Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2014-11-26 11:08

Riksbunkern och Zonen har slutligen skrotats

Samtidigt som Rysslands krig i Ukraina rasar och retoriken blir allt hårdare öst-väst, nås vi av beskedet från FMV att man nu skrotat i princip all den teleutrustning och materiel som fanns till för att stödja den mytomspunna sk Zonen, därifrån Sverige skulle ledas från bergrum, sk riksbunkrar, i händelse av krig.


Zonens exakta placering är förstås hemlig, men det är etablerat att den ska ha legat någonstans i Bergslagen - Närke, Värmland och Västmanland. I Midsommargryning placerar jag den fiktivt i Dalarna, strax söder om Vansbro, för att inte peka ut faktiska anläggningar.

FMV har nu skrotat fem "förråd" i "Arbogatrakten" och klippt sönder exempelvis radiomaster, som tidigare lagrats för att användas till bergrummen i området, om inte annat som ersättare när de befintliga sändar- och mottagarannexens1. master blir bortskjutna. Ett normalt förfarande tidigare varit att man i till synes civila lador i närheten av bergrumsanläggningar förvarat extra master och utrustning, alternativt utrustning som ska sättas upp när anläggningarna aktiveras.

Totalt sett anger FMV att man nu förstört utrustning som tog upp hela 70 000 m2 (sju hektar, fjorton fotbollsplaner).

Istället får man nu plats med utrustningen på fem lagerhyllor och några tågvagnar för större utrustning, och allt har flyttats till det oskyddade centrallagret i Arboga, istället för dolda utspridda lager i Bergslagen.

FMV skriver stolt:
"I och med att vi avvecklade så mycket materiel kunde vi minska lagerytan från drygt 70 000 kvadratmeter till endast fem lagerhyllor, så kallade ställage, två tågvagnar samt utomhusförvaring för skrymmande materiel. Vagnarna använder vi som lageryta för skrymmande materiel som inte går att lasta i pallar och som måste förvaras inomhus ."
Lagren har tidigare skötts av Saab.
"I juni 2013 sade FMV upp avtalet med Saab gällande FMV:s så kallade Amp-lager, det vill säga lagret som består av skrymmande telenätmateriel, så som paraboler, antenner, master, elverkscontainrar ner till kontakter, skruvar och muttrar. Materielen kan användas i till exempel berganläggningar eller i anläggningar på fartyg."
Man kan och bör uppskatta detta som en miljövänlig åtgärd. Det lilla reservmateriel som nu finns för att ersätta det som snabbt blir bortskjutet är nu alla samlade på ett befintligt kryssningsrobotmål, och det behöver inte avfyras ytterligare CO2-utsläppande kryssningsrobotar för att slå ut även denna materiel. En stor miljövinst alltså. Dessutom har man nu varit tydliga med var man placerat utrustningen, så inga oskyldiga lador runt Bergslagen behöver bli bortskjutna.

Visserligen är det fortfarande spekulation, men gissningsvis ser vi nu en slutlig skrotning av Zonen. Man kunde önska att åtminstone några av de mest spektakulära anläggningarna kunde öppnas för allmänheten innan de slutsaneras. En del av dem fungerar dessvärre fortfarande som noder i försvarets telenät FTN, då det kan stå en växel i något rum någonstans, vilket gör att man inte har lust att lätta på förlåten. Det har dock inte hindrat att man visat upp en del andra anläggningar, som fortfarande har begränsade militära funktioner kvar, t ex Musköbasen med sin undervattensövervakningscentral. Zonen är en del av vårt kulturarv, och att åtminstone ett bergrum öppnades upp, om det så vore för SVT utan att avslöja placeringen av den där sista televäxeln, vore en välgärning. Trots allt har man nu skrotat det mesta.

Cynikern konstaterar dock att man lika gärna kunde skrota dessa sju hektar med material, eftersom det inte längre finns de 10 000-tals värnpliktiga som hade behövts för att reparera och resa nya master.

1. Av förklarliga anledningar placerar man inte ett ledningsbergrums kommunikationsnoder på hjässan av berget ifråga, utan upp till flera kilometer, rent av mil bort, för att på så sätt uppnå spridning och även bättre dölja ledningsanläggningens placering.

22 kommentarer:

 1. Ja, nyhetsartikeln ger en intressant inblick i vad som anses som stora framgångar inom FMV.

  SvaraRadera
 2. OT, men skulle inte du kunna ha en tråd om vilken internetmäklare man ska använda. För och nackdelar med Nordnet, Avanza och Aktieinvest eller annan? Eller någon som vet var detta diskuterats på ett sakligt sätt.

  SvaraRadera
 3. Helt rätt beslut att lägga ner eftersom det ändå inte kommer att bli krig. Krig som begrepp förutsätter att två parter strider och vi har inte längre förmåga till strid och således inget behov av ledningsförmåga eftersom det inte finns något att leda.

  .../sjodan

  SvaraRadera
 4. Man får dock hoppas att telefonsvararen och webbservern som laddar upp Facebooksidan som meddelar att vi ger oss förvaras på ett atomsäkert ställe, så att vi kan få fram detta viktiga fredsbudskap medan någon ännu bryr sig om vad vi säger.

  Inget är nämligen så obehagligt som att bli bombad ohörd (fritt efter Voltaire).

  SvaraRadera
 5. Man har väl kvar Karlsborg...
  Som var tänkt att hysa Sveriges försvar för 150 år sedan.
  Det torde väl vara ungefär lika modernt som det som nu skrotas?
  Karlsborg är ju dessutom ovan jord och en trevlig anläggning med egen kyrka och allt.
  Det borde väl tillfredsställa främmande makt när de anländer.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars finns det ju gott om gamla gruvor som kan återanvändas. Falu koppargruva, eller vad som är kvar av den, är riktigt trevlig och kulturellt intressant på många sätt. Där nere kan man ana förfädernas slit när de för hand hackande sökte sig efter mansbreda malmådror tills berget fick sin nuvarande multidimensionella topologiska layout (typ schweizerost).

   Radera
 6. Man kan ju hoppas att det finns en del bergrum kvar som vi inte känner till, för det kan väl inte vara så illa att allt skrotas och förseglas.

  SvaraRadera
 7. Det blir till att plöja ner mycket fiber och det behövde väl i vilket fall köpas ny radioutrustning. *suckar*

  SvaraRadera
 8. Förtätning är modeordet hos fastighetsekonomer. Alla ska sitta i öppna landskap med free seating. Snart förbjuds spridd gruppering. Värn skall grävas knä om knä och hälften av tälten säljas. Uppställning av fordon skall ske med max 1dm lucka. Liggande skjutställning förbjuds då det tar för mkt plats etc etc. #ekonomsjukan

  SvaraRadera
 9. Jag undrar när vi medborgare lämnade ifrån oss makten till barn. Hur gick det till? Agrell förklarar en del men det räcker inte.

  Så i dessa dagar när Marine LePen är köpt av Ryssarna för att spränga EU inifrån, US och väst är på väg in en ny vansinnesfärd i Mesopotamien, klimatförnekare har köpt det amerikanska valet, katolska kyrkan uppmanar till statligt stöd av gammal skitindustri i sydeuropa, britterna har släppt all verklighetsföranking och kastat ut decenniers drivande av den inre marknadens genomförande och vårt land lanserat den feministiska utrikespolitiken, ja då skryter ett staligt verk med att ha nedmonterat centrala säkerhetsanordingar som kostat flera miljarder att bygga upp.

  Jag orkar inte följa det här längre.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 10. Vad i hela världen? Finns det länk till den däringa undervattensövervaknignscentralen i Muskö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var med i förra numret av Officerstidningen. Skrev om den i ngt blogginlägg i samband med ubåtsunderättelseoperationen.

   Radera
  2. Det var som f-n. När jag gjorde min militärtjänst på Muskö i just den centralen under tidigt 1990-tal var det tokhemligt. Jag fick skriva på hur många sekretessförbindelser som helst och jag hade inte väntat mig att se en tidningsartikel om den.

   Å andra sidan var det ju förra seklet och vid en tidpunkt då vi faktiskt hade ett försvar.

   Radera
  3. Läs själv:

   http://www.officersforbundet.se/portal/pls/portal/docs/1/904020.PDF

   Finns till och med foton på en operatörsplats, namngiven chef etc.

   Radera
  4. Japp, läst den. Därav min kommentar.

   Radera
 11. Det jag finner märkligt är att målet fortfarande är att driva dagens verksamhet så billigt som möjligt och hitta saker att städa bort. Vi borde i stället vara kreativa med att använda det vi har för att åstadkomma större försvarsförmåga och göra den tåligare mot angrepp.

  Undrar vad som krävs för att försvaret skall byta rörelseriktning och börja bli kraftfullare och tåligare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite av samma mentalitet som israelerna som bygger om gamla T-54/55:or och Centurions till olika slags pansarfordon.

   Radera
 12. Hittills har väl Sveaborgs kapitulation 3 maj 1808 ansetts som den största katastrofen i svensk historia. Men försvarets skrotning kring millennieskiftet torde överglänsa.

  SvaraRadera
 13. Ingen skäl till oro.
  Vice stadsministern har meddelat att inget land skulle våga anfalla Sverige.
  Vi är nämligen så goda och fina att inget land skulle vilja riskera sitt rykte genom att anfalla Sverige.

  Känns betryggande.
  Själv har jag erfarenhet av Kustartelleriets bergrum och hur man förklarade för oss att skyddsrummen skulle läggas ned och att nedgrävda artelleripjäser skulle ersättas av rörliga.
  Istället för att sitta i skyddsrummet skulle man alltså gruppera uppe på berget. Det presenterades
  som ett stort framsteg.

  SvaraRadera