Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2014-11-17 07:47

Hur ofta dras vinnande bud tillbaka vid budgivning på bostad?

Angående eventuella bulvanbud, från mäklare eller säljare, och att en del spekulanter är inne och bjuder på flera objekt samtidigt och snedvrider marknaden och den upplevda efterfrågan, så är det väl dags för en enkät.Svara nedan på om du varit med i budgivningar där vinnande bud dragits tillbaka, dels som köpare och dels som säljare, så får vi en indikation på hur vanligt detta är.

Korrekt agerande från mäklaren i ett sådant läge borde vara att starta om budgivningen från början och att den som dragit bort sitt bud inte ska få vara med på den nya budgivningen alls.

Och så är ni förstås välkomna med era ankedoter i kommentarer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Vill man trissa upp en budgivning är det bättre att villkora budet orimligt än att lägga och dra tillbaks, tex "Jag bjuder +150kkr men då vill jag flytta in imorgon".

  Har sett detta flera gånger. och hände även i budgivningen till lägenheten där jag nu bor. Mäklaren ville givetvis att vi skulle bjuda över villkorat bud, vilket vi inte var intresserade av. Vi slutade därför som tvåa i budgivningen, men fick såklart lägenheten ändå iom att det villkorade budet aldrig varit aktuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu behöver ju inte ett "orimligt" villkor betyda att det är ett falskbud. Sist vi sålde flyttade vi ut efter 2 veckor just för att vi fick 150kkr extra jämfört med tvåan som ville flytta in om 4 månader (vilket egentligen hade varit mycket bättre för oss - men eftersom vi hade tillgång till reservboende tog vi hellre pengarna). Att bjuda lite extra för att få tidig inflyttning är väldigt vanligt.

   Radera
  2. Nej givetvis inte, liksom att ett tillbakadraget bud inte behöver betyda det. Nu handlade dock diskussionen om falska bud. Men du menar alltså inte att detta förekommer iom att du själv aldrig upplevt detta? :)

   Ett villkorat bud är hur som haver smartare att lägga än att trissa med tillbakadragna bud, då (iaf i Stockholm (den enda marknad jag kan)) detta låter den fulspelande säljaren hoppa över budet utan att det måste dras tillbaka.

   Radera
  3. Jag menar inte att det inte förekommer, jag menar bara att folk är väldigt snabba att skrika "FUUUUUUUSSSSSK" åt saker som är helt normala.

   Radera
 2. För några år sedan när min dotter skulle köpa sin första lägenhet. Budgivningen startade på en bit under miljonen. Dottern följde med budgivningen ca 100 000 kr innan hon tackade nej. Några dagar senare ringde mäklaren upp och menade att den andres bud var ogiltiga. Tror det var att han inte fick några lån. Alla hans bud blev diskvalificerande och min dotter fick köpa för ingångsbud d.v.s första budet. 100 000 under sitt sista bud. Hon var glad i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Seriöst och bra att se seriösa mäklare som gör rätt. Hur många år sedan var detta?

   Radera
 3. En kollega till mig sålde sin lägenhet nyligen och då drog sig sista budgivaren ur. Mäklaren gick då tillbaka till det sista budet då det förekom andra budgivare än de två sista, en rimlig lösning enligt mig.
  En sak som man inte tänker på att dessa "budgivare" som drar sig ur förstör en hel del för säljaren då dessa diskussioner uppkommer. Kan ju vara så att det fanns andra budgivare som var villiga att ge sig in på given nivå men när det gick över den så tappade de intresse, när det sedan korrigeras ned till intressant nivå för dem så har de för länge sedan tappat intresset..

  SvaraRadera
 4. Har aldrig upplevt något som verkade misstänkt bulvan, däremot köpare som försöker fulspel genom att efter vunnen budgivning ställa orimliga villkor. "Jaså, jag får inte börja renovera lägenheten innan tillträdet när du fortfarande bor kvar? Då måste vi nog se över priset..."

  SvaraRadera
 5. På en konstauktion eller på en vanlig auktion är budet bindande. Varför ej vid budgivning för bostad? Vad är anledningen till att ett bud som är vinnande, efter segern i budgivningen, juridiskt kan dras tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det är en mer komplicerad affär där alla villkor inte är kända vid budgivningstillfället, antagligen. För både köpare och säljare kan det ju bli fruktansvärt besvärligt om motparten börjar strula när buden är bindande och man inte har en chans att dra sig ur innan alla villkor är spikade i ett påskrivet avtal. Och att behöva förhandla alla detaljer (inflyttningsdatum är väl det mest uppenbara) i förväg med alla budgivare blir ju lätt opraktiskt...

   Radera
 6. Har råkat ut för en konstighet åt varje håll. I en budgivning på en villa för tio år sedan hade jag lagt högsta budet. Gällande avtalet sa jag till mäklaren att jag ville kunna upphäva affären om huset vid besiktning visade sig ha skador över 20 tkr eller om banken av någon anledning inte beviljade lån.Det sista var en formalitet som jag trodde (felaktigt) var närmast standard. Mäklarjäveln börjar ringa till min bank utan min vetskap och försöka ta reda på hur min ekonomi såg ut. Banken kunde såklart inte säga något, eftersom de lyder under banksekretess och inte kan sladdra per telefon när någon obekant ringer. (Jag hade sexsiffriga månadsinkomster, men på konsultbasis, dvs ojämna inkomster).

  Sedan gjorde mäklaren sig oanträffbar och gjorde upp affären med de köpare som hade näst högsta budet. Jag var på affärsresa och ringde i frustration direkt till säljaren under helgen, eftersom mäklaren inte svarade varken hemma eller på jobbet, och då bekräftade hon att de redan gjort allt klart. Jävla idiot. Hade han frågat, hade han fått de garantier han behövde. Budgivningen var inte ens klar, jag hade lätt kunnat lägga 150 tkr till, för jag ville verkligen ha huset. Det tog ett par år innan det slutade hugga i hjärtat när jag åkte förbi.

  När min fru skulle sälja sin villa, meddelade mäklaren före första visningen att en köpare var villig att ta huset till ett pris ca 20 % över utgångspriset, om hon slapp budgivning. Så han ställer på eget bevåg in både visningar och budgivning, avbokar till folk som hört av sig. Sedan tackade köparen (bulvan?) nej och hela affären fick pyspunka. Det visade sig senare att det var mäklarens första affär.

  Har man gått på ett par smällar så fattar man hur mäklare fungerar. De vill ha igenom affären på enklast tänkbara sätt. Prislappen har inte så stor betydelse, därför att de sista krona på marginalen påverkar inte deras arvode speciellt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Detta är min erfarenhet också. Mäklarna vill alltid stressa på och få så snabba affärer som möjligt. De är faktiskt inte så intresserade av att lägga in extra möda för att trissa upp priset. De tjänar helt logiskt mer på att sälja fler bostäder per tidsenhet än att optimera priset i varje affär. Har för mig att i "Freakonomics" visade författarna att mäklare i USA får ut ett betydligt högre pris när de säljer sina egna bostäder än när de jobbar åt en kund. Detta ägnade de ett långt kapitel åt att visa, vilket knappast fick mig att höja på ögonbrynen.

   Vad gäller ditt eget husköp som gick åt intet så kanske det inte var så konstigt. När du börjar ställa villkor om beviljade lån så förstår jag om mäklaren drar öronen åt sig. Man ska ha sånt klart innan man bjuder och de trodde antagligen att du var nån strulputte som det var enklast att strunta i och låta "tvåan" köpa.

   Radera
 7. Vi har även varit med om att mäklaren inte godkände vårt bud då det ansågs av honom som för lågt.
  Ett kort samtal med hans arbetsgivare ändrade den saken.
  Vi är glada över att vi kunde köpa vår nuvarande bostad på blocket.

  SvaraRadera
 8. Jag har inte varit med om detta vid mina två bostadsrättsköp och en försäljning, alla i Stockholm. Däremot när jag skulle köpa min första bostadsrätt 2003 så drog sig säljaren ur (dagen efter den glada "segern") eftersom de hade räknat med större budgivning och "när de hade sovit på saken" tyckte att mitt vinnande bud var för lågt trots att det var 25k över utropspris (som var 695k). Snopet. Lägenheten lades upp igen för 795k. Jag möttes halvvägs (745k) innan nyvisning med villkoret att vi skulle skriva kontrakt redan dagen efter och jag fick den. 2012 sålde jag den för det dubbla.

  Jag har också råkat ut för "köpare" som var där bara för att skrämma bort andra spekulanter genom att bl.a. högt säga saker som "här kan det vara en vattenskada" i badrummet (vilket bara var trams) och "jag kom lite sent för det var helt omöjligt att hitta en parkering i närheten" (vilket aldrig brukar vara något problem där).

  SvaraRadera
 9. Börsens robothandel skulle kunna stävjas om lagt bud skulle tvingas ligga. Nu lägger en aktör ett pris. När någon accepterar, kan roboten på tusensdels sekund, dra tillbaka budet, innan den som var beredd betala priset märker det.

  När roboten märker vilket pris (bud) som en aktieköpare accepterar, höjer roboten budet och känner efter var smärtgränsen går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte så det fungerar.

   Radera
 10. Har bara sålt hus en gång, och då via mäklare. Vi hade fått ett bud på 1,6 Mkr när en kvinna hör av sig direkt till mig och vill köpa huset för 1 Mkr. Jag säger då vänligt men bestämt att budet ligger på 1,6 Mkr, och att hon får ringa mäklaren och bjuda över om hon är intresserad. Men då började hon muttra om att det minsann var mycket att göra och så vidare. Ja, sade jag smått road. För den händige finns det möjligheter, vilket antagligen de som bjudit 1,6 också tänkt. Jo, men tyckte kvinnan, om vi gör affär direkt utan mäklare så får jag ju ut mer än om jag måste betala mäklarens arvode. Det är ju bara att ställa in försäljningen och säga till mäklaren att jag ångrat mig. Jo, men 1 Mkr är fortfarande mindre än 1,6 Mkr minus mäklararvode. Men 1 Mkr var vad kvinnan ville betala, inte en spänn mer, så jag misade tyvärr att göra en finfin förlustaffär där. Att sedan ingå en husaffär med någon som är beredd att ta oetiska genvägar käns ju inte heller speciellt begåvat.
  Samma sak hände när vi skulle sälja bil på blocket. Vi hade ett bud, en köpare ringer och bjuder under befintligt bud med motivationen att "det är ju så mycket som behöver fixas". Bilen var 4 år gammal och i skick nästan som ny.

  SvaraRadera