Cornucopia?

2014-11-29 14:19

Mycket attraktiva oljebolag på sikt

Oljesektorn tokslaktades på börserna igår. Nedgången i oljepriset är dock tillfällig och driven av bland annat den skönlitterära berättelsen om skifferoljan. Vi ser nu istället fantastiska köplägen i rätt oljebolag på några års sikt.


Bland de oljebolag jag följer föll exempelvis Black Pearl (OMX:PXX SDB) med 12.50%, DNO International (OSE:DNO) med 6.20%, Lundin Petroleum (OMX:LUPE) med 3.67% och Canadian Oil Sands (TSX:COS) med 6.20%. Andra bolag som Statoil (OSE:STL) föll 7.34%.

Fånga aldrig en fallande kniv.

Det är förstås så att det inte är bråttom att gå in eller öka i dessa bolag i det här läget, men på 5 - 10 års sikt är detta skrattretande billiga nivåer att köpa aktier på. Skifferoljebubblan kommer spricka och verkligheten kommer komma ikapp, och då kommer vi få se en rejäl panik på marknaderna.

Oljebolagen kommer överleva även den här nedgången i oljepriset, precis som man gjorde under priskraschen hösten 2008. Den som köpte då gjorde som bekant riktigt bra affärer.

Månadschart nordamerikansk
finolja.
Viktigt att notera är att oljepriset inte totalkraschat. Än. Vad som skett är att man brutit ner genom nivåer som syntes 2009 - 2010, och tidigare i höst nivåer på drygt 80 USD som vi även såg 2011 och 2012. Det ses alltså som att vi brutit ett sista tekniskt stödområde och att oljan nu ska ner till 40 USD, därav paniken. 

Det föreligger som alltid diverse konspirationsteorier kring oljepriset, men historiskt är rörelser inget konstigt. Det underliga har istället varit att priset varit så stabilt som det varit 2011 - 2014. Konspirationsteorierna pratar om att Saudi-Arabien överproducerar och vägrar minska produktionen, trots minskad efterfrågan på uppdrag av USA för att knäcka rysk ekonomi. Några bevis finns förstås inte.

Vad som däremot är allvarligare är att den ekonomiska kraschen hösten 2008 föregicks av fallande oljepris. Oljepriset var en ledande indikator på en global ekonomisk kris den gången.

Vi får se hur långt ner man kan slakta oljepriset den här gången. Köpläget kommer vara lika fint på sikt som det var 2008.

När den skönlitterära sagan om skifferoljan spricker och peak oil ger sig till känna framöver kommer det bli skördetid i många oljebolag. Nu är det snarare dags att köpa utsäde...

Och ja, peak oil innebär inte evigt stigande oljepriser, utan snarare att konjunktursvängningar och med det svängningar i oljepriset kommer bli tätare och mer dramatiska i takt med att begränsningar i oljeutbud klubbar ner ekonomin. Det föreligger inte just än, utan för tillfället är det ekonomin som klubbar ner oljepriset. Bara en idiot tror att något för alltid stiger utan rekyler eller krascher. T ex svenska bostadspriser...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

20 kommentarer:

 1. Du borde lyssna till dagens Ekonomiekot lördag. Det finns mer olja därute än du tror, Mr Peak Oil 2008-copia. Iran, Irak och Saudierna har mycket stora reserver. Produktionssiffrorna för USA pekar spikrakt uppåt, men det kan säkert ändras inom några månader. Saudierna har OPEC i ett järngrepp och vägrar minska produktionen. Oljepriset kommer inte att börja stiga förrän de amerikanska produktionssiffrorna vänder ner under minst 3 veckor i sträck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar inte uttala mig om varaktigheten i skifferoljan, men med facit i hand så är det snarare Peak Oil som är en popkulturell skröna som sprids av neo-Malthusianer. Men visst nån gång tar ju olja slut men varför ska vi lyssna till personer som haft fel nu i 6 års tid? Peak oil lär knappast inträffa än på många många år.

   Radera
  2. Man behöver väl inte lyssna på någon, bara ta till sig all fakta som finns och dra helt egna slutsatser.

   Radera
 2. Cornu, vet att Du sågade Cassandra för ett par år sedan. Är Du av samma inställning än? Det har ju hänt en del sen sist.

  SvaraRadera
 3. Grejen med skifferoljan är att den kommer att sätta ett tak på oljepriset. All skifferolja kostar inte lika mycket att utvinna, utan kostnaden ligger i ett spann, säg 50-80 dollar. Det som skiljer från annan "dyr" oljeutvinning är att det inte krävs några enorma investeringar, utan produktionen kan relativt enkelt justeras efter oljepris och lönsamhet. Produktionstiden för en borrad källa är kort så slutar man borra nya hål minskar produktionen snabbt. Borrar man inte efter olja kan man borra efter gas som inte är en lika global marknad. Sen ska man veta att break-even nivån hela tiden sjunker i takt med att ny teknik utvecklas och erfarenheten ökar. Min prognos; oljepriset håller sig runt 70 dollar med en sjunkande trend på 2-3% per år.

  SvaraRadera
 4. De flesta producentländer är beroende av högre priser för att få ihop sin statsbudget, inklusive Saudi. Blir intressant att se vad som händer om det håller i sig. Verkar som att man inte är riktigt sams inom OPEC när Saudi går sin egen väg så här. Och risken är väl att någon försöker göra något åt det med våld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla karteller spricker väl förr eller senare, likt bubblor. Det vore på tiden att även denna gick i graven.

   Radera
 5. Om man nu är positivt inställd till olja är det väl bättre att köpa oljeterminer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar inte om att vara positiv eller inte, det handlar om att överleva. Valmöjligheterna där är helt binära.

   Radera
 6. I värsta fall är det nu slutet, eller början, på något vi nu ser.

  För att finansiera en växande befolkning måste producenterna producera mer olja. Men samtidigt sjunker priset om de producerar mer. Tidigare har man kommit överens om hur mycket varje producent ska få producera för att optimera inkomsterna, och det har gått bra så länge trycket underifrån från den egna befolkningen har kunnat tillgodoses. Men om det är så att den gemensamma oljekakan inte räcker för producenternas publika utgifter så kan det leda till friktion. Några vill ha större del av kakan. Någon kanske till och med skiter i de andra och börjar producera mer för att knäcka några andra i förhoppningen om att få en större del av kakan när de andra kollapsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ingen har råd att inte producera...

   Radera
 7. Världen kommer behöva sin oljefix dagligen även framöver. Samtidigt sker det spännande saker med tekniken.

  De flesta jag känner som kör bil går från bilar som drar 1 liter per mil till 0,5l bilar. Själv kör jag en laddhybrid som ligger kring 0,22l/mil i verklig drift. Från att vi köpte 2000 liter bensin per år köper vi nu mindre än 500 liter per år.
  Nästa tjänstebil blir troligtvis helelektrisk. (Man får lite blodad tand när man testat)

  Nog kommer det sätta sina spår när bilparken byts ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem gör det? Jag får inte ihop det ekonomiskt annat än med de senaste bilmotorerna. El är för de flesta ännu väldigt dyrt att investera i och nu är det vinter igen. Det känns inte som låg risk att köpa en sex år gammal Prius som traskat 15k. Samma med småbilarna, alldeles för små motorer med för hög litereffekt gör att man i praktiken inte sparar så mycket som man tror. Nu kan ju du ha samma umgänge som de som primärt köper Tesla i USA.

   Radera
 8. Hoppas vi kommer bort från skiten snart, det finns banne mig inte en enda oljeproducent som inte är ett ärkesvin.
  USA är föredömliga i att gå sin egen väg hoppas förnyelsebar energi kommer innan skiffergasen når sin peak så kan vi samarbeta med dem istället för packet.

  SvaraRadera
 9. Jag använde för några dagar sedan ordet skuldkollaps i en kommentar här hos Cornu, men tråden dyker inte upp om jag använder Googles sökfält här på sidan. Varför? Den dyker upp om jag googlar på normalt vis. Hur pålitlig är den sketna sökfunktionen på sidan? Det går inte ens att sortera träffarna efter datum, vilket gör sökfunktionen riktigt usel. Kanske lika bra att ta bort den?

  SvaraRadera
 10. Bloggaren: " Vad som däremot är allvarligare är att den ekonomiska kraschen hösten 2008 föregicks av fallande oljepris. Oljepriset var en ledande indikator på en global ekonomisk kris den gången."


  FEL där också. Den föregicks av ett drastiskt stigande oljepris. Det är bara att titta efter. Det var inte förrän September 2008 när krisen stod i full blom som oljepriset började falla.


  Ledande indikatorer visade i slutet på 2007 alt början på 2008 att problem var på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror inte krisen står i full blom nu då?

   Radera
  2. Heh-heh!

   Och vad betyder det när oljan faller ner långt under förra botten vid $40, kanske ner till $15-20?

   Är det oljans ras som är orsaken till, eller resultatet av, världsdepressionen som dyker upp som gubben ur lådan?

   Eller är detta överhuvudtaget en intressant frågeställning?

   Radera
 11. Det här har helt och hållet med politik att göra. Ryssland störde Israels försök att destabilisera Syrien för att kunna permanenta ockupationen av Golanhöjderna samt expandera in i övriga Syrien som ett led i skapandet av Storisrael.
  Det tog inte många månader förrän Israel via sin Proxy USA investerade 5mdr dollar i Ukraina för sk "demokratiskapaden åtgärder" citat från Viktoria Nuland i den läckta diplomatsamtalet. Ryssland skulle straffas, genom att koppla loss en av dess största allierade.
  Ryssland viker inte ner sig utan sätter hårt mot hårt och nu skall Israel knäcka Ryssland en gång för alla, men det går ju inte militärt med tanke på kärnvapenbalansen, så då får det bli ekonomiskt.
  Ryssland största tillgång är oljan, varpå Israels knähund USA pressar Saudiarabien att öppna oljekranarna trots fallande oljepriser (när hände det senast), samt att USA producerar skifferolja för brinnande livet trots att det kostar ca 110USD/fat (inte 50-70USD per fat som några stollar på det här forumet anger).
  Gör läxan, det här handlar inte om marknadsekonomi eller Peak oil, utan om realpolitik.

  Härdar Ryssland ut och klarar detta, så kommer oljepriset framöver att snarare ligga runt 150USD/fat än 70USD/fat (som någon annan stolle här på forumet påstår). Oljan är ändlig och än så länge finns inget som kan ersätta den fullt ut.

  .

  SvaraRadera
 12. "Eon tvärvänder – satsar på förnybar energi"
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3868196.ece

  SvaraRadera