Cornucopia?

2014-11-22 19:13

Innebär rekordvärme och mild vinter ökad risk för storm eller snökanon?

De senaste tolv månaderna och även 2014 års första tio månader innebar ett globalt värmerekord och rekordtemperaturer i Skandinavien1.. Frågan är om detta innebär en ökad risk för kraftiga vinterstormar respektive sk snökanoner för svensk del?


Snökanoner, likt Gävle 4:e december 1998 eller Göteborg den 17:e november 1995, uppstår när kraftig vind blåser stora nederbördsområden över varmt hav och in över nedkylt land, där regnet snabbt förvandlas till snö. Fenomenet inträffar när temperaturen är runt noll grader, så man får regn till havs.

Stormar generellt får ytterligare energi från varmt hav, eller minskar åtminstone inte i styrka lika mycket om havet är varmt. Både stormen Gudrun och stormen Per skedde vid milt januariväder med plusgrader.

Så med milt vinterväder kan man tänka sig en ökad risk för detta, vilket även kan gälla i år. Samtidigt är extrema väderfenomen ovanliga och inget är förstås säkert, utan på sin höjd kan man tala om höjd risk.

Jag ställde frågan om ökad risk för vinterstorm eller snökanon vid varmare väder till meterologen Pär Holmgren.

På frågan om vinterstorm var svaret både ja och nej. Då 
"Uppvärmningen går snabbare i norra Sverige än i södra Sverige. Riktigt milda vintrar är det oftast ett större överskott i norr än i söder. Det leder till att temperaturgradienten över Sverige minskar, vilket i sin tur leder till viss försvagning av medelvinden."
Samtidigt bekräftar Holmgren att havstemperaturen spelar in.
"Varmare havsytor kan ge enskilda lågtryck/oväder lite mer energi, och därmed kraftigare vindar eller större nederbördsområde."
Holmgren konstaterar dock att det inte finns statistiskt uppmätt om varmare vintrar leder till fler eller värre vinterstormar i Sverige. Händelserna är än så länge så ovanliga att det inte går att säga något med säkerhet.

Däremot är risken för snökanoner högre vid en varm vinter.
"Ökad risk för snökanoner blir det däremot med varmare klimat. I det "gamla" kallare klimatet la sig isen oftare över Östersjön, och då kunde inte ost/nordostvindarna plocka upp energi och fuktighet från öppet vatten.Det är något som även syns i modellerna (även om jag nu inte hittar någon länk); varmare vinterklimat leder till ökad risk för kraftiga snöbyar längs hela ostkusten och Öland/Gotland."
Isen lägger sig allt mer sällan på Östersjön och ännu mer sällan på Västkusten, även om Västkusten inte anses ha någon större risk för snökanoner, den sjuttonde november 1995 till trots.

1. Skandinavien är Norge och Sverige, som omfattar bergskedjan Skanderna, men här är även Danmark med på rekordtemperaturen, och även Kattegatt och Skagerack, som i allra högsta grad påverkar stormar i södra Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Får överväga igen min frus förslag att investera i en ny bränsledriven snöslunga. Har en urgammal som inte fungerar längre och tror det blir dyrt att få den i skick. Ser just nu snökanon som större sannolikhet än helt snöfri vinter och den elsladdsdrivna funkar inte om strömmen också bryts. Tror jag sett att Biltema har ett hyfsat sortiment eller finns bättre lösningar?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör nog undvika de billigaste modellerna som t.ex. Jula och Biltema säljer, enligt min erfarenhet. Räkna med att lägga ut minst 10-12000:- om du ska ha något som håller, har en motor som orkar, är självgående, två stegs, etc. Billigare modeller har ofta plastdetaljer och andra underdimensionerade delar som går sönder vid minsta lilla påfrestning.

   Radera
  2. Tack Neo Cortex! Ska se efter plastdetaljer. Svårare bedöma andra underdimensionerade delar. Vad har du själv?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. McCulloch PM 85. Har dock inte använt den tillräckligt (två vintrar) för att kunna säga hur bra kvalitet det är. Inga problem hittills iaf.

   Den gamla billiga fick jag göra handpåläggning med epoxilim, silvertejp, och improviserade metallstöd ett antal gånger varje vinter. Till slut ledsnade jag och gav bort den till grannen.

   Radera
 2. Havet omkring hela västkusten håller 4 C högre temperatur än genomsnittet såhär års. Inget ovanligt ,fast nu räknar vi månadsskiftet nov/dec och det är RÄTT ovanligt. Å andra sidan så förklarar meteorologerna det med fastlåsta luftströmmar . d.v.s nederbörden i form av kopiösa mängder snö,som föll i staten New York var egentligen avsedda för den skandinaviska kontingenten.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan snön från en snökanon som skapas av att det blåser över de stora sjöarna i USA var avsedd för Europa? Förklara gärna närmare. Och vem hade avsett något, Gud?

   Radera
  2. Och de stora sjöarna var visst kallare än normalt, men inte tillräckligt för att avstyra kanonen om det blåser för starkt som den här gången.

   Radera
  3. Danmark har haft sitt varmaste år någonsin (ser danska väderprognoser) ca 10 c i årsgenomsnitt. Det borde ju återspegla sig i havet mellan våra båda länder.

   Radera
 3. Som vanligt mycket tyckande och snack när det gäller väder och klimat. Ingen vet ännu vad som orsakar det ena eller det andra. Att vi har fått det lite varmare de senaste åren behöver inte betyda att uppvärmningen fortsätter, har vi tur kan den dock göra det och vi kan kanske få ett klimat som vi hade på bronsåldern då det levde sköldpaddor i Sverige. Jag tror dock att uppvärmningen är över för denna gången, så en investering i en snöslunga kan vara befogad för de muskelsvaga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl lite på hur mycket man har att skotta om man behöver en slunga eller inte. Men några hundra m2 med en halvmeter snö på är definitivt mer än de flesta kontorsråttor mäktar med att skotta för hand. Även många som rent fysiskt skulle orka väljer att lägga pengar på en slunga pga tidsvinsten.

   Radera
 4. Noterade att Aftonbladet och SVD frågat en oceanograf som namnges om den varma havstemperaturen och den jämna temperaturen mot djupet.
  Han påstod att detta var ovanligt förekommande-varvid jag blev mycket förvånad!
  Varje vår och höst förekommer jämn havstemperatur mot djupet och ett utmärkt tillfälle för syresatt ytvatten att blandas ner till botten och syresätta det.
  Kolla tex de mätningar som finns för Byfjorden-som är en tröskelfjord men ändå!
  http://www.marsys.se/lang/se/byfjorden/temperature-salinity-and-oxygen-measurements/

  SvaraRadera
  Svar
  1. oppti ett lokalt perspektiv är bra i mycket men byn är inte hela världen. Möjligen är det så att Byfjorden har tydlig höst nu men större delen av världens hav har inte höst nu och en stor del har mycket små skillnader i årstider. Har du någon bra snöslunga?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Vatten i Byfjorden vet inte om att det befinner sig där utan uppför sig som vatten överallt!

   Radera
 5. För de som är intresserade av den globala uppvärmningen kan tipsa om två program på SVT ikväll: Runda Bordet kl 20 på SVT2 och sen Planetens Gränser (tipping points originaltiteln) på kunskapskanalen kl 21.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill varna för Rockström-han är en fanatiker som inte tvekar att ljuga folk i ansiktet på bästa TV tid!
   Vietnamprogrammet om höjda havsnivåer som Erika Bjärström sände för nåt år sen där han utan att rätta henne var med på en chatt. Vad de visade var landsjunkning-med hela byar under vatten.
   Vietnams havsvattenstånd sjunker något.
   Däremot så medför vattenuttag för bevattning (Rockströms specialområde) att landet sjunker.
   Antingen lögnare eller okunnig i sitt specialområde välj själv!

   Radera
  2. Vill man ha seriös bevakning i någon fråga så ska man undvika (S)(V)t.

   Eller de ska kanske diskutera varför den globala temperaturen inte stigit på 17 år, något som tom IPCC nu erkänner. Detta trots att CO2-halten ökar för varje år och att klimatmodellerna BEVISAR (obs ironi) att tempreaturen ska stiga.

   Radera
 6. NOOA har en agendadriven publicity- se denna video med en av USAs främst meteorologer
  https://ph.news.yahoo.com/video/polar-vortex-warmest-october-record-222904213.html
  vi har följt hans prognoser under ca 10 år och han har nästan alltid haft rätt
  Det är mer än vad man kan säga om IPPC;s prognoser som alltid varit fel

  SvaraRadera