Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2014-12-28 10:53

Decembersveket - frikort för vänstern - massiv väljarflykt från alliansen

Kritiken mot den sk decemberöverenskommelsen är massiv från väljarnas sida och mycket talar för en väljarflykt från allianspartierna. I praktiken innebär nämligen decembersveket att en de facto minoritet styr Sverige, och att det är helt fritt för vänstern att föra vilken politik de vill de kommande åren.


Ja, vi har haft minoritetsregeringar förr i Sverige, men de har alltid regerat med majoritetens stöd och därmed behövt kompromissa och föra en modererad politik. Det gäller inte längre - (s)(v)a(mp) kan nu föra vilken politik de vill, trots att de är en minoritet av riksdagen. Jo, Anna Kinberg Batra - en riktig minoritetsregim med endast 43% av väljarna bakom sig är något nytt och dessutom en minoritetsregim som helt kan strunta i att kompromissa.

Den sk "oppositionen" får inte lägga några som helst förslag som innebär ökade eller minskade intäkter eller ökade eller minskade utgifter. Oavsett får de inte rösta på sina egna förslag.

Man kan läsa själv i decembersvekets text hos t ex Moderaterna (PDF).
"Regeringen följer och verkställer riksdagens budgetbeslut. Utskottsinitiativ gällande lagförslag eller förslag till ändringsbudgetar som, om de antogs, skulle innebära förändrade inkomster eller behov av ökade eller minskade anslag i förhållande till den beslutade budgeten, läggs inte fram av övriga partier som står bakom denna överenskommelse."
Regeringen kan göra precis vad de vill och inga motförslag får läggas. Man kan föra en extrem vänsterpolitik resten av mandatperioden, aktivt stödda genom att alliansen lägger ner sina röster, utan att ens tas hänsyn till för en modererad politik.

Hallansposten skriver i en ledare att vänsterpartiet nu fått ett frikort för sin politik. I praktiken är vänsterpartiet nu vågmästare och får helt bestämma över den förda politiken.
"Överenskommelsen innebär att alliansen nu de facto har gett Vänsterpartiet carte blanche fram till 2022, vid händelse av en rödgrön regeringsseger 2018. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer fortsätta att vara beroende av Vänsterpartiet för att få igenom en minoritetsbudget med start i vårpropositionen."
Genom att koppla en utgift eller inkomst till alla icke-budgetförslag, så får inte alliansen rösta emot. Allt vänstern behöver göra är att avgiftsbelägga något, så måste alliansen gå med på det.

Sjöstedt (v) bekräftar det hela:
"[D]en gör att det är möjligt att styra i minoritet och vi kan få igenom de förslag i budgeten som vi förhandlade fram. Vi kan påverka framtida budgetar, säger han till SvD. [...] Vi har samtalat med regeringen om fortsatt budgetsamarbete hela mandatperioden ut."
Alltså inte ett minoritetsregeringsstöd. Utan ett budgetsamarbete där (v) får vara med och bestämma trots att man tillsammans endast har 43% av väljarnas stöd. Förr behövde man åtminstone 50%.

På Moderaternas Facebooksida har man fått tusentals negativa kommentarer. Än så länge är man uppe i 2 800 negativa kommentarer till ett av inläggen. Då har partiet ändå raderat 1000-tals kommentarer. Detta är personer med namn och inga anonyma SD-troll och det är enkelt att kontrollera, inklusive de som nu sagt upp sitt medlemskap i partiet.

Undersökningen här på bloggen visar på liknande utfall. I skrivande stund anger ca 46% att de inte röstade på ett alliansparti, vilket är helt i linje med tidigare undersökningar på bloggen, så man kan förmoda att svaren är ärliga.

Av de 54% som säger sig röstat på alliansen anger 31 procenenheter att de inte kommer rösta på alliansen igen. Det är alltså mer än hälften av alliansväljarna som avser att inte längre rösta på (m), (fp), (kd) eller (c).

Ja, här på bloggen är läsarna engagerade och insatta, precis som de som går in och kommenterar och säger upp medlemskap hos Moderaternas eller de andra partiernas Facebookgrupper.

Den faktiska väljarflykten kommer vara lägre än 31 procentenheter, men det kommer bli en väljarflykt.

Om vi låtsas att väljarflykten blir 15 procentenheter, så åker (c), (fp) och (kd) ut ur riksdagen och enda borgerliga kvarvarande riksdagspartiet blir (m) med runt 15% av väljarnas röster.

Vart dessa flyr går inte att säga. Många går till (sd). Andra lägger sig på soffan och kommer inte rösta, när en röst på ett alliansparti visat sig vara en röst på vänsterpartiets budgetsamarbete. Och återigen så finns det 3.5 år att starta ett nytt borgerligt parti. Gunnar Hökmark följer nog gärna med och har om inte annat erfarenheten och pondusen att bli partiledare...

Alternativet är att (sd) kan bli största parti i valet 2018. Nu har övriga partier kommit överens om att strunta i det, men riksdagsmän kommer åtminstone bli av med sina "jobb".

Tillägg: Löfvén har redan lovat att göra 10000-tals ungdomar arbetslösa genom att från halvårsskiftet chockhöja arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år från halvsårskiftet 2015. Dessa ska istället erbjudas underbetalda praktikjobb i en sektor där de inte vill jobba.

Tillägg 2: Det finns fortfarande en gnutta av hopp på sina håll. Decembersveket har inte ännu fått stöd från partiernas årsstämmor och gräsrötter, och även om chansen är liten att inte partipiskan vinner, så kan partiledare avsättas och decembersveket rivas upp av partikongresserna. Men de består mestadels av piskade nickedockor, och chansen är låg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

79 kommentarer:

 1. Ett nytt borgerligt parti....
  KD är, på kontinenten, ett värdekonservativt parti..
  I Sverige är det en falang av pingströrelsen.....
  Väldigt tydligt underr Hägglunds tid...
  De ambitioner man hade - före - Hägglund, att bli ett svenskt värdekonservativt parti enligt tysk modell, skrinlades med Hägglunds vilja att göra partiet till ett allmänborgligt parti.
  Av samma typ som de andra borgliga, allt från S till M..

  SvaraRadera
  Svar
  1. M ochFp borde väl kunna segla under samma flagg...
   Ja, de kan plocka med C också...
   Alltså en sorts sociala-liberala partier.

   Radera
  2. M och FP är de mjäkiga standardpartierna i alliansen. C är aningens mer liberala, KD aningens mer konservativa. Men major "stridskuk" Björklund fyller absolut inget tomrum i alliansen, snarare adderar han tomrum med glappet mellan sina framtänder. Dags att pensionera Folkpartiet Antiliberalerna.

   Radera
 2. Man kan väl också se Lövfens politik som en isolationistisk politik.
  Där svenska villkor skall gälla i Sverige och inget annat.
  Funkar det som medlem i EU?
  Skall han offra fyra år på en så hopplös politik istället för att anpassa Sverige till övriga EU?!

  SvaraRadera
 3. Fidesz-vännen och abortmotståndaren Hökmark är väl allt annat än liberal...

  SvaraRadera
 4. Anders Wijkman får gärna dra igång ett parti. Han förefaller vara den mest insiktsfulla personen i "etablissemanget". Men det finns förstås en massa idioter som hatar Wijkman för att de är pseudo-liberala optimister som skiter i hållbarhet.

  Själv skulle jag kunna dra igång ett parti om jag vore mer utåtriktad och energisk. Men jag sitter helst under min korkek och luktar på blommorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå... Wijkmqn har bara ett intresse - och det är han själv.

   Radera
  2. På vilken grund påstår du det? Är man bara intresserad av sig själv satsar man säkert på någon helt annan yrkesbana än Wijkman gjort.

   Radera
  3. Hans karriär har grundats på en "fluffig" frisyr och inget annat..

   Radera
  4. Vem kunde ana att det är så enkelt att göra karriär?

   Radera
  5. Ja, det tycker jag också...
   Men jag såg reaktionen hos kvinnorna när han var EU-parlamentariker för KD...
   Att det var så enkelt, var min tanke också...

   Radera
  6. Men en del insåg efter ett tag hans politiska agenda...
   Jaget främst.

   Radera
  7. Du ger prov på det hat som måttligt begåvade egoister har mot Wijkman, vanligen för att de inte har någon som helst lust att strama åt sin konsumtion i något avseende. För vissa är Thailandresorna och bilåkandet alltid viktigare än om världen har någon framtid. De vill inte ens medge att de är egoister, utan väljer istället att förneka verkligheten. Eller komma med tarvliga personangrepp som du gör. Det låter som att du är jävligt avis.

   Radera
  8. Enögd beundrare av egotrippad politiker...
   Det trodde jag inte...
   Rockis och Wijkman är samma andas barn...

   Radera
  9. Du har inte haft ett enda argument av något värde. Du är bara en skitsnackare som redan hävt ur dig ett tjog värdelösa kommentarer till det här inlägget. Gå ut och mocka skit istället!

   Radera
  10. Vill man inte se en opportunist så vill man inte....

   Radera
 5. Nu har jag blivit grundlurad av politiker två gånger på ett år.

  Först röstade jag MP i EU-valet. Detta enbart av det enda skälet att jag intensivt önskade att Isabella Lövin skulle få fortsätta sitt mångåriga och viktiga arbete för fiskeriet. Annars skulle jag aldrig drömma om att rösta MP. Lövin är faktiskt en av väldigt få Svenska EU-politiker som kan slå i bordet med något. Vad sker: Några månader efteråt gör man henne till Minister i Sverige.

  I höstas röstade jag (M). Valförlusten var inte oväntad men valresultatet borde varit en garanti för att någon sorts mittpolitik skulle föras. Där hade det gått att skapa en majoritetsregering eller en regering med stöd av majoriteten. Jag tolkar inte valresultatet dit att väljarna har önskat en vänsterpolitik eller en högerpolitik. Vad sker: Några månader senare skriver Alliansen ifrån sig allt inflytande till en vänstersida som inte hade gått framåt i valet.

  Just nu vet jag inte hur jag skall ställa mig till nästa val. Det hinner ske mycket innan dess. Jag önskar inte en vänsterregering och då är i grunden SD det enda alternativet. Eller att inte rösta alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda Lövin har åstadkommit är det svenska yrkesfiskets totala utplåning...
   Och en sanslös byråkratisk övervakning av ett närmast obefintligt svenskt yrkesfiske.
   Inget annat...
   En miljöpolitisk STASI - variant.

   Radera
  2. Detta är inte tråden att diskutera Lövin som onektligen är kontroversiell. Det viktiga här var att jag röstade på henne som EU-politiker, inte som Migrationsminister så kort tid efter.

   Sedan glömde jag att skriva en annan sak. Det kan mycket väl hända att vi inte har fått reda på allt om Decembersveket. Det tycks ju vara i all huvudsak en överenskommelse mellan Sossar och Alliansen. Det kan ju mycket väl hända att den innehåller ett antal avtalade politikpunkter som inte offentliggörs. För att hålla lugn bland trupperna, framför allt på vänstersidan. Vad i allsin dar skulle de annars ha använt så lång tid till att förhandla om.

   Men det vet vi inte något om, fast det lär bli omöjligt att hålla något sådant hemligt särskilt länge.

   Radera
  3. Nej, det finns ju "roligare" saker att resonera om än Lövin...

   Radera
 6. När det går upp för svenskarna i allmänhet hur denna "överenskommelse" påverkar förutsättningarna för demokratin och parlamentarismen kommer politikerföraktet nå en ny nivå. I värsta fall kommer valdeltagandet krympa radikalt: Alternativet är precis som Cornu redovisar att SD tar ny mark.

  Personligen undrar jag om "överenskommelsen" nu utgör en ny parlamentarisk regel/praxis som ej kan "brytas"? Vad säger egentligen riksdagsordningen? Ingen i media har varit intresserade att följa upp denna viktiga sak mer noggrant. Kan det också vara så illa att Alliansen bara är intresserade av taktiken att de hoppas på "egen minoritet" nästa val och att de tills vidare känner sig förnöjda med ett halvårs ledning av landet med deras budget?

  Många människor tycker att politikerna nu tagit sitt ansvar för landet. Ett land som styrs till 80% från Bryssel(beslut som påverkar vardagen i riksdagen) och där t.ex vård skola omsorg och infrastruktur under lång tid tappat resurser och kompetens.

  Det påstås att blockpolitiken nu brutits upp! Jag anser istället att talmannen borde ha rätt eller skyldighet att kräva mer av de folkvalda. En budget är en förutsättning för att regera. Liksom för att bedriva opposition. Nu vet vi bara att Löfven utlovat samarbete på några områden. Det hade varit ärligare mot folket att tvingas bilda en koalitionsregering om inte alternativet med nyval är aktuellt. I en sådan situation skulle väljarna i ett tidigare skede fått hyfsade svar på vilka frågor som deras partier varit kompromissvilliga i. Nu känns det mest som ett maktspel av den sämre sorten där Alliansen bara ser framtida segrar. Svek tycker jag. Bättre vore om sveket uppstår i realpolitik inom parlamentarismens spelregler.

  ps! Frågan om taktiska röstnedläggelser är väl legio inom riksdagsarbetet sedan 70-talet. Budgetomröstningen är bara ett exempel, eller hur. Hur vore det om vi gjorde motsvarande "överenskommelse" kring det dagliga arbetet i plenum? :):):)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativet är då en samlingsregering, som SD önskade, mellan M och S...?
   Så det gick ju inte heller då....
   Alltså, det är SD som regerar!

   Radera
 7. Halleduttanedå vad gulliga ni är när ni lipar över decemberöverenskommelsen. Det är väl jättebra att enfaldig enfrågepolitik inte får dominera i politiken? Fyra år kanske räcker för att SD skall diskvalificera sig hos väljarna. Ett jobb de gör bäst själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer...
   Det finns ett otal problem som ingen rört vid sedan 1995, då Sverige hamnade i en politisk situation som vi inte sett sedan Gustav Wasa...

   Radera
  2. Även om SD mot all förmodan skulle försvinna (det förutsätter att de andra partierna ändrar sin invandringspolitik) så finns det bara idiotpartier kvar. Det tycker jag känns sorgligt.

   Radera
  3. SD kommer att öka än ett tag...
   Då avståndet mellan politiken och folket, de som inte är representerade i Riksdagen, bara ökar...

   Radera
  4. Visst är det så att SD är orsaken till denna situation. MEN det hindrar inte att riksdagsordning och talman har rätt(skyldighet) att ställa högre krav på regeringsduglighet. Denna situation efter "överenskommelsen" löser bara saken på ytan men inte i det praktiska regeringsarbetet. Svaga minoritetsregeringar är svaga per se och det kommer vi bli varse. Då kommer också kritiken och den blir massiv så snart vardagen är här. Hoppas jag har fel!!

   Att påstå att ett nyval innebär en likadan situation som idag är att diskvalificera väljarna. Alternativet är att talmannen tvingar Löfvén och övriga att visa på ett regeringsdugligt alternativ. Det får vi inte nu tycker jag. Men vi får se. Talmannens ansvar väger tungt framöver.

   Radera
  5. Martin: I praktiken blir det ju det omvända eftersom Alliansen säger upp sin politik/viker ner sig för att SD inte ska få inflytande kommer hos SDs väljarbas tolkas som att de är utsatta för en konspiration, vilket de är genom detta beslut. Alliansens väljare kan inte lita på sina valda och flyr.

   Och allt detta för ett enfrågeparti, det blir svårt att tolka situationen annat än att det är regeringen som är besatta av en fråga annars hade man lugnt ångat vidare.
   Nu har man ju befäst SDs roll och tappat sin väljarbas.

   Radera
  6. Om S eller M regerar gör skillnad. Men inget av blocken har snöat in på så kallad "massinvandring". Det har bara tokdårarna med järnrören gjort.

   Alliansen kan när som helst ändra ståndpunkt, jämka med SD och kräva makten. Lyckligtvis är det inte på dagordningen. Det vore dåligt för Sverige om enfalden vann över förnuftet.

   Radera
  7. Jo visst men eftersom de gör bokstavligen allt för att utesluta de som tar upp "massinvandringen" tänker folk" hmm" vad är de rädda för och varför får jag inte gensvar för min oro det är ju trots allt jag som betalar och är delägare i AB SWE.

   6 partierna har ju invandringsfobi vilket framställer dem som omogna att styra landet då deras icke gedigna hanterandet av en fråga som andra tar upp, om ledargarnityret undviker en fråga blir det ju en fråga. En reaktion föder en annan oavsett rätt eller fel.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. SD är inget "enfrågeparti". Tvärtom sätter den enda frågan ramarna för alla andra frågor. Frågan är vad man kallar en orsaks- eller förklaringsvariabel.

   Enfrågepartierna är de som nu har ingått decemberuppgörelsen. Enbart på grund av den enda frågan har de nu gått emot folkets önskan om ett extraval i syfte att kunna fortsätta att välja invandring istället för välfärd. Med allt vad det innebär av tappad prestige och så vidare. För 7K är den enda frågan onekligen viktigare än alla andra frågor tillsammans.

   Det enda vettiga och resonabla hade varit för största parti att bilda regering med stöd av SD. De hade då kunnat uppnå ett stabilt och handlingskraftigt regeringsalternativ som fått igenom de flesta av sina egna frågor, vilka SD generöst hade bjudit på, i utbyte mot en migrationspolitik som sätter landet på rätt kurs igen och ger Sverige chansen att överleva det 21. århundradet.

   Det hade varit så förskräckligt lätt att göra, särskilt med förekommande byten av partiföreträdare. Men maktfullkomliga narcissister är väl som vanligt oförmögna att svälja stolthet och någonsin medge att de har haft fel.

   Radera
  10. Det jag ville belysa hursomhelst är att regeringens partier har lyckats med invandringsfrågan skapa en Streisand effect.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect

   Radera
  11. Regering med S + SD? Jo tjena, det skulle se ut det. Du kan vara lugn, Sverige kommer att överleva det 21:a århundradet, till och med om järnrörstokarna får ännu mer att säga till om.

   Radera
  12. Vad är "Sverige"?
   Staten? Folket? Landmassan?

   Radera
  13. En grupp människor som kallar sig svenskar, talar svenska och bor inom 1812 års gränser.

   Radera
 8. Det finns en mycket stabil borgerlig majoritet i Riksdagen. En eventuell alliansregering får igenom precis varenda skattesänkning de vill hur enkelt som helst. Det enda som krävs är en invandringspolitik av internationellt snitt, dvs en invandringspolitik som allianspartiernas väljare också önskar sig. När alliansen nu avstår regeringsmakten frivilligt i 8 år visar man att den viktigaste frågan för dem är fortsatt mycket omfattande invandring från tredje världen till Sverige. Det är den viktigaste frågan och denna fråga får diktera villkoren för all politik och lagstiftning i Sverige. Röstar man på alliansen utan att inse detta kan man gott leva med konsekvenserna av sin röst, nämligen socialistisk politik. Alliansen kommer aldrig mer uppnå sådana röstetal att de blir större än vänsterblocket utan Sverigedemokraternas stöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant tanke...
   Då ligger även i detta fall bollen hos SD.
   Är SD ett borgerligt parti eller ett gråsossepart...?
   Idag och/eller framöver.
   Står den svenska politiska framtiden i en intern strid inom SD?
   Märkliga tider...

   Radera
  2. Låt oss säga att riksdagens kommande beslut innebär att Alliansen och SD röstar mot regeringen(där så är möjligt i budgethänseende). En sådan minoritetsregering kan inte tillåtas mer än under en kortare period. I praktiken torde det innebära att antingen talmannen eller oppositionen(med talmannens godkännande) kan kräva nyval!

   Radera
  3. Då kan vi fortsätta att ha politik som samtalsämne framöver, förstår jag...

   Radera
 9. En intressant reflektion. Det är endast en skribent som jag sett pekat på risker med uppgörelsen, di:s ledare, alla andra hävdar att deras grupp vann mest.
  Ingen verkar inse att överenskommelsen innebär permanent sossestyre om inte alliansen lyckas vända väljarflykten vilket verkar högst osannolikt givet att de inte lär ändra politik på något relevant område.
  Fler jobbskatteavdrag och tidigare betyg i skolan räcker nog inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tove Lifvendahls ledare i SvD är läsvärd, pekar oxå på riskerna med denna uppgörelse.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Eftersom överenskommelsen "gäller till och med valdagen 2022" så hinner regeringen/sexjuntan faktiskt ändra grundlagen också om dom börjar denna mandatperiod….

   Börja med att ändra Regeringsformen så man inte hamnar i dessa politiskt pinsamma lägen. Tryckfrihetsförordningen ger SD och deras näthatare för mycket makt, ändra & begränsa!
   Så måste man även ändra yttrandefrihetsgrundlagen så vi äntligen kan stoppa islamofobin och antiziganismen alla svenskar ägnar sig åt.

   Radera
 10. Det här gnället från M är för mig fullständigt ofattbart. De har ju fått precis det vad de röstade för, att öppna sitt hjärta, som på nysvenska betyder att avskaffa välfärdsstaten genom att öppna gränserna:
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/mot-200102Sf333-Fri-invandri_GP02Sf333/?text=true.

  Nu är det dessutom fritt fram att på ett lagligt sätt skapa delvis skattefria miljardförmögenheter inom ett område som är mer lönsamt än droghandel - migrationsindustrin:
  http://public.spendmatters.eu/2014/12/10/corruption-in-rome-connected-to-public-procurement/

  Men de smarta svenskarna riskerar inte att råka ut för åtal mot korruption så som de där italienska dilettanterna. I Sverige har vi ingen korruption - åtal för korruption existerar inte: http://www.dn.se/ledare/kolumner/se-upp-med-affarer-och-graddfiler/.

  Men om man ändå skulle råka ut för tråkigheter så har vi snart en lydig och lojal polischef på plats som med alla medel, genom att kräkas rätt och radera bevis, kommer att skydda sina uppdragsgivare.

  Och om det inte vore nog så lobbar vår duktige Mehmet (http://www.uvell.se/2014/12/26/vad-g%C3%B6r-mehmet-kaplan--24743326) på att göra businessen mer effektiv genom att få in Turkiet i EU så att resorna kan underlättas.

  Lyckan borde vara fullständig. Äntligen kan skatterna hamna där de borde - rätt i fickorna på duktiga entreprenörer. Borde man inte skåla i champagne istället för att gnälla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad skall de som uppfattar tillvaron som du, rösta på?
   Jo, SD...
   En debattör kallade situationen för en Weimrarepublik...
   Fast vi är ju inga femtio miljoner invånare...
   Men tio.

   Radera
  2. @Tessa. Du hann! Årets mest förbannade träffsäkra inlägg :)

   Radera
  3. Weimarrepubliken - tänkte jag den 3 december. Jag visste att det skulle gå fort, men att vi redan nu har hamnat vid 1933 gör mig mörkrädd och förtvivlad. Den svenska demokratin har visat sitt rätta ansikte bakom den fina fasaden. Och reaktionerna - de flesta förstår inte ens vad som har hänt, lite gnäll på FB och Twitter. Bortglömt imorgon.

   Det här handlar inte om en politisk kris som man kan åtgärda genom att rösta rätt. Det här är mycket större än så. Det handlar om en nation som är på väg mot avgrunden. Jag tror att vi måste börja med att titta bakåt för att förstå varför vi har hamnat där vi är. Själv läser jag Roland Huntfords The New Totalitarians. Förklarar mycket. Men jag måste dagligen kämpa med känslan av förakt jag känner för svenskarna som så lätt, så tanklöst ger upp det som så många människor i världen ger sitt liv för. Hjälp mig genom att visa att ni är vuxna människor som tar ansvar för era liv och ert land. Det är bara löjligt att tänka att M eller SD eller Någon Annan kommer att göra det.

   Jag tror att det viktigaste nu för oss alla är att inte regrediera, att inte förtränga den smärta som vi känner när allt plötsligt blivit så tydligt. Inte vända blicken. Vi måste återupprätta tanke- och yttrandefriheten. Börja tänka fritt, inte rätt som vi har lärt oss. Börja prata med varandra. Trots rädslan. Inte ge upp, kämpa. Värdighet är det enda en människa har kvar när allt annat har tagits ifrån oss, när vi har gett bort allt annat så lätt.

   Radera
  4. Sakta packa väskan, skriva ironiska kommentarer på internet, leta efter tillfällen att stoppa "grus i maskineriet" är ungefär det jag ska ägna mig åt nåt år framåt.

   Hade jag kunnat göra mig oumbärlig innan jag sa upp mig så hade jag gjort det, men jag nöjer mig med "saknad"

   Radera
  5. @Tessa
   Dessvärre har du många poänger. Varför hamnade vi här? En historielöshet kombinerad med sällan skådad naivitet är min gissning? Våra grannländer fick betala för sin frihet och sina rättigheter med sitt kollektiva blod. Det minns och påminns man om i dessa länder än idag. Svenskar minns att "det var förfärligt att vi inte kunde få riktigt kaffe då" !
   Våra grannar i södra Östersjön fick erfara två socialistiska mördarideologier och ockupation av främmande makter- aldrig mer säger dom.
   För att återupprätta tankefriheten måste vi ha en skola som förmedlar kunskap, historia, filosofi mm. Den svenska skolan….orkar inte ens gå in på det..
   "Värdighet är det enda en människa har kvar när allt annat har tagits ifrån oss, när vi har gett bort allt annat så lätt." Ja, där är vi väldigt snart. Allting tas för givet, allting svårt ska "någon annan" ordna för oss.

   Vad vill vi stå för? Vilka värden är viktiga för oss?
   Fundera på detta utan att ängsligt undra vad som är det politiskt korrekta svaret.


   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Tessa, dina grymma inlägg gör mig avundsjuk!

   Huntsfords The New Totalitarians, absolut! Alla borde läsa denna bok från 1971. Gör en mörkrädd. Det underliggande temat får en att förstå hur det ena kunde metamorferas till det andra och efteråt hatar man Sverige fast man inte vill. Man trodde ju att man växte upp i ett annat land...

   Ja, gnället från M är i sanning obegripligt, men uppfriskande! :-)

   Radera
  8. I totalitära stater är utpekandet av en nationell minoritet, som man gör till syndabock och lägger ansvaret på vid misslyckanden, en beprövad och vanlig lösning.
   Ett klassiskt exempel är Adolf Hitler.

   Radera
  9. @Tessa von Dark: Vill du gifta dig med mig? :)

   Radera
 11. Gunnar Hökmark som partiledare
  Johan Lundberg som partisekreterare
  Johan Hakelius som valledare
  Anne Marie Pålsson som gruppledare

  Man söker samarbete med de decimerade liberalerna (rest-M, Fp, C, KD) och säkrar stöd från SD genom att kräva kraftigt minskad invandring och en uppstramad migrationspolitik.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall KD överleva nästa val måste Hägglund väck...
   Och en politiker med Angela Merkel som ideal måste fram...

   Radera
 13. Det här var ett genidrag av Löfven. Han får närmast oinskränkt makt i först och främst 3,5 år. Samtidigt tar alliansen enorm skada av överenskommelsen och kommer om inget extremt händer vara helt uträknade även vid nästa val.
  Grattis Stefan! Hur fan fick du till det här, när du verkar så fruktansvärt blåst?
  https://www.youtube.com/watch?v=S5rNgtW_Zjo&feature=youtu.be

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis... Han var underskattad - om han klarar att köra racet i drygt tre år till....

   Radera
  2. Du tror alltså han har fattat redan??
   Han ville till vare pris klänga sig fast vid MAKTEN. Tror dock inte det ännu sjunkit in att han fått makten i och mycket mera….så smart är han inte….

   Radera
 14. Regeringen vill ha en överenskommelse om migrationspolitiken men alliansen vill inte. Alliansen vill kunna minska invandringen och därmed få över SD på sin sida till nästa val.

  SvaraRadera
 15. En veckas skidåkning och riksdagen hinner gå bananas under tiden. Vilket magnifikt haveri. Strategin måste vara att låta röran till vänster köra ned landet så djupt att väljarna ska be Alliansen att komma tillbaka.
  Sjöstedts "regeringen förhandlar med Alliansen och vi förhandlar med regeringen var ju rätt oroväckande, får väl hoppas han har blivit lovad saker som inte avses att hållas, annars verkar det helt sjukt. En sexpartiöverenskommelse som ska ge makt åt ett sjunde, totalt verklighetsfrånvänt parti?

  SvaraRadera
 16. "Svenskt Borgeligt Alternativ" eller annat nytt borgeligt parti på gång? Jag skulle hoppa på omgående. 3.5 år till val.... 2018

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del är så inställda på att det skall vara en väldigt liberalt parti. Själv är jag inställd på att det skall vara ett hållbarhetsparti. Tyvärr verkar folk lika ointresserade av ett hållbarhetsparti som av ett libertarianskt parti. Det blir därför sannolikt bara ännu ett socialliberalt parti som hoppas att god ekonomisk tillväxt skall göra att alla kan få vad de önskar.

   Radera
  2. Kanske Partiet Det Fria?

   Radera
 17. Jag tror att alliansen och vänsterblocket har kommit överens om att framöver använda väldigt hård retorik mot varandra för att ge sken av att det faktiskt finns en stark opposition. Syftet är att undvika att SD framstår som enda oppositionsparti. Man hoppas därigenom kunna hindra väljarflykten.

  Retoriken kommer alltså att vara hård och det kommer att se ut som om decemberöverenskommelsen kommer att falla. Men det kommer alltså bara vara ett redan överenskommet spel för att behålla väljare.

  Dessutom kommer allianspartierna att gradvis föra fram mer SD-liknande idéer för att försöka vinna tillbaka väljarna. Man kommer dock att vara tvungen att göra det i små steg och inte vända för snabbt.

  SvaraRadera
 18. De ängsliga Riksdags-byråkrati-potentaterna kölhalar folkets demokrati-intresse. Är det verkligen så vi folket vill ha det? Ett sakförhållande belyses väl bäst av att flera olika sidor öppet kan komma till tals även i förhandlingar?. Mångfald, öppenhet rakryggat bemötande har ju varit Sveriges igenkänningstecken. Som liberal Allians-röstare är jag mycket besviken på den fegt oheliga och undfallande december-överenskommelsen.

  Den nya garderobs-parlamentarismen gör sin buller-å-bång-entré i Sverige. En sorts mupparnas demokrati-mobbing-teaterföreställning fortsätter :-//

  SvaraRadera
 19. Nu är ni lite hårda.
  1.Fram till nästa val är det vänsterpolitik som gäller. Regeringen kan inte skylla ifrån sig när det är dags för nästa val 2018.
  2. Valresultatet 2018 borde alliansen bli större än den samlade vänstern och kan alltså bilda regering och regera under samma premisser som vänstern idag.
  En hake är att vänstern kommer att strunta i "överenskommelsen" så snart det passar.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. och varför borde de det Grindsby? alliansen har precis givit upp sitt eget existensberättigande, de har valt att abdikera sin roll som opposition och gett cart blanche till de rödgröna att styra landet.
   Vilka är alliansväljarna som vill detta? inga. Alliansen har svikit så illa att de aldrig någonsin igen kommer att bli ett största block utan att sammarbeta med SD.

   Radera
  2. Man driver regeringen åt vänster. Jag för min del tror att stödet för en vänsterpolitik vid tiden för valet 2018 lågt. Låt vänstern visa sitt rätta ansikte, (V) kommer att få ett stort inflytande för att inte tala om (MP). Om dom bara får tillräckligt med rep hänger dom sig själva! SD kan dessutom se annorlunda ut 2018. Ja, jag vet,partiprogram! (S) hade republik på sitt partiprogram, vad har vi sett av det? Partiprogram vad är det? Hade man behandlat sverigedemokrater som folk så hade nog bättre företrädare omvandlat partiet vid det här laget

   Radera
  3. mm jag fattar att det är planen att låta S+stödpartier göra bort sig tills nästa val och sedan kan Alliansen rida in på sin vita häst och inneha makten de närmaste 8 åren efter det. Efter att både invandringsbomb och bostadsbubblebomb tillsammans med vänstergiren man tvingar på Löfven osv har briserat i knäet på Löfven

   Men hur väl kommer detta att fungera när SD ligger på 25-30%, M är nere på 15-17% igen och ett till två allianspartier har åkt ur riksdagen? ingår det också i planen?

   Ni har redan idag möjlighet att genom sammarbete eller stöd av SD regera landet inom överskådlig tid. SD vill inte sammarbeta med S. Allt ni behöver ge dem är en skärpt invandringspolitik, från västvärldens mest extrema idag.

   Alliansen säljer ut all annan politik som de har enbart för att isolera SD, detta kommer varken era väljare och medlemmar att accepera.

   Radera
  4. En tappad röst från borgligheten är två röster på kommunisterna.
   Det finns inget som tyder på att SD inte kommer växa ytterligare med huvudsakligen röster från borgliga partier.
   Det praktiska resultatet av detta är att det är 8 år garanterad kommunism i ekonomiska politiken samt att budgeten kommer explodera till att inkludera ALLT! som man vill ändra.
   Det troliga resultatet är att Sd kommer växa ytterligare gissningsvis vara jämnstora med moderaterna nästa val med runt 20% av rösterna, minst ett av småpartierna försvinner och kommunistsektorn blir ungefär lika stor som den är nu. Möjligen lite större i och med Fi.

   Radera
  5. @MC, Vi får väl hoppas att alla borgerliga partier anpassar sig till verkligheten före 2018. Det börjar ju röra på sig...... Annars är SD enda alternativet!
   Jag är överens med dig, men olyckan har skett och nu får vi gå vidare.

   Radera
 20. Dag 2 i enpartistaten.

  Knappt ett ord i media om att det största demokratiska övergreppet på den svenska väljarkåren i modern tid har ägt rum. De fåtal infallsvinklar som pliktskyldigast har knappats ned bestod i överposivitiva reaktioner, främst bemedlade av någon trogen partiföreträdare på lokal nivå. Någon sviken väljare har knappast kommit till tals. Merparten av väljare verkar inte ens förstå vidden av denna överenskommelse, d v s att all politisk opposition i praktiken har gjorts omöjlig från och med igår. Media gör som sagt sitt bästa för att inte återge själva överenskommelsen som fortfarande är helt obegriplig rent innehållsmässigt på vissa punkter.

  Man kan inte annat än fråga sig - vad är det som händer? Hallå, någon som kan tala om vad som egentligen hände? Vem drog i trådarna till detta mycket anmärkningsvärda skeende vi nyss upplevt?
  Att Reinfeldt varit där och dragit i trådarna är väl ställt utom allt rimligt tvivel, men att denne man, med dokumenterat förakt och med bestraffningspolitik mot sina egna väljare, själv kan låta dupera resten av alliansen känns ändå orimligt.

  Vad kvarstår? Bilderberggruppen, Deep-inner-state/skuggregeringen/Stay-behind rörelsen/Wallenberg?

  Har den tredje statsmakten, media-Sverige, agerat på egen hand och tvingat fram denna uppgörelse i sin iver att förinta Sverigedemokraterna? Vilka hållhakar har man i så fall på alliansföreträdare för att kunna orkestrera detta ytterst omfattande demokratihaveri?

  Självklart riskerar jag nog epitet foliehatt med dylika konspirationsteorier, men det hela är alldeles för anmärkningsvärt för att jag ska förstå vad som egentligen har hänt! Det hela är bisarrt...

  Ja, vad var det som hände egentligen? Var det en statskupp i det dolda...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att vänstermedia inte belyser det hela på ordentligt vis, likväl som man helst undviker att skriva illa om MP eller de andra radikalfeministerna med Gudrun i spetsen.. I princip hela "media-eliten" är ju marxistisk/feministisk i grunden.

   Korruption på en för samhället grundläggande nivå är vad det här är. Inte ens public service tar upp vare sig problematiken eller konsekvenser, det säger egentligen allt om hur totalitärt det har blivit.

   Någon annan än jag som inte blir förvånad om vi kommer att se kvinnor gynnas en hel del framöver? :)

   Radera
 21. Precis som statsvetare Tommy Möller sagt har "överenskommelsen" inte löst problemet med en svag minoritetsregering. I annat fall innebär det att vi inte längre får en opposition eftersom de då i princip förhindras att lägga egna förslag. Gör de det så kan de inte rösta på dem. Likaså kan SD lägga fram egna förslag men välja att rösta på Alliansens(om de ändå lägger förslag).. Tilbaka på ruta ett således! Och vad händer efter 2015? Jag kan inte se en annan lösning än en återgång till 70-talets "svek-regeringar" där C och FP agerade majoritetsankare till och från.

  Eller är det dags för en samlingsregering a la Finland(traditionellt utan cementerade block). Jag tror kommande sämre tider kommer att kräva stora förändringar och upplösta block. Om inte annat kommer folket kräva det till slut om inte de valda tar ansvar.

  Som sagt....vi får se när vardagen gör sig påmind. Jag tror "överenskommelsen" i praktiken blir ett slag i luften.

  SvaraRadera
 22. "Tillägg: Löfvén har redan lovat att göra 10000-tals ungdomar arbetslösa genom att från halvårsskiftet chockhöja arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år från halvsårskiftet 2015. Dessa ska istället erbjudas underbetalda praktikjobb i en sektor där de inte vill jobba."

  Du tror väl inte på att ungdomar fått jobb på riktigt tack vare detta? Nej, masch till AF och diskutera hur du kan få en anställd billigast. Eller gå till McDonalds här i närheten. Numer ser man aldrig en svenskättad där. Istället är det arbetskraftsinvadrare och flyktingar med 80% av lönen betald. Och här kommer du med ag-avgift?

  Sen kan jag hålla med om att praktikjobben som Löfvén snackar om är ett kanonfiasko som tänkts ut bland molnen.

  Ett stort problem är att våra korrupta liberaler och socialister kommer att kunna fly riket när det brinner.

  SvaraRadera
 23. Fullkomligt lysande drag av Löfven!
  3,5 år av regeringsmakt följt av att 3 av 4 allianspartier åker ut och det 4 genomgår en superkris innan de återföds till 2022. men då har han skrapat ihop 4 år till av regeringsmakt och kan sedan dia lite mjölk från näringslivet innan han pensionerar sig på en ståndsmässig gård i norrland.

  En klockren sk "tragedy of the commons" där en minoritet skor sig kortsiktigt på majoritetens långsiktiga kostnad.

  SvaraRadera