Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2014-11-19 16:19

Tidningen Arkitekten får inte tag på bostadsministern - Kaplan söker inspiration i Turkiet

Tidningen Arkitekten försöker få en intervju med bostadsminister Mehmet Kaplan (mp). Dock är han på en inspirationsresa till Turkiet, där han ska undersöka och söka inspiration till svensk bostads- och byggpolitik, och är inte tillgänglig.


Tidningen Arkitekten skriver följande:
"Regeringens budgetförslag ämnar oss med ett antal obesvarade frågor. Bostads- och stadsuvecklingsminister Mehmet Kaplan har ännu inte ställt upp på en intervju i Arkitekten men här är några av frågorna vi skickat till honom:
1. Era bostadspolitiska mål är ordagrant kopierade från Alliansregeringes förra budgetproposition. Vad är egentligen nytt?
2. 250 000 nya bostäder på sex år. Var, vad och hur?"
Under tiden meddelar regeringen följande:
"Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan reser till Ankara och Istanbul den 17-20 november. Ett flertal besök på såväl bostad- stadsutveckling, - som it-sidan står på programmet.
I dag reser bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan till Turkiet för bilaterala möten. Mehmet Kaplan kommer bland annat att träffa Turkiets transport- och it-minister, Lütfi Elvan, samt urbaniserings- och miljöminister Idris Güllüce."
Turkiets bostadspolitik har mycket att lära oss svenskar. Bland annat hur man medvetet bygger mycket billiga icke jordbävningssäkra byggnader i jordbävningsområden, samt viktigast av allt - hur man bygger enorma presidentpalats samt har en massiv korruption i byggsektorn.

Det finns alltså mycket värdefull kunskap för bostadsminister Kaplan att ta med sig hem till Sverige. Därtill ska Turkiet även inspirera Kaplan på IT-sidan. Tydligen är det därmed officiellt att Kaplan är IT-minister, vilket tidigare varit lite oklart. På IT-sidan kan Turkiet bland annat lära Kaplan hur man blockerar Twitter om diskussionerna i sociala medier går emot regeringen.

Å andra sidan, varför ändra på alliansregimens bostadspolitik - det har aldrig byggts så här mycket bostäder i Stockholm sedan miljonprogrammet på 70-talet och det var under alliansregimen. Kanske gör Kaplan minst skada om han stannar i Turkiet? Länge.

Tursamt nog sammanfaller utlandsresan med att Bonnier/Expressen lade fram bevis för Mehmet Kaplans aktiva deltagande i att försnilla minst 1.3 miljoner SEK från en moské. Pengar man fått i bidrag från Kuwait och Förenade Arabemiraten. Kaplan verkar ha svårt att göra sig tillgänglig för att svara på Expressens frågor i detta ärende, så tidningen Arkitekten är inte ensamma.

Man bör väl se det som ett gott tecken att den nya regeringens ministrar är så upptagna att de inte kan svara på frågor, vilket nu gäller åtminstone 3 - 4 ministrar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Glöm inte att Turkiet tack vare sitt klimat är världsledande på energieffektiva bostäder.
  Kan innehålla spår av ironi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde Kaplan var flykting från Turkiet. Verkar dock inte speciellt hotad av regimen, med tanke på att han nu ska frottera sig med ministrar.

   Radera
  2. I och för sig inget ovanligt att flyktingar i Sverige åker på semester till sitt tidigare hemland.
   I somras var det ju några tusental som semestrade i Somalia/Mogadishu. Trevligt land kanske? Bra stränder ???
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19298066.ab

   Radera
 2. Han kanske har åkt dit för ett viktigare uppdrag?
  Närmare att bli rekryterad för Den Stora Saken där borta än här. Inte var dag man har chans att vara med om en statsbildning.

  SvaraRadera
 3. Kanske ska göra flera tidningsintervjuer?

  http://haber.stargazete.com/guncel/avrupadaki-islamofobi-gencleri-iside-itiyor/haber-950645

  In a Turkish newspaper interview, Kaplan said that it is natural for Sweden to recognize Palestine as a state, and that the "occupied territories will, if Allah willing, be freed, and east Jerusalem will become the capital of Palestine." Further he said that Israel will be forced to a peace agreement."

  SvaraRadera
 4. Ett presidentpalats eller en tiondels förbifart Stockholm (eller 800 dagars "ickebyggande").

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre tio presidentpalats än en förbifart!

   Radera
  2. Kanske en framgångsrik utlokalisering av regering och riksdag från Stockholm? Göra Örebro till ett svenskt Ankara, som en moderatmotion ville?

   Radera
 5. Nej nej. Någon islamisering pågår inte.

  SvaraRadera
 6. Betald semester i gamla hemlandet....det e allt.

  SvaraRadera
 7. Kanske skall han förhandla någon vapenaffär med IS?

  Turkiet är troligt finansiär av IS. B.la. upplåter man inte sina flygplatser åt NATO som bekämpar IS. Trots att man är NATO-land själv.
  Så det är ju inga mysfarbröder han frotterar sig med.

  SvaraRadera
 8. Ganska fräckt av Kaplan att använda Riksdagens brevpapper för hävda auktoritet, främja sin personliga agenda samt legitimera tiggandet av moské pengar från andra länder.
  Jag utgår från att det inte var politiskt förankrat i riksdagen…eller på UD.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker att Löfven ser väldigt trött ut nuförtiden. Förståeligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan?

   Ja, vid närmare eftertanke måste det vara oerhört tröttande att tvingas umgås dagarna i ända med bindgalna muslimer, radikalfeminister och stolpskottet Veronica Palm.

   Radera
 10. http://kanonmat90.blogspot.se/2014/11/sjostrids-formagan-hos-svenska-marinen.html

  RBS15 MK2: Svenska marinen mot havets botten

  SvaraRadera
 11. Stör mig inte alls att han snurrade bort pengar som skulle gått till att bygga ännu en moské..

  Stör mig dock nåt fruktansvärt att han sitter i vår regering!

  SvaraRadera
 12. Hade ju varit lätt ironi om någon Kuwaitier beslutade sig för att ta tillbaka degen nu när han ska glänsa för sin Palestina eskapad.

  SvaraRadera
 13. Kaplan är en fiktiv person skapad av en amerikansk säkerhetstjänst som har lagt ut falska spår.

  Möjligen har jag blandat ihop det med Hitchcocks "I sista minuten"?

  SvaraRadera
 14. Glöm inte att vår store landsfader/ hjälte Karl XII trivdes så bra i Turkiet att turkarna var tvungna att avhysa honom. Förutom det så är ju faktiskt Turkiet fortfarande ett av världens äldsta sekulära stater, även om det finns krafter som vill ändra på det. Även våra kära SD kamrater vill ju att vi svenskar ska ta till oss lite budord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sekulära eran är slut i och med Erdogan. På ytan ser det kanske ut som det men det är bara gammal färg som ännu inte flagnat av och blåst bort.

   Radera
 15. Det är bedrövligt att en sån figur som Mehmet Kaplan är minister och sitter i regeringen. Mitt förtroende för politiker generellt är ganska högt, oavsett partifärg. Men Kaplan? Karln är ju en vandrande katastrof.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar över vilka katastrofer som kom på tanken att ha honom i regeringen. Därav är mitt förtroende för denna regering tämligen lågt.

   Radera
 16. Kan väl vara bra med en påminnelse om tidigare öppna åsikter från herr Kaplan.

  http://www.dn.se/debatt/sapo-trakasserar-muslimer-och-underblaser-islamofobi/

  Artikeln har några år på nacken men åsikterna och argumentationen kunde lika gärna vara från igår. Den stora skillnaden är att den ena artikelförfattaren är minister i regeringen och den andra är statssekreterare till den nya HSB - HON som bestämmer i regeringen….

  SvaraRadera
 17. - Tidningen Arkitekten svarar själv på sin första fråga om det nu är så att siffrorna är kopierade rakt av.
  Andra frågans svar kommer efter Turkiet resan , kanske om han nu tycker att Arkitekten är värt att svara på (vad har dem gjort för bostadsbyggande eller problemen ?)
  Sen är Turkiet ganska ledande inom byggsektorn , även utanför landet. Fusk och korruption finns i hela byggbranschen överallt i världen , även i Göteborg :)
  Ang. presidentpalatset , varför inte om det skall spara pengar till landet (nuvarande byggnader kostar mer i underhåll och ligger i trånga innerstadsområden)
  - @Riga , Turkiet har på många håll mer snö än Sverige , kanske exportera svensk energieffektivitet ?
  - @Cornu , Kaplan är turk så vitt jag vet så möjligtvis arbetskraftsinvandrare (eller rättare sagt dess barn).
  - Palestina är en stat under ockupation och rätt av regeringen att erkänna , att använda ordet " Allah's vilja " är att bekänna Islam och han är muslim så vitt jag vet samt ett väl använt allmänt uttryck.
  - Varför skulle han förhandla en vapen affär , trodde sånt inte gjordes utav svensk regering längre ?
  Om mrlowrisk tycker att Turkiet borde bete sig på ett visst sätt så får han gärna vara ett föredöme och resa ner och kriga mot IS (jag tror det är skillnad mot Counterstrike). När skall andra Nato länder hjälpa Turkiet med sina terror problem ?
  - @Ankdammsboende , om du misstänker att ministern har använt brevpapprena på fel sätt så finns det andra sätt att hävda auktoritetsmissbruket.
  - @Bollibompa , Sveriges och Turkiet har haft mycket nära kontakter med varandra (bl a ligger Sveriges äldsta beskickning i Istanbul). En gång i Tiden så var det exotiskt och fint att vara Turk , tack vare imperialistiskt propaganda så förvandlades det till nåt mindre värt , t ex smutskastning och demonisering mm. De stora svenska forskarna och akademikerna har ofta även varit turkologer.
  Turkar som folk (förutom Anatolien turkar) har alltid levt i stora områden , Sverige fick sin första påhälsning redan med Oden , han upphöjdes till Gud efter in-/avtrycken han lämnat efter sig.

  Tråkigt att behöva skriva så här , men kommentarerna var orättfärdiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det allt efter en back Efes?

   Radera
  2. Om det var tråkigt att skriva, så var det ännu tråkigare att läsa. I dubbel bemärkelse.

   Syftar du på turkarnas imperialistiska strävanden i det Ottomanska riket? De turkar jag känner i Sverige, är alla nämligen omåttligt stolta över det.

   Radera
  3. Nja Unknown Oden med de andra azarna verkar ha haft ett indoeuropeiskt språk. Azerbajan kan vara mer troligt. Sedan vill nog de du kallar Anatolien turkar kallas kurder och de har som våra samer en längre historia i bland annat Turkiet. Tror turkfolk kom först på medeltiden och tog över dagens Turkiet som då var Östrom. Oden med följe blev oense med romarna och drog norrut innan detta skedde.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. @ Nanotec
   Enligt romerska historiker och krönikörer så pratade Oden turk språk. Azerbajdzan , Azov , Astrakhan , Khazar (ett turkisk judiskt rike , mycket handel med dåtidens Sverige) , Ashkenazi (dagens judar, härstammar från Khazar) , Asena/Ashena (en intressant gudinna/vargmoder , tål att forskas mer om) , Asi (rebellisk, avkomma) , Az/Öz (ursprung, äkta mm) , Asker (soldat) , Aesir (krigsfånge , numera slav) , ashina (vän) mm
   Oden var http://en.wikipedia.org/wiki/Wusun "Grandchildren/Descendents of the Crow/Raven people" , uttalas Asman på kinesiska , förlorade mot Xiognu - som blev hunner.

   Dagens Anatolien turkar härstammar från Oxus/Oghuz stammen (ursprungligen 24 stammar) men det fanns andra turkar även , mestadelen levde i norra Svarta havet/Europa bl a Kumaner , Turingier , Avarer , Turcilingi , Alaner - kallades Asud av araber , Bulgarer (ett turkfolk som slaviserats) , VästHunner mm
   Det sägs att Trojanerna var ett Anatoliskt turkfolk som förlorade mot grekerna och fördrevs bl a till norra Italien (Etruskerna , skrev m. runskrift/tecken och kallades Tyrrhener av latina italienarna , grundade staden Tarkahna/Tarquinia , namnet används fortfarande bl a av popartisten mm , de dyrkade Turan ) och till norra Svarta Havet/Europa (även de skrev m. runskrift/tecken och kallade ställen med lika klingande namn bl. a Astrakhan). När Mehmed Erövraren intog Konstantinopel så uttalade han orden " Nu har jag tagit Trojas hämd " , likadand var det med Attilla många år tidigare han ville hämnas på Västrom och hans farbror på Östrom ( bla Oden förlorade mot Östrom och efter nedslaget (Aesir) ville han bort till " där solen går ner " och bli begraven där).
   Anatoliska kurder är enligt http://en.wikipedia.org/wiki/Sharafnama (den första kurden som skrev om kurdernas historia) en stam till Oghuz/Oxus khan (han som anatoliska turkar härstammar från) bl a rebellen/uppviglaren ville bli (efter att han åkt fast) utvisad tillbaks till Khorazan där han sa var hans ursprungsplats enligt hans förfäder.
   Även om det skulle vara så att (som kurder envist hävdar) att de har bott där längre än turkar så kan de inte bevisa detta , de har inga efterlämningar , inga byggnader , inga gravar/tempel mm .
   Romerska , grekiska , persiska , armeniska , georgiska , arabiska källor nämner inte dem.
   Att de började avskärmas från övriga Oghuz/Oxus stammarna var för att turkarna började skapa statsskick med byråkrati och skatter mm. De själva kallar sig för Anatoliens Asi folk ( kolla ovan ang. Asi = rebellisk :) .
   Oghuz/Oxus stammarna började befolka Anatolien på 1000-talet och östromarnas/bysantinarnas legosoldater (de som var kvar från Avar, Kuman , Hun , Alan mm) kunde prata med dessa barbarer enligt krönikörer :)

   Dessa uppgifter och namn finns på wikipedia och på engelska (faktiskt finns inte dessa uppgifter på turkiska sidorna)

   @ Doktor Syn
   Att jag skriver tråkigt är sant , men sanningen är den att om man inte har intresse av ett visst ämne så blir det dötråkigt , därför du känner så i dubbel bemärkelse ;)
   PS. Att turkarna du känner är omåttligt stolta är pga hävdelse , inget annat. Då tänker jag mig att de endast kan Ottomansk/muslimskt turkisk historia , tänk om de kände till den rika historian som radats upp ovan (bara en del orkade jag skriva ner).
   Turkar hade inte mer imperialistiska strävanden än övriga stormakter i Europa tom mindre , dagens turkar vill inte heller ha imperialistiska strävanden tvärtom (endast ena turkisk talande länder möjligtvis) eller varför inte göra som Tyskland gör numera (du vet hur).

   Hälsningar
   Unknown

   Radera
 18. Enligt säkra källor är han i Turkiet för att hämta (låna) ritningarna till Erdogans palats, enligt samma källa skall Romson bygga ett likadant palats eftersom det krävs en ståndsmässig bostad till en sådan enastående minister.

  SvaraRadera
 19. Hej, var är er massiva kritik mot svensk press i samband med just det här blogginlägget? "Slaskpressen", "Aftonhoran" osv brukar det ju heta, och journalister i allmänhet är skit. Är det alltså dåligt det som pressen rapporterar även i detta fall, om Kaplan? Hade ni velat vara utan den informationen? Hur och var menar ni att den ska inhämtas, om era önskedrömmar om en nedlagd Expressen slår in? Och förresten: är ni med eller mot Putin i hans kamp mot öppenhet och fri press. Gärna konstruktiva svar tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt inlägg.

   Jag kan inte påstå att jag älskar sig kvällspressen. Ännu mindre gillar jag journalisters hycklande om att de granskar makten, när de i själva verket själva är de ultimata makthavarna - både åklagare, domare och bödel, som Janne Josefsson sa en gång.

   Oavsett vad man tycker om våra pappersmedia, är det väl ändå lite märkligt att som du indirekt kräva att bloggläsarna ska gå man ur huse och plötsligt hylla journalistkåren för att de skrivit ett antal relevanta artiklar om vår nye bostadsminister?

   Läsarna av den här bloggen är knappast något homogent gäng som tycker lika. Även om jag tycker att journalister i allmänhet har alldeles för mycket makt och dessutom inte sällan missbrukar den, är steget långt till öknamn eller tro att världen blir bättre utan tidningar.

   Radera
  2. Även en blind höna hittar ett korn. Även en journalist med skygglappar ser ibland ett ljus.

   Radera
  3. Dr Hedge, jag har aldrig krävt att folk ska gå man ur huse och hylla journalistkåren. Vad jag (indirekt) efterlyser är i stället en smula reflektion och nyansering. Är vi säkra på att vi får veta mer när tidningarna försvinner? Är vi säkra på att "slaskpressens" dokumenterat dåliga smak inte har något gott med sig? Jag är det inte.

   Radera
 20. Kaplan är troligen nere för att bl a äska pengar till nya moskeer i Sverige. Vänta er att ministern snart kommer att presentera förslag för att möjliggöra ökat moskebyggande - förenklade planprocesser, speciella regler för religiösa byggnader, ändrade byggkrav, osv.

  SvaraRadera
 21. Medger resan en avstickare till Famagusta? Har hört att det finns en hel del lediga lägenheter där. Kanske är där som bostadsministern tänkt hämta inspiration?

  SvaraRadera
 22. Som sagt, Kaplan är i Istanbul för att studera en stadsplanering med potential att gå hem i Det Nya Sverige.

  SvaraRadera