Cornucopia?

2014-11-20 13:01

Har Ryssland saboterat Serbiens chanser till EU-medlemskap?

Ryssland genomför just nu en sk antiterroristövning i Serbien, vid gränsen till EU- och NATO-landet Kroatien. Serbien ligger i förhandlingar med EU om medlemskap och frågan är om Ryssland nu saboterat detta?


"Although Serbian officials say they respect Ukraine's territorial integrity and do not support Russia's annexation of Crimea, they have refused to impose sanctions against Russia like the EU and the U.S. have. Russia and Serbia have traditionally close historic and cultural ties, and Moscow has backed Belgrade's bid to maintain its claim over Kosovo — a former Serbian province that declared independence in 2008 with the support of Washington and its allies.
The show of Russian military might in a country seeking to join the European Union comes as Russia, blamed by the West for fomenting the Ukraine crisis, tries to increase the Kremlin's presence in the Balkans."
Rysslands psyops och nyttiga idioter hävdar att Ryssland har rätt att invadera Ukraina för att hindra NATO och EU att expandera och att NATO hotar Ryssland militärt via samarbete med Ukraina. En konsekvens av detta resonemang är alltså att NATO nu har rätt att invadera Serbien, eftersom Ryssland uppträder militärt mitt emellan NATO-länder som Kroatien, Slovenien, Ungern, Rumänien och Bulgarien?
Bevis på rysk inblandning i Ukraina.
Källa: Brittiska utrikesdepartementet

På sätt och vis kan man se den ryska övningen i Serbien som militär närvaro för att likt i Ukraina stoppa EU:s expansion.

Som det ser ut nu är antagligen ett serbiskt medlemskap i EU omöjligt, så länge landet vägrar lägga sanktioner mot Ryssland, som brutit mot internationell rätt och folkrätten. Därtill har Ryssland brutit ingångna påskrivna avtal som Budapestavtalet från 1994, där man skrev på att för all framtid respektera Ukrainas territoriella integritet i utbyte mot Ukrainas kärnvapen. Ett avtal man bevisligen bröt mot när man invaderade och annekterade Krim. Ovanpå detta har vi den ryska invasionen av sydöstra Ukraina.

Bifogar ovan lite informationsmaterial från brittiska utrikesdepartementet, om hur man identifierar en T-72BM, som inte finns i Ukrainas armé, men som setts flera gånger i sydöstra Ukraina och bara kan komma från Ryssland.

Ryssland, som tidigare brutit på Budapestavtalet, kräver nu att få bestämma över Ukrainas utrikes- och försvarspolitik och kräver garantier för att landet aldrig blir medlem i NATO. Samtidigt övar man själva alltså med rysk militär i Serbien...

Under "vapenvilan" har 1 000 personer dödats i kriget Ukraina - Ryssland rapporterar Public Service/SR och antalet flyktingar inom landet (dvs som flytt från sydöstra Ukraina till tryggheten utanför den ryska invasionssfären) har dubblats till 467 000.

... och Barents Observer rapporterar att Ryssland nu backar ur samarbeten om kärnvapensäkerhet och bojkottar kommande toppmöte kring detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Medan väst funderar... så agerar Putin. Gasledningen South stream ska väl börja byggas nu? Serbien börjar förhindras att ansluta till EU i och med detta. Vilka mer länder är "på väg" mot väst? Dessa ligger i skottlinjen. Man kan väl läsa i Eastern Partnership, som Bildt jobbar mkt aktivt för och få en komplett lista med rödflaggade länder.

  SvaraRadera
 2. Jag väntar på att Putinregimen skall börja provspränga kärnvapen för att verifiera nya konstruktioner tillverkade i nya fabriker med ny personal och som nästa eller nästnästa steg i sin utrikespolitik.

  SvaraRadera
 3. Kan inte Ukraina ge samma typ av löften som Ryssland gav när Ukraina lämnade över sina kärnvapen angående Nato medlemskap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänkte du där? Har Ukraina invaderat Ryssland? Eller menar du att hela Ukraina egentligen ÄR Ryssland och då ska landet inte få existera? Du är extremt vag med "samma typ av löften". Som att lova att inte invadera Nato om bara Ryssland får Ukraina?

   Radera
  2. Ryssland lovade att inte invadera Ukraina om de gav iväg sina kärnvapen. De kan ge samma typ av löfte. DVS när det gäller hur länge/om du behöver hålla det eller inte. Jag tänkte inte på innehållet, mer på hur man behöver följa löftet.

   Radera
 4. inte så smart av Serbien kan man tycka. Eller så skyndar det på processen - Eu och Nato kanske inser att antingen knyter man Serbien till sig (ffa militärt) eller så riskerar man ryska baser i Serbien, vilket vore en signifikant strategisk nackdel.

  SvaraRadera
 5. Att Serbien inte deltar i sanktionerna mot Ryssland beror, förutom den kulturella samhörigheten, på (1) att EU inte bett/krävt att Serbien att delta och (2) att Serbiens jordbrukssektor har dragit stor nytta av sanktionerna mot just Eu:s jordbrukssektor.

  SvaraRadera
 6. NATO har redan bombat Serbien och brutit loss Kosovo. När ryssarna bryter isär Ukraina så gör de det efter praxis NATO redan etablerat.

  SvaraRadera
 7. Tyvärr är Serbien likt Ryssland ett land som inte verkar förmöget att mentalt ta klivet in i
  1900-talet än mindre 2000-talet!

  SvaraRadera
 8. ttp://russia-insider.com/en/military_tv_ukraine/2014/11/18/04-48-21pm/former_australian_pm_paul_keating_extending_nato_was

  Konstigt allafall att så många erfarna politiker i världen är ryska psyopsar numer.
  Konstigt också att så många andra, liksom cornucopia?, bara fortsätter och fortsätter att totaltrassla in sig i Natos/USA:s misslyckade företag.
  Allt handlar givetvis om att västvärlden alltid och endast har varit ute efter att exploatera och kontrollera Rysslands stora naturtillgångar.
  Men man blev snuvad på ovansagda.
  Ingenting västvärlden gör just nu syftar till fred och normalitet i Ukraina.
  Hoppas Ryssland kan rädda världen från ett katastrof-krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för Ryssland satsar ju enorma summor, 25% av sin budget på saker som är speciellt framtagna för att rädda mänskligheten, som kärnvapenrobotar t.ex. Det känns tryggt!
   Att flyga an mot ett annat lands territorie med fullastade bombplan for att i sista stund väja undan visar ju att Ryssland tar fred och säkerhet på allvar. De visar helt enkelt att "Vi VILL inte bomba, se, vi kan minsann låta bli".. Det känns OCKSÅ tryggt.
   Nato däremot som tvingar Sverige att skriva på samarbetsavtal, som tvingar baltstaterna att bli medlemmar sen de av misstag råkat bli självständiga. Måtte Putin ta tag i baltfrågan och lösa den, ty de stackars balterna veta icke vad som vara bäst för dem.
   Tur att Putin finns där på sin vita springare i form av en Topol-M. Fredens ICBM.

   Radera
  2. Bra artikel här om Ukrainas situation.

   http://russia-insider.com/en/politics_ukraine/2014/11/21/02-44-12am/ukraine_and_original_sin

   Radera
 9. Cornu, du borde lära dig tyska. För er som kan det, läs gärna vad die Zeit skriver om den nya ryska europastrategin.

  http://www.zeit.de/2014/48/russland-europa-wladimir-putin-macht/

  SvaraRadera
 10. Cornu är så ensidig i sin syn på Ryssland att de känns tråkigt och förutsägbart att läsa inläggen. Att inte ta in hur Ryssland ser på Natos expansion runt Ryssland och USA:s aggressiva agerande i världen gör cornus inlägg ointressanta för mig. Jag kan tipsa om "the vineyard of the saker" som ett intressant komplement. Om man inte förmår att se sin fiendes förutsättningar och bevekelsegrunder kan man inte heller göra en intressant och meningsfull analys av läget och framtida handlingsmöjligheter.

  SvaraRadera
 11. Det serbiska parlamentet är till överväldigande del proryskt, precis som serben på gatan. Några ledande serbiska politiker har lovats nya karriärer i Bryssel och lobbar för en anslutning till unionen. Serberna som folk glömmer aldrig NATO:s bombningar och bygger relationer med öst ( Kina, Indien, Ryssland, Israel ). I Serbien vajar ryska flaggor över hela landet. När Vladimir Putin tillsammans med den serbiske presidenten klev in på fotbollsarenan i Belgrad blev den serbiske presidenten lite putt då fansen på arenan knappt uppmärksammade hans närvaro, medans Putin välkomnades som en kung.


  http://www.youtube.com/watch?v=J1fhPDOUumo

  SvaraRadera