Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-18 17:02

Nattvandrarstaten: Polisen skickar privatpersoner för att göra sitt jobb

Just nu uppmärksammas väldigt konkret frånvaron av polis i större delen av Sverige. I ett fall som tas upp i Sundsvalls Tidning ringde polisen till en granne och bad vederbörande ingripa, eftersom närmaste polispatrull var 20 mil bort. Nu centraliseras dessutom polismyndigheterna i alla de norra länen till en enda organisation med kontor i Umeå (PDF).

Det här är inget konstigt i sig, bara lite mer dramatiskt än vanligt. 

Polisen är ju ofta lika frånvarande även i storstäderna, och lägger ner utredningar trots fotobevis, vittnen, rent av erkännanden. Spaningsunderlag saknas alternativt brott kan ej styrkas brukar det heta. Eller för den delen när det gäller IT-brottslighet brott begånget utomlands.

Men ibland blir den polisiära oförmågan lite mer dramatisk.

Sanna Rayman dammar av begreppet Nattvandrarstaten i en krönika hos Schibsted/SvD. Begreppets ursprung är journalisten Per Gudmundsson, som definierar nattvandrarstaten som följer:
"Nattvandrarstat -en -er. Samhälle där statens uppgifter maximeras i allt utom att garantera medborgarnas grundläggande trygg- och säkerhet. Försvar, rättsväsende och katastrofberedskap sköts ist av frivilliga. Se Sverige."
Symptomatiskt så ligger inte Sundsvall(s Tidning) i Härjedalen utan i Medelpad.

När de regionala polismyndigheterna nu avskaffas och bara blir Polismyndigheten kommer Polisregion Nord omfatta Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län och allt ska ledas från Umeå. Det är alltså allt norr om Gävleborgs och Dalarnas län. Nästan halva Sveriges yta. När har centralisering av ledning lett till bättre service för periferin? Kanske vore det bäst att inrätta en särlagstiftning för åtminstone dessa fyra län, där man släpper fritt vapenlagarna och gör det full lagligt att använda skjutvapen mot alla inkräktare i hemmet eller inom egen fastighet, eller vid godkännande av ett hems ägande. Därefter fyller man i en blankett om avlivat bus och skickar in till polismyndigheten.

Någonstans tycker jag innerligt synd om de poliser som tvingas se på detta - jag är övertygad om att det inte var att lägga ner utredningar med solklar bevisning eller för att be folk låsa dörrarna och hoppas att pågående brott går över man sökte sig till yrket polis.

När fick du senast beskedet spaningsunderlag saknas, alternativt brott kan ej styrkas eller brott begånget utomlands, alternativt nåtts av beskedet att polisen inte kommer skicka någon resurs för att ingripa mot pågående brott?

Och nej, polisen ägnar sig INTE åt att ta fast folk för fortkörning - har du åkt fast för fortkörning ska du inte vara bitter - du ska vara lycklig för att tillhöra en av de få som faktiskt träffat och pratat med en polis i tjänst. Prova att åka till ett land som t ex Tjeckien om ni vill se hur det ser ut när polisen faktiskt rör sig i trafiken och sätter åt folk för minsta stopp vid stoppförbud. Poliser överallt, hela tiden. Kör du bil i Tjeckien, håll dig till lagen. Eller ha kontanter redo för att slippa pappersarbetet...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Farbror Blå har fortfarande inte hört av sig om pangandet på modellflygfältet...

  SvaraRadera
 2. När jag fick ett sådant besked senast ? I våras. En stöld begången på en arbetsplats, rakt framför en övervakningskamera, vilket jag påpekade i polisanmälan. Det enda som hade behövts hade m.a.o. varit att begära ut filmen så hade man kunnat se vem på arbetsplatsen som begick brottet. Polisens åtgärd? Brev hem till mig: "Brottet leder enbart till böter, utredning inleds därför ej" eller någon liknande formulering.

  SvaraRadera
 3. Jag har kört genom Tjeckien utan att se en enda polis faktiskt. Inte ens inne i Brno vad jag kan minnas. Däremot blev jag ständigt omkörd av bilister som ville köra i 150 på smala, krokiga vägar som på sin höjd skulle vara 70-vägar i Sverige. Som lade sig 0,5 meter bakom arslet på en i 90 km/h tills man hittade en plätt där det fanns en väggren över huvud taget så man kunde släppa förbi dem. Sen dröjde det, om man hade tur, en hel minut innan samma sak hände igen. Jag saknade faktiskt trafikpoliser där. :)

  SvaraRadera
 4. kan inte hålla med om polisen i Tjeckien. jag vart stoppad i somras och dom var mycket trevliga och professionella . Fast det var inne i centrala Prag! Såg inga på landsbygden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inget fel på dem. Jag fick inte böter, men efter att ha stått stilla i tio sekunder vid stoppförbud så var de framme med blinkande ljus och gick ut och knackade på rutan och sa åt mig att flytta på mig. Aldrig hänt mig med 26 år bakom ratten i Sverige. Detta var inte på ett trafikfarligt ställe, stoppförbud på gata utanför hotell.

   Radera
 5. nattzombieestaten var någon som kallade det också

  SvaraRadera
 6. Här blir det nästan ett samtalsämne att man sett en polisbil.. Vi brukar skämta om att det är fritt fram att köra för fort och bete sig hur som helst i trafiken efter att man mött en polisbil, det lär inte dyka upp någon mer så länge man inte kör åt andra hållet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser polisbilar dagligen och ibland omärkta sådana, som ofta fångat någon trafiksyndare, eller skyddar någon stackare som fått motorstopp på essingeleden eller annan större trafikled. Å andra sidan är risken att åka dit minimal även om man kör som Jehu, enligt gnuflocksprincipen.

   Radera
 7. Såg en polisbil för 4 dagar sen. Den stod parkerad utanför polishuset.

  SvaraRadera
 8. I Indien så stannade inte vår chaufför när polisen vinkade in honom. Jag blev lite nervös för jag tänkte nu sitter vi risigt till västerlänningar och allt mitt ute i spenaten och snutjag är inte vad man vill ha.
  Chauffören konstaterade att han blivit stoppad så många gånger för "fortkörning" denna veckan så han hade inte råd med fler mutor.

  Polisen åkte inte efter.

  Lite perspektiv på hur det också kan fungera. ;)

  SvaraRadera
 9. Nåja till Polisens försvar så bad de honom inte kavla upp ärmarna och utmana gärningsmannen utan assistera och "kolla läget" Polisen kommer aldrig någonsin bli effektiv utan civilas hjälp.
  Att på svenne socialistiskt maner tro att det bara är att betala skatt så löser myndigheterna det funkade i en tid med lite och lätthanterliga brott och den tiden kommer inte tillbaka så vi kommer få hitta ett sätt att handskas med mer av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan gapa och stressa kanske använda ficklampor och "påkalla uppmärksamhet"

   Radera
 10. Jag håller på med en JO anmälan när det gäller hanteringen av en stöld. Men jag återkommer på den punkten när jag hunnit med mig.

  Kort och gott fick polisen plats för stöldgodset, firma som hade stöldgodset, drivande person i firman, vem som var målvakt i firman, firmans adress, firmans lager, privatpersonens uppgifter, hemadress, telefonnummer, släktingar, serienummer på stöldgodset, foton med geodata som verifierade vart det var och vilka datum. Jag var själv dit och kollade på det och förlitade mig på att polisen hanterar detta så det går rätt till.

  Med allt detta och fem kilometer från polisstation till stöldgodset så lyckades de lägga ned detta ärende sex gånger på två månader.
  Det togs upp varje gång vi ringde in och förklarade vad vi levererat.
  De skickade även en patrull som verifierade att stöldgodset fanns på angiven plats, men de identifierade inte stöldgodset för de kunde tydligen inte patrullen göra.

  När vi begärde ut handlingarna för JO anmälan fick vi avslag för risken för personskada, som är ett löjligt sätt att mörka deras egen inkompetens då det var vi som levererade all info till polisen, vi får inte ut någon ny information förutom händelseförlopp med förhör och dylikt som polisen påstått sig utfört ifall vi skulle få ut det vi begärt. Men där var det stop.

  Man blir så trött. Speciellt då försäkringsbolaget också bråkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du inte lägga upp allt anonymt på nätet?
   Det värsta en brottning vet är att han är känd.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Besväret stölden ställt till med skall kompenseras först. Alla bör få en chans att reda ut sina snedsteg. Vi skall föra ett samtal angående problematiken, men det krävs en del förarbete. Men jag känner mig säker på att vi ska nå en bra överenskommelse.

  Tack för mig så länge.

  SvaraRadera
 12. Vad skall man ha polis till? Genom okontrollerad publicitet ökar ju det bara främlingsfientligheten mot de utsatta som bokförs som förövare.
  Nej, då är det bättre och också mycket rimligare ur demokratisk synpunkt att militären sedan 2006 numera får ingripa mot civila och därmed hålla de odemokratiska krafter i schack som kan bli ett hot mot värdegrund och allas lika värde.

  SvaraRadera
 13. Blivit överfallsrånad och misshandlad i en kameraövervakad gångtunnel - anmälan lades ner utan att videoinspelningen begärts ut, men försäkringsbolaget hostade åtminstone upp pengarna.

  Har anmält pågående misshandel, varav poliskvinnan jag talade med på telefon meddelade att de inte hade tid att ingripa (hon hade lika gärna kunnat säga "f*ck you lantisar, vi bekämpar inte brott som pågår mer än 5 kilometer bort från närmaste McDonalds").

  Försökte även ringa in ett solklart fall av narkotika-psykos när en herre av större modell hallucinerade hejvilt och gjorde utfall mot förbipasserande i Nordstan. Larmcentralen kopplade mig först till narkotikaroteln, som efter en stunds väntan i telefonkö meddelade mig att de sysslar med tullfrågor, inte enskilda pundare. Blev därefter vidarekopplad till Göteborgspolisen, men efter c:a 20 minuters köande gav jag upp och antog att pundaren redan hunnit gripas av väktare, gått och dränkt sig själv i kanalen, kommit ur sin mardröms-tripp eller fullbordat sin killing spree (möjligen samtliga av ovanstående alternativ).

  Svensk polis av idag har, enligt min uppfattning, följande arbetsuppgifter:

  1) Bereda underlag till försäkringsärenden (anmälningar som läggs ner omedelbart)
  2) Närvara vid demonstrationer och motdemonstrationer mellan nazister och kommunister
  3) Skydda politiker (från ovan nämnda grupper, men möjligen också från vanliga upprörda medborgare)
  4) Assistera Skatteverket och Kronofogden i skattebrottsärenden (som tycks vara den enda typ av brott som tas på allvar idag, vid sidan av sådant som har att göra med hot mot skattekonsumenterna, dvs. politiker)
  5) Expediera pass och vapenlicenser (samtidigt som man väljer att inte ödsla för mycket tid på att handskas med illegala vapen och marknaden för falska pass)

  Liksom med skolan verkar denna myndighet gradvis förvandlas till ett märkligt slags socialbyrå. Tvångsmedel används i de fall någon för ett beteende som inte är politiskt acceptabelt, alternativt skadar skatteapparaten. I andra fall klappar man för det mesta medborgaren på huvudet, lägger sig i saker som folk kunde sköta bättre själva och ignorerar fall där folk faktiskt behöver hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde fotbollsmatcher. Enda gången jag ser poliser i Gbg är när man kör förbi Gamla Ullevi en matchdag, men då är de många. Måste väl ha kompledigt efteråt.

   Radera
  2. Enda gången jag ser dem är när de kollar hastigheten vilket sker förvånansvärt ofta.
   Men jag förstår dem, mjölka lätta pengar ger väl bra poäng

   Radera
 14. Poliser finns överallt, med de är privatanställda och kallas väktare. Annars håller jag med, polisens arbete är bedrövligt.

  Rätt smart ändå att ringa grannen och be dem kolla läget. De kanske själva hade något allvarligare brott som måste prioriteras.

  SvaraRadera
 15. Polisen har inte som uppgift att fånga kriminella. De skall endast prioritera genusbaserad brottslighet.

  SvaraRadera
 16. Detta är inte bara ett fenomen för glesbygden.

  Jag bodde nära upploppen i Akalla tidigare.
  Citat från vår dåvarande Statsminister: "Nu är det upp till de som bor i 'de här områdena'(sic) att se till att det blir lugnt".

  Och mycket riktigt, folk lessnade. Blev arga. Efter barnen lagts började man nattvandra samt bevakade skolor/dagis/kulturminnesmärken et.c. mot mordbrännare samt kriminella element.
  Man kan tycka att det är ganska magstarkt av de som styr att garantera tryggheten i vissa områden, medan man struntar i andra.

  Värt att notera är att dessa nattvandrare var inte av typen "Fasaner på stan", utan av den mer konfrontativa typen, då folk var väldigt trötta och arga vid det laget.
  Upploppsmakarna var tvungna att ge upp, annars hade nattvandrarna inom några dagar börjat skipat sin egen rättvisa.

  De som försökte bränna en Bank i Älvsjö under samma tidsperiod blev påkörda av en polisbil och gripna omgående. Just saying ...

  SvaraRadera
 17. Körde kors och tvärs genom Tjeckien nyligen och blev inte stoppad någon stans. Och då hade jag ändå missat det här med lilla märken som man ska köpa för att köra på motorväg! Men visst såg man fler poliser.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Var med om att en känd fotbollshuligan slår en ordningsvakt (mig) framför mina kollegor. Första vändan lägger polisen ned FU då spaningsunderlag saknas/uppenbart att brott ej kan utredas. Detta trots personens hobby som gör personen välkänd/ökänd.
  När jag tar fram personens uppgifter tas FU upp igen. För att självklart läggas ned igen men då av åklagare som inte ser någon möjlighet att på objektiva grunder få till en fällande dom. De har fortfarande inte kontaktat mina tre kollegor. Eller restaurangpersonalen. Eller visat intresse öht.

  Som någon skrev ovan så finns representanter av ordningsmakten ute bland befolkningen men likt trängselskatterna så gömmer man skatteuttaget i form av att tvinga fram ett behov och hänvisa till privata alternativ. Dvs väktare patrullerar och griper slentrianmässigt snattare och marginaliserade. Polisen agerar sedan taxiverksamhet , ibland får de ta om hand samma tjuvar flera gånger per dag, inte ovanligt utländska personer. Menar ej nysvenskar som annars är överrepresenterade.
  Ordningsvakter patrullerar de viktiga delarna av befolkningscentran, köpladorna, för där måste kommersen funka!

  Polisen ser inte med blida ögon på när man försöker köpa sig ur säkerhetsvakuumet som kommun och vill få gator och torg patrullerade av ordningsvakter. Nej, det är polisens uppgift! Vi kan ju inte skapa någon b-polis! Bara a-poliser tack, välutbildade och osynliga, helst utan lokal förankring öht så att känslan att "bara gå till jobbet" kan upprätthållas. Välutbildade och mycket stiliga poliser har vi, duktiga människor fångade i ett system som styrs av räddhågsna karriärister och en övertro att välskriven juridik löser samhällsproblem. Samtidigt som medborgarna är lämnade åt sitt öde.

  Riv miljonprogrammen. Låt folk bygga villasamhällen och därmed gemenskap. Vidrigt hur vi organiserat samhället.

  SvaraRadera
 20. Har du hört talas om Grannsamverkan?

  Nu har de i min kommun skaffat en bil som kör runt och skall skrämma tjuvar-suck!

  Varför inte engagera hela samhället i stället-från tidningsbud till sopåkare.
  Vi borde bry oss mer om varandra-även utan lön!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi ska göra det bör ju även skatten sänkas med motsvarande del...
   Faktum är att om polisen inte gör sitt jobb så saknas legitimiteten för nationen sverige vilken till syvende och sist bygger på att staten upprätthåller sitt våldsmonopol.

   Radera
 21. Kontrollera aldrig en bra story! http://www.op.se/jamtland/harjedalen/polisen-har-aldrig-hort-om-nagot-liknande

  SvaraRadera