Cornucopia?

2014-12-31 14:14

Är bostadspriserna högre i Uppsala än i Göteborg?

Sajten Hemjakt hävdar att priserna på bostäder nu är högre i rikets fjärde stad Uppsala, än i korruptionshuvudstaden Göteborg. Dock hävdar Mäklarstatistik annorlunda, åtminstone för lägenheter.


"Något som bland annat har tagits upp tidigare under året är även att bostadspriserna i Uppsala gått om Göteborg under 2014 vilket fortfarande stämmer nu när vi går in i 2015. Decembers kvadratmeterpris i Göteborg var 48917 kr och jämfört med Uppsalas 49553 kr, vilket innebär att bostäderna i Uppsala är +1,3% dyrare än Göteborg."
Däremot anger Mäklarstatistik andra prisnivåer, då ovanstående bara är för objekt via Hemjakt, och gissningvis handlar om utgångspriser och inte avslut.

Nedan tittar jag dock bara på Mäklarstatistiks priser för lägenheter, då villor generellt är billigare än lägenheter per m2 och knappast drar upp medlet väsentligt.

Mäklarstatistik anger istället 33 690:- SEK per m2 i snittavslutspris i Uppsala i senaste statistiken, eller rejält mycket lägre än för Hemjakt. För Göteborg anger man 35 718:- SEK per m2 i snitt med 20 256:- SEK i snitt för ghettona i nordöst och 46 071:- SEK i centrala Göteborg.

Mäklarstatistiks siffror är garanterat betydligt mer omfattande och mer korrekta, men fenomenet är ändå intressant. Uppsala är åtminstone dyrare än Malmös 20 560:- SEK i snitt och universitetsmotsvarigheten Lunds 24 246:- SEK per m2.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Uppsala är Sveriges snabbast växande stad och närheten till Stockholm drar upp priserna. Det sägs att tågsträckan Uppsala-Stockholm är sveriges mest trafikerade, vilket indikerar att Uppsala är hemvist för många som arbetar i huvudstaden.

  SvaraRadera
 2. Allt handlar om hur nära Stockholm man befinner sig. Från Uppsala kan man pendla till Sthlm, inte från Gtbg. Frågan är vad priserna ligger i centrala Västerås och Strängnäs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kista, ankdammens silicon valley, ligger någon mil norr om sthlm, ganska nära teknologproducenten Uppsala, så det skulle kunna förklara det hela.

   Radera
 3. Sista inlägget för året (?) handlar om bostadspriser. Lars W knäböj. Jag dubbar dig till riddare av bostadsbubblan. :)

  Bra skit som vanligt på bloggen trots du är från knäppkusten (eru go lr). Ser fram emot ett ännu bättre 2015!

  SvaraRadera