Cornucopia?

2014-12-19 11:29

Custodiet ipsos custodes cum custodibus

"Quis custodiet ipsos custodes?" - Juvenal
Den nya stora trenden är självgranskning.Det allra senaste är att Pwc nu ska granska sig själva. Vilket leder till att det är dags för att slänga fram något nytt latinskt citat. Utan klassisk skolning eller bildning, teknist och naturvetare som jag är vänder jag mig till allvetande Google translate:
"Custodiet ipsos custodes cum custodibus."
Naturligtvis kunde man använt något annat än än vakterna (custodes) här, men för att spela an på åtminstone en chimär av klassisk bildning (till skillnad från formell skolning) så väljer jag här "vakterna vakar över vakterna".

Andra självgranskare är t ex Putinregimen som granskat när de sköt ner MH17, och även granskat sitt krig i Ukraina och konstatera att de inte alls krigar där. Muteborgs kommunledning och kommunala bolag som granskat sig själva och konstaterat att det inte förekommer någon korruption. Sverigedemokraterna har granskat sig själva och konstaterar att det inte finns några rasister i partiet. Åsa Romson har granskat sina egna förbjudna färgburkar och konstaterar att de inte är förbjudna eller miljöfarliga. Miljöpartiet har granskat sina egna sva(mp)rökande tjänstemän och konstaterar att de inte alls är höga.

Custodiet ipsos custodes cum custodibus är det nya heta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Enda fördelen med egengranskning måste väl vara den låga kostnaden? Måste vara billigt att utreda när man redan vet vad resultatet ska bli.

  SvaraRadera
 2. Tja, eller författare som recenserar sina egna böcker...

  Äsch, seriously: Det finns nog en underliggande informationsteoretisk huvudsats som styr detta. Något i stil med "Det finns alltid mer information än vad någon hinner granska", vilket skulle leda till följdsatser i stil med "Det går alltid att välja ut fall för granskning som ingen annan granskar" och "om mer än ett medvetande granskar en given situation innebär det att någon annan situation blir ogranskad"

  SvaraRadera
 3. ... och på detta sitter de som beställer granskningen och pekar på vad som ska granskas och inte granskas. Offentlig sektor *klapp klapp*

  SvaraRadera
 4. När det gäller PWC säger jag bara; Sandvikenrapporten. Borde väl täcka in det mesta av vad jag anser om det bolaget.

  SvaraRadera
 5. Man tar sig för pannan. Dax att sälja av aktierna i bolaget...

  SvaraRadera
 6. Kommunister recenserar sig själva. Ca 6 min in.
  Lyssna på den här lysande analysen av den Svenska kommunismen av Kjell Albin Abrahamsson.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=6034567

  SvaraRadera
 7. Cornucopia borde granska sig själv. Blandar lögner och sanningar hur som helst.
  Det finns två misstänkta sidor i nedskjutningen av MH17. Separatistrebellerna och Ukraina.
  Varav den ena misstänkta sidan, Ukraina, deltager i utredningen.
  Alla deltagande länder Ukraina)har vetorätt mot att offentligöra (olämplig och skadlig) information.
  Mycket förtroendeingivande?
  Anmärkningsvärt är att ingen utfrågning, inga förhör lär finnas av ögonvittnen på marken.
  Ögonvittnen på marken var annars mycket observanta och på alerten eftersom de förväntade sig flyganfall och bombningar mot sina byar. Inga ögonvittnen alltså.
  Däremot var hela "ubåtsaffären" i Sverige nyligen helt baserad på två jättetrovärdiga ögonvittnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så Ryssland som förser rebellerna med utbildning och vapen, så Ryssland som är i landet med soldater, så Ryssland som fångades på film med att köra just de specifika militära fordon som används för denna typ av skjutning ut ur Ukraina... dom som fick svarta lådorna av "rebellerna"...

   Men jag förstår, Ryssland har inget med det att göra, skit i youtubefilmerna, intervjuerna, klippen, informationen från satelliter etc.

   Radera
  2. Hälsa kompisarna på ambassaden!

   Radera
  3. Då måste ju i rimlighetens namn USA också vara misstänkt, eftersom det finns mängder av CIA-rådgivare i Ukraina. Och amerikansk utrustning. Och amerikanska legosoldater.
   Sluta vara så enögd, det blir bara blinda fläckar överallt.

   Radera
  4. Skillnaden är väl att ryska vapen och utrustning används för invasionskrig, förmodligen i fredsbevarande syfte.

   Radera
  5. Ingår det verkligen i utbildningen att alltid få sista ordet oavsett kvalitet? Att slänga sig med ordspråk av ej lokalt ursprung är ju oerhört klantigt.

   Radera
  6. Nej men titta, där kom "men USA DÅRÅ!!!!!!"

   Radera
  7. Vad gäller enögdhet har vi nog övergett det idealet i Sverige. Den sista jag känner till med det epitetet var allfadern Oden som metaforiskt offrade ena ögat i utbyte mot kunskap.

   Det skaldas att allfadern inte bara är skaldekonstens gud, utan också krigets och de dödas gud. Och här tycker jag mig skönja en bockfotad lätt oljig hr Putin, lätt pixellerad och frustande ute i den mentala ögonvrån, ungefär som i Quake1, ni vet det där antika dataspelet där man skjuter bockfotade monster.

   Sedan gick han visst och hängde sig i världsträdet Yggdrasil för att vinna kunskap och för att få runornas visdom. Vi får väl se hur det går för hr Putin, om han följer manuset eller om han hittar på något helt själv.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Inget mörker är så svårt att övervinna,
   som högfärden hos en inskränkt medmänniska.
   Ordspåk från taigan.

   http://swedish.ruvr.ru/2014_12_19/Donbass-den-oberattade-tragedin-3543/

   Läs gäna länken här med båda ögonen samtidigt.

   Radera
 8. Ska försöka mej på lite amatörlatin. Om man använder kända 'homo homini lupus' som mall, då borde man kunna uttrycka det där typ 'custodia custodi custodia'. Klingar rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Logiken ger bra magkänsla, men google translate identifierar det som Italienska: "förvar depåAnsvariga". Klickar man i Latin blir det "förvara förvar". Fast det vet man ju hur bra google translate är...

   Bloggherrens blir dock "Vem kommer titta på bevakare" vilket känns nästan rätt, och har ett par av hens språkligt identifierbara idiom.

   Radera
 9. Vad gäller granskade personer torde väl herr Bloggaren själv ligga i täten.
  Var det vid pass 60 000 personer som läser vad Lars W skriver så gott som dagligen?
  Att han och jag sysslar med " sänka skepp" visste jag ej men vet nu.
  Bloggaren, och alla andra här aktiva, tillönskar jag i alla fall en God Jul.

  SvaraRadera
 10. Vi har politiker som säger en sak men gör en annan....ständigt. Och ständigt flyter det upp skandaler kring revisionsbolagen som SAMTIDIGT ägnar sig åt Consulting...åt samma kunder som de skall revidera. Uppenbart fel vilket våra politiker ständigt instämmer i men INTE gör något åt.

  När skall vi få lagstiftning som upprättar vattentäta skott mellan ägande av revisionsbolag och ägande av konsulter, t.ex inom skatter? FEGT ÄR DET!

  Av erfarenhet vet jag att en stor klient-faktura för bolags-consulting ger" större handlingsutrymme" till bolagsledningarna.......

  SvaraRadera