Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2014-12-16 11:33

Ekot: 400 myndigheter, kommuner, landsting och storföretag utan telefoni

Enligt Ekot ska Telias avbrott för Telia Jobbmobil Växel drabbat 400 myndigheter, kommuner, landsting och storföretag. Telia ger inget besked om när tjänsten och telefonin är helt återställd för dessa fyrahundra storkunder.


Oavsett orsak är detta intressant.

Det finns alltså en single-point-of-failure som kan slå ut 400 kritiska samhällsfunktioners kommunikationer, inklusive Stockholmspolisen och Svenska Kraftnät bland bekräftade på listan. Därtill ett antal kommuner och landsting, som absolut fyller en viktig funktion i händelse av kris. Milt sagt, då landsting som bekant är vår sjukvård och kommuner har hand om lokal krisledning och krishantering.

Man får väl vara glad att åtminstone Försvarsmakten har sitt eget telenät FTN och sitt eget datanät FMIP, och att dessa är byggda utan single-point-of-failure, även om man kan slå ut enskilda noder eller slutpunkter i systemet. Dock finns risk att delar av FTN kör på sk svartfiber hos olika teleleverantörer och därmed kan slås ut samtidigt.

Oavsett om detta handlar om grått damm, sk otur, sedvanligt kompetensbrist eller om ett avsiktligt angrepp så kan främmande makt åtminstone få facit på vad man ska slå ut för att snabbt och effektivt klippa telefonin för 400 viktiga aktörer.

Vatten, får jag presentera Kvarn?

Hur många av berörda myndigheter och företag har manuella reservrutiner i händelse att telefonin går ner i samband med en kris - finns alternativa telefonilistor till privattelefoner, adresslistor för att hämta in personal via ordonnans, och finns dessa listor på papper, ej inlåsta bakom lås som kräver fungerande strömförsörjning? Hur många har övat dessa manuella krisrutiner?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Svaren på samtliga frågor är inte helt oväntat: Ingen.

  SvaraRadera
 2. Fast är det någon som är förvånad? Att samhället är oerhört sårbart är ju precis vad doomers tjatat om i många år. Frågan är inte om vi får en ordentlig kollaps, utan när den kommer.

  SvaraRadera
 3. Socker är billigt nu och ett utmärkt livsmedel att långtidslagra, kan användas till mycktet och går säkert att använda som bytesmedel i kristider, passa på nu innan ryssen kommer!

  SvaraRadera
 4. Vet inte hur det ser ut på andra myndigheter men på Karolinska Universitetssjukhuset gick det ut en flash på vårt intranät om störningen 9:27. Där beskrevs också de alternativa rutiner som skulle gälla tills vidare (och som finns på plats). Det kom därefter löpande uppdateringar fram till 10:53 när incidenten ska vara löst och incidentberedskapen hävs. Man kunde inte använda kortnummer ett tag, men personsökare, direktnummer och samtal via växel fungerade så inget jättestort problem (i alla fall inte här).

  SvaraRadera
 5. Vi är ett rikt land.

  Fast någon tycks ha rivit ut sidan i appendix med termordlistan, så jag vet varken hur "vi", "rikt" eller "land" skall definieras.

  SvaraRadera