Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-27 13:47

Nya bråk om pensionssystemet - alliansen lämnar pensionsgruppen

Ända sedan bloggens start har jag påtalat att det svenska pensionssystemet knappast kommer överleva i nuvarande form till vi 60- eller 70-talister (eller yngre) ska pensioneras. Det senaste bråket gäller nu att gökungen Miljöpartiet bjudits in i pensionsgruppen där ansvarstagande partier som (s) och de borgerliga gjort upp om pensionssystemet. Allianspartierna lämnade precis pensionsgruppen.


Inget parti får släppas in i gruppen utan att alla är överens om detta, men (s) har på eget initiativ nu gjort detta. Allianspartierna hotade därmed att dra sig ur uppgörelsen och pensionsgruppen, eftersom Miljöpartiet hela tiden har varit emot hållbara pensioner.

Som Norrtelje Tidning skriver kan man förstås inte lita på Miljöpartisterna:
"Det är också oklart om Miljöpartiet verkligen ställer sig bakom grunderna för pensionssystemet, som synen på tillväxt och arbete. Kan man verkligen lita på att Miljöpartiet inte byter åsikt igen när regeringssamarbetet med Socialdemokraterna är avslutat?"
Oavsett är inte pensionssystemet ens grundlagsskyddat. Sannolikheten att det består intakt till exempelvis år 2035 när jag är 65 år, kan anses vara noll.

Är man född på 60-talet eller senare ska och bör man inte planera för att någonsin gå i pension eller någonsin få en pension att överleva på. Eventuell framtida pension ska ses som en glad överraskning.

Pensionsåldern ska redan höjas och rimligtvis kommer den successivt höjas så åtminstone 50% av svenskarna dör innan pensionsåldern, vilket gör att den landar runt 80 år. Eventuell pension därefter kan komma att bli så låg att den möjligtvis räcker till en sovsäck och några skorpor.

Så det är helt och hållet upp till dig personligen att bygga upp kapital nog för att leva på som pensionär, utan statlig pension och eventuellt utan att ens formellt pensioneras.

Vad som redan har hänt är t ex att avdragsrätten för privat pensionssparande slopats och toppen på pensionspyramiden med statlig pension, pension från arbetsgivare och överst privat pensionssparande kapats bort. Pensionsåldern ska också höjas. Andra tänkbara åtgärder framöver är solidarisk pension, där man sätter ett tak på hur mycket du kan få i pension, t ex 13 000:- SEK i månaden för att vara solidarisk med de som inte tjänat lika mycket som du. En annan självklar åtgärd är helt enkelt konfiskering av PPM-innehaven som solidariskt ska fördelas ut som valfläsk till lämplig pensionsgrupp (babyboomens 50-talister kanske - de börjar ju gå i pension nu?).

Så förbered dig på att jobba tills du dör. Men oroa dig inte, var sjätte man dör redan idag innan 65 års ålder och var elfte kvinna. Något för feministerna att ordna via kvotering.

Vad gäller att alliansen nu lämnade pensionsgruppen i protest mot sva(mp)arna i Miljöpartiet - så finns det de som tror att alliansen ska lägga ner röster för att stödja (s)va(mp)regeringens budget...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Vad skönt. Har alltid haft dåligt samvete över att jag inte engagerar mig i mitt pensionssparande. Som överviktig så satsar jag på att dö runt en 75, innan jag måste byta kontoret mot demensboende, men eftersom barnen snart är stora och bara några år från självständighet så är man väl i princip klar att dö när som helst.
  Nästan så man hoppas på lite europeiskt storkrig så man kan ställa upp som kanonmat och kola med kängorna på.

  SvaraRadera
 2. Det vore inte fel om du preciserar huruvida pensionerna försvinner pga sinande energi, låglönelandskonkurrens, skatteflykt, massinvandring, skuldkollaps eller något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan de skälen räcker väl? Alla lär ju inträffa och påverka i olika grad.

   Radera
  2. Den ökande ekonomiska effektiviteten borde egentligen vara en garanti för att ingen skall behöva bli utfattig. Men givet att våra politiker är värdelösa idioter så får vi nog ett harmageddon istället.

   Radera
  3. Jag är hundra på att det handlar om skuldkollaps. Staten kommer att ta samtliga pengar, först med löfte om att betala tillbaka....vilket man sedan övergiver. Tendenser till detta fanns redan hos Göran Persson och det är så här det alltid gått till genom historien.

   Radera
  4. Det klassiska är ju att staten ändrar pensionsreglerna så att inbetalda pensioner tvingas köpa statsskuldväxlar och statsobligationer, "för att skydda folket från spekulation".

   Sen gör staten kk.

   Radera
 3. En mer positiv anledning till höjd pensionsålder är ökad livslängd.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...om man nu anser att slutförvaring i den privata äldrevården a'la Carema med vägning av blöjor verkligen är så positivt förstås.

   Radera
  2. Om man inför medborgarlön kan de som tycker att medborgarlönen är för låg fortsätta arbeta till 100 år om de orkar och vill. Det kommer inte finnas någon uppsjö av arbeten i en robotiserad värld, inte heller något utbrett materiellt överflöd i en överbefolkad värld med tydliga naturresursgränser. Men medborgarlöner som man överlever på fixar vi om bara viljan finns. Men de enda visioner våra idiotpolitiker har är öppna gränser, dvs en socialdarwinistisk överlevnadskamp.

   Radera
  3. Man inför förstås medborgarlön först och tvingar sedan av (antirasistiska skäl såklart!) hela världens befolkning att bli medborgare i toklandet Sverige. Hmm, jag kanske skulle bli miljöpartist?

   Radera
  4. Och varför väger Carema blöjorna, Manikin?
   Och vem har föreskrivt att man ska göra det?
   Ledtråd: det handlar inte om att spara blöjor, även om det nu råkade vara det som Jan Guillou och andra ovetande 70-talsfundamentalister trumpetade ut.

   Radera
  5. Kindeward: Upplys mig gärna! Handlar det om en konspiration? Ska jag ta på mig foliehatten?

   Radera
  6. Ja, man väger blöjor för att anpassa till rätt kapacitet. Mycket blött - stor blöja, men onödigt obekväm. Lite blött - räcker med liten blöja, bekvämare. Standardförfarande. Carema hängdes ut för att en journalist utan aning anade en skandal. Men det var såvitt jag förstått en konflikt mellan personal på boendet och en enhet som stod för den medicinska vården som ledde till massa anmälningar. Vården och omsorgen i sig inte bättre/sämre än något annat.

   Radera
  7. Precis som Björn säger är det helt och hållet för att kunna ge bättre vård till patienten ifråga. Förutom för bekvämlighet kan det också vara viktigt då det gäller medicinering, de flesta äldre med hjärtsvikt äter vätskedrivande medel, och mycket hög eller mycket låg urinmängd är en farosignal.
   Det här är ju dock inte så kul för en journalist att rapportera, det blir lite torrt. Så vi säger väl att de väger blöjan för att ta reda på om den kan sitta på en stund till istället? Alltså vi spenderar några minuter à 5 kr/min för att kanske kunna spara en blöja för runt 3 kr.
   Det är inte loggiskt, men för vänsterpopulister och statlig offentlig sektor-fanatiker behöver det inta vara så logiskt heller.

   Radera
  8. Och nej, det är ingen konspiration, annat än den som uppstår när många ovetande slår sina okloka huvuden ihop och basunerar ut den sanning de har bestämt ska gälla.

   Radera
  9. Har jag förstått samtliga i tråden korrekt om ni påstår att slutförvaring i (exempelvis) Caremas förvar i alla väsentliga avseenden är en fantastisk tillvaro för patienterna? Att det inte snålas med några omkostnader, att styrelsen för privata vårdbolag uteslutande har de äldres behov för ögonen? Lever jag i twilight zone?

   Radera
  10. Ser flera frågor, ska besvara dem i ordning:
   "Har jag förstått samtliga i tråden korrekt om ni påstår att slutförvaring i (exempelvis) Caremas förvar i alla väsentliga avseenden är en fantastisk tillvaro för patienterna?"
   Nej, du förstår fel.

   "Att det inte snålas med några omkostnader, att styrelsen för privata vårdbolag uteslutande har de äldres behov för ögonen?"
   Nej, du har missförstått. Det är dock viktigt att poängtera att generellt så är den offentliga vården sämre enligt de kvalitetsundersökningar jag har tagit del av via media.

   "Lever jag i twilight zone?"
   Låter faktiskt väldigt osannolikt, men du är nog bäst beskaffad själv att besvara den frågan.

   Radera
  11. Tack för sakligt och korrekt svar. Då avslutar vi diskussionen här och önskar varandra en skön avslutning på livet i Caremas ömma vård.

   Radera
  12. Jag tycker Carema verkar kasst, det tycker säkert jättemånga. Men jag tycker inte att de verkar nämnvärt sämre än andra inom samma sektor.

   Mitt tips är att undvika äldrevården så gott det går. Generationsboende etc är att föredra, men de flesta svenskar verkar inte vilja bo med sina föräldrar när de blivit gamla, utan sätter hellre dem på hem.

   Radera
  13. Finns ju sätt att undvika äldreboende. Danska smörkakor, rökning och motorcyklar är ju tre bra redskap för att så att säga ta genvägen till Gå.

   Radera
 4. Att "öppna sitt hjärta" och "vara solidarisk" även när det gäller pensionerna är väl bara en logisk följd av att vi redan är så solidariska med svenska folkets gemensamma medel att vi tar hit hundratusentals utländska medborgare och försörjer dem. Om svenskarna, av det politiska och kulturella etablissemanget, nekas göra anspråk på sina egna skattemedel eller sitt eget territorium kan man väl i rimlighetens namn inte heller undandra sig att stå för hela världens pension?

  SvaraRadera
 5. I det stora hela är inte pensionen så otroligt svår att lösa. Det är ju bara höja nikotinskatten, bensinskatten och alkoholskatten i hela EU med ett par 1000% och lägga på pensionen. Att göra Dieseln avdragsgill för lastbilar och bussar vore inte helt omöjligt heller...

  SvaraRadera
 6. I princip finns väl det tre val: 1) Lita på att det kommer finnas pengar. 2) Spara mer själv, men då också riskera att ha sparat "i onödan" och avstått nöjen man inte mäktar med som 75+. 3) Skaffa sig en alternativ pensionsförsäkring, typ rånarluva.

  SvaraRadera
 7. Många svenskar förstår inte det grundläggande problemet. Vi lever på ett annat sätt nu. genomsnittsungdomen ska gå i skola, kanske universitet, gå någon utbildning som bartender i Thailand och ha ett par ströjobb till de blir account managers på något hippt ställe i storstan och därmed etablerar sig i ett _mycket_ senare skede i livet än förr. Nu för tiden finns det väl knappt en käft som går ifrån högstadiet till industrin? Man ska alltså vara mellan 25 och 30 nu innan man är 'etablerad' och sedan ska man jobba en 30 - 40 år och kanske leva tills man blir 75 - 90. Det innebär för många att man inte ens jobbar halva sitt liv. Självklart vill ingen politiker tala om höjd pensionsålder då man kan förlora röster på det. Men problemet är här och nu och demografiskt. Om det fanns gott om jobb kunde det lösas med ökad invandring då människor kunde komma hit som redan har skola och självförverkligande i något krigshärjat land bakom sig och är redo att arbeta för sin försörjning. Med tanke på hur mycket folk verkar avsky invandrare i det här landet är det nog långsökt att hoppas på det och fler jobb, men något måste förstås göras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg inte att "problemet är demografiskt". Detta är en kollektiv tankevurpa som tyvärr blivit en agendasättande "sanning".

   Genom att hävda att problemet är demografiskt så tror man sig kunna åtgärda problemet med ett massivt innevånare-tillskott, något som tvärtom gör situationen värre längre ner på vägen.

   Vi behöver blir bättre, effektivare, mer konkurrenskraftiga. Absolut inte "fler".

   Att tro att våra problem löses enkom med en expansiv befolkningstillväxt är så urbota idiotiskt. Särskilt när vi envisas med att expandera mha den sämsta kvalitén på pensionsräddare som finns, då de kostar mer än vad de tillför.

   Kuckeliku listade en rad olika snöflingor som kan orsaka lavinen. Jag skulle vilja koka ner det i att det blir förnekelsen och beröringsskräcken som blir vår undergång.

   Radera
 8. Jag och min fru fyller snart 65 och tänker då gå i pension. Eftersom vi under 20 års tid ständigt fått höra att man måste spara själv för att få ett drägligt liv som pensionär har vi sparat och sparat i egna pensionsförsäkringar. Vi har valt det istället för att lägga våra pengar på bilar, restaurangbesök och utlandsresor. Tyvärr ser nu hela pensionssystemet ut att kollapsa. Det ska försörja ett mycket stort antal människor som aldrig bidragit med en krona till dess uppbyggnad. Dessutom har vi ju fräckheten att leva allt längre. Eftersom jag en djup och stark misstro mot politiker misstänker jag att de "av rättviseskäl" kommer att behovspröva pensionerna i framtiden. Har du levt ett sparsamt liv och sparat och gnetat kommer du inte att få någon allmän pension förrän ditt privata pensionssparande är slut. Så tror jag det blir. Jag och min fru tänker därför ta ut pengarna i våra privata pensionsförsäkringar så snabbt det bara går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så funkar det redan...
   Visste du inte det...
   Men det är klart. De som fattat säger inget....

   Radera
  2. Allt du nämner är bra anledningar till att inte alls använda sig av pensionsförsäkringar ärligt talat.

   Radera
 9. Att pensionsspara i fysisk ädelmetall har två fördelar. Dina besparingar är inflationsskyddade och att staten inte vet hur stora tillgångar du har.

  SvaraRadera
 10. Vill jag ha 2/3delar i pension av dagens lön, så får jag motivera den som just nu, betalar pensionen till mej, att slanta 25% av sin lön om vi förutsätter 40 år i arbete om 15 i pension.
  Dom som jobbar under 10 +7% ( i princip alla kroppsarbetare) får nöja sig att den som får den pensionsinbetalning dom gör räcker till 45% i pension av vad den som betalar in har i lön.

  SvaraRadera
 11. Det finns ett sätt att lösa åldersgränsproblemet - det är att undvika att diskutera pensionsåldern i reda tal (vilket inte funkar så som gammelmedia funkar med att hitta och peka ut "förlorare" vid varje förändring) och det är att börja diskutera den i procent av genomsnittligt förväntad livslängd istället.

  I dag går man i pension vid ungefär 80% av den genomsnittliga livslängden (för män och kvinnor gemensamt). De sista 20% får man alltså pension och behöver inte göra någonting. Om man ser det på det sättet så är 20% ganska mycket - 15% eller kanske t.o.m 10% vore mycket mer rimligt.

  Kunde man få riksdagen att besluta om en procentsiffra istället så skulle dels debatten bli mycket lättare att föra - dels skulle man till slut få ett beslut som innebär att pensionsåldern automatiskt följer med uppåt om den genomsnittliga livslängden fortsätter att öka - men även att den automatiskt kommer att sjunka om motsatsen inträffar.

  Nästan allting annat räknas ju i procent, från kyrkoskatt till lönehöjningar och vissa äldrevårdsavgifter. Bort med fasta tal/åldersgränser i pensionsdebatten - fram för procent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Och så finns det även vänstermuppar som tror Löfvens utsträckta hand till C & FP kommer leda till att Alliansen spricker...

  Detta om något visar ju att S+MP står väldigt ensamt, och att C & FP aldrig kommer närma sig S så länge MP är med.

  Inte bara av ideologiska skäl, men både C & FP inser nog att det är politiskt självmord, oavsett hur mycket man talar om att "ta ansvar"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så.
   I praktiken blir extremistpartierna exkluderade från den exekutiva makten av Alliansen och (s).
   Redan före valet stod det klart att (v) och (sd) aldrig skulle kunna ingå i en regering. (sd) därför att de vill skruva tillbaka klockan till 50-talet demografiskt, och i andra frågor är ett rent populistparti. (v) därför att de vill rulla tillbaka det borgerliga systemskiftet, som (s) inte ens drömmer om att återställa.
   Men (mp), som vill lägga ned försvar, basindustri och jordbruk, fick vara med. Men nu ryker de alltså.
   Det lite märkliga och pinsamma är att statsministern inte ens är med i schackpartiet utan kör på som vanligt. Han verkar inte ha insett att regeringen helt enkelt saknar stöd.
   Aftonbladet pekar finger åt Alliansen för att de inte stöder regeringen... det måste finnas en diagnos för det.

   Radera