Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-11-28 15:33

Fredagsmys: Film- och TV-rättigheterna för Stjärnklart är sålda - blir TV-serie

Dags för lite härligt icke-ironiskt fredagsmys igen. Igår 17:30 gick pressinformation ut från Massolit Förlag att jag har sålt film- och TV-rättigheterna för Stjärnklart till Bob Film Sweden. Tanken är att Stjärnklart ska bli en TV-serie.

Ni som följer mig på Twitter eller min officiella sida Facebook har redan tagit del av detta och diverse teasers.

Pressinformationen löd som följer:
"Stjärnklart blir TV-serieFilm- och tv-rättigheterna till Lars Wilderängs dystopiska roman Stjärnklart är sålda till produktionsbolaget Bob Film.

”Oerhört spännande både som berättelse och koncept.” säger Jan Blomgren, CEO/Producent på Bob Film.
”Jag har fått mycket positiv respons på Stjärnklart från alla möjliga håll, och boken har nu möjligheten att även bli en fantastisk TV-serie.” säger Lars Wilderäng.
I romanen Stjärnklart lamslås Sverige av ett flertal strömavbrott och den mörka hösten går mot en stjärnklar och kaotisk vinter där det gäller att överleva.

Några pressröster:”Bladvändarthriller som handlar om när tekniken slutat fungera – och hur några svenskar försöker överleva och förändras. Pedantiskt välresearchad och går helt enkelt inte att sluta läsa.”
Johanne Hildebrandt, Aftonbladet
”Lars Wilderäng har fått en stor publik med sina indiedystopiska spänningsromaner och är tillbaka med sin bästa bok. Som, valåret 2014, blir en effektiv påminnelse om samhällets sårbarhet.” Johan Anderberg, Tidningen Fokus
”Samtidigt levererar Stjärnklart en svidande kritik mot dagens samhälles svaga punkter när det gäller tajta leveranstider, bristande beredskap för kommande kriser och otillräcklig struktur för att hantera hot, inre som yttre.”Emma Kreü, Litteraturmagazinet"
Det är väl inte så mycket mer att kommentera kring detta. Naturligtvis är det många steg kvar till färdig produktion, och mycket kan hända på vägen. Lite trivia är att Bob Film inte är de enda som uppvaktat mig om att köpa film- och TV-rättigheterna till Stjärnklart.

Jag ser fram emot samarbetet med Bob Film. Utifrån de möten och kontakter vi haft har detta all potential att bli en skitbra tolkning av boken. Och ja, det har stämts av att det för svensk TV-budget är möjligt att filma de mer specialeffektkrävande inslagen ifrån boken. Bob Film har även fått ta del av synopsis på de två uppföljande böckerna och vet vad som gäller där. Stjärnklart kan dock stå sig väl även som fristående TV-serie, utan eventuella uppföljare.

Enligt Bob Films hemsida har man bland annat producerat TV-serier som Drottningoffret, Kungamordet, Höök och Mäklarna. På filmsidan finns t ex Ping-Pong Kingen, Faro, Tillbaka till Bromma och Min så kallade pappa. Bob Film omsatte runt 73 MSEK under 2013.

Själv jobbar jag tills vidare på som vanligt och arbetar med Stjärnklarts uppföljare, som antagligen ges ut i augusti 2015. Pocket på Stjärnklart kommer till sommaren är senaste beskedet jag har. Och nej, jag kan inte kommentera vad som står i mitt kontrakt för film- och TV-rättigheterna, så fråga inte.

Över till fredagsmyset.

Ni som läst Stjärnklart och har koll på svenska skådespelare - vilka skådespelare tycker ni passar i olika roller?

Själv har jag dålig koll, då jag ser väldigt lite på TV. Peter Ragnhell klär sig inledningsvis och ser ut ungefär som Joel Kinnaman från The Killing, men Kinnaman är numera en Hollywoodskådis. Någon föreslog på Facebook Joakim Nätterkvist som Gustaf Silverbane, och ja, det skulle kunna fungera.

Men ordet och fantasin är fri. Vad tycker ni själva helt spontant är lämpliga skådespelare om ni får drömma fritt? Undvik spoilers från boken, tack.

I övrigt vill jag påminna om att jag i morgon lördagen den 29:e signerar Stjärnklart hos Akademibokhandeln i Landskrona 11:00 - 12:00, Akademibokhandeln Center Syd 13:00 - 14:00 och Akademibokhandeln Triangeln i Malmö 15:00 - 16:00. Kom förbi och säg hej om inte annat. Utmärkt tillfälle att klara av julklapparna - även kvinnor i olika åldrar uppskattar Stjärnklart - så vi ses där. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. @Cornucopia: Klart du vill se en man från grannbyn alltså en Kinnaman... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att de ska välja skådespelare som är bra på att dö.

   Radera
 2. Uttagningen till statister kommer se ut som ett Dreamhack för MÖP och Preppers.
  Det borde gå få till ett bra samarbete med diverse "pryttel"-företag med sponsring, men se då till att det inte blir rena hockey-reklamen som i "Hamilton". Se till att du får procent på "merchandise" också. "The official Fenix light Stjärnklart edition".
  "The making of..."-filmen kommer gå som reklam på TV4 i veckor före premiären, som med Göta Kanal II.
  Goofs och trivia-sektionerna på IMDB kommer explodera av "lampan använd där är en så och så" eller "Den typen av X fanns inte vid tiden Y".

  Trevlig helg och lycka till.

  SvaraRadera
 3. Grattis. Det ser vi fram emot.

  SvaraRadera
 4. vilken kanal tror du det hamnar på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får verkligen hoppas att det blir på en reklamfri kanal...
   BBC hade varit grymt fräckt. :-)

   Radera
 5. Av någon anledning kommer jag att tänka på telenorreklams pappan som Magnus Svensson.
  Är omslaget till Stjärnklart 2 klart?

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gärna se Torkel Pettersson som Magnus Svensson. Det tror jag skulle funka finfint.
  Sedan skulle Bibi Andersson passa som Gudrun Ljungberg.
  Jarmo Mäkinen skulle kunna göra en fenomenal Peter Ragnhäll! Eller är han för gammal nu? Född 58.

  SvaraRadera
 7. Kul! Gissningsvis kan du också bidra till att göra svenskar mer säkerhetsmedvetna och kanske också mer medvetna om att svenskar inte nödvändigtvis är så hysteriskt kärleksfulla som Fredrik Reinfeldt tycker att vi skall vara.

  SvaraRadera
 8. Grattis Lars!
  Detta ser jag verkligen fram emot.
  Peter Ragnhell = Shanti Roney. Har alla möjligheter att spela "elak jävel".
  Gustaf Silverbane = Alexander Skarsgård. Visst. En dröm, men oj vad coolt. Skulle väl i värsta fall kunna spelas av Micke Persbrandt, men å andra sidan kan ju MP lika gärna spela Ragnhell...
  Filip Stenvik = Joakim Nätterkvist Jag tror att JN gör sig som den lugne ordnade Stenvik.
  Magnus & Lena Svensson = Mikael Nyqvist & Sofia Helin
  Anna Ljungberg = Marie Robertsson (Äkta människor)
  Maria Rödhammar = Lena Endre eller Marie Richardsson

  Där har du mina förslag. Om jag fritt fick plocka utan att behöva fundera på kostnaden, så ligger dessa bra till.

  Trevlig Helg
  //PW

  SvaraRadera
 9. Gratulerar till framgången med din bok, hoppas du får bra betalt.

  SvaraRadera
 10. Bra! Har tänkt flera ggr att det skulle bli en kanonfilm.

  SvaraRadera
 11. Grattis!!! (igen)

  Finns det öppningar för statistroller? Ställer frågan åt flera som undrat.

  SvaraRadera
 12. Trevligt. Tänk på att allt i boken kan nog inte komma med och en del vill säkert regissören ändra. Har själv tankar om vad som är viktigast men det är enklast att klaga efteråt. Möjligen har jag tillgång till lite äkta rekvisita från 1800- talet som kunde passa in mot slutet på boken. Tar upp det om vi ses innan jag glömt det.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 13. Jättekul! Varmt grattis till framgången.
  Hoppas det kan boosta korståget för att återta ett civilförsvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde skådistipset. En cameoroll kanske kan va nåt?

   Radera
 14. Grattis!! Kul!
  Har ingen direkt åsikt om skådisar bara det inte blir uppenbart genuskvoterat, rasifierat eller kulturellt approprierat. Får man göra film utan att ta hänsyn till detta idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men du får inga pengar för produktionen och sedan kommer det obligatoriska gatloppet såklart...

   Radera
  2. Man får om man betalar, vilket någon gör.

   Radera
 15. Mina varmaste gratulationer! Vi hade våra duster på VCW, men jag beundrar dina entreprenöriella egenskaper. När du nu, med årens visdom, slipats av, så är himlen taket. ;)

  SvaraRadera
 16. Grattis och hoppas dfilmen/serien blir såld till nån kanal också! Jag för min del har tänkt mest på att de båda första böckerna skulle bli film. Det skulle kunna bli effektfullt om man tog lite hjälp av några amerkanska effektmakare. Kanske om den här filmen blir OK så kanske man filmar även dessa!

  SvaraRadera
 17. Grattis!

  När jag läste boken tänkte jag mig alltid Martin Wallström som Filip, Gustaf Skarsgård som Peter Ragnhell och Jonas Malmsjö som Silverbane.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle absolut fungera.

   Radera
  2. Oj, jag tänkte Gustav Skarsgård som Silverbane. Tänker väl snarare Ola Rapace eller Mikael Nykvist som Ragnhell.

   Har du något med valet av skådisar att göra?

   Radera
  3. Nja, valet av skådisar överlämnar jag absolut till proffs.

   Radera
  4. Min enda expertis i sammanhanget är ju själva storyn, inklusive att jag vet vad som inte kan strykas om man vill kunna göra uppföljaren, men också vad som pågår bakom kulisserna, vad man kan utöka och även vad man kan stryka eller utöka alternativt skildra på annat vis. Vi är redan ense om vissa strykningar.

   Radera
  5. Castingpåverkan är väl mest att jag vet vilka biroller som blir huvudroller i uppföljaren etc, eller vilka biroller som är viktiga i uppföljaren och därmed inte bör castas med en statist osv.

   Radera
 18. Jag vill se författaren smyga runt i sin EDC ala Hitchcock.

  SvaraRadera
 19. Grattis! Hoppas det kan bli ett medvetandegörandetillfälle för sveriges befolkning samtidigt. Med peak oil passerat och ingen hejd i sikte så...

  SvaraRadera
 20. Ett riktigt stort grattis. Din framgång är verkligen välförtjänt. Ser fram emot att se denna serie. Hoppas de satsar och gör en riktigt välgjord. Återigen stort grattis.

  SvaraRadera
 21. Grattis! Den var riktigt bra så jag kan förstå framgången!

  Kanske kan man övertala batikhäxan att spela sigsjälv? ;)

  SvaraRadera
 22. Att välja etablerade svenska skådisar tror jag inte jättemycket på då det gått väldig inflation i dessa. (Tänk Jacob "vafan" Eklund som inte kan vara trovärdig i någon roll efter alla dåliga snutrullar".
  Ola Rapace är lite hård och kan kanske passa som SOG-kille.. Annars tror jag mest på nya okända förmågor i de större rollerna och eventuellt större namn som gäster eller mindre roller för att locka tittare... Det håller serien ren från mentala kopplingar till tusen andra rullar...

  SvaraRadera
 23. Grattis!

  (och det är inte menat sardoniskt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironi är inte din starka sida.

   Radera
 24. Grattis! Ser fram emot premiären!

  SvaraRadera
 25. Stort grattis, välförtjänt. Är 2/3 genom boken och har flera gånger reflekterat över att den skulle göra sig väl som film. Hoppas att de förvaltar detta väl.

  Gör de en bra serie kan detta bli en ögonöppnare för en större allmänhet vilket vore en sammhällsgärning. Grattis igen.

  SvaraRadera
 26. Tänk att få med "äkta" SOG och liknande. Ingen skulle ju tro att de var äkta :)

  SvaraRadera
 27. Stort grattis!!!
  Glöm bara inte dina rötter, och din helt egenskapade och mycket välförtjänta trampolin in i kändisskapet. Heja! typ... eller +1... eller vad man säger nu för tiden.

  SvaraRadera
 28. Vad gäller skådespelare tycker jag att den implicit avgående monarkin borde få en representativ roll i filmen, typ bortspolad i älven. Kanske tom med talangen HMK himself i huvudrollen.

  SvaraRadera
 29. Grattis Cornu! Tyckte boken var spännande, hade som vetenskapsman bara ha lite svårt för att förstå mig på livsformen som käkade elektronik bara. Har iofs inte läst uppföljaren.. Appropå nå't annat, varför hata MP för deras skepsis mot evigbtillväxt? Du har ju själv hyst tvivel mot teorin om evig tillväxt. Inte mig emot, jag säljer gärna min gård för 50 miljonernär jag går i pension förutsatt att det går att köpa mer än en Big Mac för summan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livsform? Autonoma bilar ses nog av de flesta som en robot. Tänk dig mindre sådana och sedan ännu mindre osv. Lägg till att dessa kan sortera fram lämpliga molekyler och sätta ihop dem som legobitar istället för att bygga konstruktioner av lego med grävskopor som är vad vi mest gör idag. Vi är inte där än men för bara några år sedan ansågs autonoma bilar som fantasier som möjligen kunde komma i en mycket avlägsen framtid för våra efterkommande generationer.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 30. Återigen grattis tror den kommer passa ypperligt i serieform. Hoppas även att detta kan öppna upp för att få ihop budgeten till Midvintermörker och Midsommargryning. :)

  SvaraRadera
 31. Grattis, grymt jobbat!

  SvaraRadera
 32. Roligt OCH välförtjänt!

  SvaraRadera