Cornucopia?

2014-11-14 14:33

Försvarsmakten övar Midvintermörker

1:a stridsvagnskompaniets personal (Wartofta kompani på P 4 Skaraborgs Regemente) har nu lämnat av på Visby flygplats till 3:e stridsvagnskompaniet från I 19 Norrbottens Regemente.  3:e stridsvagnskompaniet ska nu öva ett moment, som hämtat från Midvintermörker.


"Uppgiften för soldaterna från Boden är bland annat att öva framryckning med stridsvagnarna från Tofta, genom Visby till flygplatsen, som är en strategiskt viktig plats att skydda. Det är första gången stridsvagnar av typen Leopard körs genom centrala Visby och säkerhetsaspekterna är viktiga, vilket ställer stora krav på besättningen"
I grund och botten alltså som hämtat från kapitlet Valdemar Atterdag ur Midvintermörker, även om det var Wartofta kompani i boken.

Utgår dock från att "centrala Visby" innebär ringleden, med vissa möjliga mindre avvikelser för skyddad framryckning. Verkar onödigt att fördröja en omgruppering genom att ge sig in i tätorten, ännu mer att köra sönder centralaste gamla Visby, som knappast är byggt för att tåla vikterna från en strv 122.

Om någon läsare befinner sig i eller kring Visby och får möjlighet att ta foton skulle det uppskattas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Orosmoln vid horisonten
  Ståloväder bryter ut
  Krigets odjur äter fronten
  Hoppets flammor blåses ut

  Venerna som pumpar diesel
  Porerna som svettas blod
  Trotyl och död i våldsam vigsel
  Med larvfotsburet vredesmod

  Achtung Panzer näven slår
  Achtung Panzer åskan går
  Achtung Panzer marken bränns
  Achtung Panzer pansarnäven känns

  En kolsvart basker pryder döden
  som tronar över krigets zon
  Där möter krigsmän sina öden
  En mäktig pansarbataljon

  Achtung Panzer näven slår
  Achtung Panzer åskan går
  Achtung Panzer marken bränns
  Achtung Panzer pansarnäven känns

  Bestar spottar explosioner
  Var en rese, var enorm
  I täta, slutna formationer
  Härskar pansardödens storm

  Achtung Panzer näven slår
  Achtung Panzer åskan går
  Achtung Panzer marken bränns
  Achtung Panzer pansarnäven känns

  SvaraRadera
 2. Jag har talat med många moderater. Den ständiga frågan är: varför nedrustade Reinfeldt och Borg? Var det för att tvinga in folket in NATO. Utan försvar så skulle bara NATO-alternativet finnas.

  Varför var Bildt så aktiv i Ukraina. Det går inte att kalla honom för neutral där. Han hetsade mot Ryssland och gör det fortfarande? Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, NATO handlar väl mest om att vi lämnar ifrån oss beslutandet om vilket försvar vi ska ha till NATO. Det är ju inte så att NATO kommer att skänka oss något stöd. Däremot kommer det komma krav på att Sverige har en förmåga och vi förbinder oss att skydda NATO:s intressen. Det blir knappast billigare än ett mer utbyggt svenskt försvar. Kanske tvärt om.

   Radera
  2. Läs Mats Johanssons artikel i Magasinet Neo så får du delvis svar varför Reinfeldt/Borg gjorde som de gjorde - min sammanfattning, Försvaret då ej så viktigt, behövde markera politisk och internt och gjorde det enkla valet - idag mindre klokt val...
   http://magasinetneo.se/artiklar/en-knapptryckares-bekannelser/

   Radera
 3. Går vi med i NATO kan vi nog säga good bye till svensk försvarsindustri, då blir vi piskade att köpa amerikanska plan och utrustning, vi måste helt enkelt vara kapabla att försvara oss själva, annars är vi utlämnade till andras godtycke.

  SvaraRadera
 4. Jag håller precis på och läser om Midvintermörker och just Valdemar Atterdag. Ovanligt passande..

  SvaraRadera
 5. Av bilder på Facebook-gruppen Gotland i bilder att döma tog man inte ringleden (färjeleden på Gotländska). Ser ut att vara centrala Visby, dock inte innanför ringmuren.

  SvaraRadera