Cornucopia?

2014-12-02 22:45

Annie Lööf: "Vi förhandlar inte med (sd)"

Efter en timmes möte med regeringen står alliansens besked klart. Man kommer rösta på sin egen budget.

Vad som är nya förtydliganden är att Annie Lööf meddelar att "[v]i är inte redo att ta över med SD:s stöd, vi förhandlar inte med SD".

Det blir alltså inte någon alliansregering, men väl en alliansbudget. Om nu inte alliansen bildar regering, utan (sd):s stöd, men då upprepas bara den aktuella proceduren. Det kan förstås bildas en alliansregering med (s) stöd. Eller (mp):s. Vi kan alltså få se en fortsättning av Reinfeldtdoktrinen, där (mp) lovar att stödja alliansen i invandringsfrågan och även inte rösta emot alliansen i budgeten. Har inte räknat på om det räcker mandatmässigt dock.

Verkar allt mer som att det är Annie "no käbbel" Lööf som för alliansens talan. Vem kunde tro det? Nästa statsminister, tro?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

40 kommentarer:

 1. Kommer inte räcka, S+V+SD har 183 mandat. Fast enligt S måste man ju lägga ner sin egen budget om man riskerar få stöd av SD så den borde ju rent logiskt gå genom iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP åker, Alliansen bildar regering med S som stödparti. Det är det enda logiska om de ska neutralisera SD och ta ansvar som de tjatar om. Några mindre eftergifter till S. MP, SD och V effektivt avpolleterade.

   Radera
  2. Dessvärre är det väl det som är minst dåligt i rådande läge. Allting annat är ännu sämre otroligt nog. Vi får de politiker vi förtjänar sägs det….
   Tror att nyckelfrågan är om maktarroganta S kan tänka sig en roll i bakgrunden?

   Radera
 2. Om 15 minuter kommer en kommentar från regeringen med slutsatser.

  Min gissning är att regeringen avgår först efter förlorad omröstning 60% utlyser nyval 30% avgår före 2400 idag eller något annat 10%.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Efter denna lektion i demokrati, så blir det intressant att se vad som händer härnäst.

  Själv tippar jag på en ombildning med S som ensamt regeringsparti. Löfven kommer göra allt för att få med C & FP, vilket blir möjligt nästa år, I det här läget är det också det enda som återstår för en förnedrad och förödmjukad Löfven för att rädda sitt eftermäle.

  Som en koalitionsregering i mitten så kan de faktiskt lyckas hålla ihop till nästa val, då M & KD och V & MP aldrig skulle få för sig att samarbeta, iaf inte såpass att de skulle kunna fälla regeringen. SD fortsätter isolerat, men kommer sannolikt fortsätta växa.

  Efter nästa val misstänker jag dock att SD har avsevärt större möjligheter att få igenom sin politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S har nog mycket att vinna på att göra sig av med sektpartierna mp, v. Dock verkar inte den polletten trillat ned ännu. För mycket maktblindhet kanske?

   Radera
  2. En regering med S + C + MP skulle bara ha 154 mandat, dvs inte majoritet. Jag tror knappast att Löfvén gör om den missen. Att först behöva kohandla internt inom regeringen och sedan ändå vara tvungen att få stöd från något ytterligare parti är ju varför nuvarande regering inte funkar.

   Radera
  3. Nej, väljarna kommer straffa C och/eller FP ur riksdagen om dom samarbetar med S.

   Nu kommer Löfven dra ut på det men kommer avgå inom några veckor.

   Alliansen har tidigare meddelat att man röstar emot en statsminister som inte kan få igenom en budget. Talmannen (S) föreslår eventuellt Löfven igen, som då blir nedröstad istället för att erhålla Alliansens passiva stöd som tidigare. SD röstar mot igen.

   Alliansen säger sig inte vilja bilda regering med SDs stöd. Talmannen (S) föreslår t.ex. Annie Lööf vilket leder till att Alliansen röstar mot sig själva (!) för att undvika att få stöd av SD.

   Om lekstugan fortsätter där så får väl talmannen föreslå Fridolin och Karlsson som snabbt blir nedröstade och extravalet är ett faktum.

   Frågan som kvarstår är om Alliansen verkligen på allvar är beredda att svika sina väljare och dessutom orsaka ett extraval, bara för att slippa kommunicera med ett annat demokratiskt parti?

   Radera
  4. S, C & FP har 154 mandat. M & KD har tillsamman 100, inte ens om de skulle göra gemensam sak med SD får de mer än 149. V & MP på sin kant har under 50 mandat.

   Det är nog den enda minoritetsregering som har en möjlighet att fungera.

   Radera
  5. Tillägg: jag tror Alliansen gör ett enormt misstag att inte möta SD vilket skulle desarmera hela situationen som kan bli mycket farlig. Varför man väljer att göra detta misstag kan man spekulera i.

   Radera
  6. Lex Reinfeldt. Reinfeldt-doktrinen. Kalla det vad du vill.

   M är låsta till den, Kinberg-Batra är kronprinsessan och Reinfeldts högra hand, finns inte en chans att hon bryter den heller.

   Det behövs nya partiledare för att bryta dödläget som råder, som det är nu är alla inmålade i varsitt hörn. Dvs, inte förrän efter nästa val finns den möjligheten.

   Radera
  7. Nja…"Talmannen (S) föreslår t.ex. Annie Lööf " eller Alliansen så kan ju S rösta på det alternativet också om dom menar allvar av att hålla SD utanför? Ett annat scenario bara och Alliansens & S politik är nog mer lika än mp,v & S?
   Tror dock att makten och ministerposter är viktigare för S än att hålla SD utanför.

   Radera
  8. Doktrinen "Allas lika värde" innebär att det är omöjligt att förhandla med SD.

   Radera
  9. Ayn Rand Lööf är inte mer värd än Pol Pot enligt hennes egen politiska ideologi. Men vem vill ha Pol Pot som statsminister?

   Radera
 4. C och MP kommer inte på några villkor ingå i samma regering.

  SvaraRadera
 5. Vilken cirkus.

  Tänk vad lätt allt skulle bli om Alliansen förhandlade med SD och slängde åt dem några köttben

  SvaraRadera
 6. S & MP har föresten presskonferens på Rosenbad nu, samma gnäll om att det är SDs fel återkommer gång på gång. Att det handlar om att ta "ansvar" etc, etc.

  Nu försöker man även vifta bort att man skulle avgå, men hotar ändå med det, fast ändå inte.

  Det är ju mer och mer uppenbart hur vi hamnade i denna situation, maktkåta, men inte regeringsdugliga. Patetiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan det vara SD:s fel ? Inget parti vill ju förhandla med dem, eller har jag missat nåt ?

   Radera
  2. Går det så går det regering. Ta bara makten fort så löser vi resten senare.
   Man presenterar en politik som inte har parlamentariskt stöd och blir sedan uppriktigt förvånad när man får mothugg. Naivt är ett snällt ord jag väljer att använda.

   Radera
 7. Det blir nog ingen statsrådspension för Romson och Fridolin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där sparar vi skattebetalare lite direkt och mycket mera indirekt i minskad skadeverkan.

   Radera
  2. När räkningen för de senaste årens politik kommer, lär der inte bli särskilt mycket pension för någon.

   Radera
  3. Men miljön blir lidande då Romson fortfarande inte kommer att ha råd med giftfri bottenfärg.

   Radera
 8. M och S skulle ju tillsammans kunna bilda majoritetsregering men det svider väl för mycket i prestigen hos bägge dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både S och M är ju arbetarpartier så det vore en perfekt lösning.

   Radera
  2. De är ganska lika men S är ju inte ett arbetarparti, de är snarare ett parti för de som inte arbetar och ej heller vill arbeta.

   Radera
 9. Det är ingen större skillnad mellan de nya och de gamla sossarna så varför inte  SvaraRadera
 10. Men om Alliansbudgeten blir Regeringsbudget o sen blir det avgång o Alliansen får Regeringsuppdrag då måste ju S lägga ner rösterna enl. praxis, o det blir en Alliansregering med Alliansbudget, att bara transportera genom dom olika utskotten på bästa sätt, eller måste det till en ny budget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om några månader är det dags för vårbudget och sd har lovat att sänka den med om den inte lyder deras order

   Radera
  2. Till slut kanske det ändå blir ett extraval :)   Radera
  3. SD har aldrig sänkt en Alliasbudget, och om de ska göra det är det bara möjligt genom att rösta på de rödgrönas budget. Det kommer de aldrig att göra http://iblandekonomi.wordpress.com/2014/12/02/sd-ar-agda/

   Radera
  4. Henrik, vårbudgeten är ju bara ett tillägg den behöver ju inte ens läggas.
   Utan det är utskotten som kan lägga pengarna dom tilldelats till en kaffeautomat med tofflor i stället för på mål.
   Finns ju inga straffsanktioner mot att göra fel, skulle det funnits så skulle ju Alliansen åtalats då ju deras budget 2014 verkar gå 50-miljarder mer back än beräknat, inget åtal mot riksdagsbeslutet att stoppa antaget till FAS3

   Radera
 11. Löfven et al lovade ju Alliansen vid regeringsbildningen att man kunde få igenom sin budget. Verkar som det löftet inte höll och att S+Mp tagit sig lite väl mycket vatten över huvudet och håller på att drunkna.

  SvaraRadera
 12. Ayn Rand Lööf är inte mer värd än Pol Pot enligt hennes egen politiska ideologi. Men vem vill ha Pol Pot som statsminister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt trams blir inte mer rätt för att du upprepar det. Objektivism är motstatsen mot kommunism. Ayn Rand predikar individens okränkbara rättigheter, dödens fält är ett typexempel på vad kollektivism leder till.

   Radera
 13. Jag ogillar alla som för en extrem politik.
  Det är extremt att slopa bistånd till utsatta i FNs flyktingläger och i stället ge den till dem som betalar smugglare och tar sig hit själv.
  Nu saknas medel till flyktingarna i Syrien och dess närhet-dit 99% flyr.
  Våra politiker talar inte med den som står för en human politik-SD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksdagen och för den delen hela riket är fullt av naiva människor. Mer cynism tack!

   Radera
  2. Naiva och oförmögna till normala kalkyler!
   En Syrier som utgör 1% av de flyende får medel som hade räckt till 25 Syrier som utgör 99%.
   Denne Syrier har tagit sig över medelhavet hit där 1% försvinner. Han ligger därtill i skuld med ca 30 000 SEK efter transporten hit.
   Han har sju svåra år på SFI innan han kan komma i fråga som arbetare.
   Detta kallas humanism av 7 klövern!
   Det finns ETT alternativt sätt att se på frågan.

   Radera
  3. Glömde påpeka att Sverige som ger denne Syrier PUT driver på den flykt över Medelhavet som sker!
   Grymt!

   Radera
  4. Mm. Svensk invandringspolitik har med största sannolikhet orsakat en del drunkningar i Medelhavet.

   Radera