Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-11-05 07:17

Läs Korten på bordet

Säkerhetsbranschens vitbok Korten på bordet om varför bankerna vill avskaffa kontanthanteringen och de felaktiga argumenten kring detta, finns att läsa på Internet.


Ni hittar den här via någon form av webtjänst men den går också att ladda ner direkt som PDF istället.

Naturligtvis är Korten på bordet också en partsinlaga i debatten, men det gör den inte till mindre intressant läsning, eftersom man säger emot bankernas allmänt vedertagna sanningar (propaganda).

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Bra skrift. Om allmänheten hade bättre kunskap om vad pengar är och hur pengar skapas så tror jag att kontanterna hade fått en större betydelse. Innan jag själv blev upplyst så hånade jag kontantbetalning och ansåg att det var stenåldern. Numera har jag alltid kontanter...

  SvaraRadera
 2. Fick nytt månadsutdrag på kortavgifter i går igen. Jag som liten egen företagare. Uppmärksammade ffa en del av utdraget. 3 st betalningar med VISA kredit- och Betalkort (EMU) Totalt summa 2750 kr där avgiften ligger på 58 kr. Totalt ligger avgiften på nära 700 kr för oktober månad.
  Och kontanter är dyrt.........

  SvaraRadera
 3. ......... Tillkommer terminalhyra och uppkoppling mot internet abonnemang.

  SvaraRadera
 4. Butikerna borde väl gilla att ta emot kontanter, eftersom då sker öresavrundning vilket oftast sker uppåt?

  SvaraRadera
 5. Kontanternas vara är en fråga för riksdagen, banker ska rätta sig efter riksdagen.
  Gör dom något bakom ryggen på riksdagen så är det brottsligt.
  Banker äger inte våra pengar det gör riksbanken och staten.

  Brottslingar kan alltid lösa sin hantering av pengar på något sätt utan kontanter.
  Guldpengar kommer att förbjudas cornus sponsor ska förbjudas med kontanternas borttagande, guldpengar kan användas som betalningsmedel.
  Rent guld kan användas av brottslingar, det kan användas i hela världen.

  Demokratin finns inte längre, vi styrs av dom som har pengar och har råd att lobba in deras idéer, inte bara banker går över vår demokrati.

  SvaraRadera
 6. "Att kontanter för med sig en risk för rån är ett problem att ta
  på högsta allvar och som prioriteras i säkerhetsarbetet. Antalet
  bankrån har också minskat, från 110 rån år 2008 till 20 rån år
  2013
  12
  . Idag finns också slutna kontanthanteringslösningar där
  hela kontantprocessen automatiseras, vilket i princip eliminerar
  rånrisken.
  I pengar räknat är det dock förmodligen en försvinnande
  liten del som stjäls i fysiska rån jämfört med dem som stjäls
  via kortbedrägerier. Enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ,
  anmäldes omkring 148 000 bedrägeribrott under 2013, en ökning
  med 15 procent jämfört med året innan. Enligt Nationella
  trygghetsundersökningen, NTU, handlar det om någon form av
  bedrägeri via internet i cirka en tredjedel av fallen och om bank-
  eller kontokortsbedrägerier, exempelvis skimning, i cirka en
  fjärdedel av fallen"

  Här gör de en liten fuling - de nämner att antalet BANK-rån minskat från 280 till 20 (men sticker lite under stolen med att det kan faktiskt ha att göra med minskad kontanthantering på bankerna). Sen går de direkt över i att jämföra rånen med kortbedrägerierna - kanske i hopp om att läsaren skall glömma att BANK-rånen bara är en liten del av rånen.

  SvaraRadera
 7. Det är inte bankernas fel, de agerar såklart under det utrymme befolkningen ger dem. Vad gäller ekonomi är Sveriges befolkning kort sagt efterbliven på aggregerad nivå, därför får vi också ett samhälle ägt av bankerna.

  Jämförelsen är liksom inte bara med usa; även i övriga Europa är det ett stort naturligt motstånd till att övergå i ren Visa/Mastercard-ekonomi. Bara i Sverige fungerar lögnerna, bara här är det tillräckligt liten andel som fattar vad som händer.

  Självklart ironiskt att systemet även är extremt elitistisk. Att övergå i en kreditkortsekonomi är att utesluta alla utsatta helt från ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är inte bankernas fel, de agerar såklart under det utrymme befolkningen ger dem. Vad gäller ekonomi är Sveriges befolkning kort sagt efterbliven på aggregerad nivå, därför får vi också ett samhälle ägt av bankerna."

   Sant, men här missas en del av sanningen (iaf för den aggregerat efterblivna pöbeln som inte kan lägga ihop ett och ett).

   Det utrymme befolkningen ger dem har till viss mån kommit att bli det utrymme som bankerna önskar (t.ex. lagen om betaltjänster verkar ju vara ett beställningsjobb från bankerna). Kanske beror det på att fårket är efterblevet eller så beror det på att vår konstitution är sån att fårket inte ges tillräcklig kontroll av lagstiftningen (eller en kombination av dessa).

   Radera