Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-13 14:00

LO:s död fortsätter - snart fler anställda TCO-medlemmar

En fortfarande bestående och glädjande effekt av åtta ur under den borgerliga alliansen är att antalet LO-medlemmar med jobb fortsätter att minska. Det är nu bara några tusen personer som skiljer, så kommer TCO ha fler medlemmar med anställning. LO blir allt mer en organisation för arbetslösa.

Anställda efter facklig anslutning
mellan april 2005 och september 2014.

LO vill inte ge några exakta medlemssiffror, men hävdar att de har ungefär 1.5 miljoner medlemmar.  27% av LO:s medlemmar är i så fall arbetslösa.

Sedan 2005 har LO:s medlemmar med anställning minskat med 20%, medan exempelvis SACO:s anställda medlemmar ökat med 30% och anställda som tror på full frihet och inte är med i facket alls ökat med 57.3% och utgör den största gruppen.

Att vara medlem i LO är den enda fackliga organisationsformen där antalet medlemmar med anställning minskar. Som bekant har antalet sysselsatta ökat väsentligt i Sverige under alliansen, men det gäller alltså inte för de som är medlemmar i LO.


Ur det sammanhanget är det förstås inte så konstigt att vänstervågen i Sverige bara är käbbel och att (s) knappt ökade i riksdagsvalet 2014. Allt fler jobbar, men allt färre som prompt ska vara medlemmar i LO har ett jobb.

Enligt SCB tänkte bara 56.6% av LO:s medlemmar rösta på (s), och då är (s) ändå LO:s politiska gren, precis som Sinn Fein är IRA:s politiska gren. Om några månader får vi se hur få av LO-medlemmarna som röstar på (s), när SCB:s siffror nått fram till valmånaden...

Sveriges arbetare skulle tjäna på att bilda ett nytt, politiskt oberoende fackförbund för arbetare som faktiskt har jobb.

Anledningen till detta blogginlägg är diverse osmakliga pamfletter som LO:s medlemmar postar på olika arbetsplatser, där LO utmålas som orsaken till allt mellan himmel och jord. Utan LO skulle Sverige sett ut som Indonesien verkar det som, men lustigt nog har man arbetarskydd, begränsad arbetstid, semester mm även i länder där LO inte finns. LO:s skrämselmetoder pekar tydligt på de ideologiska rötterna och att organisationen är maffialiknande och ägnar sig åt hot, skrämsel och ren utpressning.

För det är inte LO som ger sina medlemmar semester - det är arbetsgivaren. Det är arbetsgivaren, inte LO, som betalar för arbetarskyddet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. "För det är inte LO som ger sina medlemmar semester - det är arbetsgivaren. Det är arbetsgivaren, inte LO, som betalar för arbetarskyddet."

  Antyder mer eller mindre att vi är arbetsgivarens slavar som bara kan vara befriade från arbete med deras goda minne. Arbetarskyddet hade heller inte behövts om inte arbetsgivaren ville ha farliga arbeten utförda. Det är förstås en förhandlingsfråga och LO har haft, en viktig roll för svensk arbetsmarknad.

  SvaraRadera
 2. Arbetsgivarna ger dock sällan mer semester än vad facken kräver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Semsterrätten är stiftat i lagen. Inget som LO har ett dugg att göra med eller ska ta åt sig äran för.

   Radera
  2. Fast den semesterrätten sätter väl bara en lägsta nivå om typ 25 dagar eller nåt sånt?

   Radera
 3. Ja det är mycket som behöver förnyas.
  Arbetsförmedlingen förmedlar knappt längre några jobb, man förmedlar A-kassa. Borde skötas av A-kassan och benämnas A-kasseförmedlingen.

  Fackförbunden är som bankerna de har blivit för stora och moralinflationen har varit rätt hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. precis vi släpper att fritt till svenskt näringsliv och annie lööf jädrans vad många böcker kornu- boy kommer att sälja efter det att centern reformerat färdigt

   Radera
 4. Hur kan det vara positivt att antalet LO medlemmar minskar pga arbetslöshet? Att antalet oanslutna ökar beror på en ökad andel visstids och deltidstjänster för bla ungdomar, eftersom de har mycket lite att tjäna på att betala för ett fackligt medlemskap då de ofta inte har fast anställning eller är inte beroende av den för sin försörjning. En enkel nyttokalkyl. Obsevera spikarna som är sommarjobbare bland de oanslutna

  På samma sätt växer antalet anslutna inom TCO/SACO.

  Arbetsgivaren GER inte semester. Det är inte en fråga om gåva eller frivillighet utan det är reglerat i lagtext. Arbetsgivaren BEVILJAR semester , dvs har rätt att ha synpunkter på NÄR semester förläggs. Om Cornu skall lyfta synpunkter inom arbetsrätt bör man har rätt för sig och inte skriva felaktigheter. Skärpning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sen har du oss som är arbetslösa och spottar på facket för att de håller oss arbetslösa genom sina metoder. Om jag vill arbeta för 10kr/h ska jag fan få göra det och arbetsgivaren ska få kicka Nisse som jobbar för 100kr/h och anställa mig.

   Radera
  2. Nej nej han skulle anställa mig som jobbar för 8:- i timmen..

   Radera
  3. Jaså jag gör jobbet bättre och snabbare för 7kr/h.

   Radera
  4. Jag slår till och gör det för fem kronor!

   Jag måste i och för sig jobba tio timmar per dag, sju dagar i veckan (kanske kan vara ledig lite på söndag kväll). Men vad gör det, kallas väl för utveckling.. eller?

   Radera
  5. Men om ni lovar att låta mig sköta förhandlingarna så fixar jag att ni får femton i timmen om jag får tio procent av er lön. Det tjänar ni fett på. (Jag får även en semesterkonferens av arbetsgivaren för att ni inte vill ha en tjuga i timmen) Nisse är redan med på det hela och ni får jobb alla.

   Radera
  6. Ser ni?! Skitbra! Tänk vad alla sku tjäna på det emedan facket rövknullar både sina medlemmar och alla andra.

   Radera
 5. Då är ju nya Moderaternas strategi att locka LO-kvinnor helt i tiden...

  SvaraRadera
 6. Fackföreningar är intressanta ur ett teoretiskt perspektiv. Å ena sidan är de karteller som kan lamslå ekonomin om de får för mycket makt (t.ex England på 70 talet). Å andra sidan verkar det inte vara bra att vara helt utan heller då arbetstagaren får för svag förhandlingsposition (eller är det en myt?). Är det någon som kan rekommendera en bra populärvetenskaplig text på ämnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv är jag säker på att intresseföreningar för yrkesgrupper kan vara nyttiga för medlemmarnas personliga utveckling, ge yrkesanpassade servicefunktioner och hjälpa till vid olika förhandlingar. Om intresseföreningen tar sig an projekt som gör den till politisk fiende för en del av medlemmarna eller möjliga framtida yrkesaktiva gör den inte så stor nytta som den skulle kunna göra.

   Radera
  2. vad tänker du på då, svenskt näringsliv och deras miljardstöd till alliansen?
   Ni verkar var lite mer än lovligt naiva här

   Radera
 7. LO liknar, liksom mp, mera en sekt än en organisation som representerar sina medlemmar.

  Arbetsgivare som inte vill betala för skydd "kollektivavtal" svartmålas eller sätts i "blockad" trots rimliga löner och villkor. Helst ska dom upphöra med sin verksamhet….bättre för folk att gå på a-kassa än att ha ett jobb?
  http://www.dn.se/ekonomi/blockad-mot-salladsbar-i-goteborg/

  Medlemmar som inte sympatiserar med de rätta partiet mobbas direkt eller indirekt.
  http://www.varldenidag.se/nyhet/2009/12/02/Sparkad-av-facket-for-KD-tillhorighet/
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/facket-utslot-sd-fortroendevald

  Byggnads håller sina egna medlemmar på mattan. Här ska ingen tjäna mer än någon annan i rättvisans namn. Och vem som bestämmer vad som är rättvist? Det gör facket! :
  http://www.bt.se/nyheter/boras/arkiv-byggnads-kraver-sankt-lon-pa-bygge-i-boras(1487040).gm

  Byggnads & elektrikerfacket tar även ut "granskningsavgifter". dvs skyddspengar från sina medlemmars löner. Fin inkomstkälla till facknomenklaturan. Gällde även anställda som inte var med i facket!? (tvistas om i domstol)

  Ett exempel på internationell LO solidariet i praktisk handling:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/byggnads-go-home-byggnads-go-home_181519.svd
  Notera även vandaliseringen av privat egendom- dvs politiskt våld.

  Tänk nu tanken att detta vore en organisation underställd m eller kd ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker att tänka på svenskt näringsliv och deras kopplingar över och under bordet rakt in i moderaternas och centerns partikanslier ni får sluta äta så mycket svamp grabbar

   Radera
 8. Arbetarrörelsen i Sverige var inte entydigt socialdemokratisk eller ens socialistisk i början. Det fanns t.ex fackförbund med blå fanor. Kan dock erkänna att jag inte är så kunnig i ämnet, men är säker på att jag läst om detta i kurslitteratur på universitetet.

  SvaraRadera
 9. Är pensionärer arbetslösa?
  LO har väl en hög medelålder och många väljer att vara kvar efter avslutad arbetsperiod.

  Men skäll gärna på LO.
  De står upp för att hålla borta låga löner och skapar på så sätt färre jobbtillfällen.

  SvaraRadera
 10. http://www.dn.se/nyheter/sverige/facket-du-har-ju-ridit-pa-andras-ryggar-i-hela-ditt-liv/

  SvaraRadera
 11. LO är värdelösa, för 600 kr i månaden kommer de till arbetsplatsen en gång per år för att informera om vilka försäkringar man kan få ut och vilken fina tandläkarförmåner de har, patetiskt.

  SvaraRadera
 12. Det är förvisso stor humor att LOs politiska gren, S, samarbetar med MP som frenetiskt gör allt för att slå undan benen för just de företag som är LO medlemmarnas primära arbetsgivare...

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Om man ska tro på den här rapporten från Oxford University så kommer andelen LO-relaterade jobb som andel av arbetsmarknaden att fortsätta att minska signifikant under de kommande decennierna. Rapporten undersöker effekterna av fortsatt automatisering och datorisering på ett stort antal yrken och arbetsuppgifter, och hur stor sannolikhet det är att yrket eller arbetet datoriseras.

  Rapporten finns här: http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf

  SvaraRadera
 15. Intressant påstående att det skulle vara arbetsgivaren som ger semester, det är ju snarare så att den anställda betalar semestern med sitt löneutrymme. Om arbetsgivaren gav bort något överhuvudtaget så vore det en förlustaffär att ha anställda. Arbetsgivaren ger inget, arbetsgivaren köper arbetskraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudet på spiken.

   Frågan är om bloggägaren är okunnig eller lögnaktig - eller kanske båda? :)

   Radera
 16. dito arbetsgivaren ger ingenting. De betalar möjligen.

  SvaraRadera
 17. Det var en av de mest korkade artiklarna någonsin!

  SvaraRadera
 18. Jag kommer ihåg mitt första sommarjobb på stålverket. När vi sommarjobbare satt vid ett bord i matsalen kom det fram en ett gäng feta LO-gubbar och sa att nu är det såhär grabbar att nu går ni med i facket för annars kommer ni få det jävligt jobbigt här.

  Flera gick med i facket av hoten, jag bara sa att jag gjort det. Jag gjorde bedömningen att de inte hade någon koll och så var det.
  Det är fortfarande min bild av fackföreningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört den historien flera gånger, det är olika arbetsplatser varje gång.

   Radera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Som jag tolkar inlägget tycker författaren att enbart personer som inte är med i facket kan tro på full frihet. Stämmer det?

  Det var i så fall en märklig (och motsägelsefull) definition på full frihet som innebär att full frihet inte inkluderar friheten att organisera sig.

  SvaraRadera
 21. Det var en av de mest korkade artiklarna nånsin? Ibland sveper Cornu med den grova penseln kanske för att få reaktion!

  SvaraRadera