Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-11-26 15:56

Öppen tråd: Vilken nätmäklare rekommenderar du?

På en fråga om vilken nätmäklare man ska välja för sin aktie-, fond- och övriga värdepappershandel, så lämnar jag här en öppen tråd i ämnet.


Ämnet är avhandlat många gånger förut, men det kan alltid vara bra att gå igenom en gång till.

Alternativen är bland annat förstås Nordnet, Avanza, Aktieinvest1. eller någon av nisch- eller storbankernas tjänster. Själv har jag använt Nordnet (fd Teletrade), Avanza, Nettrade (numera Swedbank) och SEB för detta under olika perioder. Personligen föredrar jag just nu Avanza, men jag kan inte motivera det annat än att det förstås är småbökigt att byta mäklare rakt av.

Dessutom har de nya beskattningsreglerna för kapitalförsäkringar och beskattningen av investeringsssparkonton, där insättningar beskattas, gjort att man upplever inlåsningseffekter man inte hade tidigare när det var skattefritt att (ta ut och) sätta in medel i kapitalförsäkring. Att behöva betala procent på tillgångarna bara för att byta mäklare är sällan värt det.

Så vad använder du, varför och till vad? Slöinvesterar du i aktier eller fonder, eller hårdtradar du i derivat? Det finns förstås avgörande skillnader i dessa fall.

1. Aktieinvest är annonsör på bloggen, se Öppna investeringskonto ute i marginalen, men detta inlägg är inte sponsrat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Handlar enbart aktier.
  Det klarar jag av tack vare en proteinrik kost, som faller klart utanför Livsmedelkommunistverkets rekommendationer om max 500 g kött per vecka.
  <500 g kött rekommenderar jag starkt till Hare Krishna-, Maranatarörelsen, miljöpartister samt folk med egen bankman och fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att det blir en del potatis också.

   Radera
  2. Absolut.
   Kött och potatis är vad som behövs för en tränad aktiehjärna.
   Har för säkerhets skull höns så jag kan säkerställa proteinbehovet även vid ransonering.

   Radera
  3. Inga aktier eller andra värdepapper. Risken i huset tycker jag räcker, alldeles särskilt när källaren läcker. :) (Haha där fick jag till ett rim, även om det inte var på Miley Cyrus och filovirus denna gången. Jag tror till och med att jag lyckades med rytmen denna gång. Jamber, anyone?)
   Jag har inte heller tid med aktier, och tycker det är för trist att fylla i K4-blanketten, som ju inte kommer ut korrekt även när man betalar för det (j---a nötter vissa av dessa nätmäklare). Föredrar att odla exotiska varianter av vitlök, fälla träd och tillverka konstiga gungor istället, samt bestämma i största allmänhet. Vad gäller protein så verkar 100 gram *protein* per dygn vara det som krävs. Det är långt mer än 500 gram kött per vecka det. Nu finns ju protein i mer än kött men det är en parentes.

   Radera
  4. Ja, jag vet att man kan slippa K4 om man har ISK, i alla fall ett tag.

   Radera
 2. någon som ar (HUS.U) HorizonsUS Black Swan - USD (HUSu) i sortimentet

  SvaraRadera
 3. Själv föredrar jag riskfri placering med kapitalet låst på kontot via en MT760 alt MT799
  Den ingången jag fick på PPP marknaden för ett antal år sedan gör att allting annat faller platt till marken.
  Inget publikt program och ges bara på invitation och det tog mig nästan 10 år innan jag fann vad jag sökt så länge.
  Intresserade ombedes Googla: Private placement programs
  That`s it :)
  Tänk dock på att 99% av de som påstår sig kunna mäkla dessa är så kallade "joker brokers"

  SvaraRadera
 4. Corno, vilken inlåsningseffekt? En isk innehåll kan flyttas till annan nätmäklaren givet att man flyttar till en annan ISK, helt utan beskattning. (Källa avanza, nordnet).

  Tar man däremot ut pengarna och sen stoppar in dem på nytt i en kf eller ISK uppstår en beskattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missat detta med ISK. Fortfarande inlåsningseffekt i KF dock, en effekt som inte fanns innan skatten ändrades. Väl?

   Radera
  2. Avanza skriver:
   Du kan ta ut pengar när du vill. Hos oss har vi ingen bindningstid för ditt sparande. Vill du så kan du göra uttag redan första dagen bara du lämnar 1000 kr det första året.

   Ang KF

   Radera
 5. Håller med Tapiren85. Att flytta, ha flera eller slå ihop ISK, är skattefritt (tror även det är förbjudet för bankerna att ta flyttavgifter).

  Sen är ju skatten på ISK nu väldigt låg, 0,3% (statslåneräntan strax 1%). Ibland optimerar man för lite för små summor tror jag. När du flyttat pengarna schablonskattar du ju inte på gamla kontot heller..

  SvaraRadera
 6. Gammal KF hos Nordnet, funkar bra. Det jag saknar är valutakonton i KF:n, nu måste jag betala en växlingsavgift varje gång som jag handlar med utländska aktier, vilket svider. ISK är väl säkrare om nu Nordnet konkar, men jag har inte orkat byta.

  SvaraRadera
 7. ISK hos Nordea, fast courtage 59:-, billigaste alternativet jag funnit om man gör affärer om +100000 kr.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Avanza
  NordNet
  Mangold

  även IG för CFD-handel

  SvaraRadera
 11. Swedbank har den bästa näthandelsapplikationen. Men banken som sådan är inte trevlig. Handlar mest på SEB som har en dålig nätapp. Håller på att gå över til Avanza! Gäller både aktier och fonder!

  SvaraRadera
 12. Har Aktieinvest samma utbud som t.ex. Avanza? Är ju lite retligt om man vill köpa något och så finns det inte. Tänker på utbud av fonder samt instrument liknande certifikat för att spekulera i upp och nedgångar i råvaror eller valutor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. och även tjänstepension?

   Radera
 13. Avanza för zero och överskådlighet. Nordnet för deras sverigefond och riskanalysator och betalningssystem. SEB för deras rådgivare och gratis europafond (som dock rådgivaren inte rekommenderade ....)

  SvaraRadera