Cornucopia?

2014-11-20 07:58

Enorm explosion i Donetsk

Följande detonation inträffade i Donetsk runt 23:30 igår.

Strömmen gick i Donetsk gick sekunden innan explosionen syns på filmen, vilket ledde till spekulationer om ett kärnvapen, eller taktiskt kärnvapen och en EMP-puls. Dock kom strömmen tillbaka ganska snart, även om Russia Todays livekamera var nere längre än så.

Bedömningarna bland svenska försvarsbloggare/twittrare varierar. Baserat på ljusvinkeln gissar @Oplatsen på en luftbrisad. @WisemansWisdoms gissar på att ett ställverk exploderat. Om det är en luftbrisad skulle enda alternativet antagligen vara en FOAB, Father Of All Bombs, en rysk termobarisk bränslebomb, vilket ni som läst Midvintermörker känner till. Den kan bara sättas in med ryskt strategiskt bombflyg. Lutar därmed mer mot Wisemans hypotes om ett ställverk. Vinkeln på ljuset kan bero på reflektioner från molnen, men titta på skuggorna, så ligger explosionen högt för att ge sådana skuggor.

Det kan förstås vara ett ammunitionslager eller bränsledepå som smällt av, men sådana explosioner dör inte ut så pass fort. En hypotes jag lanserade var att någon grävt en sk sappörtunnel under något mål på Donetsk flygplats, fyllt med hundratals ton med sprängämnen och sedan smällt av.

Kanske får vi svaret tids nog.

Från annat håll rapporteras att en ledande ryska terrorist som belägrat de etniska ryssar från ukrainas armé som försvarar Donetsk flygplats mot Ryssland, terroristledaren "Givi" ska ha gripits av andra terrorister. Anledningen ska vara att terroristledarna "Givi" och "Motorola" nu börjat slåss mot varandra... Kan förstås vara en psyopsnyhet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

9 kommentarer:

 1. Putin använder Ukraina som sitt skjutfält för att prova vapen, resurser och allt vad gäller sjätte, eller vad det är för nummer, generationens krig.

  Nåja, hur gick det i senaste Bonde söker fru??

  SvaraRadera
 2. Lite o/t, men enligt Google är det internationella barndagen idag. Kanske Lars skulle ta och uppmärksamma psykisk ohälsa hos barn och se vilka representanter för andra intressegrupper som trippar fram och vill lysa på barnens bekostnad.. :-)

  Annars röstar jag på ställverksteorin ovan.. även om den mer morbida sidan av mig hade önskat att det vore ett taktiskt kärnvapen. Det hade varit mer spännande.

  SvaraRadera
 3. Liknar det som skedde i Ural bergen några dagar sedan.
  https://m.youtube.com/watch?v=4C_7FuJVG0c

  SvaraRadera
 4. Möjlig meteor i båda fallen.

  SvaraRadera
 5. Sannolikheten för meteor i Donetsk kontra att det har med kriget att göra? Det är inte samma ljusspektra överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 6. Jag håller på exploderande ställverk eftersom strömmen gick strax innan. Den till synes extrema ljusnivån kan vara en artefakt producerad av kameran.

  SvaraRadera
 7. Det kan ligga mer i det än vad som först möter ögat.

  http://www.stratfor.com/the-hub/are-russias-security-agencies-war-each-other#axzz3Jbrnlb00

  SvaraRadera
  Svar
  1. ""Givi" och "Motorola" nu börjat slåss mot varandra" skulle stått innan ovanstående oneliner.
   vidare på temat och länken.

   http://www.reuters.com/article/2014/11/20/us-russia-putin-security-idUSKCN0J41J620141120?utm_source=twitter

   Radera
 8. Något liknande hände i Jekaterinburg i andra änden av Ryssland. Märkligt. Vad är det som pågår egentligen?

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2839831/What-mysterious-flash-lit-Russian-sky-11-seconds-turning-night-day-Government-s-refusal-say-sparks-theories-missile-blast-UFOs.html

  SvaraRadera