Cornucopia?

2014-11-05 11:58

Jan Ericsson (m): Vi anpassar inte vår budget

Det har väckts spekulationer om att alliansen skulle ändra sin budget för att inte kunna få stöd från (sd). Riksdagsmannen Jan Ericsson (m), sittande i finansutskottet, säger dock till Bonnier/Expressen att man inte anpassar sin budget.


Alliansens budget bygger helt på politiken i riksdagsvalet och man tar ingen hänsyn till partipolitiskt käbbel. Dock är skuggbudgeten inte helt färdig än. Expressen skriver:
"Jan Ericson, M, ledamot i finansutskottet, säger att skuggbudgeten ännu inte är färdigställd.– Vi lägger vår alternativa budget och den baseras helt på vårt valmanifest. Vi förändrar inte vårt valmanifest på grund av vare sig Sverigedemokraterna eller att vi har en annan regering."
Därmed öppnar detta upp för att (s)(v)a(mp)regimen faller i den kommande budgetomröstningen. Svamparnas budgetförslag kommer fällas, då både (sd) och alliansen kommer rösta emot. Därefter sitter (sd) på avgörandet. Allianspartierna röstar på sin budget, och om (sd) också väljer att göra det faller därmed hela regeringen.

Det innebär inte nödvändigtvis nyval, då man kan tänka sig en ny regeringsbildning, t ex ett återinträde för alliansregimen. Det är dock osannolikt att (sd) kommer stöda en sådan regim utan några eftergifter denna gång, då (sd) har gått framåt i opinionsmätningarna och skulle få ännu fler röster vid ett nyval.

Exakt när man ska rösta om budgeten får jag inte fram. Ser ut som december, men jag kan ha fel. I så fall får vi fortsätta dras med filmer från sva(mp)en Gustav Fridolin i kanske en månad till innan regimen eventuellt fälls av riksdagen.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Jag såg datumet 3 december igår, angående omröstningen om budgeten i riksdagen, men kan ha fel.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte chansen/risken för ett extraval är särskilt stor. Det som kommer att hända är sannolikt att budgeten går igenom, men att någon del av den bryts ut och röstas ned (traineejobb antagligen).

  Varken Alliansen eller Sd (med Åkesson på avbytarbänken) är redo för val redan till våren, men hotet om att sänka budgeten kommer att hänga med hela mandatperioden för att hålla regeringen i schack.

  Även om budgeten skulle fällas är det troligaste alternativet att S kommer tillbaka i en regering där Mp ej är med (det är den regering som ursprungligen skulle ha bildats istället för den nuvarande bastarden).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu dalar förtroende för S och CO. Borde detta inte vara ett perfekt läge för resterande partier att spä på detta genom att köra en kniv i knät på dom?

   Radera
  2. De opinionsmätningar jag sett hitills återspeglar i stort sett valresultatet än så länge, men skulle detta förändras radikalt i Sd och Alliansens favör så ändras såklart förutsättningarna...

   Detta tror jag dock är aktuellt om ett eller två år när M och ev. Fp har ny partiledare på plats och Åkesson är frisk.

   Radera
  3. @heasm66

   Av SD's uttalande att döma så låter inte det som särskilt troligt. Det man måste beakta är vilken fråga som man skulle bryta ut och rösta ned - SD har ju gjort klart att man inte tänker göra så med skattehöjningar eller liknande fråga som skulle försvaga budgetbalansen ifall den röstade ner.

   Om det skulle vara så att SD tycker att regeringens förslag innebär för höga skatter t.ex. så lutar det mer åt att de väljer att fälla budgeten direkt istället. Frågan man bör ställa sig dock är ifall SD tycker att alliansens förslag är tillräckligt fördelaktig jämfört med regeringens - annars lär nog SD lägga ett eget förslag som de röstar för vilket gör att regeringens förslag går igenom.

   Radera
 3. Hur stor sannolikhet är det att Reinfeldt kommer tillbaka som partiledare om det blir så att han skulle vinna tillbaka statsministerposten? Det är ju en lite roligare fråga :)

  SvaraRadera
 4. S+MP kan sitta kvar och styra med en borgerlig budget.
  Om de inte skäms för mycket. Men det är nog inte så troligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för då avsätter riksdagen regeringen.

   Radera
 5. SD har inte mycket att förlora, däremot en hel del att vinna.
  Jag tror att SD kommer rösta för Alliansens budget, därmed är det slut på mupp regeringen

  SvaraRadera
 6. Det blir inget nyval. S +Mp skulle gå till nyval som svaga och inkompetenta. M med skulle gå till nyval med den direkt osympatiska Anna Kindberg (grattis SD) som inte ens blivit varm ikläderna.
  SD vill naturligtvis inte heller ha en ny valrörelse, även om de skulle gynnas, då slitet i valrörelsen rimligtvis är den största orsaken till Jimmies utbrändhet.
  Som jag ser det är den enda rimliga hållningen för SD att rösta nej till alla budgetar som inte tar hänsyn till deras hjärtefråga. Allt annat vore ett svek.

  SvaraRadera
 7. M skulle kunna ge endast 52 av 84 röster på sin eget budget vilket skulle förhindra nyval. Fast det hyfsat konstruerat - Alliansen har varit väldigt tydliga med att man röstar på sin budget och SD röstar på sin budget och i andra hand blir det alltså Alliansens. Regeringen faller alltså i december.

  Vad som händer sedan beror på SD. Är man samma uppfattning om Löfven som tidigare, trots sitt misslyckade, får han försöka ombilda regeringen. Mer troligt omvärderar man sin ståndpunkt och kanske kan Lööf bli någon slags mitten-Alliansen kompromiss. Manegen är krattad.

  Det finns incitament för dom sju att undvika nyval och det kan SD omöjligt åstadkomma på egen hand.

  SvaraRadera
 8. SD vill hellre ha alliansens budget då de är ett högerparti, men det vill inte att det ska vara allt för tydligt, för då förlorar de LO-röster. Därför kommer de inte att rösta på alliansens budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och regeringen sitter kvar.

   Radera
  2. Först ställs S mot SD, S vinner (SD röstar på sin budget).
   Sen ställs A mot SD, A vinner (SD röstar på sin budget).
   Sen ställs S mot A, A vinner (SD röstar på A)

   Stefan Löfven konstaterar att regeringen inte har stöd i riksdagen och avgår för att undvika en misstroendeförklaring.

   Radera
  3. @Björn

   Är det verkligen så det går till? Hur du någon vettig källa till hur omröstningen om budgeten går till?

   Som jag hade fått för mig så vann det förslag som fick flest röster (vilket innebär regeringens ifall SD röstar på sitt eget förslag).

   Radera
  4. Anon

   Det går till så, typ. Det finns de som hävdar att praxis ska tolkas som att SD förbrukar sin röster när de väl har röstat på sin egen budget, men så sker ej i praktiken.

   Radera
  5. SD har för övrigt meddelat att man tänker rösta på det förslag man tycker är bäst...

   Radera
  6. @Somebody is wrong on the internet

   Som sagt har jag för mig att jag läst att det går till så som jag beskrev. Det är därför jag efterfrågar en vettig(are) källa än "det gär till så, typ".

   @Björn

   Om SD lägger ett förslag så bör det ju innebära att det är det man tycker är bäst (det ligger ju i sakens natur att man tycker sitt egna förslag är bättre än de andras - annars hade man ju inte lagt förslaget).

   Radera
  7. @Anonym
   Frågan är då vilket som är bäst när SDs förslag är bortröstat...

   Radera
  8. @Björn

   Det beror väldigt mycket på hur processen att rösta om budget verkligen går till. Som jag ser det så har jag inte lyckats få fram en vettig källa på att det skall gå till som du påstår.

   Jag roade mig med att läsa i riksdagsordningen och jag hittar inte stöd för det sätt som jag läst någon annanstans utan att riksdagen skall besluta vilket som skall vara motförslag i huvudomröstningen, men någon beskrivning om hur detta skall göras framgår inte.

   Man får nästan tolka det som att riksdagen skall rösta i vanlig ordning om att besluta vilket som skall vara motförslaget - rent taktiskt så borde ju isf axelmakten rösta för att SD's förslag skall ligga som motförslag eftersom det nästan är givet att aliansen inte kommer rösta för det (ie om regeringens budget ställs mot SD's så blir utgången ganska tryggt given för regeringen).

   Men som sagt jag har inte hittat någon annan vettig källa än just riksdagsordningen.

   Radera
 9. Man kan inte längre fälla ett budgetförslag genom att rösta "emot". Det krävs att en större andel av Riksdagen röstar på ett annat budgetsförslag än regeringens för att regeringgs förslag ska falla.

  SvaraRadera
 10. Läs på vad som hände i Tyskland några år före Na*isterna tog makten...det var det tredje största partiet som spelade ut de lite större högra och socialistiska...jag är oroad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Niklas

   Hur menar du? Har du verkligen läst på?

   Tittade på tyska valen innan NSDAP tog makten och då var de näst störst parti och valet innan var de patetiskst små (nionde största parti eller något sånt).

   Radera