Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2014-11-19 14:25

Internationella trasiga kromosomdagen: Mäns utsatthet i Sverige


Klicka på grafiken för detaljer och skarpare bild.


Tidigare relaterade blogginlägg om mäns utsatthet handlar t ex om unga mäns kraftiga överdödlighet jämfört med unga kvinnor, framför allt i självdestruktivt beteende som droger, självmord och "skadehändelser med oklar avsikt", dvs sådant som inte med säkerhet kan sägas vara självmord.

För varje kvinna som begår självmord begår tre män självmord.

Verkligheten är att män mår avsevärt mycket sämre än kvinnor i dagens Sverige och begår snabbt självmord, eller utdraget självmord via droger. Att mördas eller ens dödas i trafiken är ingenting mot risken att en (ung) man begår självmord eller knarkar ihjäl sig. Döda eller påtända individer svarar inte på enkäter.

Vad gäller hemlöshet var det 4 600 som verkligen saknade bostad i Sverige, Socialstyrelsens siffra inkluderar tillfälliga lösningar som andrahandskontrakt, inneboende hos vänner etc.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Självskadebeteende är vanligare hos kvinnor! Kvinnor mår generellt sämre än män. Faktiska självmord säger inte allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nu vanligare att unga män vårdas på sjukhus för att de skadat sig själva, än för att de utsatts för våld. Antal unga män som behövde vård för sina självskador ökade då från 94 till 120 per 100 000 invånare. Skador orsakade av våld låg under 2011 på 110 per 100 000 invånare.

   Även om självskadorna ökar allra mest för gruppen unga män, är det idag vanligare att unga kvinnor självskadar. Under 2011 var det 275 unga kvinnor per 100 000 invånare som behövde sjukhusvård för sina självskador.
   http://www.svt.se/nyheter/sverige/sjalvskadebeteende-hos-unga-man-okar

   Radera
  2. Svårt att svara på enkäter när man begått självmord.

   Radera
  3. För övrigt skrev jag "självdestruktivt beteende" inte självskadebeteende, varifrån du nu kommer med din "whataboutism".

   Radera
  4. Så att fler kvinnor blir inlagda på sjukhus pga självskadebeteende betyder ingenting?

   Radera
  5. Det betyder att kvinnors självskadebeteende uppmärksammas oftare, vilket kan vara en förklaring till 3x så många självmord hos män. Medan män skiter man i.

   Radera
  6. Det kan vara en förklaring, jag har kanske för högt förtroende för vår läkarkår, men läkare brukar se till patientens bästa och inte till vilket kön patienten har. Kan också vara så att när män väl har bestämt sig, så är de effektivare på att ta sina liv.
   Men ja, du har rätt, jag drog en förhastad slutsats av att kvinnor blir inlagda på sjukhus pga självskadebeteende, det behöver inte innebära att kvinnor generellt mår sämre.

   Radera
  7. "kvinnors självskadebeteende uppmärksammas oftare, Medan män skiter man i."

   Nåväl, det är väl snarare så att kvinnor är bättre på att ta hand om sig själva (och är större offerkoftor - det ingår lixom i paketet) och söker hjälp. Medan för män gäller "Bra karl reder sig själv"! (Vilket ju t.ex. den här bloggen gärna framhåller som ett ideal.) Men det där är ju en problematisk norm, eftersom förutom självskadebeteende, så resulterar det i att män söker vård för sent - vilket syns i medellivslängden.

   Radera
  8. Ah, du kanske menar den här fyrfältaren: 1. det går bra för kvinnor: deras egen förtjänst. 2. det går dåligt för kvinnor: Männens/mansnormens/manssamhällets fel. 3. Det går bra för män: orättvist, de roffar åt sig på kvinnors bekostnad. 4. Det går dåligt för män: Männens/mansnormens/manssamhällets fel.

   Radera
  9. Fredrik, här är en till som är inne på detta underbara resonemang;

   http://calatalo.blogg.se/2014/june/patriarkatet-paverkar-alla.html

   Radera
  10. Jösses vilken intelligent, empatisk och trevlig person den där bloggaren verkar vara..

   Radera
  11. Pompe...kvinnors självskadefrekvens är ett rop på hjälp. Män tar steget fullt ut och mesar inte. Det är därför statistiken ser ut som den gör.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att självskadebeteende är ett fungerande sätt för flickor att få uppmärksamhet. Det fungerar inte för pojkar. Män och kvinnor reagerar inte på samma sätt när en pojke skadar sig själv och kräver uppmärksamhet. En pojke får negativ uppmärksamhet. Ryck upp dig! Skärp dig! Vilket endast förstärker de negativa känslor han förmodligen har. En flicka får tröst och uppmuntran och blir omhändertagen. Läkarkåren är nog lite mer neutral, men jag tror att samma bias finns där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det var en kommentar till "Pompe", men den kommentaren är borta nu. Men det är väl begripligt ändå, antar jag.

   Radera
  2. Samma bias finns överallt, polis, brandkår, läkarkåren, wherever. Kvinnan går alltid före och behöver hjälp medan mannen ska reda sig själv. Inte för att det gör mig särskilt mycket, jag uppskattar att inte bli sedd som ett ständigt offer.

   Radera
  3. Hade en kvinna blivit bemött på samma sätt som män varje dag så hade deras självmordsfrekvens varit logaritmisk...

   Radera
  4. Självskadebeteende bland män är inte ovanligt på fängelser, men avser då ofta att signalera tuffhet: Jag är inte rädd för blod, jag är inte rädd för att bli skadad, så jag backar inte om det blir jidder, utan slåss ända in i kaklet, typ. Messa med mig and you'll find out!

   Radera
 4. Glöm inte att ta med statistiken för dödsfall i arbetsplatsolyckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt vad jag också tänkte. 40-50 personer dör årligen på svenska arbetsplatser, av dessa är 95% män. Bygg och jordbruk står för majoriteten.

   Skulle en kvinnodominerad branch ha dessa dödstal, låt säga att 40-50 sjuksköterskor och socialarbetare fick sätta livet till på sitt arbete, så skulle det nog vara ganska högt upp på allas agendor.

   Inte så nu, det är ju bara män som dör.

   Radera
 5. Glöm inte bort den ack så viktiga frågan om barn.

  http://www.scb.se/Grupp/valfard/_dokument/A05ST0204_08.pdf

  Siffrorna här i är från 2001, har bergränsat med tid så kan inte leta efter färskare siffror just nu men de finns därute för den hugade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant artikel i ämnet.

   http://www.fokus.se/2008/01/darfor-far-mammorna-vardnaden/

   Radera
 6. Oavsett vad och varför tycker jag det är skrämmande att många är så snabba att ställa ett problem mot ett annat. Att ställa en folkgrupp mot en annan. SOm om det måste finnas ett krig at tutkämpa med en tydlig fiende. Självklart är både mäns och kvinnors ohälsa något vi, samhället måste bearbeta.
  Kvinnors ohälsa är inte mindre viktig än mäns och vice versa.
  Däremot måste man ju naturligtvis fråga sig varför det ser ut som det gör. Förmodligen kan man inte bota män och kvinnor på samma sätt för att vi helt enkelt inte fungerar lika. Skillnaderna i mängden självmord, i hur många som skadar sig själva etc kanske kan ge en fingervisning om hur män och kvinnor hanterar psykisk ohälsa, och hur man bäst vårdar.
  Men det är ju upp till klinisk forskning snarare än flummig genuspolitik att utröna.

  För länge sedan hörde jag att kvinnor oftare väljer "långsamma" självmord, där det är meningen att man ska bli hittad och få hjälp, medan män väljer snabba och irreversibla metoder som kula i skallen, stockholmståget eller hängning. Huruvida det stämmer vet jag inte, men det låter lite som det hänger ihop med Catweazles teori om uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt NASP 2007 är följande favoritmetoderna:

   Män:
   1 Hängning
   2 Förgiftning
   3 Skjutning
   4 Dränkning

   Kvinnor:
   1 Förgiftning
   2 Hängning
   3 Dränkning
   4 Hopp

   Radera
  2. Alltså för de som lyckas i sitt uppsåt.

   Radera
  3. Vad gäller skjutning så var den metoden typ 1% för kvinnor och typ 13% för män.

   Radera
 7. Karen Straughan har lite vettigt att säga om feminism.

  Denna youtube video är mycket intressant, särskilt med tanke på internationella mansdagen.

  http://youtu.be/vp8tToFv-bA

  "Feminism and the disposable male". Om varför kvinnor är mer värda än män, och hur detta manifesterar sig i att män förväntas vara självuppoffrande ("Kvinnor och barn först!") medans kvinnor, rent biologiskt, är funtade att tänka på sig själva först och främst.

  SvaraRadera
 8. Det enda våldsbrott som uppmärksammas är våldet mot kvinnor, men 2 gånger av 3 är det en man som blir misshandlad och en tiondel är barn.

  Visst är kvinnor vanligen mer försvarslösa än män, men ska man ta hänsyn till det så är det ju våld mot barn som bör uppmärksammas mest. Kvinnor kan ganska lätt anmäla förövaren i efterhand i motsats till barn som kanske inte ens vet hur de ska göra, än mindre vet vad som händer efter en anmälan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvinnor är t.o.m. mer aggressiva än män. De initierar bråk med män och slår dessutom oftare. Dock blir kvinnan skadad när mannen slår tillbaka och det är då det blir statistik av det hela.

   Radera
 9. Ytterligare en feministisk landvinning. Våld mellan partners är ganska jämt fördelat mellan könen när det gäller vem som är förrövare och offer. Detta kallas i Sverige genomgående för "mäns våld mot kvinnor".

  http://pubpages.unh.edu/~mas2/V71-Straus_Thirty-Years-Denying-Evidence-PV_10.pdf

  Det ska medges att när det gäller det grövsta våldet inklusive mord på partner är män övervägande förrövare vilket säker bidrar uppfattningen att män allmänt skulle vara förrövare och kvinnor offer. Men i själva verket är det ganska jämnt fördelat i de mängdmässigt största kategorierna av partnervåld, dvs mindre grov fysisk misshandel och psykisk misshandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvinnor använder tillhyggen i betydligt större utsträckning än män.

   Radera
 10. Fortfarande ingen feminist som hittat tråden och försökt stoppa den med sina vanliga härskartekniker ("vita kränkta män" etc)...

  SvaraRadera
 11. http://kanonmat90.blogspot.se

  SvaraRadera
 12. Logiken att detta på något sätt är kvinnornas fel är så himla intressant. Som om feministerna inte redan i åratal har pratat om att patriarkatet, könsroller, normer osv. påverkar män negativt också.

  SvaraRadera