Cornucopia?

2014-11-04 15:49

Så här läser du bloggen via mobilen

Jag får ständigt förfrågningar och uppmaningar om att mobiltelefonanpassa bloggen. Det kommer inte ske, men det går ändå utmärkt att läsa bloggen på mobilen. Här följer en guide till exempelvis din iPryl.


Symbol för läsarvy
möjlig. Klicka på den och ...
Att drifta ett separat mobilt alternativ, med tillhörande anpassningar av reklam, separata reklamkampanjer, kringinformation etc, skulle helt enkelt ta för mycket tid för mig. Så jag kommer inte lägga något på detta. Tvärt om blir istället mobiltelefonerna allt kraftigare och får dessutom allt större och skarpare skärmar. Snart går vi runt med telefoner stora som surfplattor...

Alternativen för er som inte vill läsa bloggens webgränssnitt via mobilen är två.

1. Läs via en RSS-app.

Installera en RSS-läsare och prenumerera på bloggen i den. Därmed får ni ett ändamålsenligt gränssnitt att läsa från.
... så får ni läsarvyn
2. Använd webläsarens läsarvy

Tillber man Church of St Jobs finns en sk läsarvy, där allt annat än text och tillhörande bilder försvinner. 

Klicka på den rubrik du vill läsa, klicka sedan på läsarvyikonen. Läs. Texten blir stor, allt fluff och reklam försvinner. Det finns till och med möjlighet att välja liten eller stor text.

Antagligen finns motsvarande funktion om man är en sådan där android och inte är medlem i Church of St Jobs. Det kanske rent av även finns hos er som använder sådant där Micro$oft Windows Phone (aka Nokia!), vilket är 0.77% av läsarna, i kontrast mot 23.10% iOS och 15.65% Android.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. För android rekommenderar jag feedly. Bra rss-läsare.

  SvaraRadera
 2. Google Mobilizer fungerar alldeles utmärkt för mig. Bara att mata in bloggens URL en gång och bokmärka. Enda nackdelen är att man inte ser "trådar" i kommentarerna.
  http://google.com/gwt/n

  IE på WP har också "läsläge" men då försvinner dessvärre kommentarerna helt.

  SvaraRadera
 3. Kan rekommendera Opera webbläsare för mobilen. Den justerar automatiskt radbrytning i den kolumn man förstorar upp så att hela kolumnbredden på texten får plats på skärmen, och reklam och annat hamnar utanför.

  SvaraRadera
 4. Snälla hr bloggägare, kan du däremot inte lägga in lite fasta höjder på de kringliggande elementen? När man har lite sämre uppkoppling så studsar allt omkring medans sidan laddar. Om man är lite snabb och hittar ett inlägg som man vill klicka sig in på innan sidan laddat färdigt så resulterar det nästan alltid i att man hamnar i en annan artikel.

  Reklamen förstår jag kan bli svår då den varierar i storlek, men saker som "kanske du även är intresserad av..." borde ju inte vara några svårigheter att sätta fast höjd på, och bara det tror jag skulle göra bloggupplevelsen avsevärt mer behaglig.

  SvaraRadera
 5. Själv väljer jag alltid "Desktop Site" och försöker få samma sida som på datorn för alla sidor på min telefon och gillar inte alls när siter försöker ge mig något avskalat bara för att det ska passa till en 3,5" skärm med 480x320 pixlar. Varför anpassa sig till minsta gemensamma nämnare och ge alla mobila enheter denna istället för att ge full sida och låta de mobila enheterna anpassa sidan efter vad de klarar av?

  SvaraRadera
 6. Använder Feedly på iOS och Android. Funkar bra.

  SvaraRadera
 7. Förstår inte varför du inte bara kan byta till responsiv presentation som automatiskt anpassar sig efter enhet. Finns det inte färdiga bootstrapthemes för din plattform?

  SvaraRadera
 8. Jag får väl slå ett slag (i luften) för Inoreader som är det bästa alternativet jag hittat på Android (ja, efter att ha testat Feedly över en månad). Mycket bra webbaserad läsare a la Google Reader på https://www.inoreader.com, och en app som uppdateras regelbundet. Rekommenderar beta-versionen av appen för mest funktionalitet.

  SvaraRadera