Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2014-11-16 09:57

Modeblogg: Är du timmersexuell?

"Jag hade Blundstonekängor, fjällrävenbyxor, rutig skjorta och Barbourjacka innan det var coolt!"
Hipstermodet har nu tagit över den genuina lantislooken, och som en löpeld rusar nu begreppet timmersexuell (eng lumbersexual) Internet runt, som en kontrast till det väldigt "glada" metrosexuell (eng metrosexual). Så klär du dig i kängor, jeans, rutig skjorta och har en tacticool ryggsäck och yvigt skägg, kanske rent av är en vanlig hederlig svensk jägare eller skogsarbetare, så är du nu klassad som timmersexuell och hipster. Ett alternativt förslag är trädkåt.


Ouch, rätt i nyllet!

Vinklingen på den timmersexuella är lite olika i olika medier. 


Först verkar dock Gear Junkie varit, som gör den tydliga hipsterkopplingen att den timmersexuella är hipstergenuin, dvs helt fejk. Den timmersexuelle är inte ute och stryper vildsvin till middagen, han ser bara ut så.
"He looks like a man of the woods, but works at The Nerdery, programming for a healthy salary and benefits. His backpack carries a MacBook Air, but looks like it should carry a lumberjack’s axe.
He is the Lumbersexual.
Seen in New York, LA and everywhere in between, the Lumbersexual is bringing the outdoor industry’s clothing and accessories into the mainstream.
Whether the roots of the lumbersexual are a cultural shift toward environmentalism, rebellion against the grind of 9-5 office jobs, or simply recognition that outdoor gear is just more comfortable, functional and durable, the Lumbersexual is on the rise."
En variant kallas också metrojack, en kombination av metrosexuell och lumberjack.
Faktiskt en genuin timmersexuell bild
på undertecknad från den tiden när
jag var anonym. Motorsågsstövlar,
fjällräven Vidda, Barbour Moorland och en
fjällrävenhatt i Gore-Tex. Helt normal
klädsel hemmavid.

Cosmopolitan menar dock att den timmersexuelle är på riktigt, eller så diskuterar de bara känslan han vill signalera.
"Whenever you suggest a quick Ikea trip for a new dresser, he jumps in and volunteers to build you one and next thing you know, nine months later, you have a new dresser. You go to the grocery store to pick up basil and he says, "No need. I'm growing my own." You go hiking and try to pack Power Bars but he tells you he already knows where the nearest patch of wild blackberries is. His beard looks long, bushy, and unkempt because he hasn't looked in a mirror in months. You know why? Because mirrors aren't found in nature."
The Guardian går också till den timmersexuelles försvar och menar att det inte är något fel att vara en fejkad posör. Dock går man ett steg längre i sin analys och konstaterar att looken är stulen från gayvärldens cubs and bears. Så den timmersexuelle är eventuellt lika glad som den metrosexuelle.

Mest omfattande analys hittar man hos feministiska Kinja-sajten Jezebel, och är förstås mycket läsvärd i sitt omväxlande hyllande och totalsågande av den timmersexuelle.
"In conclusion, it's a nice look, but somewhat misleading—reading these pieces feels like meeting a retro sexy librarian type who isn't actually into books. With the Lumbersexual, the very things that might draw to you such a manly dressed man are likely to disappoint when you discover he won't be building a campfire, crafting some bookshelves, or investigating that weird noise outside the tent."
Posörbild, som var ironisk.
Dock har jag huggit all
veden och byxorna är
de M90-kopior jag använder
dagligen på gården.
En annan bild från tidningen Skogen
hittar ni på min officiella
facebooksida
. Jag skyr dock
rutiga skjortor, har bara en från
90-talet, som dock används genuint
vid t ex lammslakt, då vädret brukar
vara lagom för en långärmad skjorta.
Och skägg? Glöm det. Skyddsmasken
håller inte tätt då.
Dessvärre känner jag rätt många timmersexuellt klädda män. Jag kallar dem nya gröna vågare. Många av dem är mina bloggläsare. Det handlar om högutbildade 70-talister eller äldre 80-talister som köpt en lagom liten gård (eller stor för den delen) på landet och driver olika grader av jord- och skogsbruk, vid sidan om jobbet som mellanchef på ett IT-bolag eller i pauserna mellan skrivandet av vetenskapliga artiklar.

Dessa är genuina. Det finns inget fejk med dessa personer, men de klär sig ofta av rent praktiska skäl som timmersexuell. Man kan inte gå ut och dra upp en ko som gått ner sig iklädd kostym, så ordentliga jeans, kängor och rutig skjorta är det som gäller.

Faktum är att den timmersexuella looken är mycket vanlig här på landsbygden, och förmodligen genuint dito. Det finns trots allt 100 000-tals jägare och fortfarande tusentals bönder och skogsarbetare. Och en och annan snickare som väljer denna look.

Till och med jag klär mig ibland timmersexuellt, även om jag skyr skägget och den rutiga skjortan.

Fast tanken att ha på mig gårdskläderna när jag åker in till Kungsmässan har inte slagit mig. Kanske är det dags, men jag är osäker på om det skulle uppskattas att dra in fårgödsel med mina Blundstonekopior (riktiga Blundstone har dålig hållbarhet pga planerat åldrande numera och är inte värda pengarna) från Mountain Horse.

Fast det är klart, Barbourjackan fungerar i alla sammanhang.

Är du timmersexuell, ibland? Maila mig dina timmersexuella foton, så kan vi köra lite värdig modeblogg! 

Själv slår mig inte tanken att ta en selfie när jag slaktar får eller hugger ved. Är lite för upptagen då.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Stackars förvirrade pojkar...

  SvaraRadera
 2. Men va fan. Nu får det väl ändå räcka med modetramserier från meningslösa kontorsråttor som sitter med meningslösa adminjobb som bara leder till pseudotillväxt i den "nya ekonomin" där de producerar INGET som tillför verkligheten något av VÄRDE. Alla dessa skulle för 150 år sedan varit drängar och pigor hos bönderna.

  Skall de nu härma hederliga arbetares klädesstil i ett dåligt försök att få lite erkännande för sin existens. Pft.

  Tacka vet jag snus och träskor och en äkta inskränkt livsåskådning.
  Alla som har en bostad inköpt för 5 ggr årsinkomsten eller mer skall bara ha kompanistryk.

  För övrigt skulle jag aldrig gå och köpa speciella kläder för att jobba ute.Vad är det för trams.
  Man tar det fulaste man har i garderoben som man kan röra sig lätt och ledigt i. I värsta fall får man väl komplettera lite.

  SvaraRadera
 3. Klart det är fejk, en "look" är ju närmast per definition fejk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela grejen med olika nya modelookar är ju bara en annan variant på det där med "planerat åldrande". Inte att grejerna slits ut utan ändå plötsligt blir oanvändbara.

   Radera
  2. Fast looken du, Ben Dover, har klockan sju på morgonen efter fredagsmyset är faktiskt helt genuin.

   Radera
  3. Det skulle jag inte kalla för en "look" dock, det är ett icke-önskat utseende som man inte lagt någon särskild energi på att uppnå utan som förmodligen definieras helt och hållet av praktiska skäl.

   Mode som sådant har väl alltid handlat om grupptillhörighet och att definiera sig själv i andras ögon. Ute i skogen eller hemma finns det ingen att definiera sig gentemot och då är det meningslöst att hålla på med mode.

   Klär man ut sig till skogshuggare så vill man antagligen förknippas med några positiva egenskaper som skogshuggare har. Styrka, hantverkskunnighet eller så.

   Radera
  4. I somras umgicks jag en del med en ungdom som såg just ut som din avatar. Samma frisyr men överläppsprydnaden var en näsring. Den första associationen var entydig. Men eftersom det var en näsring gick det inte att klanka. Klockren ungdomsprotest när det är lite hjärna bakom.

   Radera
 4. Mina kläder skall vara varma och passa in, dvs inte avvika för mycket.
  Är jag då a-sexuell?

  OT Ekoodling är ohållbart för flertalet. Vi skulle svälta ihjäl!
  OTT Boken var läsvärd-speciellt sista avsnittet-tack!

  SvaraRadera
 5. Min erfarenhet efter 10 år som skogsarbetare, maskinförareoch bryggbyggare är att med motorsåg finns bara huggarstövlar och huggarbyxor(båda med sågskydd), huggarblus i otroligt rivstarkt material då man hela tiden fastnar i grenar o dylikt. Maskinföraren klär sig oömt, man vet aldrig vad dagen kommer erbjuda i form av att lägga på leriga kedjor eller byta trasig hydrauloljeslang. Snickare har snickarbyxor och bönder gissar jag billigaste blåstället.
  Pratar vi denna yrkeskategori på riktigt har de på fritiden på sig vad deras fruar köpt eller de hittat första till höger på Dressman eller HM, inget som liknar det Cornu beskriver.
  Det artikeln handlar om är snarare klädstilen hos någon sorts inbillad lant- och jägaradel där det idag endast finns ett mycket fåtal individer kvar. Förutom alla dessa "jag vill se ut som jag lever ett fulländat liv på landet...."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng där, men faktum är att bönder inte alls alltid har billigaste blåstället.

   Fick taget en äkta fulbild på undertecknad nu på morgonvändan. Lägger ut den senare.

   Radera
  2. Bra du tog det så, var inte meningen att vara otrevlig. Reser alltid ragg när mode kommer på tal, nån defekt från barndomen antagligen.

   Radera
  3. Men nu pratar du om arbets/skyddskläder/skyddsutrustning. Jag är Excelriddare när jag inte har Difterine i bältet och hjälm m visir och hörselkåpor och fluorojacka. Klart man inte köper billigaste skitet då.

   Radera
 6. Du kan få låna min skyddsmask nästa gång det slaktas lamm. Skyddar bra mot blodstänk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stänker inte blod vid lammslakten. Har du aldrig slaktat? Väldigt oblodigt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ja behöver du den inte så behåller jag den gärna själv. Den hade ju annars varit ett icke oävet om än kanske något okonventionellt komplement till "looken".

   Radera
  4. "Stänker inte blod vid lammslakten. Har du aldrig slaktat? Väldigt oblodigt."
   Väldigt oblodigt är det bara om du gör på rätt sätt! Pentylstubin skulle nog inte vara nån höjdare t ex...

   Radera
 7. Hipstermodet har väl lutat åt grovjobbarhållet rätt länge förresten, såna där sotarmössor som annars bärs av hamnsjåare och den där sure Belker i "Hill street blues" har väl varit poppis i flera år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten såg jag en intervju med Lars "bältros" Werner om de s k murarskjortorna som var populära i vänsterkretsar på 60-70-talet. Där var väl grejen också att definiera sig som nåt man inte var, dvs grovarbetare och inte sekteristisk Albanien-maoist-teoretiker (r).

   Radera
  2. Och 80-talets manliga hårdrockslook definierades ju inte så lite av Rob Halford som snodde den direkt från bögläderklubbarna.

   Radera
  3. Och bögklubbarna snodde den väl någonstans ifrån där män sysslar med manliga sysslor. Det är ju den looken de vill pimpa och uppnå. Något eget har de väl aldrig hittat på?

   Just lädergrejen gissar jag kommer i från någon slags ss eller nkvd wannabegrej. Men det är en gissning. Sedan om just de var då typiskt manliga råder det väl delade meningar om.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Oundvikkig referens :-)
  https://www.youtube.com/watch?v=sZa26_esLBE

  SvaraRadera
 10. För att vara påstått ointresserade av herrmode, verkar herrarna här ha stort intresse av vad andra män väljer att ha på sig för kläder.
  Själv har jag burit blå amerikanska ladugårdsbyxor nästa varje dag i 30 år. Nån gång har jag reflekterat över att jag faktiskt inte är cowboy...
  Jag använder även ibland basketskor av 70-talsmodell trots att jag inte är basketspelare,

  Nuförtiden bär jag går jag ofta i Redwingkängor. Den gamla typen av randsydd känga. För att dom är fina, för att dom funkar året runt, och för att när sulan slits ut om ca 20 så kan jag gå till skomakaren och byta ut den.

  Jag skaffade helskägg ungefär i samma veva som hipstrarna gjorde det (olyckligtvis), detta för att jag upptäckte att jag kunde. Skägg växer naturligt i ansiktet på män, men under vissa modeepoker har det varit på modet att raka bort skägget. Detta ser jag som ett typiskt metrosexuellt initiativ. Vissa män har dock inte tillräcklig skäggväxt, och jag kan förstå att detta kan orsaka avundsjuka.

  Jag erkänner att jag bryr mig en del om hur jag själv ser ut. Däremot är jag ganska likgiltig till om andra män använder kläder som förknippas med något de egentligen inte arbetar med (cowboy, idrottsman, skogsarbetare etc).
  Det skulle iaf kännas väldigt pinsamt att kommentera negativt om det, eftersom det lätt kan tolkas som avundsjuka.

  SvaraRadera
 11. Allt det skrivna kan man väl koka ner till "wanna-be". Finns säkert många som lider av att inte kunna anlägga skägg, och som kommer med div förklaringar till att de är slätrakade, exv att skyddsmasken ska sluta tätt. Verkar finnas många som är "be-er" istället för "do-er".

  SvaraRadera
 12. Helvete, mitt i prick på mig (minus skägget).På jobbet är det kostym/chinos/skjorta (helt vanliga) men alla annat är det nästan som man ska ut på jakt. Av det simpla skälet att det nästan alltid är jakt, smidiga kläder, de håller juh. Eller hjälpa familjen på deras gård.. :(

  SvaraRadera
 13. Kängor, rutig skjorta och skägg....
  Hmmm...
  Kallas inte det grunge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid sett ut så. Brukar bli kallad för Hillbilly,Redneck eller skogstammejävel.

   Radera
 14. Ett skägg som borde falla blogginnehavaren i smaken... =)

  https://scontent-a-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10418409_989554451071048_4719545060982040746_n.jpg?oh=08888dae55240b875bbd0f9406bfd932&oe=54DDD5F9

  SvaraRadera