Cornucopia?

2014-11-14 15:19

Stora skillnader i privata sjukvårdsförsäkringar - längre väntetider än offentlig vård

Har du en privat sjukvårdsförsäkring? I praktiken kan det vara en mycket stor skillnad mellan dessa, både mellan olika bolag och även var i landet man bor. Det rekommenderas att faktiskt fejktesta sin privata sjukvårdsförsäkring och sedan omedelbart avboka om man faktiskt får en tid.


Privata sjukvårddsförsäkringar kostar allt från någon hundralapp i månaden via gruppförsäkring, t ex via SACO-facken, till över 500:- SEK i månaden. Villkoren kan variera stort, men gemensamt för marknadsföringen är att man snabbt ska få tillgång till privat läkare, i kontrast till påstådda väntetider i den offentliga sjukvården.

Fast utfallet kan variera.

I vissa fall har försäkringsbolaget bara eller främst avtal med kliniker i våra tre svenska storstäder - ja, du kan få en tid inom en vecka, men då måste du åka till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Bor man i större delen av Sverige är dessa försäkringar nästan helt meningslösa, speciellt för att komma förbi eventuell påstådd väntetid i den lokala offentliga vården.

Väntetider i offentlig vård kan variera stort. Själv har jag aldrig varit med om att inte få tid samma dag i offentlig vård, men så bor jag några mil utanför storstaden, dock inte längre än att privat sjukförsäkring kunde vara ett alternativ. Läsare berättar om sjukvårdsförsäkringar som inte kan ge tid förrän om en vecka, vilket inte imponerar. Därtill ska man betala en rätt häftig självrisk, som gör att man inte testar hur långa väntetider denna falska trygghet innebär.

Privat sjukförsäkring är inte en belastning eller en orättvisa - tvärt om gör det att personer som betalar (ofta mycket via höga löner och med det hög skatt) för den offentliga vården via landstingsskattens sjukvårdsförsäkring inte belastar det offentliga och i själva verket minskar köerna och ökar servicen för de utan privat försäkring. 

Nu ställer jag frågan till dig, kära läsare:
 1. Har du privat sjukvårdsförsäkring?
 2. Vad betalar du för denna, inklusive självrisker, och vilket bolag/gruppförsäkring?
 3. Har du testat att använda den?
 4. Vad är väntetiden för ett första läkarbesök?
Ange även om du bor i storstad, småstad, landsbygd eller glesbygd, då detta kan vara helt avgörande för om försäkringen är något annat än ett dyrt skämt utan humorfaktor.

Försäkringar handlar ofta om att köpa sig inbillad trygghet. Baserat på läsares upplevelser gäller detta även privata sjukvårdsförsäkringar om man faktiskt provar att använda dem.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Stockholm

  Har du privat sjukvårdsförsäkring?
  Skandia

  Vad betalar du för denna, inklusive självrisker, och vilket bolag/gruppförsäkring?
  Via företaget, tror den kostar ca 300 per månad

  Har du testat att använda den?
  Japp

  Vad är väntetiden för ett första läkarbesök?
  en timme eller tidsbokat nästa dag

  Vilket är samma som att gå till den offentliga vården

  SvaraRadera
 2. 1) Ja
  2) Länsförsökringar
  3) Vet ej, del av avtal för privattjänsteman
  4) Ja
  5) Både jag och mina kollegor har normalt fått tid samma dag, beroende på typ av mottagning. Aldrig mer än två dar. På Kallanderska mycket kort väntetid, normalt max 5-10 minuter. På offentlig vårdcentral upp till ett par timmar.

  SvaraRadera
 3. Sjukvårdsförsäkringarna minskar självfallet inte köerna inom den offentliga vården, tvärtom innebär detta utflöde av vårdpersonal att köerna ökar. Jag har själv haft privat sjukvårdsförsäkring i många år och upplever den som ypperlig för mig personligen. Man får i många fall träffa en specialistläkare direkt istället för att gå omvägen via sköterska som ska skriva en remiss. Man har också rätt till s.k. "second opinion" vilket är väldigt trevligt. Det är en synnerligen in-effektiv vårdapparat som självfallet dränerar den offentliga vården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det gör, de får ju in mer pengar, som används till att minska det totala systemets belastning, negativa effekter kan väl vara att läkarna byter jobb till privata alternativ.

   Radera
  2. I slutändan handlar det ju om de privata eller offentliga alternativen är mest personaleffektiva och där är min bestämde uppfattning att det är betydligt snålare och effektivare på vårdcentralerna, det är därför jag undviker dem så långt det går.

   Radera
 4. Detta ska bli intressant att läsa, jag satt precis och googlade privat sjukvårdsförsäkring. Med bakgrund av mina senaste hopplösa besök hos vårdcentralen.

  SvaraRadera
 5. Har haft försäkring via företaget. Det var Storebrand som hade avtal med Citykliniken i Lund.

  Använde den vid ett tillfälle. Fick tid snabbt. Tiden gick över snabbt också. 10 min läkarbesök ledde till feldiagnos, en spruta och 2000 kr i faktura till försäkringsbolaget (fick en skymt av pappret när läkaren skrev det). Fick vid ett senare tillfälle några år senare korrekt hjälp via den offentliga vården.

  SvaraRadera
 6. En i.o.f.s gammal iakttagelse (1997), hade företagsläkare på Sophia hemmet i Sth, jag hade problem med klåda på kroppen och lite annat som jag beskrev för läkaren som jag fick komma till med kort varsel, läkaren skrev ut sömntabletter......... gick då till vårdcentralen även det med kort varsel läkaren anade oråd och skickade mig till onkologen på Danderyds sjukhus som konstaterade en tumörsjukdom.
  Sen dess sätter i allafall inte jag min fot på Sophiahemmet, snacka om falsk trygghet, kunniga läkare snabb o korrekt behandling bla bla bla

  SvaraRadera
 7. Satt en kort tid granne med enheten som hade till uppgift att neka alla med sjukförsäkring ersättning på ett av våra största försäkringsbolag. Reglerna är mycket stränga för alla ersättningar så risken är stor att man inte får något alls från sin försäkring. Man bör kolla avtalsvillkoren noga. Exempelvis var ett av villkoren kopplade till försäkringskassans (!) bedömning. Om försäkringskassan inte ansåg att din krämpa var arbetsnedsättande så betalade din privata försäkring inte ut några pengar för vård.

  SvaraRadera
 8. 1) Ja

  2) 200kr/m som dras på bruttolönen, försäkringen är tecknad hos Länsförsäkringar. 600kr vid första besöket, därefter ingen avgift vid återbesök.

  3) Ja, dels för att åtgärda en korsbandsskada som VGR totalt misslyckades med att åtgärda, dels för att boka besök hos en privat urolog efter att primärvården ordinerat tranbärsjuice och varma kläder mot en långt gången urinvägsinfektion (fick alltså inte ens smärtstillande trots blod i urinen, halvtimmeslånga toalettbesök där jag pissade taggtråd, samt feber). Korsbandet är idag helt återställt tack vare snabb och professionell behandling hos Carlanderska i Göteborg.

  4) Högst en dag efter att jag anmält besvär hos Länsförsäkringar. Dessutom har antalet vårdbesök varit väldigt få, trots att korsbandsskadan krävde många diagnoser och ingrepp. Detta tack vare att personalen på Carlanderska ser till att gå igenom så många behandlingssteg som möjligt vid ett och samma besök (fick diagnos av specialist, röntgen samt kompletterande magnetröntgen under loppet av två timmar). Knäoperation kunde jag boka in redan veckan därpå.

  Detta kan jämföras med en bekant som genomgick samma behandling (korsbandstransplantation). För honom tog det flera veckor mellan diagnoserna och röntgenundersökningarna, därefter fick han vänta i 8 månader på operation.

  Hade förmodligen varit halt och haft bitestikelinflammation idag om det inte vore för min privata sjukförsäkring.

  SvaraRadera
 9. Har du privat sjukvårdsförsäkring?
  Ja. Eller rättare sagt det ingår som en av många ersättningsförmåner från min arbetsgivare.

  Vad betalar du för denna, inklusive självrisker, och vilket bolag/gruppförsäkring?
  Ingår som sagt. (På min lönespec ser det faktiskt ut som att jag inte betalar för den utan istället inkasserar ca 10 kr per månad, alltså ett plusbelopp om ca 10 kr som läggs uppepå min grundlön. Detta kanske någon kan förklara, jag har tidigare undrat om detta men inte bemödat mig att ta reda på.)

  Skandia, exakt försäkringstyp vet jag ej ("Lifetime Access"???). Självrisken är 500 kr per skada, betalas vid första kontakt.

  Har du testat att använda den? Vad är väntetiden för ett första läkarbesök?
  Faktiskt. Ringde och skadeanmälde mig kvart i fem en fredag. Fick träffa kirurg på måndagmorgon efter helgen. Provtagning nästföljande vecka. Återbesök nästföljande vecka. Operationstid ytterligare två-tre veckor senare.

  Detta var ändå inget akut eller allvarligt. Snarare en ganska trivial fysisk åkomma som allmänvården förmodligen inte ens hade åtgärdat öht.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boende i Stockholm.

   Har hört om andra som åtgärdat samma sak som jag. De har fått böna och be och åberopa psykiska besvär för att inom allmänvården få operationstid tidigast ett halvår senare. Eller ta det privat utan försäkring och då betala >20 tkr.

   Radera
  2. En nära vän betalade tiotusentals kronor för att åtgärda trasiga höfter på Sophiahemmet. I det offentliga fick han ett par kryckor och ombads vänta 16 månader. Han gick utan kryckor igen efter 3-4 månader.

   Radera
 10. Har du privat sjukvårdsförsäkring?
  Ja

  Vad betalar du för denna, inklusive självrisker, och vilket bolag/gruppförsäkring?
  Vet inte, förmånsbeskattar 14kr/mån för det, ingen aning vad företaget betalar. Kostar ~250/mån att medförsäkra familjemedlemmar. Noll självrisker eller utlägg. Länsförsäkringar.

  Har du testat att använda den? Vad är väntetiden för ett första läkarbesök?
  Ja. Naprapat, knät pajade under sport, ringde på morgonen fick tid vid lunch sen återbesök 1 ggr veckan i några veckor. För vanlig sjukdom ungefär detsamma. När jag blev anställd hade jag ett bråck och hade haft första besöket innan jag skrev på, försäkringen inkluderar inte dessa fall, däremot kostnaden för det. Inga knussel alls att skicka in alla kvitton och få detta utbetalt, dvs 2 läkarbesök till, en natt på sjukhus (operation) och alla mediciner. Försäkringen garanterar kontakt med specialist inom 24h (första diagnos görs av allmänläkare/syrra när man ringer), ingen verkar ha fått vänta längre på jobbet. Fullständig hälsoundersökning var 3:e år. All vaccinering gratis (hepatit/fästingar vadsom).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg på kostnaden. Vi har tjänstepension via LF också så misstänker att sjukvårdsförsäkringen är brutalt rabatterad med tanke på hur mycket rakeback de snyltar av pensionen :)

   Radera
 11. 1. Ja
  2.Strax över 5000 kr/år, 500 kr vid förstabesök, Länsförsäkring utan gruppavtal.
  3.Ja
  4. Läkartid dagen efter

  Slutsatsen mycket nöjd och välfungerande.
  Haft den i 8 år. Använt den 3 ggr med mycket kort väntetid. Oftast jag själv som förlängt väntetiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga betänkligheter runt att du skickat iväg 41500 kr utöver det du betalar via skatt för den vården du fått?

   Radera
 12. Slutade med privat försäkring efter att jag använt den. Kostade över 200kr/mån via jobbet. Fick strida för att få hjälp. Försäkringsbolaget grävde fram att jag haft ett liknande problem för 20 år sen och försökte därför slippa hjälpa mig. Fick vänta ett par veckor innan jag fick tid hos specialist. Ingen större skillnad mot offentliga vården.

  SvaraRadera
 13. Hmm. Har i 25-års tid haft mig själv och mina anställda privatförsäkrade inom sjukvården. Och visst, det är ju därifrån man får sina ångest och sömnpiller. Men när det blir allvar så är det ju den offentliga som gäller. Här på Åland är den ypperlig. Max 10 minuters väntetid på akuten. Är sömnpillerkostnaden för stor? Kanske. Men när de fakturorna kommer är de så bedrägligt små så man reagerar inte.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Länsförsäkringar, 280kr/månad, +650kr per skadefall. Facklig gruppförsäkring. Fick tid dagen efter för spec vård för knäskada. Smabon fick tid sama vecka hos gynspecialist. Mkt nöjd. Den står för resor och boende om jag behöver träffa vård specialist på annan ort.

  SvaraRadera

 16. Har du privat sjukvårdsförsäkring?

  Ja

  Vad betalar du för denna, inklusive självrisker, och vilket bolag/gruppförsäkring?

  Runt 3tkr/år, 500kr i självrisk, If.

  Har du testat att använda den?

  Ja, på riktigt.

  Vad är väntetiden för ett första läkarbesök?

  Under en vecka - efter att jag bedömt att offentliga vården inte lyckats leverera vettig vård på ett halvår (inget akut problem mao).

  Man bör tillägga att det i försäkringen ingår ersättning för kostnader som uppkommer i samband med vården. Så invändningen att de bara erbjuder vård i storstadsregionerna behöver inte vara så betungande (det är väl för övrigt det som möjliggör förtur i offentlig vård?).

  SvaraRadera