Cornucopia?

2014-11-28 10:27

Solna förbereder sig för undergången och kärnvapenkrig

Solna, eller åtminstone lokaltidningen Magasin Solna, hänger på det muntra säkerhetsläget och Kalla Kriget 2.0 med att fokusera på undergången i senaste numret. Bland annat listar man var det finns skyddsrum, och påtalar att dessa bara ska använda när det blir krig.


Därtill har man intervjuat en Solnabo.

Omslaget till tidningen sägs vara
"Om katastrofen kommer - Så överlever du bränder, kyla, epidemier och krig"4 helsidor med information från Marcus Årskog från MSB angående åtta olika scenarion och vad man ska tänka på. "Utan ström i extrem kyla", Översvämning & storm", "Torka &brand", "Maten tar slut", "Kriget kommer", "Terrorister slår till", "Kärnkraftsolycka", "Livsfarlig smitta"
Man vågar alltså nämna kriget kommer, något som i princip inte funnits på kartan sedan vi lade ner det militära försvaret och totalförsvaret 2004 (men bibehåll försvarsbudgeten, fast utan förmåga). Artiklarna finns dock inte online.

Dock finns det inte något direkt kärnvapenmål i Solna. Närmaste garanterade kärnvapenmål är FRA på Lovön och Bromma flygplats. Enda av värde i Solna är väl Skatteverket, men ingen fiende vid sina sinnes fulla bruk spränger bort den myndigheten, som mest gör skada för svenska folket och Sveriges försvar. Det samma gäller regeringskvarteren runt Rosenbad och riksdagen.
Källa: Nukemap. Scenariot hittas här.
Cirklar är utifrån och in:
1. Rutor krossas (blågrå)
2. Tredje gradens brännskador (orange)
3. Fem psi övertryck - allt utom betongbyggnader kollapsar) (blågrå)
4.  20 psi övertryck - alla byggnader kollapsar - alla dör (röd)
5. 500 rem strålning - 50 - 90% dör av strålskador (grön)
Enkelt räknat dör alla inom röd och grön cirkel.


Effekten för Solnas del av en megaton (1 000 kt) luftbrisad kryssningsrobotar mot FRA och mot Bromma är att man för träffen på Lovön omfattas av 100% säkra tredje gradens brännskador för exponerad hud vid detonationen. Brisaden över Bromma gör att man hamnar i zonen för 5 psi övertryck, vilket får de flesta byggnader utom tyngre betongbyggnader att kollapsa. Skyddsrum behövs.

Nukemap skattar 507 910 dödade och 995 800 till sjukhus efter de två detonationerna. Dock finns det förstås inte sjukvårdsplatser för 995 800 personer, speciellt inte som både gamla och Nya Karolinskas handfull operationssalar ligger inom området. Även Danderyds sjukhus, S:t Görans och Södersjukhuset kan man stryka, även om Huddinge sjukhus bara får alla fönster krossade. Svårt att skatta hur många av dessa 995 800 personer som dör av sina skador på grund av brist på sjukvård, men vi kan väl avrunda till 1 000 000 döda efter några dagar eller veckor.

Bifogar karta från Nukemap över samlade insatser av kärnvapen mot Stockholmsområdet. Luftbrisader på en megaton över Arlanda, Bromma, FRA på Lovön och Livgardet på Kungsängen (utan en specifik insats mot Kungsängen krossas inte ens rutorna på Livgardet). Markbrisader mot luftstridsledningscentralen utanför Bålsta (angedd som centrala Bålsta för att inte peka ut platsen) och mot Musköbasen. Totalt dödas 562 330 människor ganska omedelbart och 1 243 710 skadas och behöver sjukvård. Som inte finns.

Så det är lämpligt att veta var närmaste skyddsrum finns. När ni ser första ljusskenet är det inte för sent att sätta sig i skydd om ni fortfarande lever. Det kommer fler brisader...

Den som vill bosätta sig någorlunda kärnvapentryggt i Stockholmsområdet letar sig mot generella vindriktningen söder om Mälaren och tittar på t ex Mariefred eller Nykvarns kommuner. Norr om Mälaren finns fler mål, t ex Ledningsregementet i Enköping och längre västerut Centralförrådet i Arboga. Söder om Mälaren verkar vid en första anblick relativt tryggt även om man kan få en del nedfall från insatserna mot Västgötaslättens skaraborgare. Generellt räcker det med luftbrisader mot Skaraborg, vilket ger relativt lite nedfall. Oavsett så går norra Stor-Stockholm sk fetbort. Liksom Uppsala, pga både Arlanda och fd F 16 Ärna, som fortfarande kan användas för att tanka NATO:s strategiska bombflyg.

Härligt fredagsmys tar vi här på bloggen i eftermiddag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

18 kommentarer:

 1. "Det kommer fler brisader..."

  Det känns tryggt. Då behöver man ju inte missa att filma en av dem för sin FB-vägg.. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om kriget kommer 2.0

   * Twittra inte @forsvarsmakten om vad som händer. De vet redan om det.
   * Gå ner i skyddsrummet INNAN du lägger upp bilderna på Instagram #skyddsrum, #krig, #ryssenkommer, #yllefilt.
   * Checka inte in på din mobiliseringsplats eller lägg upp geotaggade bilder på Facebook.
   * Lägg endast upp bilder på fienden på sociala medier, aldrig bilder på egna enheter.

   Radera
  2. Undrar om metallhöljet på en iphone skyddar mot EMP? :-D

   Det där med geotaggade bilder har ju redan hänt i Afghanistan. Kul med mytobilder framför attackhelikoptrar, mindre kul när man lämnar över exakta koordinater för helikoptrarnas placering till motståndaren.

   Radera
 2. http://www.efn.se/podcast_episode/26-sveriges-beredskap-botten/
  http://www.uppsatser.se/uppsats/b2eeb0cf6c/

  SvaraRadera
 3. Lustigt sammanträffande. Jag bor i grannkommunen och den motsvarande lokala tidningen hade precis samma tema med samt dom lokala skyddrummen listade.
  Knappast en slump. Men vem drog i trådarna nu plötsligt och varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Occam skulle nog gissa att de helt enkelt samarbetar och delar texter för att vara effektiva. Kanske det till och med är samma person som skriver i bägge lokaltidningarna.

   Radera
  2. Visst är det så ur utgivarens synvinkel.
   Men just detta redaktionella innehåll är inte precis kategorin "underhållande läsning" som dessa tidningar normalt innehåller. Det är knappast heller så att någon "journalist" på förlaget själv kom på att just detta vore kul att skriva om inför julhelgen?

   Radera
  3. Sollentuna's motsvarighet hade samma tema.

   Radera
 4. Hur tänker du dig att man ska finansiera försvaret, eller över huvud taget någon statlig verksamhet, utan en skattemyndighet?

  SvaraRadera
 5. Duck and cover...
  https://www.youtube.com/watch?v=IKqXu-5jw60

  Låter otroligt att ryssarna skulle slösa flera MT på Stockholmstrakten. Några konventionella kryssningsrobotar gör samma sak. Ungefär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med dom politiker vi har så tror jag tyvärr att det räcker att bara hota med det ena eller andra.

   Radera
 6. Jag var på en träff med Civilförsvarsförbundet i kommunen. De körde en informationskampanj "72 timmar".

  Men i deras material hävdade de att man max kunde lagra vatten i en vecka. Låter ju lite kort.
  De som presenterade materialet hade inga egna synpunkter utan hänvisade till papprena vi fått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bullshit. Det går utmärkt att lagra vatten i åratal, så länge det sker mörkt, svalt och i rena kärl. Var tror Civilförsvarsförbundet att vattnet i våra kranar kommer från här på landet, jo lager sedan eventuellt hundratals år tillbaka i form av grundvatten. I marken, som inte direkt är ren.

   I värsta fall kan man tillsätta någon droppe Klorin, men det har jag aldrig gjort.

   Lagrat vatten som ska drickas kan med fördel luftas genom att hällas över i tillbringare först istället för att tas direkt ur livsmedelsgodkänt kärl.

   Radera
  2. kanske en vecka om man inte kan tillsluta behållaren?

   Radera
  3. Vatten i sig innehåller ingen mat för bakterier, så om bakterier ska växa där måste det tillföras mat genom damm och annat.

   Man kan ju notera att en typisk gammaldags brunn är en öppen behållare med typ ett glappt trälock som man öppnade innan man släppte ner en hink och vevade upp dricksvatten. Har för mig att man i Skåne även brukade ha en ål i brunnen för att hålla rent från insekter och annat som ramlade ner. Så hur länge vattnet håller sig konsumerbart beror på hur mycket jox som kommer ner i det. Så om du bara kommer ihåhg att fälla ner locket på toastolen så har du färskvatten även efter en vecka i en nödsituation.

   Radera
  4. Ja nu satt det ju en sal full av okunniga så jag kunde ju bara dra min tes så långt innan man blev idiotförklarad. Folk lyssnar ju mest på den som står med en reflexväst på sig. ;)

   Men det är lite olyckligt att Civilförsvarets utbildningsmateriel har så grova fel.

   Radera
  5. Ja, reflexväst är helt klart underskattat. Hoppas bara att Fridolin inte får nys om detta.

   Radera
 7. Angående "det kommer fler explosioner".

  Under kalla kriget fanns en speciell blankett Observation kärnexplosion som bl a personal i luftbevakningstorn utrustades med för att få med alla detaljer när de sedan via telefon rapporterade in observationerna till någon stridsledningscentral. Kolumner fanns för riktning, aktuell vindriktning, bedömt avstånd, eldklotetets storlek, luft- markbrisad mm. Men det mest intressanta kanske är att blanketten hade 20 rader..

  SvaraRadera