Cornucopia?

2014-12-16 09:38

20% av BLT har inte råd att amortera eller betala högre räntor

Under rubriken "Svenskarna har råd att amortera" har någon bostadsbubbleförnekare på TT skickat ut en artikel där det framgår att var femte skuldslav inte har råd att amortera och därmed inte heller har råd med högre räntor. Artikeln hittar ni här.

I artikeln står följande:
"Men två av tio skulle inte alls ha råd eller bara klara av max 500 kronor i månaden."
Så för att summera, otroliga var femte bolåntagare klarar inte av en ökad utgift på 500:- SEK i månaden.

Jag har tidigare pratat om att endast runt 10% av hushållen kommer torska dit i smällen, och då främst nya bolåntagare eller barnfamiljer, som ofta flyttat till större i närtid. Tydligen får man revidera det och konstatera att 20% inte klarar av amorteringskrav. Sedan tidigare visste vi visserligen att 57% blir bolånetorskar på allvar om bostadspriserna faller med 30%, men att 20% inte klarar av ökade boendekostnader på 500:- SEK i månaden var nytt.

Läget är alltså sådant att trots räntor ner mot 2% klarar 20% av bolånetorskarna inte av att amortera. Hur ska de då klara av högre räntor?

Med 100 års amorteringstakt, vilket är de krav som gäller, dvs från 85% till 50% på 35 år, så innebär 500:- SEK i månaden att man högst får ha 600 000:- SEK i skuld för att på den nivån uppfylla amorteringskraven. Det räcker förvisso till en bostadsrätt utanför storstäderna och universitetsstäderna, eller till en fin villa i inre Norrland, men annars kommer man inte långt.

TT:s och återpublicerande tidningars rubrikval är också intressant, där man fokuserar på att ge intrycket av att det inte finns några problem. 20% är en skyhög siffra - tänk er rubriken "20% av alla flygplan kraschar", "20% kan inte läsa" etc

Enkäten som visar på detta ska vara framtagen av Länsförsäkringar, men jag hittar ingenting om den på deras websida eller via Google-Fu. Jag har sökt Länsförsäkringars presstjänst i ärendet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Rubriksättningen är skrattretande, som vanligt. Jag hakar upp mig på att citat "Nästan tre av tio skulle kunna betala av på lånet med 4 000 kronor". Är det i nuläget, med dagens ränta, så det är mao väldigt få som skulle klara av en normalränta + normalamortering, eftersom ytterligare 2k per månad i ränta inte är orimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fullständigt otroligt.

   Radera
 2. Att 20% svarar i en enkät att de inte har råd att amortera handlar nog mer om
  "VILL INTE VILL INTE VILL INTE AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA"
  än
  "kan inte"

  Dvs, de skulle bara ha råd att åka till Thailand en gång om året om de amorterade mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är benägen att hålla med om att man svarar i enlighet med sina önskningar.

   Jag kan däremot också konstatera att ungefär motsvarande siffra enligt andra undersökningar är idioter. En av dom sa för några veckor sedan att 2-3 (minns inte vilket) inte förstår begreppet ränta eller vad tex ränteavdrag innebär för dom.

   Om ungefär samma kretiner och fårskallar själva får bedömma månadskostnad de klarar av kan det bara sluta på ett sätt kanske?!?

   Radera