Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2014-12-28 17:38

Den svenska Stasiforskningen och SÄPO:s Stasiarkiv förstörs

Samtidigt som Europa aldrig förr varit så nära ett storkrig sedan muren föll, och vi har ett mellanstatligt krig i Europa, förstörs nu den svenska Stasiforskningen, samtidigt som SÄPO förstör sina arkiv. I dessa finns det listor över de journalister, politiker och andra makthavare eller inflytelseagenter som var rekryterade och avlönade av DDR:s Stasi.


Man kan förmoda att dessa agenters namn även överförts till Sovjetunionen, och att Ryssland mycket väl på en mycket låg nivå har underhållit de här kontakterna under åren som gått.

Efter överklaganden fick Stasiforskaren Birgitta Almgren tillgång till SÄPO:s arkiv, men får av okända anledningar inte namnge vilka som var Stasiagenter. Alla hennes anteckningar och hennes forskning måste nu förstöras innan årsskiftet. Samtidigt gallrar även SÄPO bort sin dokumentation över vilka landsförrädare från Kalla Kriget vi fortfarande har bland oss.

Christoph Andersson skriver hos Bonnier Expressen:
"Det enda som kommer att finnas kvar av hennes mångåriga research hos Säpo är hennes böcker "Inte bara Stasi" och "Inte bara spioner". Parallellt gallrar Säpo sitt arkiv, med följd att oersättligt historiskt forskningsmaterial snart kan försvinna för evigt."
Man kan med rätta förmoda att det finns en konspiration här, och att det finns mycket känsliga namn i dessa arkiv, för annars hade det inte varit ett problem att arkiven fanns kvar eller att Almgren skulle fått intervjua eller kontakta enskilda privatpersoner som varit agenter.

Oavsett är det så här man skapar konspirationsteorier - genom att dölja och avsiktligt förstöra materialet - någon eller några måste tydligen skyddas, för att aldrig kunna avslöjas ens om 100 år.

Samtidigt är som bekant detta bara att skrapa på ytan. Ett stort antal ryska agenter och landsförrädare går fortfarande fria i Sverige, varav många säkerligen fortfarande har oregelbundna, eller regelbundan och allt tätare kontakter med sin uppdragsgivare.

Det är en lätt gissning att man hittar dessa hos vänsterpolitiker och vänsterorienterade journalister, som dominerar svensk media. Huruvida SÄPO också håller på att förstöra sina register över de direkta ryska agenterna vet ingen.

Se även journalisten Lena Breitners blogginlägg från förra året samt ett helt nyskrivet blogginlägg i ämnet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Antar att all dokumentation gällande kontakter med nazityskland och islamregimer också förstörts eller kommer att förstöras. Alla totalitära system bör behandlas lika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gällande islamister är det redan på gång tack vare Kaplan och Romsons statsekreterare Ruwaida kräver skärpt kontroll av Säpo och inrättandet av en granskningskommission "om Säpos bevakning av muslimer".

   Redan 2007 fastslogs att SÄPOs bevakning av misstänkta islamister är islamofobi. "Säkerhetspolisen ägnar sig konsekvent åt att trakassera muslimer och bidrar aktivt till att underblåsa islamofobin",
   http://www.dn.se/debatt/sapo-trakasserar-muslimer-och-underblaser-islamofobi/

   Radera
  2. Nej då Stasi-media ska fortfarande skriva artiklar om Kungens pappa och Mona Sahlin är ju Extremistminister och ska jaga alla nationella strömningar som finnes att uppdaga, Farväl midsommar och pike-tröjor, knäckebröd och demokrati. Rösträtt nehee duu lilla vän "rätt att rösta rätt" kallas det på vänsterfascistiskt tillåtet språkbruk.

   Radera
  3. Vad hindrar att Almgren låter någon "stjäla" materialet och publicera det på nätet?

   Radera
  4. Det går inte att stjäla materialet det skall vara bränt ock komposterat enligt order från högre ort.
   I och för sig behövs inte det. Finns det någon som har tumme med CIA kan man säkert få en ny kopia.

   Radera
 2. Fast Nazityskland är inte ett problem, då det inte finns längre. Sovjetunionen finns inte, men irrläran socialism och kommunism är i högsta grad levande bland svenska nyttiga idioter och liknande mörkermänniskor. Och nu styrs Ryssland av personer som inte kan förlika sig med att statsbildningen Sovjetunionen var olaglig och felaktig och byggde på grova brott mot mänskligheten, dessutom kan de inte ändra sitt tankesätt såhär 25 år senare. Gällande islamistiska regimer är det bara att observera våra nuvarande politiker, tex bostadsministern. Det börjar dra ihop sig till en KU anmälan mot honom, men det kommer inte de impotenta och snart ute-ur-riskdagen allianspartier (ialla CFPKD).

  SvaraRadera
 3. Lite OT men för att inte försvinna i mailhögen. Så här skulle det väl enligt blogginnehavaren inte gå till? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-kan-fa-stryk-i-sakfragor_4216267.svd

  SvaraRadera
 4. Helt otroligt…. "det öppna fina sverige"
  Dom västerländska säkerhetstjänsterna har korslistorna med kodnamn och namn i klartext så dom vet. Våra politiker vet mer än dom medger. Dom enda som inte ska få veta något är det berörda folket själva.

  SvaraRadera
 5. Ärligt talat?

  Finns det inget vis att stoppa detta på?

  SvaraRadera
 6. Tack för att du la detta ovanpå min Midvinterkräksjuka :(
  För övrigt finns väl allt detta kvar i Berlin ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstår så finns det mesta av arkiven kvar men är väl inte öppet för allt och alla. Om du har en fil i arkivet så kan du begära en kopia av den, men inte någon annans.
   Dock norpade CIA på något sätt Rosenholz arkiven (som var på väg till Moskva enligt annan uppgift) vilka är viktiga för att kunna översätta kodnamnen i arkiven. Tyskland har väl fått en kopia nu efter alla år? http://en.wikipedia.org/wiki/Rosenholz_files

   Gissar att det kommer en lag som förbjuder svenskar att forska i utländska arkiv om man ska vara konsekvent och sopa igen spåren efter nyår?

   Det finns ju fortfarande frågetecken om två döda journalister och en statstjänsteman i Stockholm (antogs mördade av Stasi) gällande en verksamhet där dåvarande statsminister (som aldrig får kritiseras) rimligtvis på något sätt varit inblandad i eller haft kännedom om.
   Det är naturligtvis mest tysk media som grävt i detta.

   Radera
  2. Två döda journalister ett antal döda krigsmaterielinspektörer, två mördade statsråd, två sänkta färjor..... har jag glömt något?............ingen rök utan eld.

   Radera
  3. @Gimbal, Cornu

   Helt korrekt och hade jag varit Birgitta Almgren så hade jag låtit det läcka ut att namnen kommer att finnas tillgängliga för publicering i fall av min alltför tidiga bortgång. Det låter inte hälsosamt att vara det enda vittnet efter all svensk dokumentation förstörts.

   Radera
  4. #ankdammsboende2014-12-28 20:36

   Även närståendes akter kan fås ut, efter motiverad ansökan.

   "Every individual has the right to request to view his own personal file. Limited access to records on missing or deceased persons is available to near relatives for specific purposes."

   http://www.bstu.bund.de/EN/AccessToRecords/_node.html;jsessionid=97DA368619D11A09972E853497DAFB3E.2_cid319

   Radera
  5. Rozenholzarkivet finns fortfarande hos CIA och kommer inte att tas bort för att vår vänsterregering vill så.
   De två journalisterna dödades eventuellt inte av Stasi, utan av Sovjet. Skit samma men de störde Kgb-agenten Müller, han med containeraffären, så att han beställde hjälp. Störde också vår regering genom att snoka i export av varmisostatpressar från ASEA till DDR och Sovjet. Hela baletten i regeringen inblandade, med Tage G som undertecknare samt Fru Dahl.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. En ärkebiskop blir väl lite lättad också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stasi-prästen Aleksander Radler i Burträsk har väl gjort avbön.....
   http://www.expressen.se/nyheter/dokument/spionprasten-som-vagrar-gora-avbon/

   Radera
 8. Citat Birgitta Almgren
  "1. Varför blev svenskar Stasi-agenter?
  – Det handlade huvudsakligen om ideologi. Det har även andra forskare konstaterat i andra länder. Många rättfärdigade sitt handlande med att det gällde att rädda freden, stoppa ett hotande kärnvapenkrig eller att gynna socialismen.

  2. Vilka är de femtio svenska Stasi-agenterna?
  – Om jag berättar det hamnar jag i fängelse. Men Regeringsrättens dom är ändå ett steg på vägen mot större öppenhet, en seger för forskningen. Detta beslut är prejudicerande och kan hjälpa forskare i framtiden."

  Ett steg mot diktaturen, vilka var dessa 50 landsförrädare som måste skyddas till varje pris? var det Palme, Geijer mfl? vem var Påfågeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birgitta tycker sitt eget trevliga liv är viktigare än att vi andra får veta det. Jag respekterar hennes val att vara tyst för att inte sitta i finkan.

   Radera
  2. Jag respekterar det faktiskt inte. Hon borde i hemlighet läcka namnen till bl.a ett antal etablerade tidskrifter och sedan sitta av det straff som den orättfärdiga totalitära demokratin ålägger henne.

   Radera
 9. Sven Hirdman kan det ju inte gälla eftersom att han är tämligen offentlig ryssvän.

  SvaraRadera
 10. Skulle inte förvåna om Palme figurerar i de arkiven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde figurera många på vänsterkanten men även några på högerkanten samt inom opolitiska karriärer som de har fått hjälp med. En smart infiltratör sprider sitt arbete lite bredare.

   Radera
  2. Dom kunde inte vara alltför uppenbart vänstervänliga för då blir det väl suspekt. Eller det här gänget: http://sv.wikipedia.org/wiki/Förbundet_Sverige-DDR.
   Alltså är sossar och mittenpartier i alla former lämpliga samt samtliga "opolitiska" statstjänstemän, journalister, poliser, militärer etc. Just kyrkan i Sverige lär ha fått mycket uppmärksamhet.
   Ser man på dom som ertappats i Västyskland och andra ställen så har det varit en salig blandning av politiker, idrottare, journalister, affärsmän, adliga etc. Och naturligtvis "Fredsrörelserna"
   I sverige ertappades väl ingen stasi agent officiellt?


   Radera
 11. En inte allt för långsökt gissning är vår ärkebiskops make kanske råkar vara stasiagent? Det vore väl lite lagom pinsamt så säg? ......och att själva ärkebiskopinnan själv rent av skulle vara det också är i så fall inte helt långsökt. Det skulle kunna förklara att hon verkar ha stöd i vänsterinfluerad media och har uttalat allt möjligt märkligt, som fått mig att undra om hon ens är troende kristen.

  I samband med ärkebiskopsvalet skrevs en del intressant här och var:

  "Det märkliga i den här historien är att det finns två kvinnliga ärkebiskopskandidater, men bara den ena nämns. Om den andra väljs, så är det tydligen kvinnofientligt
  Märkligt är också att den ena hyllas för sina akademiska meriter, trots att den andra otvivelaktigt är mycket mer akademiskt meriterad."

  "Vad gjorde Heinz i Sverige under perioden 1964-1978? Varför börjar han läsa teologi och får sin utbildning på ITH i Stockholm för att prästvigas av Lars Carlzon 1980?"

  K'älla: Blogg med likaledes intressant kommentarsfält:
  http://bloggardag.blogspot.se/2013/10/oberst-busse.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns visst dåligt. Tydligen så kände vår ärkebiskop den identifierade stasi-agenten Aleksander Radler: http://www.expressen.se/nyheter/maste-vara-minst-lika-bra-som-man/

   Fundera själva

   Radera
  2. Hela utbildningssytemet var också mål där dom verkar haft god framgång.

   "Honecker ställde sig positiv i samtal med generaldirektören Lennart Orehag, ministrarna Lena Hjelm Wallén och Bengt Göransson. Även Erland Ringborg och Stellan Arvidsson var med. Både Sverige och DDR skulle ha nytta av ett sådant samarbete eftersom länderna hade så mycket gemensamt, var tanken."

   "SÖ uttryckte i slutet av 1980-talet återigen önskemål om partnerskolor och Svenska Universitets- och Högskoleämbetet skrev i oktober 1988 ett brev till DDR:s minister Günter Heidorn om utvidgning av forskningssamarbetet.
   Redan 1972 hade 600 svenska lärare undervisats i DDR, vilket motsvarar en tysklärare per svensk skola. Kursmaterialet i sommarkursen i Rostock år 1981 undervisade svenska lärare i "Marxistisk-leninistisk litteraturteori" och om "Det socialistiska samhällets utveckling i DDR".
   En skrift utgiven av Skolöverstyrelsen och Fortbildningsavdelningen vid Uppsala universitet så sent som år 1993 såg inga problem med att kurser anordnades för svenska lärare i DDR."
   http://www.varldenidag.se/nyhet/2010/02/05/DDR-och-den-svenska-skolan-Medveten-ateistisk-fostran-skulle-forma-svensk-skola/

   mera….
   http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/var-din-tysklarare-politiskt-skolad-i-ddr_3584619.svd
   http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vi-skulle-bli-ddrs-nyttiga-idioter_3601123.svd

   Radera
 12. "Ett stort antal ryska agenter och landsförrädare går fortfarande fria i Sverige..."

  Samma trötta, enögda oärlighet från cornu. Jag tror ärligt talat inte någon på stasilistorna förrådde sverige för att de var rysknationalister. Utan därför att de var kommunister. Och de förrådde landet till Sovjetunionen. Inte till den Ryska Federationen.
  Däremot så är det ju relevant att både Tyskland, USA och RF har tillgång till de här listorna och troligtvis använder vad de kan ifrån dem. Så där har cornu rätt.

  SvaraRadera
 13. Finns mycket känsligt, som man inte vågar visa och då skall det förstöras, men det finns säkert kopior, så ingen går säker.

  SvaraRadera
 14. Denna "gallring" som nu föreslås kan väl inte vara laglig eller i överenstämmelse med Riksarkivets föreskrifter för gallring?

  SvaraRadera
 15. Nazi jävlarna sabbar sina egna bevis.

  SvaraRadera
 16. Att förstöra dessa arkiv borde vara en brottslig handling liksom det är brottsligt att gå till ett bibliotek och förstöra gamla urkunder. Det verkar inte finnas många, inte ens akademiska historiker, som protesterar? Att svenskar skulle acceptera detta brott mot sin framtida historie-skrivning och att det svenska folket låter sig hunsas av sina makthavare på detta sätt, övergår mitt förstånd.

  SvaraRadera