Cornucopia?

2014-11-06 17:49

Utländsk kommentar om bostadsbrist

Läsaren med signaturen My Swedish Moustache skrev följande tidigare idag.
"I think I have understood this post, and the last few posts. I agree there are plenty of places vacant, and I look at many apartments, and villas here in Skåne. I think it is disgusting what Swedes, think a "home" is worth. When a market is living in "crazy town" for so long, people start to believe it is normal. At the prices today, I would expect it to be a high standard of looks and amenities. But many times I look at advertisements and just laugh. Moldy, dirty, and broken “homes” should be affordable no matter what market they are in. not pushing 4 million SEK.
-msm"
Som alltid intressant att läsa vad någon med lite mer nykter utländsk syn på Sverige har att säga i frågan...

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

50 kommentarer:

 1. Jaha, det finns dyra hus till salu i Skåne, alltså har vi ingen bostadsbrist? Argumenten blir bättre och bättre för varje inlägg :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till vilken nytta är diagnosen "bostadsbrist" när vi ändå inte har råd att bygga bort den? Vissa kanske tror att de skall kunna sitta som bolånevinnare pga "bostadsbristen", men vi är alla på väg ner i det globala anarko-kapitalistiska helvetet, som inte blir roligt ens för miljardärerna. Än mindre för BLT.

   Radera
  2. Inte har råd, vad pratar du om? Låna billigt, bygg, hyr ut dyrt, casha in - ofelbar affärsidé i dagens sverige.

   Radera
  3. # Reymar
   Jag är inte säker på hur allvarlig du är. Nollräntan varar sannolikt inte för evigt. Intresset för att bygga hyresrätter har varit begränsat. Förr eller senare får man slut på folk som kan och vill betala jättehyror i en nybyggd bostad. Jag tvivlar också på att man i någon högre omfattning gör flyktingbostäder av flott nybyggnation. Det är irreversibelt. Och ofantligt kostsamt. I en marknadsekonomi bör också låga räntor ge mindre möjligheter att ta ut enormt höga hyror.

   Det finns säkert också mycket annat du bortser från. Vi förmår inte bygga ett Linköping om året bara för att räntorna är låga.

   Radera
  4. Det globala anarko-kapitalistiska helvetet handlar bland annat om att företagen ersätter någorlunda välbetalda arbetare med slavarbetare eller robotar och drar sig undan nästan all beskattning så att välfärden och köpkraften imploderar och världsekonomin hamnar i en enorm kontraktion som gör att nästan alla blir skitfattiga och otaliga dör av svält och köld mm och att de sociala ordningarna bryts ner till förmån för ett allas krig mot alla eller hårdaste diktatur.

   Radera
  5. Om det på hyresmarknaden gick att bygga lönsamt på 1890-talet, så går det att bygga lönsamt idag. Det gäller bara att kolla på vad de på den tiden gjorde rätt och vad vi i dagsläget gör fel.

   Radera
 2. Men enligt landräntehypotesen så är ju allt som det ska =)
  http://cornucopia.cornubot.se/2013/11/vi-har-ingen-bostadsbubbla-landrantan.html

  SvaraRadera
 3. Men de som säger att dagens marknadspriser på bostadsrätter är för höga, kanske kan säga vilket pris som skulle vara "normalt",

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt pris är det belopp folk har råd att betala med egna pengar, alternativt det folk har råd att betala med 20-25% kontantinsats, 5-10% ränta och en 25-årig amorteringsplan.

   Radera
  2. 5-10% ränta? Vilken värld lever du i? I september 2011 var RBs prognos att räntan nu skulle vara 3.75%, nu är den 0. Skuldberget är enormt och vår ekonomi klara bara boräntor om max 4%.

   Radera
  3. Ja det är ju det han menar, att situationen nu är helt käpp rätt åt helvete...
   Han säger hur det borde vara, inte hur det är.

   Radera
 4. Anekdotiska och anonyma inlägg på engelska, wow. Känns som att Cornu börjar få slut på vinklingar om bostadsbubblan.

  SvaraRadera
 5. Rimligt pris är det pris som den som köper betalar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med 100% lånade pengar, inklusive 100% lånad kontantinsats, mot 1-2% ränta och utan mål att någonsin betala tillbaka pengarna? Skulle du själv låna mig 6 miljoner kronor att köpa vad jag vill, utifrån de här villkoren?

   Radera
  2. Och nej, det finns gott om orimliga priser. Det är t.ex inte rimligt att betala 23 spänn för en påse bilar i en Selecta-automat. Det är idioti.

   Radera
 6. Så vår gäst tycker att det BÅDE är gott om ledigt boende OCH överprissatt?!
  Det här går inte ihop för mig. Visst kan det vara både och men i så fall är det ett riktigt problem och inte något som kan viftas bort av Cornu genom uttalanden om "gnälliga svenskar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om överprissatta råtthål.

   Håller med fullständigt.

   Bostadsbubbla! Yeah!

   Radera
  2. Håller också med om just den biten, men hyresmarknaden är OCKSÅ överprissatt (brf i andra hand eller villor) eller oåtkomlig (normala bostadsköer i STHLM).
   Hyresbristen är lite mer intressant eftersom de flesta här är överens om att säljpriset är lite högt (bostadsbubbla).

   Radera
 7. Vi har ingen bobubbla och det pågår ingen islamisering av Europa och Sverige. Ska det vars så svårt att begripa?

  SvaraRadera
 8. Jag saknar ebola-inläggen. Har ju tagit på mig min hazmat-suit och allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sierra Leone upptäckte i dagarna i statistiken att 500 personer som man trodde var döda tydligen inte alls var det! Dom har inte ens smittade! Det går bra nu.

   Radera
 9. Håller med föregående talare. Logiken är så bakvänd den kan bli. "Det finns massa lediga bostäder men alla är för dyra". Ooookej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går inte att utesluta att om man vill ha en egen lägenhet så måste man kamma sig och skaffa ett jobb så att man har en inkomst.

   Radera
 10. OT "Stort internationellt genomslag för avslöjande om skatteplanering "
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6011594
  Är det politikerna som slösar eller är det skattefusket som ger underskott i statsbudgetarna?
  Cornu och andra småföretagare betalar full skatt medan storbolagen kringgår skatten är det sunt?
  Kan ett litet byggbolag konkurrera mot NCC, Skanska, på lika villkor?

  SvaraRadera
 11. En bubbla kan inte ses när den byggs upp. Det ligger i bubblans natur. Om "alla" vet att det är en bubbla så är det ej en sådan.
  Det en av kännetecknen för en bubbla att det kommer överraskande och ingen (utom några få, aldrig en majoritet) har sett den komma.

  En bubbla kännetecknas av att det är en hets. Att det är övertalning. Köp nu, missa inte chansen att tjäna pengar.

  Svenskarna köper ej sin lägenhet för att göra ett klipp, utan att för att bo i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bubblan omfattar fler saker än bostäder. Någon som minns Albanien på 90-talet där två tredjedelar av befolkningen deltog i ett pyramidspel, ibland t.o.m. satsat sina hem på det?

   Radera
  2. I somras träffade jag en man som ville lägga ner den firma han livnärde sig på, packa ihop familjen och flytta till Stockholm för att alla hans vänner som flyttat till Stockholm hade ju tjänat så mycket pengar på sina bostäder. Det kallar jag spekulation.

   Alla köper sina bostäder för att bo... visst...

   Radera
  3. Sprid inte dumma myter. Det är inte ens nära sant att bubblor inte syns när de byggs upp, detta är bara någon form av dum grej som blivit standard att slänga ur sig.

   Look it up osv.

   Radera
 12. Hej Cornucopia. Jag tror att du behöver bokstavera "Bostadsbrist" för dig själv en stund och fundera över innebörden.
  Du har hitintills inte tagit fram söktrycket på en ledig Hyreslägenhet i våra storstäder OM man befinner sig inom diverse halvkommunala kösystem till en ledig hyresrätt. Där skall du hitta att det finns en 800+ sökande för en vanlig sketen 1:a som utannonseras för varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men seriöst, vad är det som är så svårt att förstå? Det finns många lediga bostäder ute till försäljning just nu bara i Stockholmsområdet. D.v.s. det finns ingen bostadsbrist där. Det som det brist på är bostäder PÅ RÄTT PLATS TILL RÄTT PRIS.

   Jag tror att du Sven, om någon, ska "fundera över innebörden" i ordet "Bostadsbrist".

   Radera
  2. Så du tror på fullt allvar att brist kan man bara ha om det inte finns någonting till försäljning överhuvudtaget?

   Bra där.

   Radera
 13. Den som vill ha en lägenhet i Stockholm, skall han

  1) Betala för en bostadsrätt vad marknadspriset är och flytta in inom en månad eller
  2) Ställa sig i bostadskö för en hyreslägenhet och få vänta i tio år.

  SvaraRadera
 14. Många missar här inne att en prisnivå kan även regleras av spekulation, inte bara demand & supply.

  Bobubblan vi har är spekulationsdriven, inte driven av efterfrågan.

  En stor del beror även på internet och sociala mediers framtågande som kräver att svagare psyken måste synas (annars finns man inte), och detta driver i sig budgivningar som saknar logisk grund.

  De flesta prisuppdrivningar på denna marknad beror på två saker.

  1. Det är dumt att inte låna för alla andra har ju "tjänat" hundratusentals kronor på att köpa.

  Detta är samma typ av människor som klickar på pop-up annonser och utsätts för (och går på) Nigeria-brev.

  2. Men hen har ju köpt en fin bostad i ett fint område, och alla människor är värda lika mycket (utom jag, som alltid är mer värd än alla andra ändå), och jag förtjänar också att bo fint i ett fint område.


  Detta med skev självbild och avsaknaden av verklighetsinsikt, i huvudet av en medel (eller under) begåvad individ, i samband med nästintill obefintlig reglering av vem och hur en person får låna pengar.

  Ja det leder också till budgivningar, detta är samma typ av person som skulle buda på tv-shop reklamer, ifall möjligheten fanns.


  Cornucopia har bemött många frågor många gånger förut, men det känns som att många gamla blogginlägg skulle behöva belysas igen.

  Man ska inte slänga runt med demand&supply argument ifall man inte förstår alla variabler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad du missar är att även om det skulle vara som du så bestämt hävdar, så drivs ju prisnivån fortfarande av balansen mellan utbud och efterfrågan. Efterfrågan ökar på grund av de faktorer du räknar upp - fler människor vill ha något, om det sedan är för att de verkligen behöver det (det gör ingen, alla skulle lika gärna kunna bo någon annanstans) eller för att de bara "vill ha" spelar ju ingen som helst roll. Efterfrågan är det ändå.

   Radera
  2. Poängen är att viljan hos individerna är inte huvudmotor i drivningen av prisnivån. Eftersom utbudet och antalet personer som efterfrågar utbudet inte har förändrats på decennier.

   Tillgång till billiga krediter i samband med större exponering för det egna jaget i sociala media samt hoppet om guld i alaska är problemet.

   Det enda tråkiga i hela situationen är den solidariska räddningen som kommer infinna sig när det går åt skogen.

   Bort med räddningen av banker och rör inte min pension så får folk ta vilka risker de vill.

   Radera
  3. Jo, antalet personer som efterfrågar bostad har ökat snabbare än antalet bostäder. Inte bara i verkligheten, utan även i ditt eget resonemang.

   Radera
  4. Tack tolvtretton - så slapp jag skriva det (det första du skrev).

   Radera
  5. Nu har jag inte själv källgranskat detta inlägg men eftersom jag inte ser någon rabalder kring hur fel det är så utgår jag från att siffrorna stämmer.

   http://cornucopia.cornubot.se/2013/10/bostadsbrist-inte-bakom-bostadsbubblan.html

   "Förändringen av bostadsbristen i Stockholm har gått från 2.02 personer per lägenhet år 1990 till 2.18 år 2012."

   Så ja, i sak har ni i rätt än en gång, detta genomsnitt från 2.02 till 2.18 personer per bostad, alltså i snitt 0,16 mer personer per bostad har ställt till med denna otroliga övervärdering under 20 år.

   Än en gång, jag lägger inget intresse i detta så länge inte min ekonomi drabbas.

   Förstår man begreppet medelbegåvning och vad denna statistik säger om folk så förstår man rätt fort, även som medelbegåvad, att bankernas utlåning borde ha reglerats för länge sen.
   Många människor har inte möjligheten att göra en korrekt riskbedömning över tid, helt enkelt, och jag vill inte bli drabbad av deras dumhet.

   Men nu har vi den här situationen vi har och jag vill bara få folk att inse, att har dom ett lån som dom inte har råd att amortera, då baserar de sitt lån på greater fool principen, att det alltid kommer finnas en ny part som kommer få samma belåningsmöjligheter, och kommer vara lika dumma som de förra kredittagarna

   Även ifall vi inte inför amorteringskrav för de som redan är belånade så kommer detta någon gång drabba de nya spekulanterna på marknaden och de kommer inte ha samma kreditmöjligheter i ryggen. Vem ska då betala dessa "supply and demand" priser då de inte finns tillgång till krediter? Har alla 80 och 90 talister mellan en och sju miljoner kronor liggande som jag missat?

   Även ifall ingen behöver amortera nu så måste vi antingen ha QE program för att få ordning på inflationen och på så vis sänka folks skulder, men detta kommer vara en dödsstöt för Sveriges ekonomi ändå, och vi med faktiska tillgångar överför dessa till en annan valuta så det drabbar inte heller oss som är insatt, men tyvärr är detta ren stöld av alla som har en trygg ekonomi och ett sparkonto istället för räntebetalningar. I detta läge bör alla låna järnet, rätt in i kaklet.

   Eller får folk amortera, något vi bör tvinga folk till att göra genom att ta bort alla fallskärmar för bankerna. Så reglerar bankerna sin risk själv. Vilket är de dumma överbelånade människorna.

   eller får folk hoppas på att bankerna aldrig någonsin sätter hårdare amorteringsregler för framtida kredittagare (demandindividerna), och på så vis gör vår valuta värdelös.

   Hur som fattar jag inte hur folk kan förespråka att det inte är något fel på att ta stora krediter som det inte finns fundamental analys bakom ifall det är rimligt.

   Det enda bra scenario jag ser, är att ett ljus lär gå upp för de skarpa individerna i samhället, förhoppningsvis i god tid, och de vänder urbaniseringen, väljer ett trevligare ställe att bo på, sänker sina stressnivåer, blir av med alla måsten, går ner lite i slaveritid, och njuter av den tid de har i livet istället.


   Men hur som. motivera på er skuldgrad bara, det är intressant och höra hur folk resonerar och vad som är så bra med det hela.

   Radera
  6. Man kan erkänna problemet bostadsbrist och problemet hög skuldsättning samtidigt. Vad blir bättre av att man förnekar bostadsbristen?

   Radera
  7. Att förneka eller erkänna bostadsbrist eftersom det blir en bedömningsfråga, jämför man med andra länder där man bor trängre och fler per bostad, så har Sverige i jämförelse ingen bostadsbrist.

   Utgår man från gnälliga människor som inte kan reda sig själva, ja då har vi bostadsbrist.

   Fördelarna med att man har synsättet att vi inte har bostadsbrist, samt en bostadsbubbla, blir att diskussionen tas åtminstone upp bland människor, och fler kanske tänker till lite extra innan de spär på Sveriges urusla ekonomi.

   När vi väl måste höja vår självförsörjningsgrad igen, så är det inte någon stor fördel att vi kommer ha nya bostadsprojekt i storstäderna, som inte är nödvändiga. Det finns gott om bostäder (och jobb) utanför centrala stadskärnor också.

   Enda vi kommer se i fortsättningen är en värdelös svensk krona, mer segregering, sämre välfärd, högre belåningsgrader, sämre samhällstjänster och enligt mig, början på en ny depression.

   Med tanke på flyktingströmmen vi skall hantera så kommer skatteändringarna bli intressanta.

   men hur som. Tycker man att det är bostadsbrist, så får man tycka det, även ifall det är statistiskt försumbart.

   Men det handlar mer om förutsättningar för individer och deras brist på självinsikt.

   Radera
  8. Men i "andra länder" där folk bor hemma längre är det mycket lättare att få tag på en hyresbostad. Folk bor inte hemma längre i "andra länder" för att det är svårare att få tag på en bostad där än här.

   Den enda som har intresse i att hävda att vi inte har bostadsbrist trots att väldigt måna människor drabbas av just bostadsbrist är den som sitter på stora lån i en för dyr bostad som de är rädda ska falla i värde. Så den enda slutsats jag kan dra av detta är att Cornus företagande går dåligt, och han har blivit tvungen att belåna huset. Varför annars skulle man ha intresse av att hävda att vi bygger för MYCKET?

   Radera
 15. Förstår inte heller snacket om bostadsbrist. Skulle inte heller säg att vi har en bostadsbubbla, vi har en kreditdriven tillgångsbubbla som bl.a. tar sig uttryck i högre bostadspriser.

  Jag är inflyttat till Stockholm, köpte först i närförort men sålde ett halvår senare (pga separation). Då jag var tvungen att snabbt hitta ny bostad så fick jag gå till andrahandsmarknaden. Har sedan dess (ca 3 år) hyrt möblerat inom tull till lägre månadskostnad än den totala månadskostnaden då jag ägde.

  Totalt har det blivit ca en lägenhet om året, den som gick snabbast att få, fick jag på två dagar och den som tog längst tid på ca en månad. Då skall det erkännas att jag skickar mycket mail...

  Jag tittar kontinuerligt på slutpriser för att utvärdera om det faktiskt skulle bli billigare för mig att köpa. Just nu skulle det vara det. Men enbart om ränta stannar på nuvarande nivåer, det inte kommer amorteringskrav, avgifterna inte höjs. Dessutom skulle jag behöva ta ut all sparkapital, och likvidera 100 % av aktiekontot.

  Prisexempel på andra hand i Stockholm de senaste tre åren. 40 m2 Söder, möblerat, el, kabeltv och internet i hyran, hyresvärd stod för hemförsäkring. Hyra 7000/mån. 35 m2 Vasastan, möblerat, el, kabeltv och internet i hyran, hyresvärd stod för hemförsäkring . Hyra 8000/mån. 55 m2 Söder, möblerat, el, kabeltv och internet i hyran, hyresvärd stod för hemförsäkring Hyra 9000/mån.

  Vart är bostadsbristen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är tvungen att flytta en gång om året, och förstår inte att folk tycker att det råder bostadsbrist?

   Är man någorlunda ung och singel är det naturligtvis inget problem (jag flyttade betydligt oftare än 1 gång om året innan jag skaffade familj), men för de flesta är det inte ett särskilt praktiskt arrangemang...

   Radera
  2. Tja, om jag inte prioriterat att bo mitt i stan så hade det inte varit några problem.

   Blivit erbjuden förstahandskontrakt på 3:a i Bagarmossen 70m2, 2:a i Skarpnäck och 2:a i Sollentuna.

   Det har varit helt mitt val att bo mitt i stan, då jag som du förstod är singel och vill ha gångavstånd till restauranger och nöjen. Hade jag haft familj hade jag nog prioriterat annorlunda och bosatt mig i t.ex. Bagarmossen eller köpt utanför någonstans..

   Radera
 16. Jag pratade med en kompis som jobbar i byggbranchen, typ såhär:
  Jag: "Men stämmer det inte att man kan bygga helt vettiga, rätt stora villor för ungefär 1,5 miljoner, inflyttningsfärdiga?"
  Han: "Jo det kan man, men ingen vill bo med plastmatta längre."

  Plastmatta var ju bara ett exempel på hur bortskämda vi är. Detta påverkar givetvis den upplevda bostadsbristen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har försökt få Cornucopia att förklara detta för mig, men du kanske kan vara hans stand-in Stefan:

   Hur definieras "riktig" bostadsbrist? Ditt, Cornucopias och många andra kommenterares resonemang tycks vara att folk bara är bortskämda. Efterfrågan som skapas på grund av denna bortskämdhet är inte verklig/acceptabel. Ni verkar tycka/tro att det finns En Sann och Riktig Definition av Bostadsbrist. Vilken är denna? Vad består Den Sanna Efterfrågan av?

   Jag har lanserat vakansgrad som förslag på definition av bostadbrist. Jag har visat att vakansgraden i Stockholm är noll, medan den är tre procent i New York, som enligt bloggaren är långt mer förträffligt än Stockholm. Men det ignoreras av de som hävdar att det är brist på bostadsbrist.

   Radera
 17. Hela ert (Cornucopias och hans medivrares) resonemang påminner väldigt mycket om sadomonetaristernas (främst amerikanska republikaner. Ni vägrar inse att den så kallade bostadsbubblan faktiskt speglar fundamenta. Bostadspriser SKA utvecklas i takt med KPI, no matter what. Folk SKA betala högre räntor, fast KPI är låg. Folk SKA bo med plastmatta, fast de hellre vill ha klinker och trägolv. Det är INTE okej att ha höga krav. Man ska SKÄRPA sig och inte GNÄLLA.

  Att vi sen kanske har en bubbla på obligationsmarknaden (vilket ger låga räntor) är en annan diskussion. Att det är märkligt att man kan låna till 95-100% av sitt husköp är jag den förste att hålla med om. Och att det är märkligt att man inte behöver amortera på sitt bolån känns också väldigt fel. Men att säga att bostadpriserna är en bubbla - vilket enligt min definition betyder att de saknar förankring i underliggande fundamentala faktorer - är direkt felaktigt.

  Bostadpriserna kommer inte implodera av sig själva. De kommer däremot falla om underliggande fundamentala faktorer förändras. Och just nu kan de faktorerna förmodligen bara röra sig i en riktning - den negativa. Men de kan lika gärna vara oförändrade, just för att man målat in sig i ett hörn. Gör man något åt räntan, kravet på egen insats, eller amorteringen riskerar man ekonomin som helhet. Eventuella förändringar kommer vara små och ske gradvis (i den mån man är herre över dem) så folk har tid att anpassa sig.

  SvaraRadera
 18. ? Behöver du ett lån om Ja, vi erbjuder ett lån i en hastighet av 3% av $ 5000 till $ 200 miljoner ska den berörda personen kontakta oss: [email protected]

  Namn:
  land:
  Mängd
  varaktighet
  telefon:

  vi behöver denna info

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, cirka 10%.
   Av 200 miljoner. Per år.
   Avdragsfritt, räntefritt och med tjänstebil med inbyggd kompass.
   Har skonummer 43. Inget var för tillfället, men lite klåda mellan tårna. Kan det verkligen inverka vid er bedömning?

   Jag behöver denna info och en jävla massa snabba cash. Aldrig fucka upp.

   Radera