Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-28 11:28

Miljöpartiet är bäst i permanent opposition

Ända sedan Miljöpartiet första gången kom in i Riksdagen vid valet 1988 har miljöfrågor på allvar funnits på den politiska agendan. Att driva miljöfrågor var länge också partiets viktigaste funktion, men i takt med att man suktat efter att få skattepengdia vid köttgrytorna har man övergivit detta med katastrofalt resultat. Miljöpartiet gör sig helt enkelt bäst i permanent opposition.


I regeringsställning kan man inte driva någon radikal politik, och eftersom partiet drar till sig diverse radikala tomtar, sva(mp)ar och personer med allmänt bristande verklighetsuppfattning är man långt ifrån regeringsdugliga.

Men det är helt OK att vara radikal och driva opinion för nya frågor i opposition. Därmed behöver övriga partier anpassa sig till detta för att inte tappa röster och man påverkar alltså politiken ändå.

Fast då krävs det att man fortsätter vara radikala istället för att sukta efter makt och skattepengdiande.

Miljöpartiet är alltså sin egen största fiende och borde istället konsekvent tacka nej till att ingå i alla regeringar. Istället bör man driva radikal opinion med hot om att värva röster från de andra partierna.

Idag har alla partier miljö på agendan, just tack vare att Miljöpartiet fick in frågan i riksdagen. Feministiskt intiativ fyller också samma funktion, vilket fått nästan alla partier att kalla sig feministiska, precis som alla påstår sig värna om miljön.

När regeringen fälls i budgetomröstningen framöver kan alltså Miljöpartiet dra en lättnadens suck och återgå till att vara radikala istället för inkompetenta. Skulle man sitta kvar i regeringsställning hela mandatperioden kan man allvarligt fundera på om partiet ens finns kvar riksdagen efter valet 2018. Trots allt backade man sig in i regeringsställning och regeringspartier går generellt bakåt.

Fast kanske har Miljöpartiet nu gjort sitt. Miljöfrågorna tas för givna av övriga partier och partiet borde egentligen avvecklas helst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Man kan bara att hoppas att de går samma väg till mötes som extremvänstern i Frankrike.

  SvaraRadera
 2. Miljöpolitik är en sak. Vad alla partier saknar är en hållbarhetspolitik.

  SvaraRadera
 3. "Idag har alla partier rimlig invandring på agendan, just tack vare att Sverigedemokraterna fick in frågan i riksdagen."

  Inte ännu men kanske kanske om 4-8 år... Man kan ju alltid hoppas :)

  SvaraRadera
 4. Vi behöver ett alternativ till det intellektuellt bankrutta miljöpartiet. Skickar du upp mitt gästinlägg snart?

  SvaraRadera
 5. Just miljöpartiet kan inte värderas med samma kriterier som andra partier.
  Alla partier har använder en stor portion känslomässiga argument som man sedan försöker underbygga med logiska fakta eller slutsatser. Men i miljöpartiet bryr man sig inte ens om logik, fakta eller vetenskap. mp är mera att likna vid en sekt där väljarna väljer mp på grund av sin egna uppfattning om sitt egna kollektiv och gruppidentitet. Vad mp egentligen vill i politiken bryr sig få om. mp är ju goda och alla andra är onda.
  Det som kan få mp:s siffror att sjunka är om mp blir mindre hippt eller "ute". Då lär stor del av dessa väljare strömma till Fi och kommunisterna som motiverar sin existens på liknande sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " bryr man sig inte ens om logik, fakta eller vetenskap"

   Typ tillväxtsdiskussionen? Inga problem med oändlig tillväxt? Bara att dra till nästa planet när denna är färdigutnyttjad.

   http://www.forbes.com/sites/robertlenzner/2014/11/13/since-1990-a-small-people-on-a-large-planet-has-become-a-large-people-on-a-small-planet/

   Om de ville vara i regering så skulle man nog minska fokus på frågor som Vargstamstorlek, försvar, feminism osv som ändå inte har någon betydelse i det stora hela. Men det kommer från den "gröna ideologin". Inte ologiskt det helle, bara ogenomförbart och utopiskt

   Sist jorden hade någon som ville göra något åt detta gick det ju inte så bra, dvs Lebensraum

   “Nature herself in times of great poverty or bad climatic conditions, as well as poor harvest, intervenes to restrict the increase of population of certain countries or races; this, to be sure, by a method as wise as it is ruthless.”
   - Adolf Hitler, Mein Kampf, Chapter IV, Munich, p. 131 on Thomas Malthus, Essay on the Principle of Population

   Precis vad SD tycker idag, först är det X som skall ut, sedan Y för att följas av alla som inte är med i partiet


   Radera
 6. Har http://sv.wikipedia.org/wiki/Retsforbundet fått in några nya ideer i DK ? Har inte hört av dem på länge

  SvaraRadera
 7. Historiebeskrivningen, om än kanske inte analysen för MP:s del, är inte riktig. (C) lade motioner om miljöproblemen redan på 1960-talet, 19 år innan MP bildades. Du känner säkert till hela debatten på 70-talet med. Också FP, M och S har tagit olika initiativ kring naturmiljö, kemikalier och andra miljöfrågor innan MP ens var en glimt i Ghartons öga.

  Inte med detta sagt att miljöfrågor inte är en sk hygienfråga i dag för ett parti, och att MP bidragit till att hålla ett tryck i detta. Men de är inte ensamma, och de är inte ursprunget till miljöengagemanget bland riksdagspartierna.

  SvaraRadera
 8. MP och SD har på sätt och vis det gemensamt, att de först på allvar intog scenen när deras huvudfråga redan var avgjord och klockan knappast kunde vridas tillbaka.

  Nu har MP drabbats av någon sorts groupthink med radikalisering, så att man med revanschism och järnhand ändå försöker vrida klockan tillbaka, likgiltigt konsekvenserna. SD är inte riktigt där än, utan har under Åkesson-gänget centralism istället blivit mindre radikaliserat och revanschistiskt, eller framstår som järnbehandskade (trots det där med järnrören som visst egentligen var aluminium, men politiken framstår inte järnskonad).

  Men SD kommer förstås också så småningom att beträda MP:s radikaliserings- och revanschväg. Ren gruppdynamik, post-Åkesson.

  SvaraRadera
 9. Vi får se vad som händer på tisdag. Jag är inte så säker på att SD röstar på Alliansens budgetförslag.

  SvaraRadera
 10. Miljöpartiet har mycket lite med miljö att göra, det är inget annat än en variant på nån typ av vänsterparti. Det är väl känt att vänstern och kommunismen sprang på problem då Sovjetunionen föll, man gick då in i miljöfrågor för att kunna byta strategi.
  Nu runt 2010 talet har man börjat penetrera arenor som HBTQ också på allvar och givetvis den så kallade rasismen i Sverige.
  Vänstern har många vägar och har alltid haft, man har tidigare infiltrerat Svenska kyrkan, stasförvaltningen, bibliotek osv.

  Vill man göra nåt åt miljön bör man för övrigt stötta kärnkraft samt utveckling av kommande generationers kärnteknik!
  När MP fick som de ville och stängde Barsebäck fick man ju öppna det så kallade Öresundsverket som ligger sexa på utsläppslistan över fossila gaser i Sverige!
  Så miljövänlig är MP:s politik i verkligheten.
  Att Svenska folket går på deras skräp är skrämmande!

  SvaraRadera