Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-12-17 19:30

DN: Regeringskvarteren är avlyssnade med falska basstationer

Bonnier/DN har följ min uppmaning från i söndags och patrullerat av regeringskvarteren med ändamålsenlig utrustning och konstaterar att med all sannolikhet är regeringskvarteren avlyssnade med falska basstationer. Kontroll av andra platser i Stockholm visar också att endast regeringskvarteren ger utslag enligt högsta klassificeringen very high suspicion.


Regering och flera departement, samt inte osannolikt även riksdagen har alltså under okänt lång tid avlyssnats av främmande makt.

Bonnier/DN:
"Under tisdagen och onsdagen har DN registrerat 42 misstänkta aktiviteter i mobilnätet när vi har promenerat på Strömgatan, mellan Rosenbad och Gustav Adolfs torg. [...] Samtliga dessa fall klassificeras som "very high suspicion", det vill säga mycket hög misstanke. Det är den högsta nivån i Cryptophones varningssystem.
[...]
DN har gjort utförliga stickprov på ett tiotal andra platser i Stockholm, samt använt telefonen i ett stort område i Stockholms innerstad samt ett antal förorter. Området kring regeringskansliet utgör en tydlig avvikelse."
Så var det med den saken. Utmärkt att man även testat mot andra områden för att jämföra mot normalläget.

Tämligen patetiskt att inte SÄPO gjort detta tidigare, och säkerhetspolisen finner det hela "intressant"...

Läs hela artikeln om detta utmärkta bokstavliga journalistiska fotarbete hos DN.

Tillägg: Som Jägarchefen påtalar på Twitter kan omfattande komprometterande information om politiker och tjänstemän ha röjts, t ex otrohetsaffärer eller "avvikande intressen", som kan användas som ingångskanaler för att få tag på hemlig information via utpressning eller genom att veta vilka personliga sårbarheter och preferenser man ska trycka på. För att inte tala om surfande på olämpliga websidor via mobiltelefonen...

Tillägg 2: Baserat på TV-inslaget så har DN haft teknisk hjälp av en sakkunnig "tipsare", då reportern inte har en aning om vad vederbörande pratar om och kallar en Samsungtelefon för Cryptophone, som har en app att installera på Androidtelefoner. Vem tipsaren/den sakkunnige är avslöjas inte och att det finns en sådan nämns öht inte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Vad är det som säger att inte SÄPO har koll på detta... Men övervakar övervakarna så att säga.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Att avlyssning sker borde vara tämligen självklart...det sker i Tyskland där den "främmande makten" var (antagligen bland "andra") USA.

  Det sker i Sverige, det sker i stort sätt överallt där det finns relevant information att hämta.

  Så jag är inte det minsta överraskat!

  Däremot är det bra att det kommer till "allmän kännedom".

  SvaraRadera
 4. "en publicering som rönt mycket stor uppmärksamhet och fått den norska säkerhetspolisen att inleda en utredning"

  Så gör man i Norge, men vad kommer att göras i Sverige?

  Finns SÄPO ens kvar eller är det också bortsparat?
  Och om de finns, har de ens kollat sina egna basstationer?

  Någon har hört regeringens alla samtal till USA under ubåtsjakten och flygkränkningarna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg i DN´s artikel att SÄPO visst finns kvar, eller åtminstone delvis kvar, och antagligen tänker göra något hemligt.

   Radera
  2. SÄPO har inte tid, de sitter för fullt och funderar på hur de nu ska dölja kostnaderna för julfesten...

   Radera
 5. Här får man gratulera bloggaren! Det verkar gå snabbare och snabbare för gammelmedia att följa upp tipsen härifrån. När de följer upp mer än tre bloggposter och kommer ner under 24 timmars fördröjning borde han kunna titulera sig "Nyhetschef".

  Frågan om vem i hela världen som skulle kunna vara intresserad av att lyssna på Stefan Löfven är dock fortfarande obesvarad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryske ambassadören (eller ngt motsvarande) ska ha sagt att svenska regeringen rökt på och att det inte fanns någon ubåt. Nu vet vi varifrån uppgifterna om att man rökt på kommer iaf...

   Radera
  2. Tanken svindlar inför det lidande som avlyssnarna utsätts för.

   Radera
 6. "Tillägg: Som Jägarchefen påtalar på Twitter kan omfattande komprometterande information om politiker och tjänstemän ha röjts, t ex otrohetsaffärer eller "avvikande intressen", som kan användas som ingångskanaler för att få tag på hemlig information via utpressning eller genom att veta vilka personliga sårbarheter och preferenser man ska trycka på."

  Alltså man (troligen) har fått erfara det FRA sysslar med. Men det är klar - våra politiker har rent mjöl i påsen så ingen skada har skett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Komprometterande information? Vad skulle det kunna vara i Fjollträsk? Att den avlyssnade visar sig vara man, heterosexuell och medelålders?

   Radera
  2. @NiklasT

   Hemlig SD anhängare..

   Radera
  3. -> Kalle: Ha. Ha. Ha. Snacka om grym och omänsklig behandling - att tvinga någon att lyssna på SD-anhängare! Den avlyssningsassistenten kommer att kunna hävda "arbetsskada" och kräva livstidspension efter första dagen på jobbet.

   Jösses, när de fånade sig som värst om att "bilda enad front mot SD" trodde jag inte att det var sant. Att knäcka SD är hur enkelt som helst: Ge dem bara mikrofonen och låt dem prata fritt i tio minuter. Case closed.

   Radera
  4. Ah du tog det så?
   Menade ju såklart att det värsta som kunde hända någon är ju tex att Löven visar sig vara SD anhängare, inte helt orealistiskt med tanke på hur han agerar.

   Men om det kommer ut offentligt så blir han antagligen korsfäst, eller stenad..

   Även om man bortser från journalistiska cirkuskonster när man återger intervjuer med SD´s representanter, så håller jag med om att det funnits ett antal olämpliga personer.

   Och var kommer de ifrån egentligen?
   Det är väl inte så att någon sitter och sorterar fram de mest olämpliga rasistiska och släpper fram dem?

   Om man då är helt ärlig och faktiskt ser vilket jävla klimat det är för alla som representerar SD, så blir jag förvånad över att så många är villiga att få sina liv helt förstörda bara för att kunna representera SD.

   Att det inte funnits särskilt många att rekrytera ifrån det förstår jag och att det bara varit de allra modigaste som gått hela vägen, kanske inte är de lämpligaste alla gånger.

   Men det förstår inte du?


   Radera
 7. I söndags hade cornu sniff på detta...! Grymt bra jobbat!

  SvaraRadera
 8. Ryske ambassadören i Köpenhamn stod för "pårökningen.
  Ivan blir mer och mer stressad!

  SvaraRadera
 9. Fast de använder väl inte mobiltelefon i Regeringskansliet??!

  Säg att det inte är sant.

  Min teori är förstås att det är "de egna" i någon form som ligger bakom. Grundlogiken i säkerhetstjänster är den evolutionära logiken - säkra överlevnaden. Det gäller för sådana personligheter som J Edgar Hoover och Erich Mielke, som säkrade sin position i apparaten, och det gäller förstås också SÄPO/FRA/MUST whatever, eller någon av deras hussar.

  En rent logisk, och historiskt evidensbaserad, slutledning riktar de främsta misstankarna för sådant här mot "de egna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japps. Håller med om analysen. Nemesis vakar dock över världen och skipar gudomlig rättvisa. Straffet för att avlyssna Fridolin kommer direkt i form av hans pladder.

   Radera
  2. Kan det vara Expressen kanske?

   Radera
 10. Regeringskansliets medarbetare har alla en mobil, ofta en I-fån dit alla samtal kopplas även om man som utomstående ringer till ett fast nummer, är personen inte på arbetet så kopplas samtalet till mobilen. Det var ju det systemet som slocknade igår (Telia) så att samtalen inte kopplades fram.

  SvaraRadera
 11. Det är snarare regel än undantag att företag idag har "mobila lösningar", "växeln i molnet" eller hur man vill. Du ringer ett "vanligt nummer", i 08-området, troligtvis 08... och det ringer i den fasta telefonen (om du ens har någon) och mobilen samtidigt. Det är inte "vidarekoppla vid ej svar" och annat fån som medelsvensson kan göra, det är mer avancerat. Telefonen beter sig funktionsmässigt som en "trådlös" telefon av DECT-typ, men med obegränsad täckning. Internnummer till kollegor, nolltaxa internt i företaget osv.
  Vissa företag har ärvt de gamla 010-numren och där är likadant.
  Inte konstigt att 400 myndigheter/ företag går ner då allt går i "samma sladd".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har denna typen av lösning på företaget jag jobbar på, med den lilla skillnaden att vi har mjukvara i datorn med headset som ena alt. och mobil som andra.

   Radera
 12. Tja Stingray har ju FBI och US Marshals använt i åratal over there. Så baserat på tidigare erfarenheter av övervakning är väl snarast antalet säkerhetstjänster som inte bedriver signalspaning i Stockholm mer lätträknade än de som gör det.

  SvaraRadera
 13. Det var ju en himla tur för den svenska regeringen att vårt lands huvudstad också är avlyssnad!

  Tänk vad pinsamt det skulle ha varit för dem om den inte varit det - om ingen enda i hela den stora omvärlden velat hålla diskret koll på Stefan Löfvén, Carl Bildt och Alice Bah Kuhnkes innersta tankar redan innan de glappas till pressen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ROTFL ! Carl Bildt är nog rätt trött på avlyssning. Senaste rapporten beskrev honom visst som "...a medium size dog with a big dog attitude..."

   Radera
 14. Telefonen DN-reporten höll i var nog en CryptoPhone 500 [1], det verkar vara en custom firmware som körs på en Samsung Galaxy S3 [2].

  [1] http://idgeurope.com/images/stories/pdf/CP500-Brochure.pdf
  [2] http://www.androidheadlines.com/2014/01/android-based-cryptophones-coming.html  SvaraRadera
 15. Jag tror nog att SÄPO och koll på detta. Man använder sedan DN som verktyg för att tala om för avlyssnaren att man vet vad som pågår. Kanske var detta en koordinerad aktion av SÄPO och norska motsvarigheten, det kanske var dags att näpsa till motståndaren lite.

  SvaraRadera
 16. Har den senaste tekniken, Sladdrar aldrig i Smartfånen. Köpte en ny bil i somras med kontanter. Folk tittar lite underligt när man halar fram en massa sedlar. Men är inte spårbart. Och inte olagligt än. Är ingen brottsling på något sätt,inga svarta pengar inblandade. Vill bara inte vara spårbar.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså var det du, det pratas en hel del om det på stan.

   Radera
  2. Står bilen på dig eller på nån målvakt i Malmö?
   Inte mycket mening att smyga med kontanter annars

   Radera
 17. Helt ofattbart om inte SÄPO tagit reda på detta själv. Tyvärr verkar det ju inte så iom att de falska basstationerna fortfarande var aktiva.
  Skulle vara trevligt att läsa någon nyhet snart om en svensk myndighet som inte är totalt genomsyrad av klantarslen...

  SvaraRadera
 18. Det är underbart att gnälla och spy ut lite av all den galla som bubblar inom en. När det egna livet känns pissigt kan man alltid försöka höja egot lite genom att kräkas på allt och alla. Sänker man andra så höjer man ju sig själv.

  Alla politiker och offentliganställda är idioter. Journalisterna är MP-hjärntvättade. Försvaret är åt helvete (de gör säkert sitt bästa men de är normalbegåvade och saknar resurser). Suspekta människor kommer hit och sabbar detta perfekta land. Utbildningsväsendet har fått genusnoja. Snart blir jag nog uppäten av en varg.

  Allt är skit idag, men det var ännu sämre innan och det kommer bara bli sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så jag är en idiot pga. mitt jobb? Aww.. :-(

   Radera
  2. "Alla politiker och offentliganställda är idioter." Nej inte i medicinsk mening men när genustramset höjs till skyarna så måste man stå kvar på marken och betrakta det med förfäran. Och politikerna sjunger högt i den kören.

   "Journalisterna är MP-hjärntvättade". Nej inte alla, men skriver de nåt som inta passar den antagna agendan ligger dom pyrt till. Läs Ivar Arpi till exempel.

   "Försvaret är åt helvete". Ja! (Men det är ju lugnt för allt är alltid soligt i landet. Inga som helst hot finns. Det har ju Cecilia sagt.)

   "Suspekta människor kommer hit och sabbar detta perfekta land." Tänk om det fanns statistik över kriminalitet som i Danmark till exempel.

   "Utbildningsväsendet har fått genusnoja". Mer än du känner till...

   "Snart blir jag nog uppäten av en varg." Nej där anser jag att du tar i.

   Radera
 19. I min mening är det mest rimligt att detta är egna, exempelvis säpo eller musts, basstationer eftersom att man kanske inte alltid vill gå till operatören för att kolla var intressanta personer kan befinna sig. Dessutom är väl ryska basstationer snarare passiva och skulle därför inte upptäckas i ett sådant här fall.

  SvaraRadera