Sandvik, Rottneros, Stora Enso, Holmens Bruk, Scandust samt diverse energibolag som Göteborg Energi, Vattenfall och elhandelsbolaget Modity Trading. Exakt vad Göteborg Energi och Vattenfall stänger ner för att spara 25 respektive 80 MW lämnas som en gissningslek. Någon får det kallare iaf. En gissning kan vara att energibolagen här agerar "grossist" och det handlar om ett antal av elbolagens mindre kunder som stängs av och får ersättning för denna beredskap via energibolaget. Det finns ju rätt gott om kontor och köpcenter på kundlistorna, som kan stängas ner, dock brukar dessa värmas på spillvärmen från datorer och belysning och kommer behöva viss uppvärmning även när de stängs ner - om ni undrar varför en del kontor och köpcenter är fullt upplysta nattetid så är svaret att det handlar om uppvärmning. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg på det också att det är inte säkert att tillgången på nederbörd kommer vara såpass stabil så att alla vattenmagasin är säsongsmässigt fyllda när de tidigare (dvs under 1900-talet) varit fyllda för den vattenkraft som då finns kvar. Liksom att den växelverkan som nederbörden haft mellan Sverige och Norge inte kanske finns kvar - när Sverige har torka har Norge haft fyllda magasin och tvärtom, varför man kunnat komplettera för varandra.
   Källa: Någon artikel i New Scientist 2012-2013 som jag just nu inte orkar gräva fram

   Edit: Lade till "säsongsmässigt". Förtydligande.

   Radera
 2. Äh, det kommer smällas upp några gaskombiverk så sitter vi riktigt fast i Putins klor, eller vem som kommer efter honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, vi har egen gas. Prospekteringsföretaget Gripen Gas hittar gas nästan överallt i Sverige. Den fria marknaden segrar som alltid. Enligt EIA har Sverige triljoner(amerikanska) kubikfötter med utvinningsbar gas. Visserligen har väl Cornu redan dissat det , men om det bara finns en tiondel av dessa fötter kan Putin kräla tillbaka från under sin sten.

   Radera
  2. Jo Gripen gas med herrarna hallberg/perenius smygande i kulisserna är verkligen något att luta sig emot när det är kallt. i USA hade dom där gentlemännen suttit inne på livstid för länge sedan

   http://www.aktiespararna.se/artiklar/Reportage/Guldet-blev-till-sand/

   Radera
  3. @Fredrik
   Du är som en rädd kärring. Men det blir bra, jag lovar.

   Radera
 3. Alltfler villor har bergvärme och det är ju bra, man spar både energi och pengar, dock är inte de flesta anläggningar dimensionerade för att klara extrem kyla, utan då går elpatronen in. Skulle det inträffa en långvarig köldknäpp i södra och mellersta landet så skulle elförbrukningen öka rejält, och då inträffar det som skrivs om i bloggen, nedstängning av vissa delar av nätet och givetvis kommer landsbygden att först drabbas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför har jag solidariskt behållit oljepannan som backup.

   Radera
  2. @Lars Sundberg

   Övergången till bergvärme och luftvärmepump är inte helt oproblematisk. Ja, systemen drar mindre el i jämförelse med direktverkande elradiatorer men de drar fortfarande en hel del EL vilket är den resurs det riskerar att bli brist på.

   I Norge har det också blivit riktigt populärt med olika former av värmepumpssystem vilket lett till att elförbrukningen för uppvärmning ÖKAT då de till stor del ersatt förbränningssystem så som kaminer, olje- och vedpannor etc. Lite av Jevons paradox vi ser. Uppvärmningssystem som drar mindre el leder till att el blir populärt för uppvärmning vilket leder till att elförbrukningen ökar.

   Som du korrekt framför blir elförbrukningen än större vid köldknäppar då marginalvärmen som ev måste tillföras sker via direkverkande elpatron/elradator med COP 1 istället för värmepumpens 4? .

   Radera
  3. Kan väl bara nämna att när jag borrade för 10 år sedan var 170 meter bra enligt VVS firman, men i dagens läge hade man borrat 220 meter och fått en lönsammare anläggning.

   Radera
 4. Fast... Nu varnar inte Svenska Kraftnät för en eventuellt nedlagd vattenkraft utan endast för kärnkraften. Cornu har själv tåtat ihop resonemangen om vattenkraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso till viss del ja. Men Vattenkraften är också en väsentlig del av energimixen.

   När det gäller det där med vattendragen är det nog en knivig fråga där jag just nu inte är tillräckligt insatt vad man har tänkt sig göra riktigt. Återställning till vad liksom? Det tar ju tid.

   Men el kommer behöver. Möjligen att man kan bygga om en del köpcentrum och andra fastigheter som ofast inte används vintertid till att tåla lägre temperaturer.

   Radera
  2. Äh, va f-n!
   Vem bryr sig?
   Apres nous le deluge, som franska drottningen fick till det.
   Om så blir det ju gott om vatten i alla fall.
   Som vanligt härligt fredagsmys.
   Bloggaren förnekar sig ej.
   ( Ja, jag fick ett skov här...)

   Radera
  3. Vattenkraften är absolut väsentlig, för att inte säga nödvändig. Problemet är att Cornus siffror inte stämmer, 10% av vattenkraften ska inte läggas ned.

   Angående återställning så går det fort, exempel på detta finns i Nordamerika. Läs t ex: http://www.nature.com/news/dam-removals-rivers-on-the-run-1.15636

   Radera
  4. @Urban Tuurban 14:53 Intressant länk. Tack!

   Radera
  5. @Turban
   Det som skiljer människor från de flesta djur är att människor kan tänka ett steg längre. Tänk på det.

   Radera
  6. Vattenkraftens 16 GW är förstås ur effektsynpunkt mycket viktiga för Sverige, att tappa 10% av denna kapacitet har en större påverkan på effektbalansen än ex. förlust av Oskarhamn 1 och 2.

   När det gäller elbehovet så har det, trots ökande befolkning, varit i stort sett oförändrat sedan slutet av 80-talet. Detsamma kan egentligen också sägas om Sveriges totala energibehov.

   Radera
 5. Vi får dra ned på elkonsumtionen helt enkelt.
  Konsumtionen ligger på en vulgärt hög nivå.
  Att införa progressiv betalning per konsumerad kWh el vore ett bra incitament.
  5 år är gott om tid att ställa om.
  Att mura fast sig vid omöjligheter såsom att konsumtionen ständigt ska öka är allt annat än konstruktivt.

  SvaraRadera
 6. Då kanske det skulle bli lönsamt med batteribackup till villan.

  Det är ju naturligtvis helkorkat att vi lägger ned fullt fungerande vattenkraft samtidigt som vi vet att kärnkraften kommer stängas och ingen ny kommer byggas.

  Vi borde ju bygga ut vattenkraften mer!

  SvaraRadera
 7. Efter att ha stängt kvarvarande tunga industrier får man nog som absolut sista utväg även räkna med att stänga ner rent samhällskritiska funktioner som facebooks serverhallar i Luleå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just facebooks serverhallar och dylika anläggningar borde vara något som man planerar att koppla bort rätt "tidigt" i en bristsituation då de är stora elkonsumenter men även är utrustade med 100% reservkraft och kan driva sig själv under kortare perioder. Givetvis med någon form av ersättningsklausuler mm.

   Radera
  2. Om dom stänger ner Facebook, hur skall då MSB och andra myndigheter nå ut med information till befolkningen?

   Radera
  3. Som Sjöingenjören säger. Precis. Se denna twitter konversation. https://twitter.com/LstKalmar/status/543365166277349377

   Radera
  4. Om svenska kraftnät kopplar bort Facebook startar Facebook sina egna reservkraftaggregat och allt fortsätter som vanligt. Reservkraften är dock betydligt dyrare och ett "inconvenience" varför FB inte lär gå med på det av endast god vilja.

   Radera
  5. Ocke, incitamenten för vad som skall kopplas ifrån, och när, är säkerligen mer komplicerat än en ren nödvändighetsanalys. För precis som du ju antyder så har, rent spekulativt, FB ett kontrakt med svåra böter om leveransen av el uteblir. Så det är därför FB kommer att bli den sista som stängs av. Förmodligen kommer FB att få sin el även om resten av Sverige stängs ned, speciellt som att deras serverhall servar 800Mpersoner om jag fattat rätt. Och då är nog befolkningen i Sverige av sekundär betydelse, typ brus på marginalen.

   Radera
 8. Var bara lugna svedopellar, Suomi bygger ut kärnkraften med hjälp av Putin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som rysslandsvän vet du säkert att Ryssland och Kina planerar att börja massproducera flytande kärnkraftverk. Det första skall visst sjösättas 2018. Går det bra kanske vi får leasa några av Putin. Förtöjs lämpligen centralt där det behövs, t.ex. vid skeppsholmen i Stockholm.

   Radera
  2. Oavsett ryssland eller inte så är själva konceptet rätt intressant. Själva konceptet har nog inget med Putin som sådan att göra utan med frågan om hur man skall försörja orter som ligger någorlunda vattennära med kraft men dit det är svårt att komma landvägen eller där geologin inte riktigt tillåter kärnkraft. Sen är de väl inte helt klara dem där utan det är väl prototyper fortfarande.

   Sen apropå Finland - hade inte Arreva och Siemens bråkat så hade väl de fått bygga klart alla de nya reaktorer eller?

   Radera
  3. Ja, konceptet är väldigt intressant. Inte minst om det fungerar att massproducera, och om några år 4Gen. Då kan man från fabrik beställa en pråm med en reaktor, och när bränslet är slut hämtas den tillbaka till fabrik för påfyllning, ungefär som läskeblask i gamla glasflaskor. Kanske man behöver införa en pantavgift för att vara säker på att de inte slängs i naturen.

   Om det mot förmodan inträffar en rejäl olycka med ett reaktorhaveri sjunker det hela till botten med kylande och strålningshämmande vatten runt omkring. Betydligt lättare att städa upp än med en aldrig slocknande glödhärd på land som man inte kommer i närheten av.

   Radera
  4. Flytande kärnkraftverk är inte och är inte avsedda att vara konkurranskraftiga med stora landbaserade verk, utan de är tänkta som kraftförsörjning på avlägsna platser (med mindre energibehov) där man saknar eller har bristfällig elnätskapacitet. På sådana platser använder man idag ofta olja som energikälla vilket gör att elen kan vara väldigt dyr.

   Säkerhetsmässigt är det knappast någon fördel; de radioaktiva ämnen man har problem med vid olyckor på land är sådana som är mobila, dvs de sprider sig lätt i naturen genom att de är vattenlösliga, men också gasformiga.

   Radera
  5. Edis, Jag har en stor virtuell påk i handen, och den tänker jag slå mig i huvudet med! Visst tycker du att det är roligt? Eller hur... kom igen nu.

   Radera
 9. Relativt nyligen publicerades i Die Welt (dw.de) en artikel rörande framtida el-effektbrist i Tyskland.
  Där noterades följande:
  Max el-effektbehov för europas huvudstäder inträffar ungefär samtidigt.
  Belgien stänger sina kärnkraftverk vilket ger Belgien el-effekbrist.
  Frankrikes kärnkraftverk faller för åldersstrecket, resultat el-effektbrist.
  Tyskland kommer att ha el-effektbrist 2020-2025.
  Slutsats: Det kommer inte finnas någon el att importera då max behovet föreligger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du kvar någon länk möjligen på engelska till detta? Eller vilket datum var det från. Jag är intresserad av sådana problem så det vore intressant att läsa.

   Radera
 10. Timdebitering är en enkel lösning på effektbrist. När priset per kwh når 30:- kommer många förbrukare att dra ner på en del av sin användning. Det är också sällan kylan är så långvarig. Skulle det ses som en nödsituation får säkert dammarnas nivå tillfälligt sänkas under den fastställda lägsta nivån.

  Fast elbrist kan mer plötsligt också komma. Någon ondsint ödla stänger av delar av nätet, som nu då och då Telias internet. En isstorm fäller många elstolpar. Solstorm av "oförutsedd" nivå knäcker många transformatorer.

  Får väl plocka in lite frusna grannar när deras bergvärme inte fungerar längre. Vintern tar slut om några månader och än är vi nettoexportörer av el. Vindkraften slår nya rekord och fler än jag har fyrglasfönster och ett förråd med ved. Borde kanske skaffa en nödgenerator för att få bra ljus att läsa i om internet försvinner mer än några dagar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. Kan vi inte elda lite av all olja som kommer översvämma marknaden och säljas för 5 till 10 dollar fatet om några år?

  SvaraRadera
 12. Kan det här få folk att vakna upp? Eller det kanske måste hända först. Tar man ifrån folket elen måste det väl bli omöjligt att politiskt regera utan att ordna det?

  SvaraRadera
 13. Skaffa en vedeldad stirlingmotor så får du både värme och elektricitet.
  https://www.youtube.com/watch?v=hgLCeMW8pqY

  SvaraRadera