Cornucopia?

2014-11-06 12:59

Ny rapport: Skifferfossilbubblan spricker snabbare än väntat

En ny rapport från Post Carbon Institute visar att USA:s officiella energiinformationsmyndighet EIA:s vilda fantasier kring utvinningen av skifferolja och skiffergas fortfarande är kraftigt överdrivna. I de största skifferoljefälten kommer utvinningen redan toppa 2015 och 2016, för att sedan falla snabbare än EIA:s uppskattningar, baserat på analys av data från 88 000 borrade brunnar.
Prognos för oljeproduktionen från Bakken.
Nya prognosen i brunt, EIA:s prognos i rött
Peak oil i fältet inträffar nästa år.
Källa: Post Carbon Institute / David Hughes

Rapporten heter Drilling Deeper - A Reality Check on U.S. Governement Forecasts for a Lasting Tight Oil & Shale Gas Boom och hittas som PDF här.
Prognos för oljeproduktionen från
Eagle ford. EIA:s prognos i rött,
nya prognosen i brunt. Peak oil
i fältet inträffar år 2016.
Källa: Post Carbon Institute / David Hughes

I sig avviker de nya datumen för lokal peak oil i Bakken och Eagle Ford inte speciellt mycket från EIA:s prognos. Vad som skiljer sig är att utvinningen därefter faller snabbare än EIA:s skönlitterära berättelse. Störst skillnad märker man förstås på lång sikt, där EIA hävdar att fälten fortfarande ska producera över 1 040 000 fat per dagår 2040, medan rapporten talar om 73 000 fat per dag.

Kanske ännu mer uppseendeväckande är prognosen för skiffergasutvinningen.
Ny prognos för gasutvinningen i blått,
EIA:s officiella prognos i rött
Källa: Post Carbon Institute / David Hughes

EIA:s officiella prognos har ändå talat om att samlad skifferoljeutvinning ska toppa runt 2020, före man skrev ner 96% av resurserna i Kalifornien och minskade de totala fantasierna med två tredjedelar. EIA:s prognoser har aldrig talat om att USA ska bli självförsörjande på olja, även om politiker och obegåvade tokliberaler tolkat det som så.

Däremot har EIA påstått att USA ska bli självförsörjande på fossilgas.

Här talar istället den nya rapporten om peak gas redan år 2016, medan EIA menar att gasutvinningen ska fortsätta öka även bortom år 2040.

Återstår nu att se hur det blir med berättelsen om USA:s ekonomiska mirakel mycket baserat på berättelsen om de oändliga tillgångarna på skifferolja och skiffergas.

När datat kommer in för 2016 om knappt tre år, så har vi facit. Notera att man inte analyserat samtliga skifferfossilfält, men gjort komplett analys av de stora och applicerat detta på fortsatt hög borrningstakt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Oljepriset är på väg mot 60 dollar, dvs dollarn går i taket kommande år!
  Skiffer-priset behöver väl nivåer kring 80, eller? Alltså går de flesta idag med förlust på
  cach-flow-basis! Export-önskningarna till Europa går förstås även de i bitar. Naturgas-
  priserna i USA är på väg nedåt sedan 1 år tillbaka och lär fortsätta en bit till. Världsekonomin går mot nya bottnar medan aktiemarknaderna säkert går upp. Tack för det centralbanker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte Saudi och kanske någon till som vi skall tacka för oljepriset?

   Radera
 2. Cornu nu är du ju helt inkonsekvent. Jag förstår inte varför du rapporterar om peak oil/gas när det är ett faktum att det alltid kommer att finna olja och gas. Det är bara bortskämda bönder som förväntar sig kunna köra bil för att upprätthålla sin livsstil som talar om brist på dessa resurser. Det finns ingen brist och det kommer aldrig att finnas, det är bara en fråga om pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Men det du nämner är väl precis peak oil/gas. Det kommer aldrig ta slut, men svårigheten att ta fram gör det dyrare.

   Radera
  2. "det är bara en fråga om pris"
   Vilket är ett annat sätt att säga att det alltid har funnits brist och alltid kommer finnas brist :)

   Radera
 3. Det kommer nog inte att vara brist på fossila bränslen inom överskådlig framtid, utan i analogi med bostadsbristen så är det tillgången på "pengar" att handla ex gas och olja som styr utbudet.

  SvaraRadera
 4. Jag förutspår att år 2040 så kommer alla som använder fossila bränslen ha fossila bränslen, annars skulle de inte kunna använda dem. Således föreligger ingen brist.

  SvaraRadera
 5. Vad är ett "dagår"?

  SvaraRadera