Cornucopia?

2014-11-10 15:03

Ringhals kärnkraftverk nu censurerat på Hitta.se

Ringhals kärnkraftverk är censurerat på Hitta.se:s nya satellitbilder.


Området är som alla svenska kärnkraftverk ett skyddsobjekt och har nu likt FRA:s anläggning på Lovön ersatts med skog. Byggnaderna utanför själva stängslet är dock kvar.

Upptäckte detta under bokresearch, vilket rent av lurade mig när jag höll på att scrolla på detaljnivå fram till kraftverket efter att ha bytt över till satellitbilder från kartvyn, där kraftverket finns med med enskilda byggnader utsatta. Satellitbilderna finns dock kvar hos Google Maps och för att vara extra inkonsekvent finns de även i full prakt hos Eniro. Samtidigt är Sveriges kanske allra hemligaste anläggning inte censurerad hos Hitta.se, medan alla vet var och att Ringhals kärnkraftverk finns.

Detta väcker en del frågor kring t ex Wikipedias foton på kärnkraftverket. Är det olaglig avbildning av ett skyddsobjekt? Google Streetviews foton från fordonsentrén till kraftverket verkar innehålla fotoförbudsskyltar.

Sådant här ett problem för en researchande författare. Dock har jag ingen avsikt att beskriva själva kärnkraftverket, men skulle jag behöva det får jag inte ens ta minnesfoton för eget bruk. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

10 kommentarer:

 1. Upplösningen på hitta.se verkar vara betydligt högre än både Google Maps och eniro.

  Det kanske är en anledning till att de inte får visa kärnkraftverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teorin verkar stämma.

   På "Here" (Nokias karttjänst) är parkeringen utanför hög detaljrikedom man hela kärnkraftverket är "blurrat".

   Det går fortfarande att navigera på området med en skiss från karttjänsten men man kan inte se några detaljer.

   https://beta.here.com/search/ringhals?lang=en_US&map=57.2577,12.11537,17,satellite

   Radera
  2. Hitta.se använder Lantmäteriets flygfoto medans Google Maps använder satellitbilder. Är det flygfoto tagna i svenskt luftrum så ska skyddsobjekt censureras, är det satellitbilder så är det fritt fram.

   Detaljrikedomen är högre p.g.a. användningen av flygfoto.

   Radera
 2. Har varit på guidad rundtur på Barsebäck när det fortfarande var i drift. Detta var innan man hade med sig kameramobiler överallt, men jag kan inte minnas att det uttalades något förbud mot att beskriva hur det såg ut inuti.

  SvaraRadera
 3. Kul iakttagelse som tyder på att helt plötsligt verkar kärnkraftverk inte vara helt ofarliga längre. Blir mer intressant när den första okända drönaren flyger över anläggningen likt i Frankrike.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Det är nog en order från Brussel där risken för rullande strömavbrott är stor i vinter. Kärnkraftverken är ålderstigna där också och flera är under reparation. Mest påtagligt är att en av dem misstänks ha utsatts för sabotage. Om vädjande till folket vid kallperioder inte fungerar kommer först landsbygden att få några timmar mellan 17-20 utan ström och sedan i värsta fall även städerna. Källa TT.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Förmodligen är det ett led i avvecklingen av kärnkraft som MP "beställt" av Löfven. Så nu kan han ju bara att hänvisa till kartan om Romson undrar hur det går med avvecklingen.

  SvaraRadera
 6. Tramsigt att hålla på och censurera.

  Någon borde göra en webbsida med allt som censureras bort på Internet.

  SvaraRadera
 7. Du bor ju nära Ringhals och borde kunna få en guidning, kanske till och med ta vissa bilder (eller få bildmaterial från dem). Minns själv att vi åkte på studiebesök när jag gick i högstadiet eller om det var gymnasiet....

  SvaraRadera
 8. "Detta väcker en del frågor kring t ex Wikipedias foton på kärnkraftverket. Är det olaglig avbildning av ett skyddsobjekt? Google Streetviews foton från fordonsentrén till kraftverket verkar innehålla fotoförbudsskyltar."

  En bra poäng, även om man kan ifrågasätta ifall det är meningsfullt med fotoförbudet. Det man skulle kunnat göra från wikipedias sida är kanske att istället använda mer officiella kanaler för sina bilder (vattenfall har ju endel bilder på och från verket publicerade), men där blir ju frågan ifall det blir tillåtet med anledning av upphovsrätten.

  Annars finns det ju möjlighet att fotografera och publicera bilderna med tillstånd.

  SvaraRadera