Cornucopia?

2014-11-30 15:33

Öppnar Ryssland en andra front i Ukraina?

Det finns signaler från flera håll att Ryssland har något på gång i närtid. Det kan dock handla om maskirovka och skenmanövrar, men annars finns en risk att man avser att i närtid öppna en andra front i Ukraina. Huvudscenariot lutar i så fall mot att en front öppnas i Kharkiv eller från Krim.


Bland tecknen är ökad psyopsaktivitet på Internet, och förflyttningar av förband inom Ryssland, inklusive en brigad från Murmansk som rapporterats omgrupperad till ryska Rostov och med fordonen utspökade med "oroade medborgares" emblem. Det kan förstås även handla om en enkel avlösning av de ryska stridande förbanden som redan är på plats i Ukraina.

Den ryska offensiven har delvis kört fast, exempelvis längs floden Kalmius från Donetsk ner till Mariupol. Rent praktiskt skulle det inte vara ett problem, men Ryssland måste bibehålla plausible deniability. Annars kunde man ta broarna över Kalmius om man kunde sätta in stridsflyg, men det går inte att bortförklara omfattande insatser av stridsflyg med att oroade medborgare har varit på lokala ICA och köpt Su-25 och jaktskärmar med Mig-29 eller nyare flygplan, tillsammans med tillhörande vapensystem, flygbaser och underhållsorganisation och gått en webkurs i hur man använder dessa.

Ryssland behöver därför öppna en andra markfront för att försvaga de ukrainska ställningarna längs Kalmius och även inleda en offensiv mot Mariupol, som ligger på bägge sidor om floden.

Rapporterad aktivitet från öppna källor, och aktiviteten hos rysk Internetpsyops antyder att något är på gång. Det kan vara en sk maskirovka, dvs skenmanöver eller desinformation. För att det inte ska vara helt förutsägbart när man slår till kommer man ibland öka aktiviteten, men inte genomföra angrepp.

Mönstret stämmer dock väl med när terroristerna i östra Ukraina var nära att besegras i den ukrainaska ATO:n (anti terrorist operation), vilken sedan på några få dagar vändes till en ukrainsk reträtt när Ryssland gick till motangrepp med ryska förband.

Lersäsongen och vintern slår snart till på allvar i Ukraina, och en ny rysk offensiv och ny front behöver därmed till de närmaste dagarna eller veckan. Annars är läget fryst till våren, allt annat lika.

Var exakt den nya fronten ska öppnas återstår att se. En del talar om att man ska angripa från Krim, andra från Transnistrien, men mer sannolikt är att man går in någonstans mellan Luhansk och Kharikv där oroade medborgare plötsligt dyker upp i fullständiga militära organiserade förband, med rysk militär utrustning. I värsta fall slår man direkt mot Kharkiv. "Oroade medborgare" har redan dykt upp i Kharkiv och utfört bombdåd, vilket talar för att den nya fronten kommer öppnas där.

Brigaden från Murmansk var dock i Rostov, vilket talar för antingen ett angrepp direkt mot Mariupol, eller vidare omgruppering via Krim och att en ny front öppnas där.

Tillägg: Snö har nu fallit i Kharkiv, vilket gör det svårt för "oroade medborgare", då man enkelt via flyg- eller satellitspaning skulle kunna följa spåren tillbaka till ICA-butiken där man köpt sina stridsvagnar etc, och de spåren skulle då leda över till Ryssland. Snön kan alltså rädda Kharkivborna från en rysk invasion. Då är det värre längre söderut, där man inte har snö. Än.

På annat håll håller Ryssland nu en flottövning i Engelska kanalen. Tydligen räcker det inte att öva nära sina egna hemmavatten. Det är förstås en skarp markering, plus att man på så sätt håller sannolikt kärnvapenbestyckade fartyg redo mitt inne i EU inför utökade aggressioner i Ukraina. Frankrikes frysning av Mistralaffärerna kan spela in.

Och Ryssland ökar sin offensiva marina invasionsförmåga i Östersjön och ombaserar permanent ytterligare en Ropucha till baltiska flottan. Amfibiefartygen har enbart en offensiv roll i angrepp mot andra länder i Östersjön och fyller ingen funktion om man ska försvara eget territorium. Ropuchan fotograferades från Malmö i fredags nedan.
Rysk psyops och nyttiga idioter i kommentarsfältet följer nedan:
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

30 kommentarer:

 1. Du oroar dig helt i onödan Cornu. Du har tydligen missat vad vår överste försvarberederska har kommit fram till: "Ryssland drar sig österut, Europa säkrare än på länge." Ironivarning...

  Helt utan ironi: kommer den tweeten att bli vår tids svar på Chamberlains "Peace in our time" ?

  /Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, om man aldrig oroar sig kan man aldrig proaktivt lösa problem eller undvika smällar.

   Radera
 2. "Bland tecknen är ökad psyopsaktivitet på Internet,"
  Ja, med tanke på många kommentarer man läst idag på alla rysslandsrelaterade ämnen så kan detta bekräftas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer dock alltid att finnas ett gäng idioter som står i kö för att bli lurade. Jag kan rekommendera Magnus Utviks bok om hans tid i ett Albanientroget kommunistparti. Psyopsen av idag är lite likadana, de kunde valt att hålla på en mer framgångsrik totalitär regim som t ex Kina, men av nån slags masochistisk perversion måste de hålla på den allra sämsta och odugligaste.

   Radera
  2. Ja, godtrogna och naiva idioter finns överallt. Utbildning och kunskap brukar råda bot på det och den svenska skolan har ju….ja, just det. Ska kolla boken. tack.
   Men eftersom mängden inlägg varierar över tiden antar jag att högre instans har satt psyops i intensivt arbete när så önskas. Man borde kanske skapa något index av denna aktivitet och sedan jämföra med faktiska händelser? Det är ju ganska binärt idag. Ex. så snart Di har en artikel om Ryssland så dyker en hel svärm upp just där men inte lika mycket på de flesta andra media forum.
   Vissa andra bloggare har sina dedikerade och trogna "fans" som alltid hänger där och skriver ibland så dålig svenska att man kan undra om dom förstår vad dom kommenterar.
   Men som sagt, det är ju inte det viktiga.

   Radera
 3. Östra Ryssland är enorma arealer. Krig där är flyg, långräckvidda missiler och taktiska kärnvapen. Samt Luftlandsatta styrkor.
  Rys. Militären idag är en av de bäst övade på jorden idag efter USA möjligen.
  En Ropucha räcker för att ta över hela Gotland ex.
  Desto längre den militära upprustningen fortsätter och det händer inget hos sv. Försvsret. Stora materiel luckor planeras inte för snabb ersättning. Om 5 år. Men det är nu idag som omvärlden snabbt blir otrevlig,
  Svensk försvars politik måste vara bland det sämsta på länge i ett väst land. Tills för några år sedan var klimatet det stora hotet. Och internationella insatser. Medan vi hade ett Ryssland som rustade enormt.
  I ett konflikt där sv. Måste visa militär är det bättre att lägga med vapnen idag.

  SvaraRadera
 4. Konstigt, har själv hört rykten om att Ryssland planerar att invadera Flen.

  SvaraRadera
 5. Usa har 600 militärbaser runt om i världen, Ryssland har 0 och ni påstår att Ryssland är hotet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysslands styre (Ryssar kan vara trevliga) är naturligtvis inget hot på det sättet, utan i första hand komiska i sin retorik. Men det som är tröttsamt är stenåldersnivån med tal om kärnvapen och att diverse grannländer ska passa sig. Detta är uttalanden som kontinuerligt kommer från deras egna propagandainstitut, med bland annat RT i spetsen. "Ljuger" de också om vilka uttalanden som görs från Moskva?

   Jag vill att Rysslands styre ska sluta bröla som en hormonstinn misslyckad muskelbyggare med mindervärdeskomplex. Det är vad detta inlägg handlar om.

   I en annan diskussion kan vi prata om exempelvis Kina, Nordkorea, Iran, USA... eller Sverige. Eller om knyppling, bantning eller annat som inte hör hit.

   Radera
  2. Det där var ju en ren och skär lögn, Wikström.

   Radera
  3. Du är bra på statistik Ben, hur många är de? Uppgiften 600 har jag hämtat från nätet.

   Radera
  4. Uppgiften 600 är helt ointressant, du ljuger om att Ryssland inte skulle ha några baser i utlandet, din lögnare.

   Radera
  5. Det säger en hel del om dig Ben om 600 militärbaser utspridda över jordklotet av Usa är helt ointressant. Är du en CIA agent?

   Radera
  6. Har svårt att höra vad du säger över ljudet av dina byxor som brinner.

   Radera
  7. Detta blogginlägg handlar om Rysslands väpnade angrepp på Ukraina. Naturligtvis är det i detta sammanhang ointressant hur många militärbaser landet X har, så länge det inte är Ryssland, eller möjligen Ukraina.

   Radera
  8. Jag måste erkänna att jag är en stor lögnare, Ryssland har faktiskt en marinbas i Syrien. Jag ber om ursäkt att jag missade den. Så summan är alltså 1 plus oregelbundna bombflyg i Venezuela enligt C.

   Radera
  9. Finns en rysk flottbas i Ukraina också, i en del av landet man just har invaderat och annekterat. Och i Kaliningrad, som Sovjetunionen invaderade, rensade etniskt och annekterade för 69 år sen.

   Radera
 6. Inga militärbaser utomlands?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_naval_facility_in_Tartus

  SvaraRadera
 7. Tills nyligen hade man dessutom en flottbas på Krim som då var Ukrainskt. Hade tills för 10 år sen eller så en militärbas i Vietnam. Vet inte om man har på Kuba också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man brukar basera ryskt strategiskt bombflyg i Venezuela med ojämna mellanrum.

   Radera
  2. Hur många har ni fått ihop, 3st?

   Radera
  3. 3 st räcker för att kala dig lögnare, din lögnare.

   Radera
  4. Nu var du lite upprörd och slarvade med stavningen, kom igen gubbe.

   Radera
  5. Jag stavar fel, du ljuger. Det betyder nog att du är sämst va? Lögnare.

   Radera
  6. Det finns en flottbas i Syrien också...

   Men som sagt var. Cornu:s blogginlägg handlar om Rysslands väpnade angrepp på Ukraina. Diskutera det.

   Radera
 8. Efter kriget, ww2, så hade Sovjet en militärbas vid Porkalaudden nära Helsingfors. Avtalet slöts 1946 och skulle gälla i 50 år men 1956 lämnade man Porkala som åter blev under finskt överhöghet. Det året valdes Urho Kekkonen till president, ett ämbete som han prenumererade på in på 1980- talet då han blev tvungen att avgå pga demensproblem. Man vill påstå att ryssarna återgav Porkala som en gest åt Kekkonen. Ryssarna gillade honom för att han var bra på att supa. Kekkonen var i sin ungdom en god idrottare och var bl.a. finsk mästare i höjdhopp utan ansats. Man kan säga att han var ett bra exempel på att idrott och alkohol hör ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. This one time at band camp.

   Radera
  2. En annan gång delade de Berlin på mitten.

   Radera