Cornucopia?

2014-11-04 14:33

Gästinlägg: Polisen ignorerar kriminell skottlossning

Nedanstående är ett gästinlägg från signaturen Modellflygare.Jag är medlem i en förening som flyger modellflyg och har kul tillsammans på vårt fält utanför en av Sveriges större städer. Fältet är en ren idyll och kring vårt fält strövar ofta hundägare och ryttare på häst.

För tre veckor sedan hade vi inbrott i klubbstugan. Man stal lite småsaker och slog sönder ännu mer. Mycket jobb, mycket besvär. Polisen tog en anmälan, men bemödade sig inte att åka ut och titta på eländet och ta bilder eller något sådant. Vi suckade och städade och hoppades på att det var en engångsföreteelse.

Så kom då den senaste helgen. Lördag förmiddag kommer en av våra medlemmar ut på fältet och hittar en hink, sönderskjuten med grovt hagel, samt förladdningar till hagelgevär. Vi misstänker att någon jägare haft tråkigt och pangat på hinken för nöjes skull. Detta måste ha hänt fredag kväll eller lördag morgon. Polisen upprättar anmälan, men åker inte ut denna gången heller.

Nu kommer den otrevliga incidenten: En medlem kommer ut söndag lunch och skall flyga. Han springer på två killar som snabbt hoppar upp på en moped och han kör efter. När han återkommer till fältet visar det sig att fler förladdningar till hagel ligger på platsen, fler saker är sönderskjutna och att det ligger fragment från pistolkulor på marken. Killarna som stack på mopeden hade bara en ryggsäck, så hagelgeväret är tydligen av kortaste möjliga, avsågade modell som får plats i väskan eller innanför jackan. Ytterligare fynd på platsen som görs är bland annat en butangasburk som killarna troligen suttit och sniffat ur.

Vi samlade in samtliga föremål, noga med att inte ta utan handskar i de föremål som kunde ha avtryck eller DNA på sig och anmälde även detta till polisen. Till skillnad från de två tidigare anmälningarna fick vi inte ens ett referensnummer denna gången. Folk från föreningen stämde träff med polisens utredare för att träffa dem så de kunde få bevisningen, våra bilder och vittnets utsaga.

Det har nu gått två dygn. Det har stämts ytterligare en träff med polisen att komma ut, men de har inte varit där ännu. Denna gången satt flera av föreningens medlemmar och väntade, på arbetstid, och polisen ringde inte ens för att berätta att de inte tänkte komma. Polisen har heller inte förhört eller kontaktat vittnet som säger sig vara säker på att kunna identifiera både mopeden och åtminstone den ena gärningsmannen. Alla som vet det minsta om vittnespsykologi vet att vittnesförhör skall hållas omgående.

Vi talar om gassniffande, beväpnade kriminella, som skjuter med illegala vapen (ett avsågat hagelgevär kan aldrig vara legalt) på allmän plats en söndag förmiddag när folk kunde ha kommit dit - och när folk faktiskt kom dit. Polisen verkar alltså inte speciellt intresserade av att lägga några resurser på detta.

Vårt flygfält ligger ett par kilometer från stadens mest belastade områden. Hittills har vi klarat oss, men det verkar som om gängens revir flyttar utåt. Och om ordningsmakten reagerar så här långsamt och relativt ointresserat, så tillåts de de ju göra det.

//Modellflygare
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

29 kommentarer:

 1. Man kan även skruva isär hagelbössor..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den blir väl inte så liten att du kan ha den innanför jackan?

   Radera
  2. Lika olagligt att ha laddade vapen på mark du inte har jakträtt på eller inte är skjutbana. Dessutom är det högst tveksamt att man har licens på dessa vapen.

   Radera
 2. "...en butangasburk som killarna troligen suttit och sniffat ur"

  Eller så skulle de ha lite roligt?
  http://www.youtube.com/watch?v=8uGFaUCA-Ms

  Det hela låter mer som pojkstreck än något polisärende. Varför inte ta kontakt med en vaktfirma eller hägna in området och sätta upp lite kameror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för att skjuta med hagelbössa och en pistol är "pojkstreck".

   Radera
  2. Det kan det väl vara? Speciellt om man skjuter på hinkar och butanburkar, det verkar ju vara mer på lek. Lånade du aldrig farsans tjänstevapen olovandes eller tillverkade svartkrut och sprängde saker när du var ung?

   Sen tycker jag att modellflygarklubben har ett ansvar när det gäller att se över sin egendom.

   Radera
  3. Oavsett pojkstreck eller förhärdade gangsters så är det väl inte någon som vill ha beväpnade okända omkring sig...?

   Radera
  4. @alag

   Alla har vi olika definition på "pojksträck"
   Att skjuta med skarpladdat vapen på allmän plats/kommunal mark tycker jag är över pojkstreck.
   Och nej, jag snodde inte min pappas jaktvapen och var ute på stan och sköt!!

   För en liten förening hägna in och sätta upp kameror! Det är inte bara att sätta upp staket och kameror. Tillstånd från både länsstyrelse och kommun. Kostnader därtill liksom väktare.

   Radera
  5. Cornu.. i Malmö är det ett pojkstreck, bor SV Malmö det händer när jag är ute med hundarna på kvällen att jag hör automateld, har jobbat i Pakistan och där hörde man vapen ofta men det var Pakistan och inte Malmö...........

   Radera
  6. @alag

   Knappast inte vuxnas sak att behöva rannsaka sina ungdomsminnen varje gång nya yngel gör bus.

   Visst vi gjorde bus men det fanns vuxna som berättade på olika sätt att det inte var ok.

   En del av oss begrep inte, några hamnade till slut i graven (första mulade i åk 9, vårterminen) - en hamnade på hall - medans vi andra som lyssnade blev hyfsade, finns så mycket annat att pyssla med i livet än att dra förtvivlan över stackars föräldrar/förlora vänner osv.

   Radera
 3. Påpeka för farbror Blå att de vara ute på vargjakt, då kommer de med helikopter och piketer, samt åklagare i full karriär. Jämför Härjedalsfallet som är uppe i Mora tingsrätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte (om det var hagel som använts) berätta hur många projektiler man hittat och därmed hur många brott som begåtts - att kunna lösa dessa skulle ju definitivt kunna hyffsa till uppklarningsstatistiken riktigt rejält.

   Radera
 4. Helt sinnessjukt, men det är väl viktigare att ta nån fortkörare... Intäkter och uppklarade brott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortkörare??? Polisen tar inga fortkörare även om de finns regelbundet mitt framför näsan, åvitt jag kan konstatera. Här på Sveavägen (Stockholm) där bilister och motorcyklister har etablerat racerbana där man "drar" fram och tillbaka om kvällarna, särskilt i helgerna förståss, skulle dom kunna berika statskassan ordentligt om dom ville! Ingen av marodörerna har lagliga ljuddämpare och ingen håller 50 km/tim. Väldigt otrevligt för dom som bor här och dom som gästar ett kafé eller en restaurang. Särskilt på uteserveringarna. Många har garanterat klagat men det händer ingenting! Hur mycket skulle det kosta i pengar och planeringsmöda att ställa dit ett par tre poliser med utrustning några timmar en kväll? Effekten skulle ju bli att det blir väldigt vanskligt att "dra" på Sveavägen framöver! Men icke!

   Radera
 5. Otroligt att man inte agerar på sån't här. Antingen har man väldigt konstiga prioriteringar, ofantligt mycket att göra eller väldigt liten bemanning. Man lever ju lite i tron om att illegala vapen skulle vara nånting som man faktiskt prioriterar inom rättsväsendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen prioriterar inte illegala vapen. De prioriterar att göra det svårt för de som har legala vapen trots att det knappt existerar några händelser av att legala vapen använts illegalt.

   Radera
 6. Tyvärr stämmer detta med min egen erfarenhet av polisen när man utsatts för brott eller brottsförsök. Polisen vill att man ska göra "en anmälan på internet" och gitter absolut inte komma ut och titta eller hålla något förhör med brottsoffret/vittnen. Det är för sorgligt.

  Vad fokuserar polisen på egentligen?

  SvaraRadera
 7. Polisen fokuserar på lättlösta brott, Svenssonbrott.

  Typ som när någon som jagat utomlands glömmer att meddela tullen att den legala bössan åter är i landet = vapenbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen verkar fokusera på måluppfyllnad av sina tilldelade målkvoter. T.ex. genom att fånga fyllna förare på parkeringen utanför systembolaget. Snabb och effektiv måluppfyllan för att sen snabbt återgå till skrivbordet för att rapportera av måluppfyllnad, och kanske kaffe och en välförtjänt mazarin som belöning, om man gissar lite.

   Radera
 8. Måste fan börja dela ut LOL awards här oxå....

  SvaraRadera
 9. Utredning av brott är inte polisens jobb.
  Eller tillbakalämnande av stulen egendom för den delen.
  Det är en tidsfråga innan man bör börja propagera för mer amerikanska lagar eftersom polisen uppenbarligen inte har några intentioner att skydda invånare i landet från kriminella.

  SvaraRadera
 10. Ska inte försvara polisen här, for det är förjävla slött att inte dyka upp, men om de hade dykt upp skulle det ändå ha varit ett skitärende. Några vittnen till händelsen finns ju faktiskt inte, och om en person pekas ut kan han bara neka. Inte ens ett fingeravtryck på något kvarlämnat skulle räcka säkert, eftersom personen kan säga att han hittade dem på platsen, liksom inläggsförfattaren gjorde. han lär ju knappast visa geväret för polisen, om han nu hade något.

  SvaraRadera
 11. Polisväsendet har inte fått resurser att möta globaliseringen, mångkulturen och den fria rörligheten av kriminella, vapen och droger.

  Polisväsendet har för länge sedan ställt om till survival mode och fokuserar enbart på att bekämpa den allra grövsta brottsligheten, med mycket magert resultat.

  Tänk om polisväsendet hade samma obegränsade resurser som Migrationsverket...Politik handlar ju trots allt om prioriteringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.
   -Polisen är rustad för hur kriminaliteten såg ut i ett Sverige som inte längre finns. Gå ut på YouTube och sök på Staffan Westerbergs "Modstriologi" eller en överspänd Paolo Roberto i "Stockholmsnatt". Den kriminaliteten klarar polisen av. Inte tungt beväpnad semimaffia med etniska förtoner och organisation. Detta "Survival Mode" kommer att vara "in effect" tills det är något tillräckligt fint högdjurs som råkar illa ut och inte en vanlig dödlig. Då kommer med all sannorlikhet polisen rustas om. Hotet måste komma nära och skada någon "på insidan". Någon med medieexponering, kontakter i de högre delarna av den rödgrönrosa partiapparaten och boende i någon av innerstäderna. Helst skall denne även vara högre kulturarbetare av något slag, helst teater eller liknande...

   Migrationsverkets budget är större än polisens, javisst, men lika (om inte mer) ansträngd, i takt med att svenska hjärtan skall öppnas på industriell nivå.

   Ja, politik handlar om prioriteringar. I Sverige blir det dock enbart politisk omprioritering om en kritisk massa av en av de två dominanta komponenterna i svensk opinion; de konservativa i LO kollektivet, eller det "gamla kapitalet" insinuerar missnöje. De är de som, när allt kommer till kritan, avgör vem som går och vem som stannar i Rosenbad (och i rikspolisstyrelsen). Ingen annan.

   Radera
  2. Stefan Jarls modstrilogi menar du...

   Radera
  3. Dessutom, för att möta den grova importerade brottsligheten har svenska polisen HBTQ och genus-certifierats och utbildats i "allas lika värde" doktrinen.

   Resultaten blir att svensk dialogpolis möts av förakt och respektlöshet både från kriminella och medborgarna dom är satta att beskydda.

   Radera
 12. Det är som en ocean mellan finsk poliseffektivitet och svensk. I Finland tar man brottsligheten på allvar.

  SvaraRadera
 13. Citat från polis på (kritisk) fråga varför de så sällan visade sig på en problemskola: "Men de kastar ju sten på oss".

  Skälet är att polismans befogenheter nästan bara finns på papperet. Skjuter de verkanseld i självförsvar mot en knivbeväpnad man som gör utfall och tidigare huggit minst en försvarslös person, så får de inte medalj direkt, utan en egen polisutredning på halsen och blir hudflängda i pressen.

  Jag förstår poliser som hellre tittar åt ett annat håll då, än "blir kastad sten på" utan att kunna sätta emot något.

  Någon respekt för polisbefäl som tycker att polisarbete kan göras inifrån polisbilen går förstås inte att ha. Sin-vergüenzas.

  SvaraRadera
 14. This

  Jag tror vi har den polis som vi förtjänar. Det är ett evigt gnällande och ylande i media så fort någon buse råkar få ett blåmärke vid ett polisingripande. Inte konstigt polisen föredrar att sitta o fika inne på sina kontor. Damned if you do, damned if you don't..

  Sen är det som vanligt så att "vanligt" folk inte hörs så mycket i media, utan det är den vanliga proffstyckareliten som gnäller. Ytterligare ett exempel på varför jag totalt tappat förtroendet för media. Det är för mig obegripligt hur journalistvänstern tillåts sätta agendan och påverka politiken inom snart sagt alla områden i Sverige. Själv har jag slutat köpa tidningar och kolla på svt för länge sedan. Om jag nån gång gör misstaget att slå på svt:s morgon-tv blir jag oftast spyfärdig inom fem min..

  SvaraRadera