Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-06 11:16

Rysslands infrastruktur utanför propagandafotona

"Aj dån't want tå spik bad abaut my cååntry, butt dån't gå tå Rasha!" - rysk ambassadtjänstemans ord till en vän
Det framförs i kommentarsfält och på andra platser att Sverige inte behöver något försvar, då det är bättre att Ryssland och Putin tar över. För att visa hur Ryssland ser ut utanför propagandafotona följer nedan lite bilder på rysk infrastruktur.


I åttan eller nian på grundskolan, 1985 - 1986 någon gång, gjorde klassen ett studiebesök på den sovjetiska spioncentralen i Göteborg, konsulatet vid S:t Sigfrids plan. Vi fick se fina filmer över ett modernt och välfungerande land, där alla var lyckliga och badade i överflöd. Det var en bra lektion, eftersom vår SO-lärare följde upp det hela med hur propaganda fungerar.

Verkligheten bakom järnridån var förstås en helt annan. Och är så fortfarande.

En del förblindas av svinrika ryssar som turistar på Cypern, London, franska Rivieran eller för den delen myllrar i Stockholm. Men dessa är inte representativa för Ryssland, lika lite som uppiffade områden i S:t Petersburg eller Moskva är rättvisande.

Istället är medianryssen fruktansvärt fattig och bland världens fattigaste folk. Medellivslängden i Ryssland är på U-landsnivå. Och medan folket dör och lever i fruktansvärd misär smörjer Putin och hans oligarker sitt krås, samt upprustar landets militär massivt.

Man ska komma ihåg att de som talar om att Sverige skulle gynnas av ett ryskt övertagande, eller att "hellre Putin än Obama" antingen är avlönad psyops, okunniga nyttiga idioter eller helt enkelt bara dumma i huvudet och bortskämda gnälliga svenskar som inte förstår hur bra de har det i Sverige.

Via Twitter-kontot Perfect Russia följer nedan lite bilder på rysk infrastruktur, specifikt vägar. Detta är inte anekdoter, utan så här ser det ut i större delen av Ryssland och reflekterar ryssens vardag på ett rättvisande sätt. Jag utelämnar foton på människor i möjligaste mån, bilder på lekplatser och bostäder kan ni se hos Twitterkontot.

Det är inte svårt att förstå varför så många välbärgade ryssar bildar diasporor utomlands. 

Vi börjar med en skolväg.


60 km/h landsväg, men respektera omköringsförbudet.


Ortodoxa kyrkan bistår med övergångsställen på landsbygden.


Mer landsväg.


Och ännu mer.


"I follow the Moskva, down to Gorkij Park, listening to the wind of change."


"Take me to the magic of the moment, on a glory night, where the children of tomorrow dream away, in the wind of change"


Följ mittlinjen.


Medan Putin rustar upp ryska försvaret för att försvara landets välstånd händer sådant här:


Eller kanske...


Parkeringsplats.


Mer underjordiska garage.


Inte ens finare bilar går säkra.


Här har man åtminstone fixat övergångsställen.


Och här försöker man faktiskt laga en väg. Med tegelsten.


Ett alternativt sätt att laga vägar på.


Annars finns det alltid kamouflagenät.


Fast ibland lägger man ut ny asfalt.
Ha dessa bilder i minnet nästa gång någon psyops eller nyttig idiot yrar om att Sverige skulle ha det bättre som en rysk delrepublik.

Ryssland lägger nästa år runt 85 - 95 miljarder amerikanska dollar på sin försvarsbudget, för att försvara ovanstående från de som vill erövra landet. Samtidigt ser det ut som ovan för befolkningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Sånt här sägs också hända med regelbundenhet:

  http://www.themoscowtimes.com/news/article/2nd-victim-dies-in-boiling-sinkhole/294041.html

  Nu är visserligen artikeln från 98 men men.

  Ryssland har, naturtillgångarna till trots, naturligtvis inte obegränsat cash flow. En kommentar till upprustningen (av militären alltså, inte infrastrukturen) kan vara att de pengarna delvis kommer från utbildning och hälsovård. De har skurits ner rejält. Tydligen tycker Putin et al att invånarna i Ryssland är tillräckligt friska. Och lite för smarta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.nytimes.com/2012/01/10/world/europe/russian-child-disappears-into-pipe-after-falling-into-sinkhole.html?_r=0

   Mamma med barnvagn trillar ner i sönderrostat avloppsrör, ungen sveps bort av strömmen och försvinner. Och då ska vi tänka på att det här i västra Ryssland, nära Moskva. Längre österut är det generellt fattigare och ser sämre ut.

   Radera
  2. Ja, men å andra sidan kanske de inte har råd med avloppsrör, så risken för bortspolade ungar är mindre?

   Radera
 2. Jag har fått för mig att de flesta är väl medvetna om att Ryssland är ett u-land. Cornu skriver en hel del om rysk psyops, men hur representativa är dessa? Jag som inte letar efter den typen av kommentarer ser dem knappt. Är inte detta att slå in öppna dörrar?

  Det är ungefär som med den där norkoreanska vänskapsföreningen eller vad den heter, som hävdar att Nordkorea är paradiset på jorden. Det är fråga om några enstaka förvirrade nötter, som inga argument i världen kommer bita på. Jag anser inte att de är så mycket att bry sig om eller lägga nån möda på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre så är "Psyopsen" ganksa represantiv, antingen medveten eller omedveten. Propagandaverktyg som Russia Today ses dessvärre oftast som mer tillförlitliga än västerländsk media tex. Dessa så kallade nyttiga idioter mm tror på detta och sprider det vidare. Och så länge dom går obesvarade så kan andra börja tro på samma saker genom att läsa deras kommentar. Ett exempel är handlar om flygplanet som blev nedskjutet i Ukraina, Ryssland har sagt att Ukrainska attackplan befann sig i området och troligtvis sköt ner det. Många trodde på det helt okritiskt och spred vidare trots att bevisen inte stämmer överhuvudtaget.

   Radera
  2. Med "rysk psyops" menar cornu de som inte håller med honom om att ryssar är onda människor som borde utrotas och att USA är världens bästa land och att sverige borde inbjuda amerikanska soldater att ockupera oss. Så definitionen är tämligen vid.
   /m2

   Radera
 3. Bodde i Ryssland under ett halvår 2000 st petersburg och reste under 2003 runt i landet under en månad. besökte bla moskva volgograd petersburg och dessutom krim o ukraina.

  vi åkte bil buss tåg spårvagn trådbuss. vi var runt på såväl mindre städer landsbygd.
  det var ingen perfekt infrastruktur men fotona ovan... så illa såg vi aldrig att det var. inte en enda gång..
  att hitta exempel på det värsta är uppenbarligen lätt men det är knappast ett bevis på hur det ser ut generellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, så du har inside info. Hur är det med alla ryska klipp som översvämmar youtube (sök t.ex. på russian driver), där alla mer eller mindre bekräftar bilden av Ryssland som ett efterblivet land och ryssar som lätt förståndshandikappade, eller på fyllan vilket ju är samma sak?

   Radera
  2. Inte? Den där vägen med en massa tjälhål ovan, så där ser det ju ut på sina håll i Moskva t o m. Har du inte sett en sådan väg i Ryssland har du fan blundat. Promenerar man i Moskva på vårvintern är det ju inte sällan man blir blöt halvvägs upp på benet genom att kliva i ett sådant som gömmer sig under snön.

   Sen kan man ju fundera på attityden. Infrastrukturen dök ju upp under Putins telefonväkteri härförleden då en snubbe från en sibirisk by klagade på att han betalade vägskatt för sin bil och att hans by inte hade en väg.

   Putins svar: Vad ska du med bilen till då? Är det här nån slags provokation?

   Med den attityden från führern är det inte konstigt att infrastrukturen förfaller.

   Radera
  3. På 10år hinner det förfalla rätt ordentligt om man inte gör något.

   Radera
  4. Anna-Lena Laurén är ju finsk/svensk och inte nån gnällig italienare utan snövana, vi kan ju se vad hon har att säga i saken?

   När man har tagit sig fram till trottoarkanten för att gå över vägen möts man av flera meter breda och tjugotals centimeter djupa vattenpussar som man är tvungen att gå runt, alternativt plaska rakt igenom eftersom de inte alltid går att runda.

   Moskvasnöslaskets förnämsta specialitet är de dolda vattenpussarna under lager av snödrivor eller is. Man skuttar upp i en snödriva för att undvika vattnet och resultatet är att man står till anklarna i smält-, smuts- och avloppsvatten.


   Det låter inte riktigt som den svenska stad jag frekventerar.

   Radera
  5. Det är inte als ovanligt förekommande. Särskilt inte utanför storstäderna!

   Radera
 4. Går enkelt att finna liknande bilder i sverige.
  Det är bara någon månad sedan som delar av väg 226 i Tullinge där jag bor rasade bort ned för ett 40 meter stup. Innovativ nöjesattraktion mitt på Svenska vägar.

  Bara något år tidigare upplevde jag ca 10 meter bortspolad väg uppe i Kiruna och det var en del järnväg som slutade tvärt i de krokarna (tid/plats) också.

  Är hur simpelt som helst att finna exempel på sånt här i Sverige med.

  Dock betyder inte det att Sverige skulle vara bättre under ryskt styre. Har svårt att tro att någon påstått det.

  Detta inlägg känns mest som ett lågt tjuvnyp.
  Omän i fallet av det diagonala övergångstället ganska så lustigt sådant. Men lustigheter är inte så svåra att finna här i Sverige heller. Har för mig att du gjort ganska mycket reklam för slöseriombudsmannen här på denna blogg.

  Kan rekomendera hans dokumentär om man vill se politiska lustigheter i Sverige på "Rysk" nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När trillade en hel bil ner i ett sänkhål i vägen i Sverige senast?

   Radera
  2. "Går enkelt att finna liknande bilder i sverige"

   Lol!

   Radera
  3. Slukhål i den storleken är inte så vanliga i sverige på grund av geologin och vår historia som Isbärare. Dock i bloggarens favoritland...

   http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20140213/jattelikt-slukhal-forstorde-atta-unika-bilar-i-national-corvette-museum


   I Sverige går dock inte politiker säkra!!!
   http://hd.se/landskrona/2014/10/27/trottoaren-oppnade-sig-politiker-i-4/

   När jag skrev "liknande" så menade jag liknande och inte exakt. Hade jag menat exakt hade jag skrivit exakt. Ett exempel på liknande (som jag altså menande) är bilder som dessa.

   http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/se-bilderna-fran-regnkaoset-i-skane

   http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanlandsnytt/det-kom-vatten-overallt

   http://hd.se/skane/2013/08/14/blixten-slog-ned-i-villa/

   Ca 10 sekunders googlande.

   Radera
 5. Fina bilder som lite påminner om min erfarenhet av Afrika. Jag var på studieresa till Sovjet och besökte Leningrad och främst Moskva som tonåring. Lärde mycket på detta för propagandan kunde inte dölja allt. Fast de hade mycket högstående teknologi på den tiden.

  Nu när Stockholm är lamslaget av snö, (Blir alltid det vid första snöfall för hösten kombinerat med stor andel sommardäck) längtar jag redan till sommaren. Borde växla mellan att bo här och Australien fast det känns inte rätt med allt flygbränsle. Får vänta till bättre teknologi kommit.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Jag har jagat i Ryssland. Den bilden som presenteras i inlägget är mer mot sanningen än vad man återfinner i större städer. Lite av samma sak, åk runt i Gamla stan i Stockholm så är det fint och rent. Åk 2 timmar utanför Stockholm och du har något helt annat. Lägg sedan på fattigdom, ingen utbildning, jobb, extrema drogproblem etc. Då blir väldigt sunkigt.

  SvaraRadera
 7. Är du helt säker på att inte någon av bilderna är från Malmö?

  SvaraRadera
 8. Det måste vara så att bästa sättet att öppna upp Ryssland är att just öppna med handel och resor, med mera....
  Att som nu, dra igång ettnytt kallt, eller varmt krig, förlorar bara Europa på...
  Russel har gjort fel!
  Det är bara vi som förlorar på detta!
  Den ryska ledningen hade inte klarat detta utan en yttre "fiende"!
  Samma är det med USA...
  Båda dessa gamla imperier kräver en fiende...
  Och en krigsskådeplats!
  Måste vi ställa upp - igen?
  Måste bomber ochstridsvagnar rulla över Polens och Tysklands mark än en gång...?
  För i Ryssland går det inte att ta sig fram, det ser man ju på bilderna....

  SvaraRadera
 9. Mer trams från NATO-psyopen Cornycopia. Vi fick se gott om f.d sovjetisk infrastruktur på ett otal hemgjorda filmer från östra Ukraina och det såg inte alls så illa ut där. De där gyttjevägarna hittar man långt norrut i obygden där marken är frusen större delen av året. Då är de fullt farbara.


  För övrigt är Sverige redan intaget och besatt av NATO/EU efter att de mutat vår PK-elit. Svenskarna ersättes i rasande takt av tredje världens överskottsbefolkning. Se Affes statistikblogg: folkutbytet 2000-2013 Vad gör man för att hålla folk fortsatt sovande? Man skrämmer upp folk med Putin och förnekar att det pågår en folkersättning.

  SvaraRadera
 10. Skräckexempel på rysk propaganda finner man här. Varning för att låta Google translate översätta den sidan automatiskt.
  På landsbygden lever de som för 100 år sedan och så här kommer det att se ut även om 100 år:
  Tidlösa bilder.

  SvaraRadera
 11. Det troligaste är förstås att ett Svedskaja Avtonomnaja Oblast hade blivit mer som ett tsaristiskt Finland, ett kinesiskt Hong Kong eller ett Musterprotektorat Dänemark. Ett skyltfönster utåt.

  SvaraRadera
 12. Nu har ju jag varit där på somrarna och inte under vällingsperioden... men asflaterade vägar är inte något som ses mycket av i Karelen eller öht på vägen till Belomorsk. Men gott om grusvägar fulla med hål fanns det. Viborg var ju iofs asfalterat men utanför huvudvägen var det bara grus o inte direkt som de grusvägar jag är van vid från sverige o finland...

  SvaraRadera
 13. Bilden på den asfalterade vägen med ett överflöd av linjemarkeringar är säkert ett verk av någon kulturknytte från konstfack.

  SvaraRadera
 14. Har du överhuvudtaget varit i Ryssland Cornu?
  Det kan rekommenderas. St Petersburg är jättevackert med sina gamla palats och teatrar. För att inte tala om tunnelbanestationerna.
  Då kanske du även skulle få träffa på ryssarna och inse att de inte skiljer sig så mkt från oss. Påminner lite om finnar o norrlänningar enligt mig. bryr sig mest om brännvin, brudar o sig själva…höhö

  Det är klart att det är mkt som är förfallet och att det finns en revanschionism. Jmf man med Sovjet och Tsarrysslands forna imperier så har de tappat nästan halva territoriet.

  Sverige har ju inte heller den mest upprustade infrastrukturen. Järnvägen är väl det mest uppenbara exemplet men även vägar utanför storstäderna i tex norrland kan hålla riktigt dålig standard.
  Eller så besöker du en Svensk förort tex Hammarkullen.. Det är inte heller så fräscht…

  Men vad bevisar något egentligen av ovanstående?
  Att Sverige och Ryssland suger?
  Nej bara som vanligt att det inte finns pengar till allt...

  SvaraRadera
 15. Det finns skrämmande historier från tiden före andra världskriget då norrbottningar, hela familjer, gick på kommunismens propaganda och flyttade till Kola-halvön, Murmansk eller Petrozavodsk, för att finna ett nytt liv med familjen. Efter något år ville de flytta hem, fick inte utan separerades upp i arbetsläger och som fiender till kommunism fick tvångsarbeta i skogen eller på vägarna - många till döds....och som vanligt så läser folk generellt inte sin historia och försöker lära sig av andras misstag. Så det är någon % som går på Storytelling på nation level.

  SvaraRadera
 16. Vad är poängen att håna ryssarna för att de är fattiga? Jag tycker det är fult och motbjudande att göra så. Och visst, Ryssland är korrumperat och skillnaden mellan rika och icke rika är väldigt stor. Men det var ännu värre innan Putin. Ryskt nittiotal var rena rama våldtäkten på landet. Och det är därför Putin fortfarande är populär, folk minns hur det var innan.

  Att Ryssland satsar mycket på militären beror på att de har gränser som är nästan omöjliga att försvara och att NATO hela tiden knuffar upp mot Ryssland. Man kan riktat ana hur de amerikanska oligarkerna slickar sig om munnen och hur ögonen gnistrar av girighet när de ser alla de ryska naturtillgångarna som de vill plundra.

  Det är ju inte ryska soldater som åker runt över hela världen och bossar alla och startar krig. Det är amerikanska soldater som gör så. Tänk bara på det blodiga kaos som Libyen har förvandlats till av NATO. Nu har de fått igång oljan därifrån igen men alla som tidigare hade ok levnadsstandard och trygghet under Kadafis diktatur lever nu i misär och extrem otrygghet. Tänk på Irak, samma sak där, oljan flödar numera men de flesta människorna har fattigare och otryggare liv än under Saddam, trots att han var en hemsk diktator. Det blev inte bättre efter USAs anfallskrig. Vad sjutton gör USAs soldater överallt? Jag är betydligt räddare för USA än för Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du på fullt allvar att USA vill invadera Ryssland?

   Radera
  2. @BP Jag tror att de som styr USAs utrikespolitik vill uppnå samma situation som på nittiotalet i Ryssland. Jag tror att det skulle vara en katastrof för vanliga Ryssar. Precis som USAs utrikespolitik har varit en katastrof för vanliga Libyer och vanliga Irakier.
   /m2

   Radera
  3. I Ryssland kommer detta med nödvändighet göras med intern splittring eller genom att provocera fram krig med grannländer eller liknande. Eftersom Rysslands militär är tillräckligt stark för att ett nytt Libyen eller ett nytt Irak blir för dyrt. Jag tror krigshetsen mot Ryssland beror på att färgrevolutionsförsöken och dylikt har misslyckats i Ryssland.

   Sen är det viktigt att eliminera Ryssland som en enhetlig utrikespolitisk aktör. Den här hatpropagandan började ju på allvar efter att Ryssland hade stoppat USA från att förstöra Syrien på samma sätt som de tidigare har förstört Irak och Libyen.

   Andra spekulerar i att planen från USA verkligen är krig. Det skulle då vara för att det finansiella systemet i USA har byggt upp spänningar som helt enkelt inte går att laga, som är ett hot mot eliterna i USA. Youtubeanvändaren "stormcloudsgathering" driver detta argument. Jag tror faktiskt inte på det själv men jag tycker användaren postar många intressanta resonemang. Här är hans filosofiplaylist. Den är "dramatiserad" av propagandaskäl. Den som tycker det är störande kan bläddra tillbaka till hans äldre videos som bara är en kille med en kamera.
   https://www.youtube.com/playlist?list=PLNhTos49Oq4LboD3bb0S2SFJwi2xY9Tjb

   Radera
 17. Norge är en av världens rikaste länder. Vägarna är inte de bästa, de norska tågen går i halva farten jämfört med de svenska. Ryssland är världens största land, dessutom glesbefolkat. Finns nog vettigare investeringar att göra än att rusta upp vägnätet utanför de 3 största städerna. 3-filiga motorvägar från St Petersburg till Kamchatka finns det inget behöv av och kommer aldrig att finnas. Själv bor jag strax utanför Stockholm och åker sick sack till jobbet. Hål i vägarna överallt och det tar flera år att laga dessa.

  SvaraRadera
 18. Svaret på denna bloggpost kom genast från englishrussia.com !

  Hårt och hänsynslöst visar de här att det är livet i väst som är dåligt.

  Propaganda? - Njaee, snarare sjukdomsinsikt och en humor som vi aldrig kan förstå..
  :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övriga läsare som inte förstår det, så är alla bilderna på englishrussia.com, bildtexterna till trots, från just Ryssland. Och visar ytterligare exempel...

   Radera