Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2014-11-10 13:40

Löfvén: Regimen avgår om budgeten fälls

Statsminister (s)tefan Löfvén är efter dagens presentationer av skuggbudgetarna helt tydlig. Faller (s)(v)a(mp)regimens budget avgår regimen1..


Bakgrunden är att alliansen idag presenterade en sammansatt skuggbudget som skarpt förslag, och de kommer inte rösta emot enskilda punkter i socialistregimens budget. Istället kommer alliansen rösta helt på sin egen budget. Därmed står och faller socialisterna med om (sd) röstar för alliansens budget, vilket i så fall fäller regimen.

Till Public Service/SVT säger Löfvén:
"Men det är klart, det är så här, att vi kommer inte sitta och regera på någon annans budget. Det kommer vi inte att göra."
Varje budgetförslag, dvs regimens, (sd):s och alliansens kommer röstas på separat. Den budget som får flest röster gäller. På regimbudgeten röstar (s)(v)a(mp)arna, på (sd):s budget röstar bara (sd) och på alliansens budget röstar alliansen. (sd) kan alltså välja att även rösta på alliansens budget, vilket i så fall gör att den går igenom.

Om Löfvén står vid sitt ord så avgår då regimen. Därtill kommer alliansens budget att gälla, oavsett vad vi får för ny regeringsbildning.

Underförstått kan alltså Löfvén under inga omständigheter tänka sig att bilda en ny regim på den budgeten, utan nästa regeringsbildning blir i så fall med alliansen som bas.

Det blir endast nyval om man inte kan bilda en ny regim, eller om riksdagen beslutar det (som jag uppfattar det). Ett nyval skulle sannolikt gynna (sd), men det är tveksamt om övriga kommer vilja se nyval.

1. Ja, vi har en regim. En minoritet av svenskarna stöder denna regim, vars syfte och mål är att med tvång, hot om våld och i förlängningen via statens våldsmonopol tvinga människor att göra saker de inte vill.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Äntligen ett bra beslut.....

  SvaraRadera
 2. Mer popcorn!

  Väntar ivrigt på beslut om nyval! (nej, det är på intet sätt "bra" för Sverige... men underhållningsvärdet är som man säger "priceless")

  SvaraRadera
 3. Det finns en given kombination, låt de 2 arbetarpartierna (s) + (m) bilda regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omöjligt, då kommer ännu fler att vakna ur dvalan. Minst lika osannolikt som att (sd) kommer att ingå i en regering denna mandatperiod.

   Radera
 4. Roligast med Regeringen och förra regeringen är/var att diverse partister ondgörsig av att inte partierna agerar som att de hade 51% av rösterna själva. Väldigt roligt.

  Noterade att nuvarande regeringen inte tycker att New Public Managment är bra för dess statliga verk och verksamheter, tex försvaret https://twitter.com/David_M_Bergman/status/531552979737133056

  SvaraRadera
 5. Kan regeringen utlysa nyval även om riksdagen skulle tolerera en annan regering, dvs om (sd) skulle släppa fram en alliansregering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är givetvis inte regeringen som utlyser nyval. Om regeringen avgår eller avsätts så blir det talmannens uppgift att hitta en ny statsminister som riksdagen kan godkänna. Det är först om han misslyckas med detta som det blir nyval. (Har för mig han har fyra försök på sig att hitta en statsminister innan det blir nyval.)

   Radera
  2. Inte givet alls. I GB är det premiärministern som bestämmer när det ska utlysas val. Formellt är det drottningen men i verkligheten är det premiärminister som bestämmer. Han kan alltså utlysa nyval när han känner att det passar. 3 veckors valkampanj är allt som behövs. Sedan börjar mandatperioden på 5 år att räknas på nytt. Alltså inte extraval

   Radera
  3. Mja, Storbritanniens grundlag är ganska olik vår. Bl.a. med majoritetsval i enmansvalkretsar, två kamrar i parlamentet och annat system för utlysning av val som du påpekar. Tyckte det var ganska givet för svenska förhållanden. Vi har istället en stark talman, som sedan 1974 tagit över de flesta av monarkens uppgifter. Talmannen står tydligt över statsministern i rang enligt svensk grundlag. Men ok då, det kanske inte är givet för alla som inte nördat ner sig dylika frågor ;-)

   Radera
 6. Regeringen avgår!
  Regimen består!
  Löfven får väl behålla regimens taktpinnen men försöka bilda ny regering!
  Misslyckas det så kan vi få omval och ny regim!

  SvaraRadera
 7. Det blir spännande i december :)

  Spontant känns det som att SD röstar på alliansens budget med motiveringen att det är den minst dåliga av två dåliga alternativ

  Men det blir inga förhandlingar med SD. De är ju odemokratiska enligt Löfven

  SvaraRadera
 8. Om Löfven sitter kvar så är det med hjälp av "rasister" (SD).
  Han har ju dyrt och heligt lovat att inte "samarbeta" med några rasister under några som helst omständigheter.
  Hur ska han då förklara det hela om svmp-budgeten klubbas igenom? Med Löfvens egna logik så företräder han då en rasistisk regim.

  Om SD röstar på Alliansens budget kan vi gissa vad som kommer sägas av svmp-trupperna….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore väl alliansens mardröm.

   Radera
 9. Hans uttalande säger inget om att Löfven inte kan skapa en mittenregering och fortsätta regera som statsminister, däremot att s+v+mp-regeringen inte kan regera.

  SvaraRadera
 10. Hur är det med avgångsvederlagen i Regeringen o Riksdagen, räcker det med två månaders tjänstgöring för att få full pott där?
  Eller måste Regeringen 'häle ut' i ett halvår för positivt avgångsvederlagsutfall?

  SvaraRadera
 11. Sverige kan väl inte ta tillbaka sitt erkännande av Palestina?
  Och i så fall förstår man varför det blev erkänt så snart efter de tillträtt som regering, de anade att de kunde åka ut rätt snart.

  SvaraRadera
 12. Blir det SD då cornubot? De vill ju avskaffa arbetsgivaravgifter för småföretag. Jackpot. Mindre tiggare, mer försvar och mer stålar.

  SvaraRadera
 13. Det är inte riksdagen som beslutar om extraval, utan regeringen. Faktiskt. Det låter märkligt, men så är det.

  Den andra möjligheten till extraval är om vi har fyra omröstningar som statsminister utan att någon kandidat blir vald.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tydligen. Jag får ta på mig skämsmössan och ta tillbaka min självsäkra kommentar från igår...

   Radera