Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-24 14:14

SKL: (s) traineejobb är pengar i sjön och oönskade

Sveriges kommuner och landsting (SKL) är kritisk till (s)va(mp)regimens slopande av lägre arbetsgivaravgifter för unga, som ska ersättas med socialistiskt tvång att jobba inom vård och omsorg om man är under 26 år och nu blir av med sitt jobb. Enligt Public Service/SR kallar SKL:s chef för arbetsgivarpolitik det hela för "pengar i sjön".


Dels förväntar sig SKL att arbetsgivarna (kommunerna och landstingen) kommer sparka ut ungdomarna efter ett års för arbetsgivaren gratis traineejobb, och istället ta in nya. Inga riktiga jobb kommer alltså skapas, eftersom ingen arbetsgivare kommer tacka nej till gratis arbetskraft.

Samtidigt finns det inte personal i vård och omsorg nog att ta hand om omotiverade ungdomar som tvingas ta vård och omsorgjobb. Äldreomsorgschefen i Ljusdals kommun:
"Vår omvårdnadspersonal, undersköterskor och vårdbiträden, behöver ha väldigt mycket tid för att kunna ta hand om de här personerna.
Tror du att tiden finns hos er personal?
– I dag finns den inte"
Vården och omsorgen ska alltså tvingas ta hand om omotiverade ungdomar istället för att fokusera på det viktiga, nämligen vård och omsorg av behövande.

Men det finns ingen anledning till oro. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska lösa det hela genom dialog med kommunerna. Om man bara förklarar för kommunerna hur fel de har, så försvinner problemen.

3200 ungdomar ska socialistiskt dirigeras ut i dessa traineejobb nästa år och året därpå ytterligare 9000 platser.

För att vara positiv så kommer det leda till att tusentals ungdomar upptäcker att vård och omsorg inte är en arbetsplats för dem och att de söker sig till en annan bransch. Dessvärre kommer under tiden omsorgs- och vårdbehövande behöva genomlida ännu ett socialistiskt experiment.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Rent krasst är det slående att svamparnas förslag på "lösningar" alltid handlar om tvång. Ungdomar ska tvinga gå gymnasiet, och nu ska de tvingas sitta av dagarna inom olika kommunala verksamheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart! I deras doktrin ingår det där: av envar efter förmåga, åt envar efter behov, med tilläggsvillkoret att det är de som bestämmer, inte envar.

   Skillnaden mellan Stalins, Hitlers, Mao etc och nuvarande regim är hur långt i verkställandet av ovanstående de kommit. Boken, vägen till träldom av Hayeck rekommenderas.

   Radera
  2. Läs också Kommunismens Svarta Bok.
   Den som orkar. Det är en deprimerande läsning

   Radera
 2. Så enligt svamparna så kan tydligen vem som helst agera sjuksköterska/vårdpersonal. Sjysst syn dom har på de som jobbar inom vård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju inte nedvärderande. Varför ska man alls ha vårdprogram etc på gymnasiet när vem som helst tydligen kan bli undersköterska eller vårdbiträde, rent av utan att alls gått gymnasiet?

   Radera
  2. Man skulle också kunna fördela gracerna lite och tilldela varje riksdagspolitiker en egen trainee-person för att garantera återväxten av kompetenta politiker.

   Radera
  3. Annars är det ju inget nytt att få mindre utbildade att känna sig nyttiga. Redan på 1880-talet när katarinahissen byggdes på hipstermalm gjorde man på följande progressiva sätt:

   "Järnbron som förbinder hissen med Bastugatan och Tavastgatan byggdes av Atlas verkstäder. När bron skulle provbelastas lät man skicka efter ett antal så kallade hjon från den Dihlströmska arbetsinrättningen vid Stora Glasbruksgatan/Nytorgsgatan. Man hade beräknat att bron med denna belastning skulle fjädra någon centimeter, vilket också stämde."

   Radera
  4. #Neo Cortex
   Här får man nog snarare likna vårdtagarna vid dåtidens hjon. De är tydligen inte så mycket värda att de skall kunna få någon kvalitetskontrollerad omvårdnad.

   Ingen kontroll av de extrainsatta... Har ju visat sig mindre bra inom åldringsvården, jag tänker på allt från Gevisolmannen till diverse stölder. Vem vet ens om de är undersökta för diverse smittsamma sjukdomar, som ofta infektiionskänsliga vårdtagare alltså skall exponeras för.

   Radera
  5. Samma sak med skolan
   "Mer vuxna i skolan"
   Betyder att man inte behöver ha speciella lärare utan bara några "Vuxna"
   Lärare behöver inte heller lära ut saker utan kan nöja sig med att "coacha"

   Radera
 3. Älskar att man tar hela konceptet Trainee, där för mig innebörden är "fasttrack till bra tjänst på företag då man har studerat åtskilliga timmar, riktigt bra betyg, gjort mycket vid sidan om skolan, bra person, etc. etc." - man har verkligen kämpat för att komma något vart, vilket leder till ung ålder, ansvar och hög lön.

  Nu tar man det och sätter det ... bland folk som inte får jobb. Där lönen kommer bli lika låg, dåligt förankrad i företagen/Vården/myndigheten men du kommer under tiden ha sämre lön och ett jobb som man inte är motiverad till.

  Nej men det blir nog bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Praktikant är nog mer passande namn på det hela.

   Radera
  2. Vilket parti var det som klagade på systemet med lärlingar?

   Radera
 4. Nyval är nog bättre för Löfven än att detta bluffkort blir synat.

  SvaraRadera
 5. Förstår inte kritiken. Trainee-konceptet prövas just nu solidariskt av alla nya regeringsmedlemmar i sina nya arbeten och arbetsuppgifter.
  Dom är goda exempel och visar oss vägen, tar initiativet så resten kan följa och lära sig bli dugliga medborgare och skattebetalare. Kompetens och kunskap är bara ett förlegat elitistiskt synsätt. Politik är att vilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, det är inte kvalifikationerna som är avgörande utan den uppgivna viljan och intresset att kasta sig in över en, helt, ny utmaning.

   Radera
 6. Låt långtidsarbetslösa plocka skräp 7-12 (eller andra enklare sysselsättningar) och så får de söka jobb på eftermiddagen. De lär sig arbetsmoral och gå upp på morgonen, komma ut och träffa folk. Sverige blir ett rent land. Skulle nog göra mer nytta än trainee-jobben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller sortera återvunna kapsyler efter färg, när de är färdigsorterat så kan man blanda ihop kapsylerna igen, så kan fler lära sig arbetsmoral på samma kapsyler. Eller så har man lärt någon att allt arbete inte är meningsfullt och demoraliserande.

   Vad gäller skräpet kan den som har slängt det själv plocka upp, det skulle vara minst ett år 1% extraskatt på den som blev påkommen att bara slänga sitt skräp och förvänta sig att andra skall plocka upp det, MINST.

   Radera
  2. Man har ju börjat med att gräva gropar och fyllla igen dem igen för 4 miljoner om dagen.

   Radera
 7. Här är det ironiskt värre...

  Ökas bemanningen till omsorgen så kommer fler saker hinnas med. Saker som inte går att mäta i pengar. t.ex. hjälpa gamla på toaletten fortare, duscha och bada oftare, hjälpa till med matningen för de som behöver extra tillsyn så de äter tillräckligt och dricker vätska ordentligt. ,gåträning , sitta i lugn och ro på uteplatsen med passning. Fler tillgängliga för blöjbyten .

  Detta är göromål som inte behöver någon särskilt ingående utbildning. Det är heller inget jobb att fnysa åt.Dock är det väldigt lågstatus naturligtvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underligt att alla problem är så separerbara och slutna i teorin.

   När det sedan skall omsättas i verkligheten kommer friktionen, som von Clausewitz kallade det. Och då får vi burken med mask, the ball of confusion.

   Tillsätt endast energi. Nån annans, förstås.

   Radera
  2. Pröva att skriva begripligt nästa gång

   Radera
 8. Människorna inom FAS3 är helt oanställningsbara enligt min vän som själv befinner sig i FAS3. Han skulle inte anställt någon av sina arbetskamrater om han var arbetsgivare.
  Dessa traineejobb är tänkta att ersätta just fas3

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ronny : Naturligtvis är Traineejobben menade att ersätta fas3 jobb. Man har bara döpt om anställningsformen. D.v.s. att en formell anställning aldrig händer, utan att det är ett utnyttjande av arbetskraft som ligger långt under avtalsenlig lön.

   Men å andra sidan, så är "Tvångskommendering" långt överdrivet. När man betänker att det finns en arbetskraft som vill göra rätt för sig, oavsett lön eller status.

   Radera