Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2014-11-26 13:13

Hur kommer budgetomröstningen falla ut?

I det vänsterdominerade gammelmedia förs det fram en massa alternativ till att regeringens budget fälls i omröstningen (nästa vecka)? Men från alliansen är beskedet tydligt, man kommer rösta på sin egen budget, så avgörandet ligger hos (sd).


Den för mig lokale (m)oderate riksdagsmannen Jan Ericsson skrev följande på Twitter:
Svårare än så är det inte.

Jan Ericsson sitter i finansutskottet. Och ja, jag har lunchat med honom på bykrogen, men det var jag som tog notan. Jag kan bjuda fler riksdagspolitiker eller andra makthavare på lokal lunch, det är bara att höra av sig och se om det är möjligt.

Vänsterjournalisterna ägnar sig antagligen åt sk psykologisk förhandling, då de vägrar att acceptera att deras älskade miljöpartistiska regering kan falla. Istället fantiserar man om att delar av alliansen ska lägga ner sina röster, så att (sd) inte kan fälla ett avgörande. Där kan man prata om att svika sina egna väljare. Naturligtvis röstar man på och för den politik man gått till val på, något annat är otänkbart.

Därmed faller avgörandet på (sd) och det är faktiskt inte alliansens ansvar att det är på det viset - man följer väljarnas vilja, där en majoritet av väljarna inte röstat på regeringen, ens medräknat stödtrupperna från kommunistpartiet. När det gäller (mp) har hela 93% inte röstat på partiet. Det kanske känns lokalt på journalisttäta Södermalm som att alla röstat på (mp), men Sverige är större än den lilla ön.

(sd) kan dock välja att enbart rösta på den politik de gått till val på, dvs sin egen budget. I praktiken blir det dock en röst på (mp):s budget, dvs det parti de avskyr kanske mest av alla riksdagspartier. Däremot man välja att rösta både på den politik man gått till val på, och den politik man stödde under förra mandatperioden, dvs alliansens budget. Därmed bör regeringen avgå och (sd) kan eventuellt få igenom någon principfråga (ej inom migrationspolitiken utom möjligen att personer som inte får stanna i Sverige inte ska få stanna i Sverige, dvs att svensk lag ska följas) i utbyte mot att de stöder en alliansregering, t ex några kronor extra i försvarsanslag, någon principiell lättnad för pensionärerna, eller ökning av polisens budget istället för regeringens minskning av anslagen till polisen. (Ja, ni läste rätt - tycker ni att polisen lägger ner alla anmälningar om brott ni utsatts för idag, så var medvetna om att regeringen skär bort ytterligare resurser i sin budget - nattvandrarsamhället kommer bli ännu mer omfattande framöver).

Ett alternativ som lagts fram av psykologiskt förhandlande vänsterjournalister är att regeringen avgår och att Löfvén därefter bildar en minoritetsregering med enbart socialdemokraterna. Därmed kan man t ex lägga förslag i linje med LO:s rasistiska politik, t ex dra ner rejält på arbetskraftsinvandringen, något som (mp) vägrar. Den politiken går det att få med både (v) och (sd) på. Regeringsfrågan är dock en senare fråga. Som vi redan konstaterat kan inte en avgående regering utlysa extra val (nyval), så det blir inte nyval bara för att regeringens budget fälls. 

Så nu ställer jag frågan nedan hur du vill att budgetomröstningen faller ut, respektive hur du tror att den faller ut. Och nej, alla underbegåvade1. sverigedemokrater, att (sd):s budget går igenom finns inte på kartan och om du tror att det kan hända så finns det psykakut att söka. Så det alternativet finns inte nedan, inte ens på viljasidan (så man slipper få bloggens omröstning nedan stormad av länkar från rasistsajterna).

1. Alla sverigedemokratiska väljare är förstås inte underbegåvade, men om man tror att partiets budget ska gå igenom måste man ärligt talat vara rejält mycket dummare än tåget. Då majoriteten av läsarna är borgerliga, så kan man se enkätsvaret om hur folk vill att omröstningen ska falla ut, som en indikator på de borgerliga partiernas väljares vilja. Vilket också är en ledtråd till hur dessa partier bör rösta i riksdagen för att slippa svekdebatt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. MP får mig att tänka på de små hundarna som alltid skäller mest.

  SvaraRadera
 2. Siten avpixlat ställde frågan om att fälla eller inte fälla.

  Nej (5%)
  Ja (95%)
  Svar: 14,005

  Återstår väl att se om SD lyssnar på sina väljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att 14 svarar förstår jag, men hur kan 0,005 svar åstadkommas?

   Radera
  2. fjorton tusen fem röstande. Kommatecknet vilseleder. Det skulle inte ha varit där.

   Radera
  3. Copy-pasta från deras sida.. så skyll inte på mig.

   Radera
 3. Frågan är, vill verkligen alliansen ha nyval, SD vill nog inte ha det, kanske det är bästa att sitta på åskådarplats och se de rödgröna göra bort sig, man skrattar gott och slipper ta ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, det blir inget nyval. Skulle vara om nästa regering utlyser ett dito.

   Radera
 4. Regeringen kan ju utlysa extra val innan den avgår, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osannolikt. De har inte direkt ökat sina opinionssiffror i verkligheten och kommer tappa rejält.

   Radera
  2. Ja, kanske osannolikt. Med utgångspunkt i att alliansen inte vill regera, tror jag att en ombildning till en ren (s)-regering är mest sannolik.

   Radera
  3. Hur skall en ren S regering få igenom sin budget? Möjligen kan en ren S regering kompromissa med fler partier....men det hade ju gått nu också. Men sen är det väl så att SD har absolut vågmästarställning. Endast S+M skulle garantera en riksdagsmajoritet.

   Radera
  4. Av någon anledning har alliansen helt plötsligt blivit fientliga mot MP. Därför borde det vara lättare för enskilda allianspartier att samarbeta i vissa frågor med enbart svetsaren och också lättare för SD att göra det. Men jag vet inte riktigt hur arbetet med att ta fram en budgetmotion fungerar. Det blir ju svårt om S behöver stöd av MP och V i andra frågor.

   Radera
 5. Inte direkt en budgetsak, men en notering om Jan Ericsson. Han har åter igen lagt en motion där han vill förbjuda grytjakt. http://lipoptena.blogspot.se/2014/11/jakthataren-forsoker-fa-bort-grytjakt-i.html

  SvaraRadera
 6. Fann en fantastisk kommentar på twitter angående Dambergs och Anderssons senaste hetsande artiklar mot SD. "Damberg o Andersson. Riksdagens versioner av filmen Herkules' Skrik o Panik..." - Risto Kesti

  SvaraRadera
 7. Vi har en kompakt majoritet i riksdagen för en borgerlig politik. Då lägger den S-ledda regeringen fram en en starkt vänsterinfluerad budget som går helt på kollitionskurs med den förra regeringen plus vågmästarpartiet.
  Var finns "ansvaret" i det? Nu går Damberg ut och säger att om inte SD röstar för deras parti är de oansvariga och kör med sandlådefasoner.
  Jag förväntar mig att SD röstar emot s-budgeten och för alliansens. Allt annat vore att godkänna behandlingen man får från övriga riksdagspartier...och att den fortsätter. Men jag ser en risk att SD sviker sina väljare....och de kommer antagligen att få sin första svekdebatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte med. Det är lika mycket alliansen som inte tar ansvar genom att hjälpa vänstern att frysa ut/mobba SD. Därför bör inte SD rösta för Alliansens budget. Skillnaden mellan Alliansen och Vänstern är hårfin och båda är för massinvandringen som är SD käpphäst.
   SD bör tänka långsiktigt strategiskt och fatta ett beslut som ger väljaren möjlighet att förstå sammanhanget. 87%arnas taktik är ju klar - allt strul och dåligt ledarskap är SD:s fel. Mao att det är inte de 87% som sätter Sverige på pottkanten utan de som har 13%. Den makt som SD ev. har kommer direkt från de 87%arna som har all makt.

   Radera
 8. Det verkar som att det inom SD finns stöd för en egen socialdemokratisk budgetmotion:

  "– Min bedömning är att Socialdemokraterna absolut skulle ha lättare att få igenom en renodlad socialdemokratisk budgetmotion än en motion där Miljöpartiet varit med och härjat, säger Oscar Sjöstedt."

  http://unvis.it/www.dn.se/nyheter/politik/sd-vill-peta-mp-ur-regeringen/

  SvaraRadera
 9. Troligt är att SD röstar för alliansens budget. Det är inte troligt att Löfven kommer vara statsminister med en alliansbudget. Då är det troligt att en ombildning av regeringen kommer att ske, där MP åker ut. Vem som då skall samarbeta med S, är det svårt att sia om. Kanske FP? Kanske C?.

  Dock vill ingen av blocken ha nyval, eftersom ett nyval kommer stärka SD ytterligare. Detta kommer också visa sig nästa val (2018) då SD antagligen hamnar runt 20%. Alltså 80% kommer inte rösta på dem, men deras inflytande kommer alldeles oavsett att bli större vad tiden lider.

  SvaraRadera
 10. Det här är ju spännande.

  Kanske är det så att Alliansen fäller budgeten för att hjälpa Löfven att bli av med kraven från V och Mp, och sedan lägga fram en mittenbudget med S-regering? Alt Alliansregering med stöd av SD.

  SvaraRadera
 11. Det finns ett trick som regeringen kan ta till: i första omgången röstar hela riksdagen om det förslag so i en senare omgång ställs mot regeringens budgetförslag. Regeringen kan i den första omgången välja att rösta på SD. Det ska mycket till för att Alliansen i andra omgången ska välja att första på SD:s förslag.

  SvaraRadera
 12. Avskyr regeringen men hoppas den sitter kvar och tar Sverige snabbare till botten, vilket jag gissar är det bästa för svenskarna.

  SvaraRadera
 13. När S var i opposition så gnällde man på att minoritetsregeringen inte tog sitt ansvar och drev igenom en politik som var förankrad i riksdagen. Nu när S sitter i en regering är det helt plötsligt oppositionens ansvar! Vilka jävla hycklande fega kräk!

  Löfven vill att budgeten ska fall, för då kan han skylla på Kalle Anka partierna MP och V. Han kastar in handduken och talmannen försöker se om det finnandra alternativ att bilda regering. Eftersom det förmodligen inte går kommer Löfven att få prova igen och bildar då en ren S regering som kan söka aktivt stöd hos Alliansen. MP och V har då inget att säga till om eftersom de redan gjort bort sig.

  (Det var väl ungefär så det gick till när regeringen Carlsson 1 avgick och kom tillbaka på två veckor på 90-talet?)

  SvaraRadera
 14. Självklart ska partierna försöka genomföra sin politik. Alla skriverier och uttalanden om praxis är till god hjälp att identifiera de många odemokratiska krafternas företrädare i samhället.

  Så då kommer vi till misstroendeförklaringen. Kom ihåg att bara var SD röstade mot Stefan Löfven i höstas, Alliansen la ner sina röster. Så ansvaret för denna cirkus faller tungt på Alliansen om man nu ändrar åsikt. Är man konsekvent så är alliansen ett stödpartier till S+MP och då har vi en 7-klöver på riktigt och bara två politiska alternativ i nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag förstår inte snacket om att SD är svikare om de inte följer "praxis". Vadå för praxis? Jag kanske har missat något, men när hade vi senast en situation med tre olika budgetförslag och ett vågmästareparti i riksdagen? (ja, förutom förra mandatperioden då)

   Radera
  2. Praxis är nog att sossarna bestämmer.

   Radera
 15. Kan inte S+V+Mp taktikrösta på Sd i första omgången. Då ställs Sd mot regeringen och då vinner regeringen med säkerhet eftersom Alliansen kommer lägga ner sina röster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande förslag :)

   Radera
  2. En annan metod är att plocka in nationalgardet för att säkerställa att SD röstar rätt. Teknisk sett möjligt.

   Radera
 16. @Trash & Stier
  Jag vet inte riktigt hur proceduren för budgetomröstningen går till (det finns många felaktigheter i debatten, det skulle vara bra om någon har en länk där produren beskrivs formellt).

  Men förutsatt att man först röstar mellan SD och Alliansens budget och sedan mellan vinnaren och regeringens budget borde det upplägget kunna fungera. Det är dock väldigt våghalsigt eftersom i den andra omgången skulle även Alliansen kunna rösta på SD:s budget (SVMp har ju redan visat att det är den budgeten de vill ha).

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Sd röstar på Alliansens budget. Men flera Alliansledamöter lägger ner sina röster för att slippa ta hand om skiten efter den oantastlige Reinfeldt, (officiellt för att de inte vill ställa till med "lekstuga".
  Delt är helt enkelt rätt gött att vara i opposition när det går åt h-vete!

  SvaraRadera
 19. Jämför Allians och Regeringens budget i denna graf. Finns det någon ideologisk poäng med att sänka regeringens budget?

  http://www.dn.se/nyheter/politik/grafik-jamfor-de-olika-budgetforslagen/

  SvaraRadera
 20. OM alla röstar på sitt o inte på nån annans så blir det S+MP+V budget OM INTE nån trycker fel

  SvaraRadera
 21. I Aftonbladet idag visar Fridolin fingertoppskänsla avseende den svenska väljarkårens preferenser
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19923644.ab
  "Oavsett vad man röstar på vill många ha oss i en regering."

  SvaraRadera
 22. Är lite förvånad över att så många tror att regeringen kommer sitta kvar om alliansens budget går igenom i Cornucopias omröstning. Detta ser jag som snudd på otänkbart. Det skulle i princip innebära att regeringen kommer tvingas driva allianspolitik det kommande året, vilket dessutom går helt emot Löfvéns uttalande om att regeringen avgår om de förlorar budgetomröstningen

  SvaraRadera
 23. Vad handlar svekdebatten om? Reinfeldt lovade ju som alliansledare att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande. Så blev det uppenbarligen inte.

  Spännande tider väntar.

  SvaraRadera